2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: "Zelená" energetika

Stále častěji se nám fanoušci Evropské unie a lidé vydělávající na "zelené energetice" snaží namluvit, že žádný zákaz žárovek vlastně neexistuje. Jejich argumenty se ale soustředí zejména na to, že neexistující zákaz je správný a nezbytný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jílek 13.4.2014 0:35

Re: Se žárovkami je to vzorový příklad socialistic zabedněnocti

kdo vám za to může, že vám to nepálí? :-)

J. Svoboda 13.4.2014 11:35

Re: Se žárovkami je to vzorový příklad socialistic zabedněnocti

Za to Vám to při vašich gigantických duševních výkonech pálí tak, že jak je vidět, už jste to přepálil a pořádně jste se spálil.

F. Kusák 13.4.2014 7:02

Re: Se žárovkami je to vzorový příklad socialistic zabedněnocti

Proboha, kolik těch stowatových  žárovek doma máte. Většinou vystačíte s 40, resp. žárovkou 60 W.

Jinak, mně se také zákazy moc nelíbí. Na druhou stranu, někteří lidi jsou nepoučitelní a nebýt   hrubé síly při nařízení katalyzátorů u automobilů a zavedení bezolovnatých benzínů, tak se asi otrávíme a udusíme. A také, pokud někdo není technik a nemá základy fyziky, což je bohužel naprostá většina uživatelů, tak ty technické parametry o svítivosti a dalších údajích stejně nepochopí a naučí se jen hodnoty srovnávat, což koneckonců platilo i pro příkony žárovek. Měl by také něco vědět o účinnosti takových svítidel. A z ekonomického hlediska je jasné, že teprve masovost a konkurence zavedení nějakého výrobku vede ke snižování ceny.

S. Udatný 12.4.2014 16:24

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

dovolím si podotknout, že LED jsou skutečně výhodnější než klasické žárovky je zde jedno ale a to je vybrat správnou LED.

Nevím o žádném obchodě, který vám poradí, která LED je pro vás vhodná.

Stejně nepředpokládám, že se vás bude někdo v obchodě ptát, kam je určena, kolik času budete trávit při jejím světle ,co tam budete dělat, (pracovat, číst, odpočívat, používáte brýle ), jaká teplota je v místnosti, jak často rozsvěcujete a zhasínáte etc... Toto vše jsou údaje, které potřebujete při nákupu LED. Když si na všechny zodpovíte, tak možná si koupíte vhodnou LED, která nebude škodit vašemu zraku a potom skutečně vaše LED bude přínosem a po nějaké době přinese úsporu.

J. Šimek 12.4.2014 17:19

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Souhlasím s Vámi, že vám v krámě nikdo neporadí, ovšem nejen s LED, ale s ničím. Zaměstnanci obchodů se změnili z odborníků na sortiment na zavážeče regálů a obsluhu pokladen. Jediná možnost je to, po čem volám a to je použít vlastní mozek a kýžených parametrů se dobrat sám. A jde to. A při troše šikovnosti je výsledný efekt a komfort bombastický. Dokážu si z mobilu předprogramovat a měnit světelné sety bytu a BT modul k tomu stál 180Kč + soft zdarma.

J. Svoboda 12.4.2014 19:10

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Vážený pane Udatný, domnívám se, že máte ve všem, co píšete úplnou pravdu. To je jedna věc.

Další věcí, je to, že pláčete moc dobře, ale nad špatným hrobem. V článku o žádné LED nešlo. Šlo totiž hlavně o to, že žádný evropský darmošlap nemá právo nám nařizovat to, co my máme nezadatelné právo rozhodnout sami, protože to platíme. K zuřivosti mne přivádí to, že Barroso si něco poručí a já to mám zaplatit.

M. Prokop 12.4.2014 21:19

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Ano, inteligenční absenci demonstrujete dokonale.

Jen malý dotaz, klasický: Z blbosti, nebo za peníze?

