10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

EVROPA: V zajetí německé ideologie

Válka na Ukrajině prý přinesla i do Bruselu závan energetického realismu. To je situace, kterou by česká vláda měla neprodleně využít. A aktualizovat Státní energetickou koncepci tak, jak umožňují tuzemské podmínky a přírodní zákony, ne tak, jak chtějí zelení fanatici bez jakékoli odpovědnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kru 19.3.2022 11:05

Ukročte 2 kroky vpravo a potom dva dopředu.Stojíte si na vedení.

Když to nepomůže, jste agresívní hlupák...:-P

J. Desef 19.3.2022 10:58

Není možné, aby evropské elity byly všechny natolik tupé, že by si nebyly vědomy, kam všechny ty nesmysly k jejichž realizaci se propůjčují, kam vedou. Vysvětlení se skýtá jednoduché. Buďto mají revolver u hlavy, nebo v hlavě. Ať tak, či tak, jejich destrukční působení je umožněno z velké části tim, že v hlavách "neelit" se prohání pouze vítr konzumu, nevědění a nezájmu o podstatu dění.

J. Zákola 19.3.2022 10:56

Všichni v EU skuhrají kvůli " vysokým nákladům za energie", a nikdo neřekne, kdo si na tom mastí kapsu. Levný plyn z Ruska demonstrativně nechtějí, tak nakupují předražený LNG z USA a Kataru. Rv

J. Janotová 19.3.2022 10:47

I velcí čeští výrobci na světovém trhu utíkají např. do USA. To jsou věci, co

„V Americe nás zemní plyn stojí jednu dvanáctinu toho, co platíme v Evropě, čpavek je v USA o desítky procent levnější a elektrická energie nás tam také stojí jen zlomek toho, co v EU,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf skupiny Draslovka Pavel Brůžek.

Šéf Draslovky: Proti tomu, co přijde, byl covid-19 jen slabý odvar - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Š. Hašek 19.3.2022 10:16

Tak nějak.

K. Novák 19.3.2022 10:12

No, možná Vás. Nemluvte za ostatní!!;-O

F. Kusák 19.3.2022 9:50

Já si ovšem myslím něco jiného. Pokud se v tom má angažovat stát, třeba zárukou za úvěr, garancí výkupních cen nebo přímým spolufinancováním, pak nemůže vyrobenou elektřinu prodávat spekulant na burze. A to jsou v současnosti všichni, nejen tedy profláknutá BE. Hlavně nás drtí ty němečtí překupníci. Říkat, že máme tržní ceny v netržním prostředí, je fakt drzost. Takže, když stavět, tak výhradně jako soukromé iniciativy. Stát by od toho měl dát ruce pryč, a hlavně politici, kteří už cítí tučné provize a možnost oblbovat naivně naladěnou společnost.

V. Kučer 19.3.2022 9:49

Pro začátek bude stačit když se plynovky předělají na uhlí a plyn se bude používat pouze v domácnostech. Dále je nutno vrátit se k původní koncepci což je jádro. V žádném by se neměla dotovat fotovoltaika, nemáme na to.

J. Vlk 19.3.2022 9:26

Pokud mají být zárukou nové jaderné bloky, tak postupujeme velmi, velmi opartně a pomalu. Místo vyhlašování tendru je nutné vybrat projekt přímo a zahájit výstavbu alespoň tří bloků. Zároveň upravit termíny pro rozhodování hlavně u státního regulátora a dalších institucí, zefektivnit chování investora, ustanovit generálního projektanta a dodavatelský systém. Podobně jako financování realizace výstavby je i toto hlavní úkol státu.

F. Kusák 19.3.2022 9:24

Cha, a jak to chcete udělat, Vy naivko? A s kým? Taková řešení se bohužel vůbec nenabízejí. Spolehněte se raději na sebe a na své nejbližší okolí. A nebo vemte dráhu někam na druhý konec světa. A věřte, těch lidí opravdu dramatický přibývá. Asi, kdybych byl mladší, neváhal bych. Už jednou, svým chybným rozhodnutím, jsem si zkazil život. I když, člověk nikdy neví.

F. Kusák 19.3.2022 9:16

...zakázek

F. Kusák 19.3.2022 9:15

Že jsou Němci bohatší, není sporu. Ale rozhodně to není třikrát. A pak, i v Německu přibývá opravdu chudých lidí, kterým drahá energie zkomplikuje život. No a chci ještě dodat, že německá ekonomika bude prožívat vážně problémy. Nedostatek zakáže, úpadek v rozvoji moderních technologiích. Problémy ve školství atd. Již před časem o tom mluvil Thilo Sarrazin. Nejlepší roky mají Němci za sebou. Jaký to bude mít dopad na naší vazalskou ekonomiku, lze celkem jednoduše odhadnout.

J. Nevrkla 19.3.2022 9:11

Protože nás politika EU vede ke ztrátě konkurenceschopnosti a do bídy, jak už letos začneme silně zakusovat.

