3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Varování před evropskou krizí

Taky vás nadchly poslední zprávy, podle kterých česká ekonomika prudce ožívá? Taky jste se radovali nad zprávou, že v závěru loňského roku česká ekonomika rostla o 1,3 %? A zdálo se vám to ve srovnání s nedávnou recesí jako skvělý rozjezd? A byli jste rádi, že krize je už definitivně v tahu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 17.3.2014 10:32

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 17.3.2014 10:31

Uživatel požádal o vymazání
V. Vaclavik 17.3.2014 10:20

Ekonomicka krize

a oziveni souvisi s tim zadluzenim jen z casti, a rekl bych ze dokonce nejspis asi jen v casti ne moc velke. Hlavnim faktorem je stale se zvysujici pokriveni ekonomie na vsech urovnich, zpusobene regulacemi vseho co se hybe.

Stejne jako stavba tunelu Blanka nemohla pokracovat kvuli vrstvam husteho housti stavebnich regulacich, ve kterych se uz nikdo nevyzna a jejichz nasledkem je stav, kdy lze jakoukoli stavbu prohlasit za cernou nebo bilou, podle toho jake pravniky si vybereme, tak je to s celou ekonomikou. Ta je fatalne pokrivena na vsech urovnich, kam se clovek podiva a fungovala nedomrle i pred krizi - byla uz dlouho jako nemocny kus stada, ktery pak uz jen dravec krize dostihnul a skolil.

Mimochodem, setreni k prosperite nikdy nevede, asi jako kdyz si pokrocily drogovy zavislak zacne ve jmenu lecby zmensovat davky ktere si picha... taky to nepovede k bystrejsimu vykroceni do zivota a citeni se lepe, spis urcite prave naopak, bude mu blbe jeste vic.

Zamalovali jsme se do rohu dluhove pasti uplne stejne, jako ten drogovy zavislak. Jen totalni blbeckove a vymazanci a sibri a zlocinci a jim podobni (jako treba pravicaci), si muzou jeste myslet, ze z te pasti muzou ekonomiku vymanevrovat nejak bezbolestne, bez nutnosti aspon nejakeho odregulovani, bez aspon nejakeho prodlouzeni retezu, ktery ekonomice svazuje nohy (jako se kravam svazuji nohy nakratko, aby nemohly daleko utect). Bez radikalni zmeny systemu, tedy bez nakroceni na volnejsi ekonomiku, neni sance na nejake opravdove zlepseni. Maximalne se muzeme dockat jeste dalsich par upocenych spidlovskych procent rustu, kdyz si pichneme dalsi masivni davku dluhove drogy. Ale to melo efekt jeste v rannych dobach zavislosti, napriklad Japonsko coby zarny priklad startovani ekonomiky utracenim vypujcenych penez na infrastrukturu a pomoci vselijakeho dalsiho druhu, by o tom mohlo povidat do ochrapteni.

M. Prokop 17.3.2014 10:01

Re: No bať. ad Svrček

U toho východního bloku nešlo jen o finanční zadlužení (Polsko a Maďarsko dost), ale hlavně morální a technické.

Válka? Vyloučit to nelze, politici rádi hledají vnějšího nepřítele, když to poserou doma.

M. Prokop 17.3.2014 9:59

Re: No bať.

Já si to zaručeně nemyslím.

Proto už mi k volení zbývá jen SSO.

M. Prokop 17.3.2014 9:58

Re: hm...

Já klidně nadávám i na své produkty. Zvláště, pokud je moje možnost jejich ovlivnění tak významná, jako můj vliv na soudruhy v Bruseli.

V. Venc 17.3.2014 9:52

Re: No bať. ad Svrček

Dobrý komentář.

Ke článku by se hodila úvaha o tom, jaký finanční objem představovalo zadlužení východního bloku před rozpadem v 1989, (když se náš blok již nestačil financovat), v porovnání s dnešní situací EU.

Pokud tehdy bylo nutným řešením rozpad bloku (nebo válka), dnes tomu bude asi podobně!?