J. Jílek 13.4.2014 0:39

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

1. Prokop neútočí, "Pouze tehdy, je-li donucen útočností osoby dotyčné... "

2. Autor: M. Prokop Datum: 01.03.2013 21: 54.....zatím se mírním a držím se spíše ad rem, možno-li.

3. Autor: M. Prokop Datum: 13.04.2013 21:55 To je u agitátorů dost běžné, že vědí, jakým diskusím se vyhýbat.

J. Jurax 13.4.2014 1:09

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

No, pane Šimku, s těmi idioty bych tak nemával - ve sklepě mám žárovku šedesátku již déle než čtvrtstoletí - co jsme si panelák svépomocí postavili. Protože tam svítím měsíčně nanejvýš pět minut.

Až tam dám ledku - za třicetinásobek ceny té žárovky - tak její životnost (tedy pokud dosáhne té halasně slibované, což je celkem otázka) v tom sklepení zaručeně přesáhne životnost celého paneláku - ta je cca 80 let - tedy někam k roku 2067.

Ale té elektřiny co ušetřím já, mí potomci a prapotomci a možná i praprapotomci ... ledaže by EU vydržela až do té doby a zakázala neůsporné a jistě i neekologické ledky ve prospěch ještě onačejší a samozřejmě řádově dražší technologie, jejíž výrobci uplatí - pardon zlobbují - europolitiky oné doby. Protože tohle se nezmění zaručeně.

J. Šimek 13.4.2014 8:21

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Tu žárovku si tam klidně nechte. A uznejte, že jste vybral extrémní příklad, který s průměrem nemá společného naprosto nic.

J. Jurax 13.4.2014 14:04

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Nechám.

Leč uznejte, že i okrajové případy je nutno řešit. Kvalita řešení se pozná právě podle ošetření okrajových případů - a zde (a nejen zde) je to eurooktrojované řešení blbé (a drahé).

A jistě - vybral jsem okrajový a extrémní případ, aby ta euroblbost více vynikla. Nicméně jsou přehršle případů, kde se ta euroblbost záporně projeví taky, byť ne tak razantně.

Prostě - co se slavná EU séře do toho, čím budu kde svítit a za kolik; stejně i na neůsporných žárovkách nezaplatím na spotřebované energii ani zlomek toho, co musím díky jiné euroblbosti platit na podporu tzv. obnovitelných zdrojů.

J. Šimek 13.4.2014 16:54

Re: Ale houbeles. Se žárovkami je to vzorový příklad

Tady ve Vaší argumentaci je zakopaný pes. Na EU byrokracii můžu mít klidněš stejný názor, ale vadí mě to, v čem na té EU nejsme závislí nijak.

Jsem zhnusen z bezmozkového chování našich vlastních lidí, kteří nedokáží poznat, že vyšší cena LED technologíí se v čase násobné vrátí na ceně provozu.

Je zbytečné ukazovat prstem na Brusel, když pitomců máme doma nepřeberné množství, ale bojíme se jim to do očí říct a jen je bublinou diskuse o debilním nařízení podpoříme v doměnce, že blbci jsou v Bruselu a ti nám tady ten ráj českých fištrónů kazí.

P. Vaňura 12.4.2014 10:02

Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

a nahradit je jádrem. ŽÁDNÉ další uhelky se už neměly stavět.

A teď naše smečka zrádců chce vyhradit uhlí pro výrobu elektřiny a uhlí, použité k vytápění nahradit RUSKÝM PLYNEM a to přesto, že se tim vytápění pro lidi výrazne ZDRAŽÍ.

Nevím, kde by se našel český Robespierre, který by té smečce zlodějských zrádců zatal tipec!

J. Svoboda 12.4.2014 11:54

Re: Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

Pane Vaňuro, myslím, že píšete nesmysly. Jak v oblasti uhlí, tak plynu je třeba uvažovat a maximálně realizovat kombinovanou výrobu tepla a elektřiny.

Je také třeba uvědomit si, že ČEZ ve velmi nedávné době investoval mnoho miliard do paroplynového bloku, který nyní nejede, protože jeho provoz není rentabilní. Dalším důvodem pravděpodobně bude to, že ten plyn nebude. A to jakýsi další investor usiloval o stavbu dalšího paroplynového bloku. Spotřeba plynu tohoto bloku je asi šedesát tisíc krychlových metrů za hodinu.

Věci jsou daleko složitější, než aby se daly řešit v rámci této diskuse. Je však nad slunce jasnější, že žádný Robespierre, i kdyby se našel, nic nezmůže. Musí to udělat voliči, kteří vezmou rozum do hrsti a nebudou přát slechu takovým diskutérům, jako je pan Šimek výše.

