19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

EVROPA: Svět podle EU - chudým brát a bohatým dávat

Jsem přesvědčený, že dotovat bohaté a zdaňovat chudé je ten nejnespravedlivější a nejamorálnější systém, jaký kdy kdo mohl vymyslet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 18.10.2016 16:17

Eudotace za svobodu. Taková jen pravda. A to ještě

z kradeného oklikou těm nejslabším... Dzp.

J. David 18.10.2016 15:52

Berně a dotace...

Blbej, kdo kdo dává, blbější, kdo nebere. V podstatě to sice není až taková zvrácenost, ale musí být recipročního charakteru "in natura" bez byrokratických omezení (dotační tituly, rovnost berního zatížení a i rovnost v čerpání). Nic nevzniká, nic nezaniká, pouze se přeměňuje (Lavossiere). Berně, odvody a následně dotace jsou rájem pro "lichváře a odkláněče". Prášule prochází jejich rukama a při isobarickém či isotermickém dění, dochází k tepelným, energetickým a venkoncem fiskálním ztrátám, tedy ne ztrátám, ale tyto ztráty obvykle zahřejí něčí kešeň, která pak tepelně nabyde na objemu a je pak tou chybějící složkou do rovnice, soustavy rovnic v matici singulární tak, aby se stala diferenciálem pro matici regulární. Blbnu asi, roubuji možná nesrovnatelné na srovnetelné, je to ode mne alegorické přirovnání. Jednoduše, něco jako zastavárna. Něco tam šoupnu, dostanu prášule, a pak to vyplatím. Hodnotou vyšší, než jakou jsem obdržel, bon, zastavárník si také musí přijít na provizi. Dotace jsou ale inverzí zastavárny. Něco tam šoupnu povinně (u (obligatorně bez rozdílu účelu), a oni mi pak na základě účelu (prý fakultativně-obligatorním), zase něco vrátí (podle toho, jak by měly být velké erteple a jaký měly mít vzdálenost ohniska elipsoidu (nedej Bože, rohlíčky na bramborový salát), derivace výtvarnic okurek, příkon edisonek, vysavačů a užití mucholapek a složení jejich lepu, radikálního tlumení nepůvodních tribů (medvídek mýval, nutrie, norek, veverka šedá, některé žáby kuňky, raci američtí, etc.). Ale že se po EU potuluje hafo nepůvodních tribů a druhů "homo sapiens", kteří jsou také "nepůvodní", to nikoho z EU neirituje, pouze na ně bez skrupulí a lejster užívají dotační tituly (multikulti) prášulí svých berních poplatníků. Asi jsem starej haluzák, když mi vleze do obrvení lojnice a jen mne "sejří", vyklepu jí z kštice, i když je to obtížné. Když mne ale začne bodat, holt ji po úsilí chytím a rozcvaknu jí ve "fršlusu" ručnice, (nehty se to nedá). Qui bono, qui modo.

J. Schwarz 18.10.2016 14:51

Re: To je v naprostém pořádku

Pan Kolman je docela dobrý satirik...

J. Schwarz 18.10.2016 14:50

Re: Povzbuzení pomocí dotací

No, když vláda zadá výzkum několika univerzitám tak tomu, pravda, taky můžete říkat dotace. Jenže spíš než dotace v nynějším slova smyslu šlo o státní zakázku. Pokud si vláda zadá vývoj nového bojového prostředku taky se nejedná o běžnou "dotaci".

J. Václavíková 18.10.2016 14:47

Svobodní lunatici už zase Perlí :-)

Snad pan Vladimír promine, že jsem použila jeho termín, ale skutečně těžko hledat trefnější příměr pro tyhle vyznavače totální Utopie.