J. Chaloupka 17.3.2014 9:47

Když už se hospodářství trochu zvedne, tak zisky nejdou na

splacení dluhů, ale na další rozhazování. Není oboru u nás, který by nebyl "podfinancovaný". Tohle slovo se zřejmě učí už při přijetí do státní správy. No nicméně, jak dopadne socialismus víme, jednou jsme to zažili. Bude to pravda trochu větší fičák, protože zbankrotuje celá Evropa. Přežijí jen soudržné rodiny, které v malých ostrůvcích začnou budovat novou civilizaci, v tom lepším případě. Jinak letos sázíme len a zkusíme technologii našich předků. Je možné, že se ještě dožijeme renesance způsobů přežití našich předků. Pokud zbankrotuje Ukrajina a EU se jí bude snažit zachránit, krize přijde trochu dříve. Zejména nemyslet na r. 1914. Na jaře nikoho nenapadlo, že by mohla začít světová válka.

M. Kosejk 17.3.2014 9:34

hm...

Dnes tu už podruhé použiji citaci pana Fištejna, protože se mu geniálně v pár řádcích podařilo shrnout moje názory:

"V nejobecnější rovině: žijeme v postmoderním světě (teď možná i v postpostmoderním), kde se proces relativizace nezastavil před žádnou dříve uznávanou hodnotou. Starý hodnotový systém nebyl nahrazen uceleným novým, vzniklé vakuum snadno obsazují obskurní zpátečnické představy, duchařina všeho druhu, mýty o přednostech středověku, zbožštění hlasu krve a volání divočiny, pomatené představy o slastech „organického“, ­trvale udržitelného života. V praktických termínech: ztráta hodnotové orientace současné politiky. Političtí vůdci jsou slabí, nucení neustále korumpovat voličskou základnu. Jsou odkázaní na vůli stále méně uvědomělých voličů, a proto přebírají, nebo dokonce přímo adorují jejich pokleslé hodnoty."

Tak to vidím i já. Problém je přímo v evropské společnosti. Nadávat na EU a na politiky je levné a populistické - oni jsou totiž jen naším produktem.

K. Janyška 17.3.2014 9:31

Re: Roste množství lidí závislých na státu,

Společnost neexistuje. Je jen spontánní řád lidské interakce... Dzp.

K. Janyška 17.3.2014 9:29

Rozumím vám. Socialismus nefunguje. Nemůže.

nedovolí to spontánní řády. Těmi se konečně zabývejte. I vy, paní Šichtařová... Dzp.

F. Lesniak 17.3.2014 9:22

Re: Roste množství lidí závislých na státu,

Ano, je to napsáno přesně. V naší společnosti neustále přibývá parazitů, kteří nevytvářejí žádnou přidanou hodnotu. Jsou to stovky různých agentur a nespočet sociologů, politologů a bůhví jakých jiných "logů". Těch, kteří vytvářejí nějaké skutečné hodnoty ubývá. Jak dlouho to může tak pokračovat?

Z. Švrček 17.3.2014 9:06

No bať.

Když EU včetně našeho českého dvorečku přísahá na jiné bohy, než ty, kteří by mu mohli pomoci dluh zaplatit. Když dlužím já, tak pracuju,šetřím, nevyhazuju za zbytné věci, hlavně si už dál nepůjčuju a modlím se, aby se to podařilo včas a bez ostudy. Takové to věky vyzkoušené "ora et labora".

Když dluží EU a vlastně jakýkoliv stát, razí dnes heslo, že je třeba dotovat a tím roztáčet kola ekonomiky, v žádném případě netřeba šetřit a dál dávat dávky a příspěvky na všechno možné, dotace na akvaparky, cyklostezky, kulturní projekty pochybné kvality, podporovat neziskovky, občanská sdružení atd. - to nám jen vytáhne další prachy z kapes, ale nic to nepřinese. Hlavně - zvyšují se daně všeho druhu, takže lidé pak mají méně na rozhazování a tím se brzdí spotřeba i ekonomika ale stát nemá více, protože přerozděluje neúčelně a neefektivně. Mamísto uvolnění prostoru pro svobodnou aktivitu a trh se ordinuje centealizace řízení, regulace a další a další podpory ve formě dotací. Firmy, které si na dotace zvykly mají o hodně pomalejší tah na branku - proč by se prudili, když lze vzít dotace... ať na nové kapacity, či na nová místa, či zaměstnávání nezaměstnatelných atd., atd. Co by nám voliči řekli u voleb, kdybychom se o ně nepostarali a nic jim nedali, že?

