1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EVROPA: Výsledek fanatického ekologismu

Ceny energií nikdy nerostly tak rychle. Velkoobchodní cena elektřiny vzrostla meziročně téměř o 150 %. Velkoobchodní cena plynu za stejné období o 100 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 27.9.2021 12:08

Neviditelná ruka trhu je ale posunována atomaussigem a povolenkami na CO2!

V. Petr 27.9.2021 12:07

SPD a z části i ANO!

J. Kostelanský 27.9.2021 12:05

Posledným bonusom je paradoxne stabilizácie elektrickej siete (dúfam, že niekoho z týchto myšlienok neklepne pepka). Pretože prakticky každý výrobca elektriny zo soláru bude mať aj svoju batériu s kapacitou rádovo kilowatthodiny, max. desiatky kilowatthodín. Jednoducho preto, aby vlastnú elektrinu mohol využívať aj vtedy, keď slnko nesvieti a vietor nefúka. Navyše to pravdepodobne bude v budúcnosti podmienka pre to, aby malododávateľ elektriny ju mohol dodávať do verejnej siete. Milióny takýchto malých batérií môžu ale veľmi účinne stabilizovať aj celonárodné siete. V prípade prebytku elektriny ju odoberú, v prípade jej nedostatku je dodajú. Síce pôjde o relatívne malé množstvo, ale práve to je mimoriadne dôležité, ak je dodané včas. Reakčný čas takýchto zdrojov energie je rádovo desatiny sekundy - na rozdiel od vodných elektrární, ktorých spustenie trvá rádovo minúty.

Určite je veľa ľudí, ktorým sa to javí ako ekologické blúznenie úplne odtrhnuté od reality. Lenže realita často predbehne aj tie najbláznivejšie nápady. Tento systém už funguje, prevádzkuje ho Tesla, a reálne je už nasadený v Austrálii, kde významne stabilizoval lokálnu energetickú sieť v oblasti, kde sa používa. Okrem toho ušetril svojim užívateľom milióny austrálskych dolárov. Tesla ním plánuje celosvetovú expanziu. Volá sa Autobidder a je to niečo čo sa veľmi podobá obchodom na burze. Len s tým, že jedinou komoditou je elektrina.

J. Kostelanský 27.9.2021 12:05

Všetko zlé je vždy na niečo dobré. Škoda, že na to experti z Inštitútu VK neprišli. Tí by niečo mohli vedieť o fungovaní trhu.

Vysoké ceny elektriny okrem množstva negatívnych vecí majú aj jednu pozitívnu: zvýši sa rýchlosť návratu peňazí investovaných do obnoviteľných zdrojov. Ak si majiteľ rodinného domu v Nemecku nainštaluje solárne panely, tak mu návratnosť investícií pri raste cien elektriny klesne z možno 10-15 rokov na 7 až 10 rokov. Samozrejme sa to týka aj iných subjektov, firiem, fariem, miestnej samosprávy, ale aj veľkých výrobcov OZE. Lenže Nemci - na rozdiel od Čechov a Slovákov - nie sú pri solárnej energie takí blbí, aby sa sústreďovali na veľké projekty "na zelenej lúke". Oni uprednostňujú malých výrobcov zo soláru - už spomínané rodinné domy, farmy a menšie firmy, na strechách, ktorých sú tie slnečné kolektory umiestnené.

Čím drahšia bude elektrina, tým viac subjektov si ju bude vyrábať vo vlastnej réžii - či už úplne alebo čiastočne. Odhadom v Nemecku môže byť 10-15 miliónov rodinných domov. To je obrovský potenciál pre výrobu elektriny. A rovnako veľký potenciál je to pre dodávateľov tejto technológie. Čo ďalej ústi do potenciálneho rastu HDP .

Pri dostatočne veľkom pokrytí malých subjektov solárnymi článkami (kombinovanom napr. s tepelnými čerpadlami), resp. malými veternými turbínami s výkonom niekoľko 100 wattov, sa môže dopyt /poptávka/ po elektrickej energie v dlhodobom časovom horizonte znižovať. Pretože o elektrinu, ktorú si rôzne subjekty vyrobia sami, sa logicky zníži dopyt po nej v energetickej sieti. Navyše časť z týchto subjektov bude z času na čas elektrinu do energetických sietí dodávať.