Nemám čas ani chuť rozebírat jednotlivé kiksy, takže pouze namátkou. Autor zřejmě nezaslechl nic o podpoře zaměstnanosti či konkurenceschopnosti z evropských fondů, když se nám snaží podsunout, že chudí nečerpají. Také nezaznamenal, že infrastrukturu, dotovanou taktéž, užíváme všichni bez rozdílu. Chtít po takto prvosignálním autorovi, aby rozklíčoval, kolik z těch dotací jde přes zmiňované velké firmy na mzdy zaměstnanců, to už by bylo zřejmě moc.

Rétorika vskutku odpovídá té staré známé komunistické. Pěkně podprahově rozdmýchat závist k bohatým.

A ještě na závěr připomenu. 500 mld jsme doposud celkově odvedli do rozpočtu EU. Možná to Svobodné překvapí, ale každá instituce má jednak své provozní náklady, jednak musí financovat své aktivity. Obdrželi jsme naopak 900 mld formou dotací. Ty bohaté evropské státy totiž mají za to, že se jim vyplatí dotovat náš rozvoj, abychom se jim přiblížili.

P. Götze 18.10.2016 14:46

Re: Takové nesmyslné vyhazování peněz by české politické

To by ale na veci stale nic nemenilo. Dane by se utracely stejne levicovym zpusobem a rozhodovalo by stejne levicove mysleni. Jinak receno, menit pomery v ramci CR je k nicemu, pokud se nezmeni pomery v Evrope jako takove.

J. Schwarz 18.10.2016 14:42

Re: To by mě teda zajímalo,

Na míru znečištění, ztráty vody atp máme normy, které musí výrobce dodržet jinak mu hrozí pokuta. Proč by měl na plnění svých zákonných povinností pobírat dotace? Když poslanci ráčili ve své neskonalé moudrosti každému chalupníkovi dát povinnost kontroly spalinových cest, která ho přijde na nějakých 600 kč až tisíc, tak je nějak nenapadlo výdaj kompenzovat "dotací". Naopak, při nedodržení vyhrožují sankcemi. Pročpak ten rozdíl v přístupu?

K. Zelený 18.10.2016 14:35

Re: To by mě teda zajímalo,

No to mi ale zlý, ošklivý věc ! Jak snadno odprýskne lesklý pravicový lak a pod ním se objeví za léta zažraná zášť. Nebozí důchodci úpí pod knutou nehorázného zdanění a boháči s plným panděry nenasytně shrabují dotace ! Ještě jste mohli popsat ty jejich strmící paláce z vaší krve a potu !

To je ale jen takový vedlejší efekt mého nevinného dotazu. Ačkoliv vy na něj neodpovídáte, já vám odpovědi dlužen nezůstanu: Lidé, třeba i bohatí, by měli brát dotace, pokud dokáží naplnit jejich účel. V druhém kole si můžeme dát kvíz na téma, co je tím účelem a předem říkám, že silně pochybuji, že to někdo trefíte.

J. Schwarz 18.10.2016 14:35

Re: To by mě teda zajímalo,

Tak pan Zelený se dle vás "ptá dobře", že ano. Ptal by se dobře i člověk, který by na kritiku "konečného řešení" ve třetí říši konstatoval že plynové komory jsou realitou, nic s tím nenaděláme a relevantní otázkou je jen jaký plyn použít a jestli by nešlo krematoria zkonstruovat tak, aby celé "řešení" bylo co nejlevnější. Opravdu "progresivní přístup" , od vás i od pana Zeleného. I když proč se vlastně divím, vždyť ve stejném smyslu se vyjadřujete vždycky.

P. Rudolf 18.10.2016 14:28

Re: To by mě teda zajímalo,

Nekoukejte tak často na Járu Cimrmana. Ale fór dne bud nejspíš váš.

M. Pivoda 18.10.2016 14:21

Povzbuzení pomocí dotací

Pokud vycházíte jen z českého prostředí, pak máte samozžejmě pravdu. Ale svět je větší než Česko (se svými jen 10 miliony obyvatel).

Příklad správné dotace: To, že dnes můžete diskutovat přes internet, za to vděčíte právě někdejším státním dotacím v USA do tohoto směru (viz Arpanet).