Avšak my jsme si přece už v minulém století hodně užili velmi podobného "řízení společnosti" a viděli jsme i ty výsledky - tak proč proboha si myslíme, že toto je ten moudrý Evropský způsob jak dojít k blahobytu??

A. Bocek 17.3.2014 8:25

Roste množství lidí závislých na státu,

roste počet firem závislých na dotacích. Nezaměstnaní, nezaměstnalelní a úředníci bez smyslu jsou přisáti na státním rozpočtu přímo, firmy na dotacích jsou přisáti přes EU dotace nepřímo. Vrcholem stupidity jsou měkké dotační programy jejichž výstupem je brožůrka, mapa, kulturní program bez obsahu a tradice. Jednou , až tento přerozdělovací mejdan skončí zbudou nám jen oči pro pláč, dluhy a racionální práce. Učte své děti jak vychovat a zabít králíka, jak zasadit brambory  a ohoblovat prkno.... - budou to potřebovat.

K. Pazdera 17.3.2014 7:52

Pitomostí je víc...

Těch pitomostí typu "Plzeň město kultury" je víc...zmínil bych akce typu "Olympijský park", mraky reportérů veřejnoprávní televize na olympiádě v Soči, participace ČT na výrobě filmů, přemrštěné honoráře konkrétním umělcům za pořady v ČT, no a když jde o komerční televize...tam to zase zaplatí občan v ceně výrobku. Stále je tady hodně lidí, řečeno slovy bývalého ministra Ježka, kteří zde nepoložili ani linoleum. Domnívám se, že počet vysokoškoláků, převážně humanitního charakteru (údajně v současné době studuje 90% z populačního ročníku) jsou základnou pro příští nezaměstnané....no a ty pak udržuje při životě stát.

A. Hrbek 17.3.2014 7:30

Podobno jest

hospodářství evropské hospodáři, který sice zvýšil roční výrobu košťat z 1.000 kusů na 1.020 kusů, ale musel si na to půjčit milión, o kterém ví, že jej nikdy nemůže vrátit. Takže je jen otázkou času, kdy někdo napíše na zeď "mene, tekel, ufarsim".

Pohybujeme se v začarovaném kruhu - vyrábíme abychom vyráběli, výrobky, které nikdo ve skutečnosti nepotřebuje a jsou určeny k ničení.

Začít šetřit a snížit "životní úroveň" se nikomu nechce. Ale po krachu to každý pocítí na vlastní kůži.

P. Lenc 17.3.2014 7:04

Co dodat?

Socialistickou EU ke "světlým zítřkům"....

M. Starý 17.3.2014 6:21

To jste objevil Marxe

To už tady nejednou bylo, že dělníci rozbíjeli stroje, protože jim stroje "braly" jejich otrockou práci. A jak jak do mě vtloukali ve škole do hlavy: "... za socialismu toto nehrozí, protože stroje jsou přáteli dělníků, jelikož výrobní prostředky jsou ve vlastnictví všeho lidu..." A proto u nás zasocialismu byl tak "bouřlivý" vědeckotechnický rozvoj

J. Mrázek 17.3.2014 6:02

Jedna konspirační, nebo jeden Ftípek

Islámské banky jsou (prý) bez úroků a proto tu máme multikulti, kdy v určitém okamžiku zlomu přejdeme pod jejioch správu a tudíž (hurá) z těch úroků a dluhů  na chvilku vyvázneme a "šaria" se dá vydržet (nám šéfíkům jinde uklizeným nevadí), co na tom, že zbytek lidstva bude ohýbat hřbety, v lepším případě na koberečku a hlavou k Mekkce...???

L. Krajíček 17.3.2014 2:05

Ryze laická úvaha.