F. Kusák 19.3.2022 9:03

Z celkem logických důvodů jsem opustil myšlenku, že by u nás stavěl jadérku Rosatom, i když si stále myslím, že čistě odborně by to pro nás bylo nejlepším řešením. O těch třech zbývajících firmách mám stále silné pochybnosti. A pak, nezapomínejme na podminky, které si EK dala, abychom mohli stavět. To nám samozřejmě výstavbu zkomplikuje a náležitě prodraží. Bohužel, díky tomu, že se výzkum a vývoj v této oblasti na Západě v podstatě zastavil, tak se tady za dvacet let postaví drahé a zastaralé monstrum. To mají kritici pravdu. Jenže jiné řešení je v této situaci neprůchodné.

No a co to znamená pro mě a mou rodinu. Že se musím zásadně spolehnout na vlastní možnosti a hledat řešení, jak se vypořádat s vysokou cenou a případnými výpadky.

K. Novák 19.3.2022 9:02

Proč by takovou hloupost dělaly?8-o8-o

K. Novák 19.3.2022 9:01

Čistá energie a příroda není zadarmo!!R^EU

K. Novák 19.3.2022 9:00

Právě proto je třeba Green Deal!!R^EU

R. Meišner 19.3.2022 8:50

1. autor opakovaně zmiňuje, jak se v Německu žije draze. dovolím si upozornit, že u nás se žije 3x dráž. pokud to autor neví.

2. naše energetická soběstačnost. -pokud se kdy postaví další blok JE, bude to nejdříve za 20 let. do té doby budou 4 bloky Dukovan za svou životností. opravdu krásné vyhlídky. 8-o

J. Novák 19.3.2022 8:41

Německem řízení totalitní bruselští aparátčici nám vyhlásili devastující zelenou válku s obdobnými ekonomickými následky, jako má ta Putinova na Ukrajinu. Fialova současná lokajská vláda svou nečinností a neschopností řešit Bruselem uměle vytvořenou energetickou drahotu přenáší veškeré z toho plynoucí důsledky na už tak obecnou drahotou a inflací deptané občany této země. To není vláda suverénní země, to jsou obyčejní bruselští protektorátní loutkoví úředníci.

Š. Hašek 19.3.2022 8:41

R^ Pokud půjde tuhého, každý pojede za své (případně za desetkrát dražší z brusele a na příděl).

brusele je "výborná" v tom, že perfektně rozdělí do obchodů rajčata, diety poslancům. V době bezstarostné. Jourová sama hrdě řekla, že tři roky sjednocovala parafinové svíčky (!!!).

Roste stále mírně počet lidiček, které domnívají, že i sýkorky (ledovce a mryky) by měly číst věstníky brusele.

J. Nevrkla 19.3.2022 8:19

A pak je taky reálná hrozba, že státy opustí EU.

Já to ale hodnotím jako naději.

V. Humble 19.3.2022 8:12

Obavam se ze to nebude jen Trimet a jen Nemecko. Veskery prumysl od zpracovani a vyroby materialu po vyrobce aut v EU bud zkrachuje nebo odejde. Nejde se vyrovnat se svetovou konkurenci kdyz maji nasobne levnejsi vstup jedne ze zakladnich velicin.

R. Tichý 19.3.2022 7:49

Je zapotrebi vyuzit soucasne ukrajinske tragedie a svrhnout SRN z pozice "moralniho krale" EU. Svym lavirovanim a priklonem k Rusku se zcela znemoznilo a je nutno dat mu to najevo. Nemci nemaji jakekoliv pravo poucivat, moralizovat a ridit.

Do Nemecka vyvazet nasi prebytkovou energii za trzni ceny, doma vyuzivat nasi elektrinu za ceny "rozumne". Zbavit se statutu nemecke kolonie.

V. Wagenknecht 19.3.2022 7:10

Trimet, největší německý producent hliníku, omezuje kvůli vysokým nákladům na energii výrobu na polovinu a uvažuje o kompletním odchodu z Německa. Energiewende slaví úspěchy.

R. Franz 19.3.2022 6:53

I vy vedete nenávistné plky, pokud si to uvědomujete a navíc do "vlastních řad". Putin už Vás nahlodal.Rv

B. Bublina2 19.3.2022 6:00

Konečně rozumný článek..souhlasím a přeji vám více, než nenávistné plky blbců okolo...;-D

J. Strakoš 19.3.2022 5:49

Jednoznačně konečný spotřebitel, především ten, který nemá možnost instalace OZE s dotací na vlastní dům. A to buď formou přímého zdražení elektřiny nebo odebráním peněz z daní.

J. Strakoš 19.3.2022 5:47

Lokální teplárny možná rychleji, ale jaderky jsou běh n velmi dlouhou trať. Podívejte se jenom na dobu vyhodnocení tendru na dostavbu Dukovan - smlouvy budou dokončeny až v 2024 - tedy to se ještě ani nekopne do země!

R. Langer 19.3.2022 5:38

No kde levně nakoupí? Přece u NÁS! ;-)

J. Pankovic 19.3.2022 3:52

Je zbytečné vykládat volovi o sobotě, když jde v pátek na jatka;-)