19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

EVROPA: Svět podle EU - chudým brát a bohatým dávat

Jsem přesvědčený, že dotovat bohaté a zdaňovat chudé je ten nejnespravedlivější a nejamorálnější systém, jaký kdy kdo mohl vymyslet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 18.10.2016 12:32

Re: To je v naprostém pořádku

Právě jste prohlásil, že neumím nic jiného, než peníze nezodpovědně prožrat. Možná Vám to přijde divné, ale urazil jste mě.

Také jste prohlásil, že je třeba mi moje peníze odebrat a věnovat je někomu jinému. Možná Vám to přijde divné, ale sebrat někomu peníze je krádež, a proto, nejste-li přímo zloděj, tak aspoň ke zlodějně navádíte.

Howgh.

P. Vaňura 18.10.2016 12:09

Merkelová k Brexitu podotkla, že EU musí trvat

na "čtyřech svobodách," tedy volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu. S těmito požadavky nemám nejmenší problém a všechno ostatní se může klidně ZRUŠIT!

F. Hereit 18.10.2016 12:08

Re: Nemáte pravdu, ten požadavek na čerpání peněz,

Souhlas, až na tu poslední větu. Řekl bych, že pokud jde naše nesmyslně vyházené dotační prostředky, sneseme jakékoliv srovnání s Bruselem, bohužel.

M. Pivoda 18.10.2016 12:01

Doba je neklidná, buďme ve spojení. Souhlas.

Závěr článku: "... A proto říkáme: „Buďme spojení s Evropou a se západními státy. Opusťme však to špatné a amorální, pokud takoví sami nechceme být. Současná EU má alternativu.“"

S tím závěrem lze souhlasit, ale nejsem si jistý, zda přesně o toto jde vedení politické strany Svobodných. Z dřívějších článků, zejména Macha, jsem získal dojem, že stragegie, o kterou usiluje strana Svobodných je tato: "Hlavně tu stávající EU rozbít (co nejdříve), a pak se uvidí." A já jsem se následně za Česko strany Svobodných ptal: "A jak po rozbití EU získá Česko atomovou zbraň a konkurenceschopnou, technologicky založenou ekonomiku, jakou má například dnes samostatný stát Izrael?" Odpověď jsem nedostal.

Povzbuzení správného směru vývoje pomocí dotací je správná politika. Bez diskuze. Problém je ovšem v tom, že v Euro-Atlantické alianci (na rozdíl o některých asijských civilizací) nelze zde nalézt vizionářské a neúplatné úředníky a politiky.

Osobní poznámka: Pracoval jsem v roce 1996 na Ministerstvu hospodářství krátkou dobu jako vedoucí Phare. To byly evropské peníze přicházející do Česka před jeho vstupem do EU. Byl jsem ale vyhozen krátce poté, co mne navštívil pracovník Nejvyššího kontrolního úřadu (a plánoval nějakou kontrolu). A přestavte si, já jsem nic nenamítal. Mohlo to se mnou dopanout jinak? Ekonom Prokop při této příležitosti zde určitě upustí svůj cenný ekonomický postřeh, že jsem asi byl v životě ekonomicky neúspěšný. Já se tak ale necítil.

P. Vaňura 18.10.2016 11:58

Takové nesmyslné vyhazování peněz by české politické

reprezentaci NEPROŠLO. Přišli by totiž o argument "kdybychom nepostavili to golfové hřiště, tak by ty peníze propadly..."

J. Kernal 18.10.2016 11:55

Zloději

a zlodějíčkové kradou, když je nikdo nevidí a pokud jsou přistiženi, tak bývají i potresrtáni Dotace jsou legální krádeží chráněné zákony, loupeží za bílého dne. Komunisti, socialisti, neomarxisti říkají, neumíte hospodařit s penězi, my vám je seberem v podobě daní a různých dalších poplatků a ukážeme vám ja se hospodaří, protože jste finanční negramoti, blbečci, budeme za vás rozhodovat ve všem, jen se nás držte, aby jste se neztratili.

P. Vaňura 18.10.2016 11:54

Nemáte pravdu, ten požadavek na čerpání peněz,

které jinak "PROPADNOU," mimochodem, stejným způsobem funguje i celá státní sféra v ČR a to dnes úplně stejně, jako za komunistů, vede k NEEFEKTIVNOSTI, někdy připomínající vyhazování peněz oknem. Navíc je tu 20% celkové částky, co se musí povinně utratit na "měkké projekty," tedy z velké části rozdat zbytečným či dokonce škodlivým neziskovkám.

