29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Zelený vodík?

„Zelený“ vodík, tedy vodík vyráběný pomocí elektřiny získané ze slunce větru, má být spásou teplárenství a energetiky v prostoru EU. Je to, jako byste nyní plánovali, jak budete ze základny na Marsu létat k Jupiteru. Fakta hovoří jasně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vérosta 24.2.2022 10:52

akorát dovážet nebude odkud, to je ten problém.

R. Langer 24.2.2022 9:52

Prej "přebytky"!

;-D ;-D ;-D

T. Hraj 24.2.2022 10:03

Ohromné přebytky?!?

P. Rada 24.2.2022 10:04

V tvrzení "ohromné přebytky el.energie z Dukovan" máte kus pravdy. Pravda celá tkví v tom, že nejen v noci ale i vedne, tvoří prakticky 2/3 štěpného výkonu reaktorů nevyužívaný tepelný odpad odváděný chladicími věžemi.

Prakcicky žádná JE totiž nevyužívá kogenerační teplo jak je racionálnějšíp počinem u tepelných elekráren.

R. Langer 24.2.2022 13:49

Nelži zase o JE, Zelený bolševiku, lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

V. Církva 24.2.2022 13:58

Tak nejlepší by bylo zvládnou fůzi. Podle některých se to snad může jednou podařit.

Postavíte nám tedy jistě elektrárnu lepší? Gréta už má na ni plány?

Zkrátka jaderná elektrárna Dukovany není poslední výkřik techniky. Ale staví se to co je v dané chvíli reálné. a to hned. Čekat na snižování obrovské energetické náročnosti v ČR můžeme až pak.

J. Ticháček 24.2.2022 16:50

Člověče

Vy nemáte, zdá se, sebemenší představu o tom, jak funguje tepelná elektrárna. (Ona ta jaderná je totiž stejná, jako ta na uhlí, jen se topí jiným šutrem.) A o kogeneraci jste možná něco zaslechl, ale nemusíte co, a kdy.

Snažně Vás prosím, nepište nic nikam jinam, nežli do vlastního deníčku. Ten zamykejte do šuplíku, a nám ostatním nechte vzpomínky na jezevčíka jménem Netzer.

J. Plzák 24.2.2022 9:29

Nevím zda ještě v Ústí v chemičce existuje provoz elektrolyza. Jednou tam chtěli pozvat jakési, snad Švýcarské odboráře a ti tam odmítli vlézt.

Všichni mí tehdejší kolegové už dávno umřeli a zůstal jsem jen já, fluktuant, který po dvou měsících práce, zbaběle utekl.

Tam vznikal jako vedlejší produkt také H2

I. Pávek 24.2.2022 9:20

Ano, druhý termodynamický zákon. Platí jednoznačně a drtivě v přírodě i ve viditelném vesmíru. Jen ne v zelených mozcích.:-(

V. Církva 24.2.2022 8:59

Dopadová studie je samozřejmě nutností. Že ji Eurosocialisté nemají je nepřekvapivé, ale my bychom ji mít měli.

Většina argumentů v článku je zdá se realistická. Jedná se ale o plány. Přesto zbývají otázky. Jedna není plán, ale blízká realita, další až dlouhodobé.

1)Jak bez ruského plynu. Tu možná budeme řešit už za pár týdnů

2) Jak proti oteplování, nedostatku vody v nejbližších letech

3) Jak proti dlouhodobému trendu globálního oteplování (nalhávat si že neexistuje je stejné jako nalhávat si, že to má EU v ruce a my budeme kupovat elektřinu od Rakušáků nebo třeba Marokánců).

R. Langer 24.2.2022 9:14

Proč proti oteplování, a jaký nedostatek vody?

Proč proti dlouhodobému trendu globálního oteplování? Který je mimochodem podle Zelených prolhanců naopak krátkodobý, způsobený "průmyslem", právě TEĎ.

To přece nejsou žádné otázky, to jsou čiré Zelené LŽI! ;-€

V. Církva 24.2.2022 12:47

Protože prostě skleníkový je, a je to fyzika. Metan i CO2 jsou skleníkovými plyny a CO2 v atmosféře za 100 let narost o ca 30 procent. A protože v krátké epoše lidé spálili energie ukládanou miliony let nemám důvod pochybovat o klimatických změnách tím způsobených.

Co se týká ubývání vláhy, dobrá, tam snad není jisté jak to přesně u nás bude, ale teď máme roky suché.

V každém případě s oteplováním bych počítal jako s faktem, pokud třeba nedojde k nějaké třeba sopečné katastrofě. Je třeba se na teplejší klima připravit protože se s ním desítky let budeme potýkat.

R. Langer 24.2.2022 13:50

ZEMĚ NENÍ SKLENÍK! ;-€

R. Langer 24.2.2022 13:51

A na oteplování a CO2 NENÍ NIC ŠKODLIVÉHO. To je základní připomínka!

R. Langer 24.2.2022 13:52

A poslední rok byl poměrně mokrý.

R. Langer 24.2.2022 13:55

A nevím, proč bychom se měli s teplem nějak "potýkat". Ale klidně si v zimě netopte. ;-)

T. Hraj 24.2.2022 8:54

Vodík má spoustu důvodů, proč se nehodí jako médium pro skladování energie. 1) Bezpečnost - vysoká explosivita, 2) skladování - nízká energetická hustota - nutnost stlačovat/zkapalňovat, 3) úniky - malá molekula prochází materiály, těsněními atd., a mnoho dalšího, stlačený vodík např. ničí infrastrukturu (tzv. křehnutí kovů), nutnost mít vše v nerezu...

