27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EVROPA: Výsledek fanatického ekologismu

Ceny energií nikdy nerostly tak rychle. Velkoobchodní cena elektřiny vzrostla meziročně téměř o 150 %. Velkoobchodní cena plynu za stejné období o 100 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Forman 27.9.2021 8:24

Jako bych to tušil.....

V. Braun 27.9.2021 8:21

A četl jste i další informace, nejen článek IVK? Ceny energií se zdražují globálně, tam přece EU, které jak nám tady od rána do večera všichni píší má na emisích CO2 a tím i na spotřebě paliv mizivý podíl, má jen malý vliv.

F. Navrátil 27.9.2021 8:21

Ekologismus je vybudování feudalismu elektronického věku.

J. Nevrkla 27.9.2021 8:19

Chtělo by se říct, že kdyby se skutečně oteplovalo, mohli bychom si blahopřát, že toho plynu není tolik třeba. Možná se bude klimat ochlazovat a my za to ještě budeme mrznoucí do posledního dechu bojovat. Kam se hrabe Kocourkov.

P. Rada 27.9.2021 8:15

Pan Srejček se v textu ptá: ..."Muselo však k takovému vývoji nutně dojít?" ... přičemž si už úvodem odpovídá ... "Výsledek fanatického ekologismu".

K takovému vývoji opravdu dojít nemuselo protože při ještě větší lidské aroganci mohlo být fanaticky (slepě vášnivě zaujatě) do ovzuší imitováno daleko více CO2, síry, rtuti, prachu, NOx .... a dnes jsme tak mohli být momentálně prachatější. Nikoli už jen se stovkou úmrtí ročně (což je statisticky podložený nárůst úmrtnosti imisí .. https://www.isglobal.org/en/-/un-estudio-muestra-las-ciudades-europeas-con-mayor-mortalidad-relacionada-con-la-contaminacion-del-aire) ale už s tísícovkami (to je ale pořád výrazně méně jak miliony). Po mrtvých by pro většinu pozůstalých zbyl drobný peníz - ale zejména vyvoleným uhlo-energo baronům by tuplovaně narostla moc. Za blaho zejména takových lobuje Strejek.

Otázka kterou si "fanatičtí" zastánci růstu za jakoukoli cenu ale už vůbec nepokládají zní: ... Bereme při doposud převládající jen mírně bržděné expanzivitě dostatečně ohled na životní šance pro následující generace?

Tvrdím, že sotva a spíše naopak. Stomy české země rubeme rychleji jak stačí dorůstat, půda zde ztrácí bonitu a jen hnojením na bási surovin s dovozu se daří držet produkci potravin, surovinové domácí zdroje většinou končí.... a tak se země stává stále závislejší na dovozech.

Prakticky všechno mostecké uhlí už bylo spáleno a náhradní jaderné zroje - jak jsme si narůžovo malovali už před půlstoletím technologický vývoj - se dnes sice ukazují daleko bezpečnější ale zároven energeticky i ekonomicky neefektivní technologií těžby energie. Začínáme se tak všichni i při neobvykle narostlé životní úrovni dostávat svou chamtivostí do úzkých.

Lidé jak Strejček přesto mohou egoisticky argumentovat, že dodnes byly cesty jak se ještě nyní mít materiálně lépe. Zásadně už mlčí o tom, že dle jejich představ za cenu posíleného drancování zdrojů země a sobeckého přenesení ekologických dluhů na další generace.

J. Nevrkla 27.9.2021 8:15

Muskova Tesla byla před krachem, pak její akcie začaly zázračné růst, překonaly VW. Údajně kvůli dotacím z uhlíkových povolenek. To mě hodně nadzvedlo. Zřejmě tedy na takové zvrhlosti a pro přátele v tomto byznysu.

V. Braun 27.9.2021 8:15

Jelikož se v článku o zvyšování cen plynu v Asii o vlivu opatření v USA a EU nepíše a jsou tam uvedeny jiné důvody tak čekám, že mi to vysvětlíte, zřejmě to víte lépe tak si vás rád vyslechnu abych se poučil a konečně tomu porozuměl.

A. Forman 27.9.2021 6:12

Dobrá otázka, usuzuji, že k dalšímu korumpování vybraných skupin lidí, kteří se na tomto šílenství aktivně podílejí.

A. Forman 27.9.2021 6:10

Četl jste vůbec ten článek ?

R. Langer 27.9.2021 5:59

Ano, zvyšuje. Čemu na tom nerozumíš, von Braune? 8-o

L. Písařík 27.9.2021 5:58

Na cco jsou použity peníze za povolenky? Ví někdo?

R. Langer 27.9.2021 5:58

Klasické nesmyslné levičácké bláboly totálně ekonomicky (i technicky) dezorientovaného demagoga Šejny. ;-)

J. Vintr 27.9.2021 2:08

To jako chcete tvrddit, že ty zhovadilé daně, které Brusel uvalil na většinu produkce zcela čistého a užitečného oxidu uhličitého, nemají na nic vliv? Z jakého stromu jste to spadl?

J. Vintr 27.9.2021 2:05

Pozitivní změnou trendů by bylo, kdyby se občané, na které tohle šílenství tvrdě dopadne, sebrali a houfně vytáhli na Brusel. Pro nás by možná stačilo i mírnější řešení. Kdyby si naši politici konečně uvědomili, že dotace, kterými je Brusel korumpuje, jsou vlastně naše peníze, které jim tam posíláme. Takže kdyby pánům z Bruselu ukázali vztyčený prostředníček a přestali tam ty peníze posílat, můžou si je rozkrádat přímo z domácí erární kasy (a zbude na ně víc). EU zatím ještě nedisponuje silovou složkou, která by nás donutila dodržovat poddanské smlouvy.

M. Šejna 27.9.2021 0:56

Poptávka po plynu a elektrině letos prudce vzrostla, za což boj proti oteplování nemůže.

Až poptávka poklesne, cena půjde dolů, i kdyby Evropa bojovala proti oteplovani od rána do večera.

V. Braun 27.9.2021 0:40

Tak jasně, nezodpovědná politika EU (a USA) zvyšuje cenu plynu v Asii, tedy podle IVK. Nebo že by to bylo jinak?

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/asian-gas-prices-continue-upwards-trend-firm-demand-2021-08-13/