Administrativa je natolik náročná že sama sežere nejméně 10% přidělené částky.

Slyšel jsem, že na neuvěřitelné nefunkční monstrum, IT systém Benefit pro podávání žádostí, byla vyhozena miliarda korun. Vím o instituci, které byl zamítnut projekt kvůli zaokrouhlovacím chybám při zadávání do tohoto programu (suma pak byla 100,027% celkové částky).

Pokud by se vynakládaly ty peníze, které posíláme do Bruselu přes české orgány, NIKDY by se nemohly vyhodit na naprosté nesmysly, jako je tomu u fondů EU!

J. Chaloupka 18.10.2016 11:42

Ale tak to bylo vždycky. Dokonce i za minulého režimu

byli bohatí a chudí.

P. Vébr 18.10.2016 11:35

Re: To je v naprostém pořádku

No, náklady na stavbu rozhledny v údolí, na asfaltovou cyklostezku vedoucí odnikud nikam (navíc s cenou na metr srovnatelnou s cenou dálnice), na Čapí hnízdo, na golfová hřiště, ... - to rozhodně nepovažuji za správně vynaložené peníze.

M. Prokop 18.10.2016 11:27

Re: Ono by to šlo zařídit tak,

Když nemáte politický národ evropský (a to průkazně nemáte), tak žádné Spojené státy evropské nemohou fungovat.

M. Prokop 18.10.2016 11:26

Re: To je v naprostém pořádku

To jsou ti, kdo si je vydělají.

J. Sinnreich 18.10.2016 10:59

Re: Čistá pozice

Nase deti budou zcela urcite penize nekomu vracet. Nemyslim si ale, ze to bude zrovna EU. A dnesni "prijemci" dotaci. Ti uz budou davno doslova za vodou.

L. Kolman 18.10.2016 10:49

Re: Ono by to šlo zařídit tak,

To by bylo nejčistší a nejférovější. Nic po nikom nechtít a jet si jen za své. Takže udělejme czexit a všem to ukažme, jací jsme geroji a že se opravdové práce nebojíme. A bylo by to i zajímavější hospodařit si s vlastními a nemuset přepočítávat darované a spekulovat u toho, kam s nimi a co za ně. Kolik si vlastní prací vyděláme, tolik utratíme. A hlavně nebudeme muset živit cizí. Babiše, Bakalu, Kellnera a Komárka si lehce uživíme.

L. Kolman 18.10.2016 10:42

To je v naprostém pořádku

Peníze musí dostávat ti, kteří s nimi umí správně nakládat, budou vytvářet pracovní místa a dávat lidem práci. Obyčejný člověk neumí nic jiného, než peníze nezodpovědně prožrat, na své budoucí nehledě. A co pak děti, budou se mít kde hrát?

P. Lenc 18.10.2016 10:42

Re: No vidíte, Rudolfe

Pane Růžičko, požadovat fakta po Rudolfovi? Vy fantasto.Článek veskrze pravdivý.

D. Stirský 18.10.2016 10:39

Ono by to šlo zařídit tak,

že bychom nic neplatili a nic nechtěli. A nebo by měly vzniknout už konečně Spojené státy evropské. Malá vláda a parlament(obrana, finance, z. politika) a vše ostatní by si řešily státy - měly bychom více suverenity než máme dnes. Na druhé straně je pravda a mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti, že řada EU projektů smysl má a nic není jen černé a bílé. Možná, že nebýt EU fondů, mnohá města a vesnice by vypadaly daleko hůře než dnes.

V. Mlich 18.10.2016 10:29

Čistá pozice

Nejděsivější na "čerpačích" je vychvalování tzv. "čisté pozice" (viz web mfcr.cz), t.j. že eurodotace jsou výhodné, protože bereme víc než dáváme. Ve skutečnosti ale každý cent budou muset jednou naše děti do eurofondů vrátit, takže by se to nemělo brát jako navýšení příjmové stránky rozpočtu, ale jako další zadlužení.

Ale kdoví, možná naše děti ty dluhy budou splácet rády, možná se jim ta čapí hnízda a polívkovy farmy, co jsme jim za ně pořídili, budou líbit.