V. Petr 27.9.2021 12:04

Lídry protiruského tažení jsou Pirstan a Spolu! Ti zíměrně sabotují veškeré vztahy s Čínou a Ruskem!

V. Petr 27.9.2021 12:02

Pan Babiš se nepostaví Bruselu, myslí si, že to očůrá. ALE Fiala vůbec nemá chuť bojovat proti grýmdýlu a pirstan s TOP09 ho dokonce podporují.

Jediný, kdo je proti je SPD. Takže záleží na volbách!

V. Novák 27.9.2021 11:37

No - je to fosilní palivo a jeho spalováním vzniká sodovkový plyn. Gréta ho vidí a dostává hysterické záchvaty.

Zelení Khmérové chápou, že to musejí stihnout dřív, než se projeví Kohleausstieg - protože když to zkusí pak, lid obecný obého pohlaví je rozvěsí na větrníky...

P. Vychodil 27.9.2021 11:28

radím jenom těm, o nichž vím, že se budou držet mé rady, či moji radu zpochybní řádným protiargumentem...takže u mě máš smůlu,. zeptej se někoho jiného...

M. Husovice 27.9.2021 11:25

"...vinu hledejme i v nesmyslném stupňování protiruských nálad v EU (kde Polsko a Česko jsou lídry tohoto snažení)" ..USA hujeři vítězí na celé čáře neuvědomujíc si, že Amerika first své vazaly pouze využívá k plnění svých zájmů. Vinu neseme na svých bedrech, včetně všech důsledků z toho plynoucích, se vším negativy, které půjdou v budoucnu jen těžce napravit, zda vůbec. [>-]!!

L. Beneš 27.9.2021 11:22

Lidé okolo Vrbětic se radují z náhrad za škody a koudelníkův syn už svůj metál dostal. Takže všeobecná spokojenost.

L. Šimon 27.9.2021 11:16

To nemůže změnit nic. Pouze GENERÁLNÍ STÁVKA. Zatím si to obyvatelé ČR neumí představit ale příští rok na jaře už to zřejmě bude pro dostatečny počet lidí představitelné. Pan Babiš se Bruselu nepostaví to by mohl být AGROFERT rychle bez dotací. Z toho vyplývá, že si to my občané musíme letos v zimě užít.

V. Bok 27.9.2021 11:11

No, já se před pár dny zůčastnil, elektřina o 20%...

V. Bok 27.9.2021 11:09

A který to jsou, ty správné strany?

V. Bok 27.9.2021 11:09

No, chtělo by to zas nějaký sankce a Rus třeba taky vyhlásí nějaký snakce...

Š. Hašek 27.9.2021 11:08

Poradcuje v politice nadále.

V. Bok 27.9.2021 11:07

Atomovka nebude. Od těch dodavatelů co se vyhodnotili jako politicky vhodní by kupoval asi jen blázen nebo sabotér...

Š. Hašek 27.9.2021 11:07

Co zase mají proti zemnímu plynu??? To zas zeleňoušům víc hráblo???

V. Bok 27.9.2021 11:05

Buršík už dávno nešije. --ale když šil, mnoho škod nadělal...

K. Wágner 27.9.2021 11:04

Do roku 2030 plánuje ČEZ výstavbu fotovoltaiky o šesti gigawattech výkonu, která vyjde na 90 miliard. Na větrné elektrárny se totiž nelze spoléhat, neboť nám tu chybí moře, kde je výroba elektřiny mnohem efektivnější než ve vnitrozemí. Nejdůležitějším palivem má pro ČEZ sice zůstat jádro, jenže výstavbu nového bloku, který má stát v Dukovanech, brzdí politické tahanice. Ale jak se nyní ukazuje, uhlí u nás i v Německu kvůli rostoucí ceně emisních povolenek zřejmě skončí rychleji, než se dalo očekávat. A pokud budeme muset odstavit uhlí dříve, než budeme mít nové Dukovany, pak jako jediná logická varianta zakazovaného uhlí se nabízí zemní plyn. Proto se také mají u nás některé elektrárny postupně přestavovat na plyn a ČEZ k tomu hodlá rychle postavit minimálně jednu novou paroplynovou elektrárnu. Přitom však stále více organizací a nejrůznějších agentur vyzývá k zákazu všech zařízení spalujících zemní plyn. :-/

J. Hajský 27.9.2021 11:04

Tohle, co pane Petře píšte, jistě odpovědní politici vědí a přesto mají důvod to podporovat, tedy občana ochuzovat. Proč? Jistě je za tím jejich osobní prospěch z výkonu dobře placených funkcí, v horším případě obyčejná korupce. Podle vztahu k EU a Green dealu bychom to měli jednotlivým stranám ukázat u voleb dříve než nespokojenost občanů ze snižování životní úrovně povede, že politici budou hnáni z funkcí násilím, revolučně, i se všemi těeba nežádoucími souvislostmi.