J. Jurax 13.4.2014 1:16

Re: Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

No, ale takový Robespierre by se šiknul, protože voliči sice vezmou rozum do hrsti a zvolí zase nějaké pitrýsky - protože nikdo jiný v politice není - a ti budou na řešení zajštění dodávek elektřiny a vůbec energetické bezpečnosti zase zvysoka razdvatři, protože to přesahuje rámec volebního období.

Totiž politik by do důležitých věcí jako je energetická bezpečnost vůbec neměl mít co kecat. Má jiné priority - koryto získat a udržet - a v energetice je zpravidla ignorant.

J. Svoboda 13.4.2014 11:45

Re: Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

Pane Juraxi, máte částečně pravdu. Ale to,co voliči berou do hrsti, bohužel často není rozum a asi to vypadá dost nevábně. Když tvrdíte, že nikdo jiný v politice není, nemáte pravdu. Stačí se lépe rozhlédnout a nenechat se balamutit jen Čsekou televizí a dalšími novinářskými výdobytky. Ten někdo jiný v politice zatím není ale může být. Stačí, když voliči vezmou do ruky opravdu ten selský rozum, ale hlavně svůj! Rozhodně však nemám na mysli parchanty typu Babiš.

J. Jurax 13.4.2014 15:01

Re: Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

Hezky to píšete, ale po mém soudu jste nemístný optimista nebo holt máte lepší rozhled.

Nezapomeňte, volíme strany a hnutí - a tam je výběr tristní - a jejich kandidátku. A tam je výběr jednak tristní taky, jednak ty volené -  jde-li o nové tváře mediálně neprofláknuté - lze poznat nanejvýš z netu. Takže kulové víte. Ono prostý volič jen zcela vyjímečně zná osobně politika už na krajské, natož pak celostátní úrovni. No a ty mediálně profláknuté a známé se zpravidla volit moc nechce. 

Navíc zvolená strana či hnutí by měla mít rozumný program souznící s mými názory - tedy ne že bych čekal, že by ho po zvolení dodržela, náš systém plodící vratké rozhádané koalice to efektivně znemožňuje. Měla by být větší než stolní společnost, aby měla rozumnou naději překročení pětiprocentního limitu.

Furt je to sázka do lotynky. Ono voliči vzali rozum do hrsti - přesněji domnívali se, že vzali rozum do hrsti - a zvolili socany a ANO. A taky Okamuru ...

J. Svoboda 13.4.2014 16:38

Re: Dokonce i naši komunisté chtěli ke konci odstavit uhelky

Pane Juraxi, nechci s Vámi soutěžit v míře optimismu, nebo v šíři rozhledu. Nchtěl jsem to původně říci, tak říkajíc na plnou hubu, připadalo by mi to trapné, ale já sympatizuji se Stranou svobodných občanů. Vy tvrdíte, že vím kulové; já tvrdím, že nikdy před tím jsem o žádné straně nevěděl tolik, jako teď. Podle toho, co mám příležitost sledovat ve sdělovacích prostředcích, na internetu, jejich nevtíravé účasti na různých společenských akcích a různých politických diskusích, kam se sporadicky zátupci Svobodných dostanou, soudím, že to je jediná pro mne volitelná strana. Mohu připustit ještě Piráty, které bych měl v záloze, ale kteří podle mého názoru nejsou tak dobří.

Optimista do určité míry jsem. Pořád chci věřit, že tento národ není tak hloupý, jak se zatím ve volbách ukazovalo. Samozřejmě, že strana, za kterou nestojí žádný oligarcha a která žije jen z průhledných příspěvků, případně státních příspěvků za volby, v tomoto prostředí nemá nijak raketový nástup.

Vysvětlení pro to mám v zásadě dvě:

1) Má málo peněz a lidé o ní moc nevědí, jsou příliš pohodlní na to, snažit se hledat informace jéné,než jim předstírá televize,nebo Babišovy noviny.Jinak řečeno,je to reziduum socializmu,stádnost se samozřejmě projevuje i tady.Lidé bohužel při volbě spíše než na svůj prospěch hledí na prospěch kandidáta.Ten pro nás legálně nejvíce nakradl,toho budu volit. Volič by se měl dívat jen a jen na to, co volba přinese jemu a jeho blízkým. Neměl by však při tom být krátkozraký a uvědomit si,že když kandidát kradl zdánlivě pro něho,může záhy začít krást pro někoho jiného.

