20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: V zajetí německé ideologie

Válka na Ukrajině prý přinesla i do Bruselu závan energetického realismu. To je situace, kterou by česká vláda měla neprodleně využít. A aktualizovat Státní energetickou koncepci tak, jak umožňují tuzemské podmínky a přírodní zákony, ne tak, jak chtějí zelení fanatici bez jakékoli odpovědnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 19.3.2022 11:27

Škoda, že se "vítr konzumu" neprohání rusáckými hlavami. Hned by byl svět o hodně bezpečnější.

Š. Hašek 19.3.2022 11:43

No, ................. Ty máš v makovici fakt vítr.

Jak Emanuel Moravec v roce 1940. Jak ty manekýny z televize. Nenapadlo Tě (anonyme), že by ses měl víc zajímat o cenzuru? A jestli máš kamion dřeva na dvorku? Bude Ti zatápět ta německá gynekoložka?

Pochopitelně svítíš a topíš něčím od amerických tlustých černošek/Afronějakých. Nebo Ti platí faktury Jourová?

Celkově si myslím, že Temelín by měla řídit Richterová. Kolem kotlů by běhal Kolaja.

Zatím necenzurováno.

P. Diviš 19.3.2022 17:21

Cenzurovat pitomé blábolení je zbytečné.

J. Brunner 19.3.2022 17:44

R^

L. Kuča 19.3.2022 17:41

Rusáckými hlavami se sice vítr konzumu prohání kolikrát divočeji než evropskými, ale zdatně mu sekunduje jedno z největších neštěstí (a nejen ruské) historie. Idiotská fixní idea národní velikosti. Naposledy se rozhodl s ní výrazněji 'pracovat' Áda, čínští komouši na tuhle vlnu naskočili také. Ona sice existuje i v USA a Japonsku, ale povětšinou se ji daří držet nějakými vnitřními mechanismy na uzdě. Ten hloupý exces s vývozem demokracie byl spíš nadnárodní záležitostí iniciovanou z obou stran Atlantiku než jen specificky americkou. Je to vlastně parodie na patriotismus. Ten si sice na identitě a pověsti zakládá, ale je spíše konzervativní, neintervenuje do svého okolí, aby si jej přetvořil k obrazu svému.

J. Desef 20.3.2022 8:42

národy nevládnou světu. Národy jsou pouhými nástroji vhodnými k mocenskému užití. Je možno iniciovat je k útoku, nebo mobilizovat k obraně.

L. Kuča 20.3.2022 9:56

Je pravda, že minimálně 80% lidí je poměrně dobře manipulovatelných, zvlášť pokud se jim začne pochlebovat a přesvědčovat je o vlastní výjimečnosti. Nicméně z jejich sdružení nazvaného národ udělat pouze nástroj je docela degradace a je to pouze omezeně pravdivé. Zkuste na něco ‘použít’ třeba Australany. Ti to nemají v mentalitě. Nedělal bych takové generalizace.

J. Desef 20.3.2022 12:24

hitler takovou generalizaci uskutečnil... dnes se taková generalizace provádí medialně. Stačí mocensky potlačit ty nehodící se názory a jejich nositele... na jejich množství nehledě

J. Pankovic 19.3.2022 11:52

Jednoduché vysvětlení je: buďto se celý svět zbláznil, nebo mimozemšťaní ovládli mozky všech politiků

Kontrolní otázka

Můžou mimozemšťaní ovládat to, co neexistuje ?

Pokud ano, tak Sleepy Joe Biden není ovládán mozkem

J. Jurax 19.3.2022 14:56

Je možné, ba až jisté, že evropské elity jsou tak tupé. Jest to patrno nejen na energetické politice a urputném boji proti kysličníku.

V. Novak 19.3.2022 15:32

Jestli jsou evropské elity tupé, nevím - ale vím, že rozhodně nejsou tupé ve schopnosti udržet se u koryt. A u koryt je udrží jen jejich voliči, z čehož mi vyplývá, že ti voliči jsou tupí. Nebo že je těch tupých voličů dostatečně na to, aby je u koryt udrželi.