Najděte si ve Wikipedii: ARPANET. In the early 1980s the NSF funded the establishment for national supercomputing centers at several universities, and provided interconnectivity in 1986 with the NSFNET project, which also created network access to the supercomputer sites in the United States from research and education organizations. ARPANET was decommissioned in 1990.

J. Kulheim 18.10.2016 14:20

Re: To by mě teda zajímalo,

Většina voličů kterých stran? Která strana měla v programu to, že bude chudobným brát peníze a bohatým je bude dávat?

J. Kulheim 18.10.2016 14:16

Re: To by mě teda zajímalo,

Podstata dotací je v tom, že jednomu peníze seberou a jinému je dají. Ten kdo dotace nebere není schopný konkurovat těm, kteří dotace berou. Co z toho mám já, důchodcr, který bere měsíčně kousek přes 10000 Kč. Platím nepřímé daně a poplatky. Spotřební daň, solární daň, rozhlas rádio, odvoz odpadků,atd.

Jak z toho ven? Poraďte důchodcovi, který si neměl možnost našetřit na stáří. Já jsem si našetři, ale je mi těch lidí líto. O lidi, kteří se dostanou do životních problémů by se měl starat stát ne o ty, kteří malí plná panděra a plno řečí o tom, že se starají o lidi.

P. Rudolf 18.10.2016 14:13

Re: To by mě teda zajímalo,

Odpověď je naprosto triviální: protože to tak většina voličů jak v ČR, tak v EU chce, pročež volí politiky, kteří to nejen slibují, ale i realizují.

E. Erat 18.10.2016 14:04

Re: To by mě teda zajímalo,

A proč by vůbec někdo měl brát nějáké dotace ?

P. Rudolf 18.10.2016 13:59

Re: To by mě teda zajímalo,

Když splní dotační titul, tak proč by neměli?

M. Mucha 18.10.2016 13:53

Re: Doba je neklidná, buďme ve spojení. Souhlas.

Povzbuzení správného směru vývoje pomocí dotací je správná politika?

Povzbuzení správného směru vývoje pomocí dotací je nebetyčná lumpárna, protože se podporují jenom a bez výjimky šílenosti a nesmysly jako fotovoltaika, bioplynky, kruhové objezdy na komunikacích bez provozu a bez křižovatek, rozhledny v údolí, atd atd... Bez diskuze.

J. Kulheim 18.10.2016 13:53

Re: To je v naprostém pořádku

"..sebrat někomu peníze je krádež, a proto, nejste-li přímo zloděj, tak aspoň ke zlodějně navádíte."

Na tom je postavené myšlení levičáků. Krást, rozdělovat a nic nedávat.

J. Kulheim 18.10.2016 13:48

Re: To by mě teda zajímalo,

Proč by měli brát bohatí lidé dotace?

J. Kulheim 18.10.2016 13:47

Re: To by mě teda zajímalo,

"...ptám, jak ztohoven

Považujete za dobré, aby těm chudobnějším sebrali na daních 80% jejich příjmů a dali je bohatým vybraným spoluobčanům? Pokud ano, tak z jakého důvodu.Žijme za své. Nečekejme na milodary.Nebudujme zbytečnosti jako jsou cyklostezky ap. Považujete za správné žít za cizí peníze?

P. Rudolf 18.10.2016 13:46

Re: To by mě teda zajímalo,

Ptáte se pane Zelený dobře, ale na nesprávném místě. Tady se totiž nosí jenom plané výkřiky, naprosto mimo realitu. A autoři většiny článků tomu ideálně nahrávají.

M. Pivoda 18.10.2016 13:38

Prokope, prokope.

Prokope, prokope.

Byl jsem ve funkci vedoucí Phare necelé 3 měsíce. Byl jsem vyhozen ve zkušební době a vyšší nadřízený (po konzultaci s ministrem Dybou) mi tehdy sdělil, že mi právě proto nemusí vůbec nic zdůvodňovat, nemusí tedy výslovně uvádět žádný důvod propuštění. Prostě se tam nehodím.