J. Růžička 18.10.2016 10:25

No vidíte, Rudolfe

Tipnul jsem vás velmi přesně. Nikdo zde nepsal, že zavrhujete autora, nýbrž že zavrhujete článek, aniž se zamyslíte nad jeho obsahem. A článek, tak nějak po vašem, po bolševicku, označujete rovnou za blbý, pakliže pochází z dílny IVK, nebo Svobodných. Tedy i článek, popisujicí realitu takovou, jaká je. Zkuste fakta uvedená v článku vyvrátit argumenty, namísto označováním jej za stupidní.

P. Götze 18.10.2016 10:17

Re: RE

Jina vec to prave neni. Nedelejme si iluze, ze ze se nase politicka reprezentace chovala bez EU jinym zpusobem. Nechovala.

R. Gramblička 18.10.2016 10:12

Re: Další exot z Machovy sekty

-//-

M. Prokop 18.10.2016 10:10

Re: Čím to je

Já bych řekl, že je to závadou na přijímači i vysílači agenta Hofmana, krycí jméno Rudolf.

M. Prokop 18.10.2016 10:09

Re: RE

Faktem je, že hlavním strůjcem téhle masivní zlodějny je zeleně socialistická EU.

Jak bychom fungovali bez ní je věc jiná. Do Prahy lze dosáhnout těžko, do Brusele vůbec.

R. Tichý 18.10.2016 9:36

1*

P. Götze 18.10.2016 9:26

RE

Tuhle problematiku bych ovsem nezazlival EU. Takto bychom fungovali i bez EU. Takto totiz funguje kazda levicova strana. Koministe se tvari, ze vse patri lidu, ovsem vse patri statu a vedouci ulohu ve state ma strana, zakotveno ustavou. Tudiz vse patri strane, nikoliv lidu. Socialiste pripravuji zakony vyhradne pro velke, kteri jim pak ve velkem prispivaji do stranicke pokladny. Viz CSSD. Babis je vyjimka, ten jim do stranicke pokladny prispivat prestal a zalozil si vlastni stranickou pokladu. Cimz samozrejme ostatni politiky pekne na...al. Ale takovych Babisu je za vladnimi stranami mraky. EU s tim nema vubec nic, je jen o nejaky kus napred ale sli bychom stejnym smerem i bez EU.

E. Erat 18.10.2016 9:24

Re: Další exot z Machovy sekty

Tak vidíte, co je variant. Ovšem eurohurvínci nám tvrdí, že EU je jediná varianta. Jako to bolševici tvrdili o RVHP. A my jsme v letech opravdové svobody, tedy 1990-2013 umírali masově hlady ? Prostě kšeft je kšeft, a ten by pokračoval i po vystoupení ČR z EU. Já taky neřeším jestli postavím barák pro Němce, Holanďana, Rusa, Veitnamce či Číňana. Rozhodují pouze prachy, nejlépe na dřevo, jako tomu bylo vždy.

J. Schwarz 18.10.2016 9:19

Re: Čím to je

Vašim příspěvkům, Herr Rudolf, pokud jde o míru blbosti nemůže konkurovat nic. Snad jen štěky Gnädige Frau Netzer by se vám blížily. Pán je nejspíš socan a proto se tak čílí, že. Jde totiž o běžné socanské hrátky - rozdat "chudým" po pár korunách jednotky miliard, střední třídu obrat o desítky miliard a většinu z nich posunout velkofirmám a jejich akcionářům. Těm je tak pomoženo hned 2x - přímou dotací a nepřímo tím, že socky dostanou peníze na jimi vyráběné zboží.

E. Erat 18.10.2016 9:17

Re: Zkuste Rudolfe

Rudolf zásadně nepřemýšlí.

P. Rudolf 18.10.2016 9:16

Já ale Růžičko

osobu pisatele nezavrhuji, neb ho neznám, jen jeho článek považuji za naprosto stupidní. Ale vím, že si tady na Psu dost dokonale blbých příznivců najde.

K. Janyška 18.10.2016 9:14

EU je obrsocialismem, je to západoevropský SSSR

vedený a instalovaný vždy socialistickým Německem. To, co píšete, jsou jen důsledky, autore. Jsou sice kritizovatelné, ale to nestačí. Nejste na jádru věci... Dzp.

J. Růžička 18.10.2016 9:06

Zkuste Rudolfe

o článku malinko popřemýšlet, ne jej rovnou zavrhnout kvůli osobě pistatele. Jenom tak, dovolí-li to ovšem vaše intelektuální kapacita a nejste-li dokonale blbým, zákonitě dojdete k závěru, že autor má pravdu v každém slově.