Německá zelená Anilína se nezvolila sama...

J. Zákola 19.3.2022 10:56

Všichni v EU skuhrají kvůli " vysokým nákladům za energie", a nikdo neřekne, kdo si na tom mastí kapsu. Levný plyn z Ruska demonstrativně nechtějí, tak nakupují předražený LNG z USA a Kataru. Rv

J. Novotny 20.3.2022 9:09

Plyn z Ruska neni levny trumbero

L. Kuča 20.3.2022 15:35

Skopčáčku zelenomozkový pacholíčku, otevři nám svou pokladničku ... Jen dva plynovody strčíme, jen co se trochu ohřejete, hned zase půjdeme ....;-D

J. Novotny 20.3.2022 18:01

Hlavně je ten plyn vázaný na spotové ceny plynu v EU (tak si to EK vydupala).

V. Kučer 19.3.2022 9:49

Pro začátek bude stačit když se plynovky předělají na uhlí a plyn se bude používat pouze v domácnostech. Dále je nutno vrátit se k původní koncepci což je jádro. V žádném by se neměla dotovat fotovoltaika, nemáme na to.

Š. Hašek 19.3.2022 10:16

Tak nějak.

P. Zahrádka 19.3.2022 12:18

A vy si uvědomujete, co znamená garance výkupní ceny z jaderné elektrárny, kterou bude ČEZU garantovat stát a pokud bude cena nižší tak bude zvýšen příspěvek formou ceny elktřiny? Jádro je koncepcí, kdy zisk je ČEZU a náklady státu nebo odběratelů, a to nemluvíme o stále nedořešeném jaderném odpadu, kterému jaderníci říkají vyhořelé palivo, aby vznikl dojem, že se jednou použije a 60 let o tom sní, realitou je, že to bude zakopané do země a tisíce let monitorované, což momichodem také není v ceně elektřiny z jaderky

G. Onion 19.3.2022 13:34

Jste vůbec ochoten si připustit, že pokrok v JE jde kupředu? Tedy aspoň v Rusku, v EU samozřejmě ne. Víte že už i to vyhořelé palivo se zpracovává k dalšímu použití? Neříkám, že všechno ale pokrok k tomu směřuje.

Pokrok holt nezastavíš;-)

P. Zahrádka 19.3.2022 13:59

Po 60 letech provozu JE se zpracovává experimentálně, nikoliv komerčně, ještě teď to o jaderné fůzi tesně před spuštěním. Rusko vyhazuje reaktory od ponorek do moře, to je tedy pokrok

V. Novak 19.3.2022 15:25

Experimentálně v průmyslovém měřítku. Račte si vygooglit MOX a REMIX.

Rusko vyhozené reaktory z ponorek loví a "utilizuje". Jde mu to samozřejmě hůř a déle to trvá, než kdyby je ti troubové tenkrát nenaházeli do moře, ale jde to.

P. Zahrádka 19.3.2022 17:15

MOX je používán max 5% a REMIX není komerčně k dispozici....

V. Novak 19.3.2022 22:21

"Čtvrtý blok Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem BN-800 byl 24. února 2021 připojen k síti po odstávce kvůli výměně paliva. Během ní do něj bylo vůbec poprvé zavezeno pouze čerstvé palivo MOX vyrobené přepracováním použitého jaderného paliva. Letos v lednu označil americký odborný časopis Power Magazine zavážku sériového paliva MOX do reaktoru BN-800 za událost roku ve světové energetice." (https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2691-prvni-uplna-vsazka-paliva-mox-do-rychleho-reaktoru-bn-800 z 19. května 2021)

J. Jurax 19.3.2022 14:58

Je to v ceně elektriky z jaderky stejně jako náklady na její budoucí likvidaci.