V podstatě všechny tyto problémy řeší zajímavá myšlenka a projekt P2G (power to gas). V článku zmiňovanou elektrolýzou vyrobený vodík by se samotný neskladoval, ale vázal s CO2(!), čímž vzniká metan. Ten má známé, celkem přívětivé vlastnosti zemního plynu. A navíc jeho pálením by se emitovalo jen to množství CO2, které se při jeho výrobě absorbovalo. Mohlo by se na tento metan kompletně přejít. Zemní plyn přeci používáme už nyní a tento by byl z environmentálního pohledu zcela čistý (uzavřený cyklus). I auta by na to mohla jezdit...

Takže v čem je problém? No, v článku se to píše. Ve strašlivé energetické náročnosti výroby vodíku elektrolýzou (13x víc než konvenční metodou z fosilních paliv). Neboli tento velmi pěkný způsob akumulace energie by fungoval pouze pokud by výrobní cena elektřiny byla blízká darmu.

Bylo by hezké, kdyby se výše uvedené někomu podařilo zhustit do jedné věty a poslat do Bruselu. Tři odstavce jsou na ně rozhodně příliš.

V. Církva 24.2.2022 9:12

O tom "vázání vodíku na CO2" si musím něco přečíst. Určitě tam bude taky nějaká zrada a omezení (například jak jímat takové množství CO2). Jinak by to bylo skvělé řešení, třeba pro auta (i když ještě ty NOčka). Samotný vodík je problémem jak píšete, Hindenburg by mohl vyprávět.

Pak samozřejmě zůstává ta neefektivita výroby vodíku. A jsme na začátku. Ono nakonec pokud by instalovaný výkon OZE musel být 100/13, pak je akumulace energie téměř zbytečná.

T. Hraj 26.2.2022 13:35

Před několika lety existoval pilotní projekt P2G někde snad ve Švýcarsku zastřešený firmou Audi. Myšlenka byla, že by se pro elektrolýzu využívaly energetické přebytky (z důvodu nárazové nadvýroby VE byla cena elektřiny občas i záporná). Neboli nepočítalo se s životaschopností samotného P2G. Mělo to celé stát na existující podpoře OZE.;-(

R. Langer 24.2.2022 9:21

Jo jo, elektrolýzou vyrobený vodík se použije k výrobě metanu, ze kterého se vodík získává krakováním, jak sám říkáte 13x energeticky méně náročně, než při elektrolýze. To dává smysl! ;-D

R. Meišner 24.2.2022 8:41

těmto šílencům otevře oči pouze pořádný blackout--letos měli veliké štěstí s mírnou zimou,, ale dříve nebo později k tomu zákonitě dojde...a pak se na vše potichu zapomene a nastane návrat k uhlí, plynu a jaderkám. a až se vše vyčerpá, bude opravdu zle. jaderná fúze je stále v nedohlednu. takže tak. 8-o

Š. Hašek 24.2.2022 8:34

R^

P. Pepax 24.2.2022 8:19

Jaký další nesmysl a kolik nesmyslů ještě zelení blázni v EU vymyslí, než jim dojde že jediné řešení je jadenrá energie? Nezbude nakonec jediná cesta je eliminovat hrubou silou?

Š. Hašek 24.2.2022 8:40

Souhlas. Ani "se nejedná o vodík", jedná se o nekonečné schůzování, přesuny peněz - kšefty přisátých. Z mého okolí tím vším jsou nadšeny pouze "muzikoložky" a teoretici, kteří si "na vaření čaje berou počítač a digiteploměr". Nekecám. A mají zahradu. A po té zahradě chodí s radiopojítkem, aby jim satelit poradil, jak s tou sekačkou. V cementárenském deklu chodí. Nekecám.

Ideologie není znalostí technickou.

Německo zase škodí.

K. Křivan 24.2.2022 8:55

To píši už pár roků. Jen tvrdá občanská válka může Evropu a USA zachránit. Bohužel je to tak.

Š. Hašek 24.2.2022 11:30

Dopadne to tak ...........

Když se to na světě "sejde", končí to pořádnou vichřicí, povodní, ..... . Několikaletým hladem, vražděním, bořením. Bořením nejen domů z cihel .....

J. Novák 24.2.2022 6:32

politických šílenců se musí civilizace zbavit, jinak zanikne, VYHUBÍME SE v důsledku tolerance psychopatů.... záchrana a řešení: Gazprom ať zavře cvičně zemní plyn do EU na 2 měsíce,...... než se vrátíme k rozumu,....zbavíme psychopatů moci a navrátíme rozhodování odborníkům !!!!!!

J. Novák 24.2.2022 6:42

převýchova našich médií a politiků není možná, proto tokové razantní řešení EU bez plynu z RF 2-3 měsíce, návrat k rozumu výchovnou lekcí s důkladným vyhodnocení postojů médií (Votápků+Mitrofanů aj.) a pokud se budou politici vměšovat do řešení dvou (dříve bratrských) států RF+UK, které jenom vykrádali o přírodní i lidské zdroje, tak si zatopme naší zbloudilou zelenou energetikou a Green Dealem,......

Z. Lapil 24.2.2022 7:15

Pletené si krádež a obchod. Proto si dovolím připomenout, že Babylonská věž skončila na zmatení jazyků.

V. Mokrý 24.2.2022 8:14

Sibiřská zima v Bruseli, Berlíně a jejich okolí + blekaut, za 1hodinu začne panika - nebude možno splachovat na WC.

!!