A šlo to velmi rychle a dramaticky: ráno, asi v 9 hodin mi přímý nadřízený Rozsypal sdělil, že jsem povýšen na ředitele Zahraničního centra. Po dvou hodinách se ale vrátil a řekl, že je to úplně jinak. Že nejsem povýšen, ale naopak vyhozen - a ať uvedu rodinné důvody jako příčinu odchodu z Ministerstva (z Prahy do Brna). Já jsem ovšem udělal pravý opak. Vzal jsem do ruky papír s povýšením a obcházel několik dvěří na Ministerstvu. Následně byl učiněn zoufalý pokus mi dokázat nějakou nekompetenci. Dostavil se nějaký pracovník a hovořil na mne španělsky. Dohovořili jsme se plynule (pracoval jsem v roce 1986 na Kubě a mám i státní zkoušku ze španělštiny), takže i tento důvod vyhození pominul. Ale vyhození nepominulo.

J. Kombercová 18.10.2016 13:38

Re: To by mě teda zajímalo,

Ty dotace kolikrát vypadají jako držhubné, když nám jimi (jejich odebráním) kdekdo vyhrožuje.

K. Zelený 18.10.2016 13:26

Re: To by mě teda zajímalo,

Nj ale realita je, že chodí a chodit budou, že !?

Mládenec a vy si myslíte, že by chodit neměly, což lze vyjádřit jednou holou větou. Agitátor však považoval za nutné jejich zvrhlost zdůraznit poukazem na to, že jsou poskytovány odporným bohatcům a chuďasové nadále třou bídu. Tak se ho a teď i vás ptám, jak ztohoven ?

J. Tachovský 18.10.2016 13:12

Re: Ono by to šlo zařídit tak,

Ale jo muzou. Az do prvni valky.

J. Tachovský 18.10.2016 13:10

Re: To by mě teda zajímalo,

A proc by mely chodit nejake dotace ? Spravna cesta je snizit dane a platby do EU. Nechat to tem, co ty penize vydelaji a ne je prerozdelovat kdejakym sibrum.

M. Prokop 18.10.2016 13:01

Re: RE

Viz poslední věta mé glosy.

M. Prokop 18.10.2016 13:00

Re: Doba je neklidná, buďme ve spojení. Souhlas.

Když tedy jinak nedáte, tak pokud jste vy a vám podobní byli vedoucími Phare, tak se nelze divit ničemu.

Mimochodem, nejsem ekonom.

K. Zelený 18.10.2016 12:42

To by mě teda zajímalo,

jak by si Svobodný mládenec představoval, že by měly být dotace z EU – když už chodí a pokud Svobodní zůstanou na svých krásných +/- 2% chodit nadále budou - rozdělovány správně. Na podporu českého zemědělství (Agrofert), snižování znečištění (ArcerolMittal, apod.), snižování ztrát vody (Veolia), nová pracovní místa (Juta, apod), výzkum (PrimeCell, apod) je to dle něj špatně.

Z jeho spisku jsem získal dojem, že správně by je měli ke svým sociálním dávkám, příspěvkům na bydlení, stravu atd dostávat naši chudí jako např. bezdomovci, Cikáni či nezaměstnaní. Od pravicového svazáka mě to překvapuje, přiznávám se.

B. Rameš 18.10.2016 12:35

Re: Další exot z Machovy sekty

Ad "eurofobní lunatici" - kritický názor, dokonce ani úplné odmítnutí nějaké myšlenky, není žádná fóbie. Předložení kritiky a alternativního myšlenkového konstruktu není lunatictví. Naše civilizace vyrostla na svobodné soutěži myšlenek. Snaha umlčet či alespoň diskreditovat "nevhodné" myšlenky a souběžně snaha zničit či alespoň dehonestovat jejich hlasatele je typická pro totality. Tak si to přeberte.