2) Lídé se bojí sami sebe.Odpovědnost za svou osobu se jim nelíbí a raději volí Sobotkovu přerozdělovací chudobu,než prosperitu,ve které by museli truchu riskovat a přiložit ruku k dílu a nečekat,že si ukousnou z toho,co nahospodařil někdo aktivní.Lidé bohužel nechtějí volit toho,kdo nemá betonovou účast v perlamnetu.Čekají na zázrak,až je tam někdo jiný dostane.Takovým přístupem by se tam však nedostala nikdy.

L. Křivan 12.4.2014 8:21

Kašlu na Brusel.

Žárovek mám dost, a počkám si až budou LED o hodně lacinější. Nejsem idiot, abych poslouchal bruselské idioty.

E. Sevrát 12.4.2014 16:33

Re: Kašlu na Brusel.

Souhlas.

J. Novak 12.4.2014 7:51

Na okraj

Žárovky přes 100W, čili 150W a více se vyrábějí a prodávají bey omezení nadále, protože žádný z "úaporných" zdrojů není schopen je nahradit.

J. Šimek 12.4.2014 10:56

Re: Na okraj

No ve starém lustru určitě ne. Ale moderní světelné zdroje s LED technologií je samozřejmě hravě nahradí.

L. Novák 12.4.2014 12:12

Re: Na okraj

Teoreticky ano. Běžnou nabídkou v obchodech ani náhodou.

J. Šimek 12.4.2014 12:33

Re: Na okraj

Já mám vážnou obavu, že běžná nabídka v obchodech se zvrhla na šmejd v asijských tržnic, kde nakupovat kvalitu a úsporná řešení prostě možné není. Zbývá tedy zagúglit na internetu, snad to není nepřekonatelný požadavek.

J. Svoboda 12.4.2014 13:22

Re: Na okraj

Pane Šimku pohlédněte z Vašich výšin dolů a uvědomte si, že existují zákazníci, kteří nevědí, co to je "zagúglit" a možná ani navlastní počítač a případně připojení na intrenet.

L. Novák 12.4.2014 13:57

Re: Na okraj

Google vám je k ničemu. V LED se bez technických znalostí problematiky orientovat stejně nedokáže většina zákazníků... Dokážou ale hlasovat svými peněženkami. :-)

J. Svoboda 12.4.2014 17:31

Re: Na okraj

Jen to dokládá, že Vám vyhovuje se hádat o suché z nosu. Napíšete, že je třeba si něco vygúglit, vzápětí napíšete, že to bez znalostí, kterými se vyznačujete Vy a sand několik dalších lidí v Evropě, není možné. Lidé také leckdy svými peněženkami hlasují. Vám se však takové hlasování nelíbí. Já se ale nedivím, že proti nesmyslným zákazům a příkazům, jako jsou žárovky, vysavače, teplovodní čerpadla lidi natruc dělají co je v jejich silách.

Ještě pro úplnost, Vá se líbí svícení v křišťálovém lustru LED zdroji?

J. Šimek 12.4.2014 18:18

Re: Na okraj

A debilní dotaz na konec :o)

J. Svoboda 12.4.2014 18:54

Re: Na okraj

Už se s Vámi soudruhu nebudu bavit. Vidím, že se díky Vám pohybujeme na mimoběžkách. Zkrátka EU je pro Vás modla tak to asi bude na věčné časy, nebo dokud to nebude jinak. Inteligentní člověk může odpovědět i na dotaz, o kterém si ve své velikosti myslí, že je debilní, protože se mu nelíbí.

L. Novák 13.4.2014 20:16

Re: Na okraj

Ztrácíte přehled o tom, kdo co napsal. Já žádné googlení nikomu nevnucoval. A křišťálové lustry nesnáším, nicméně LED ve tvaru žárovek jsou pro ně rozhodně vhodnou náhradou žárovek, na rozdíl od tzv. "úsporných" kompaktních zářivek. Problémem je jen extrémně vysoká cena v obchodech.