V. Novak 19.3.2022 15:29

Požadavek na garanci ceny je logická reakce na likvidaci trhu elektřinou, kdy občasné zdroje elektřiny jsou dotovány a povinně přednostně vykupovány v míře takové, že už nikdo neví, jaká je skutečná cena jimi dodávané elektřiny.

Jaderníci dobře vědí, že "vyhořelé" palivo není vyhořelé a že ukládání do trvalého úložiště je ten nepitomější způsob jak s ním naložit - však je to taky způsob původně vymyšlený předchůdci dnešních Zelených.

J. Jurax 19.3.2022 15:35

Ehm ... právě občasné zdroje energie - fofrníky a fotovoltaika - jsou to, z čeho zisky pobírají soukromníci a náklady nese jednak stát skrze dotace, tedy daňoví poplatníci, a každý, kdo má doma elektroměr, skrze tzv. příspěvek na obnovitelné zdroje. A indukované náklady nesou také provozovatelé klasických, stálých zdrojů energie, které když náhodou svítí a fouká musí kvůli špatné legislativě omezovat výrobu či stát v teplé záloze kvůli stabilizaci sítě, což jim zvyšuje náklady.

V. Kučer 19.3.2022 20:42

Fakta jsou jasná, vyhořelé palivo se vejde se do dvou kontejnerů a dá se znovu použít až stoupnou ceny uranu. V provozu máme 6 jaderných reaktorů od Rosatomu a jsou bezproblémové, chybí nám dostavba Temelína a můžeme děkovat atomovému dědkovi (ministr Grégr) za to že nechal postavit alespoň ty dva. Zelení chtěli nechat přestavět Temelín na plyn a ty nejuvědomělejší z nich na fotovoltaiku.

J. Vlk 19.3.2022 9:26

Pokud mají být zárukou nové jaderné bloky, tak postupujeme velmi, velmi opartně a pomalu. Místo vyhlašování tendru je nutné vybrat projekt přímo a zahájit výstavbu alespoň tří bloků. Zároveň upravit termíny pro rozhodování hlavně u státního regulátora a dalších institucí, zefektivnit chování investora, ustanovit generálního projektanta a dodavatelský systém. Podobně jako financování realizace výstavby je i toto hlavní úkol státu.

F. Kusák 19.3.2022 9:50

Já si ovšem myslím něco jiného. Pokud se v tom má angažovat stát, třeba zárukou za úvěr, garancí výkupních cen nebo přímým spolufinancováním, pak nemůže vyrobenou elektřinu prodávat spekulant na burze. A to jsou v současnosti všichni, nejen tedy profláknutá BE. Hlavně nás drtí ty němečtí překupníci. Říkat, že máme tržní ceny v netržním prostředí, je fakt drzost. Takže, když stavět, tak výhradně jako soukromé iniciativy. Stát by od toho měl dát ruce pryč, a hlavně politici, kteří už cítí tučné provize a možnost oblbovat naivně naladěnou společnost.

F. Kusák 19.3.2022 9:03

Z celkem logických důvodů jsem opustil myšlenku, že by u nás stavěl jadérku Rosatom, i když si stále myslím, že čistě odborně by to pro nás bylo nejlepším řešením. O těch třech zbývajících firmách mám stále silné pochybnosti. A pak, nezapomínejme na podminky, které si EK dala, abychom mohli stavět. To nám samozřejmě výstavbu zkomplikuje a náležitě prodraží. Bohužel, díky tomu, že se výzkum a vývoj v této oblasti na Západě v podstatě zastavil, tak se tady za dvacet let postaví drahé a zastaralé monstrum. To mají kritici pravdu. Jenže jiné řešení je v této situaci neprůchodné.

No a co to znamená pro mě a mou rodinu. Že se musím zásadně spolehnout na vlastní možnosti a hledat řešení, jak se vypořádat s vysokou cenou a případnými výpadky.