V. Bok 27.9.2021 11:04

Aso před čé lety jsem viděl takový vtip... na silnici jela kadibudka s hrdým nápisem Jezdím na bioplyn!

Takže už je to tady...

M. Šejna 27.9.2021 11:02

Ceny energií na burze viditelně ovlivňuje neviditelná ruka trhu, kterou ale ovlivňuje každý, kdo se trhu účastní. ;-)

P. Vychodil 27.9.2021 11:02

povzdechnutí: kdyby tak ovčané chápali alespoň základní primitivní souvislosti, tak by nevolili eurohujerské strany, nebáli by se čzexitu, osvědčených ruských elektráren...konec povzdechu...

M. Šejna 27.9.2021 11:00

A v čem prosím se mnou nesouhlasíte?

Vždyť píšu o tom, že ceny se vyvíjejí podle poptávky a nabídky na burze.

Nejsem to já, kdo tu blábolí cosi o tom, že ceny na burze rostou díky ekologicky pitomým nápadům EU.

V. Bok 27.9.2021 10:58

Za vše přece může Putin, XI a Kim (částečně i Babiš se Zemanem) a nikolivě naše jedině správná a nezpochybnitelná (trestní sazby jsou jasné) zelenorudá politika.

M. Šejna 27.9.2021 10:58

Já to chápu. Ale vysvětlete to analfabetovi Langrovi, který si myslí, že když letos málo foukal vítr, tak to ovlivnílo ceny elektřiny dopředu na rok 2024. ;-)

V. Petr 27.9.2021 10:54

Dotace OZE + povolenky na CO2 nás už v roce 2019 přišly dráže, než jsou čisté peníze, které dostáváme z EU. Dnes už nás patrně přijdou dráže už samotné povolenky. Nehledě na to, že peníze z Brusele povinně utrácíme za naprosté nesmysly, které navíc musíme kofinancovat!

P. Vychodil 27.9.2021 10:53

rado, už jseš prflkánutej blbec agitátor už i za "hranicemi" NP, tak toho nech...

Š. Hašek 27.9.2021 10:52

.... a pokud bych byl řádným (obyčejným) výrobcem, dodavatelem současných energií (obecně). Sledoval pozorně, co všechno politici, banky, šíbři ekologičtí šijou!

Tak bych zkrátka již šponoval ceny, abych byl připraven (vybral do foroty) na jejich další křivárny. Jenom nevím, kam bych ty peníze ukládal. Rovněž nevím, jaký kravinismus stran energií na mě Bursík ušije, za podpory Grety a studentů gender. Co mi přikáží, co zakáží!!!

J. Hajský 27.9.2021 10:50

Kdybychom jako stát (tj. veškeré státní i soukromé podnikatelské subjekty) přestaly platit předražené emisní povolenky tak by nemusela růst cena energií a tovaru, na jehož výtobu se energie spotřebovává, nebo by baz placení emisních povolenek třeba i začala klasat.

Rovněž ignorování Green dealu a další provoz uhelných elektráren (do té doby než budou postaveny nové JE s dostatečným výkonem) by ve svých důsledcích přineslo našemu státu jednak soběstatčnost ve výrobě elektricé energie a tepla (tj i nezdražování výroby a tedy nezvyšování cen výrobků a nechudnutí spotřebitelů) a v budoucnu při předpokládaných blackoutech v Německu a dalších zemích EU možnost dodávat tam přebytly elektřiny, ze které by tyto státy rády platili i vysokou cenu.

Trestem by ze strany EU mohlo být zastavení dotací.

Dokázal by nějaký ekomon, jak by se tyto dva aspekty, kladný i záporný promítli do peněženky obyčejného ončana