Dluhy lze splatiti prací.Ale co by kdo dělal? Ledničky, pračky, boty, šaty, rádia, televize, dalekohledy, hračky, nože, sklenice, talíře,vše se dělá v Číně, Indii nebo tam někde. U nás přece nemůžou všichni prodávat knížky potraviny, půjčovat čtyřkolky nebo lyže, provozovat restaurace, hotely, vleky nebo aquaparky, jezdit s taxíkem, kdeco skladovat nebo převážet, studovat vysokou školu. Stále více lidí na práci již jen vzpomíná. Kde je ta hranice sebezhroucení? Kdy dojde k situaci, že robotizace a technologický pokrok jako takový vstoupí do stádia, že vlastně člověk již nebude muset téměř nic vyrábět, vše budou vyrábět roboti,nikomu nebudou muset hodní kapitalisté platit nezaslouženou mzdu, neboť nikdo ze zaměstnanců si podle nich nezaslouží, aby mu byl poskytnut komfort mzdy. Kdo bude odebírat jejich výrobky? Třetina světa má starost o to, aby přežila do příštího týdne. Třetina světa ještě něco vyrábí, třetina světa je zaměstnána uměle, ale protože mají co jíst, mají co na sebe a mají kde bydlet, mohou odebírat a užívat si v podstatě zbytečných výrobků, jako jsou osobní auta, televizory, ledničky, mobily, PC, mohou absurdně létat cik-cak světem, jednou za rok jet tisíc kilometrů plácat se v moři nebo chrchlat písek ze hřbetu velbloudů. Tomu všemu se říká globální růst. Stále menší počet lidí vyrábí stále větší množství výrobků, které ZATÍM má kdo odebírat a užívat, jenže množství těchto uživatelů a odběratelů se menší. Dochází k paradoxu, o kterém se nesmí moc veřejně mluvit. Úspora jakékoliv pracovní síly vede k tomu, že se zvýší zatížení státu a ubude jeden odběratel výrobků. Dotaženo ad absurdum, snem každého zaměstnavatele je vyházet všechnu živou sílu (nazývají ji „kusy“) a místo kusů mít pouze stroje. Toto je v principu i snem každého ministra. Armáda bez vojáků, školy bez učitelů, úřady bez administrativy, pošty bez doručovatelek, nemocnice bez doktorů, sester, uklízeček a pacientů.

Jen tam nějak nemůžu napasovat, z čeho se zaplatí ty dluhy.

J. Kanioková 17.3.2014 1:51

" Leda že by se evropští politici chytili za nos "

ha ha, sci-fi. Oni se naopak učí lhát jinak, rafinovaněji..

Německá ekonomika roste díky statistickému triku - http://www.mmnews.de/index.php/wirtschaft/17434-deutsche-trick

Součet globálního dluhu je momentálně kolem 100 000 000 000 000 dolarů – což je v eurech asi 72 bilionů.

https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1403y.htm#grapc

T. Pansky 17.3.2014 1:44

... protoze skoro cela Evropa je pod palcemo socialistu, ...

kteri hlasaji, ze cim hure, tim lepe (ale bohuzel, jen pro nektere vybrane pratele z kruhu socialistu).

V. Plocek 17.3.2014 1:29

EVROPA: Varování před evropskou krizí

Paní autorka hezky popisuje současný "chtěný" stav světové, nebo evropské politiky s konstatováním , že statistika říká ano, ale ona cítí, že vývoj není tak příznivý.

 Za prvé: statistikám nelze věřit, protože to jsou uměle vytvořené korouhvičky, které se otáčí tam, kam přeje vítr finančních a politických sil. Já bych si dovolil tvrdit, že náš stát je zatím před nejhlubší krizí. To co vidíme, je pouze odvárek.

Za druhé: a to souvisí s prvním bodem, je nutné odsouhlasit tvrzení autorky článku, že přes hrozbu totálního výbuchu hospodářství se naši vedoucí činovníci  političtí, hospodářští a i finanční chovají jako jednoduší zbohatlíci, kteří zdědivše větší majetek, tak místo aby jej zhodnocovali, tak jej "rozpouští" tj. vyhazují na nejrůznější pitomosti a to říkám slušně. Klasickým případem jsou Gripeny,  kanál Odra - Labe Dunaj a další. A protože nikdo nenese konkrétní zodpovědnost, tak je nějaká hospodárnost v totálním nedohlednu.