2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Polsko bez plynu! Kdo bude další?

Zkušební balónek i dosud nejostřejší test soudržnosti Evropské unie oběma způsoby lze nahlížet na včerejší večerní zprávu o zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Polska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kotyza 28.4.2022 6:58

Já myslím že to bude dobré. Pan Signál včera v TV tvrdil, že nemá signály.

P. Hák 28.4.2022 6:46

Ehm a nevykřikovalo Polsko náhodou, že už žádný ruský plyn nechce?

U nás je třeba věřit vládě! Ministr Lipavský řekl, že se ukázalo, že ruský plyn nepotřebujeme, tak ho nepotřebujeme!

V. Novak 28.4.2022 6:30

I kdepak, autore!

Rusko zavřením kohoutů vysílá jasný signál všem evropským státům, které od něj odebírají suroviny a odmítají platit v rublech: Koukejte platit tak, abychom ty platby dostali, aby nezůstaly na nějakém vámi (vašimi státy) "zmraženém" účtu!

A to Rusko nemusí ani signalizovat, je přece úplně normální, že za zboží se platí. Asi jak pro koho...

P. Hák 28.4.2022 6:48

Tak oni si někteří představovali, že Rusko bude dodávat plyn a ty peníze budeme dávat Ukrajině. Médii tu to prošlo.

Nechápu, proč s tím Rusko nesouhlasí, tak pěkně to bylo vymyšlené.

V. Novak 28.4.2022 7:04

Tady přišel s podobně genitálním nápadem Fridrich. Odebírat a neplatit.

O. Musil 28.4.2022 7:34

Účet pro příchozí platby za dodané zboží stanovuje dodavatel, ne? Tak to tedy je v normálním světě. Gazprom má svou vlastní banku, to si u ní opravdu neumí otevřít EURový účet? Ostatně Poláci i Bulhaři tvrdí, že platili přesně podle smlouvy.

V. Novak 28.4.2022 7:41

A došly platby Gazpromu?

Ony totiž sankce...

O. Musil 28.4.2022 7:58

Polsko (PNGiG) i Bulharsko (Bulgargas) tvrdí, že ano. Údajně platby proběhly přesně podle smlouvy. Dá se to ověřit? Asi ne. Ostatně ani Putin netvrdí, že by někdo neplatil, on chce jen platby v rublech.

T. Hraj 28.4.2022 8:30

Ale na ty rubly to má údajně převést teprve až ta banka, které státy zaplatí v eurech. Mně to zní, jakoby někdo nějak bránil té (ruské) bance udělat ten převod na rubly.

J. Novotny 28.4.2022 13:49

Prodejce vystaví fakturu, ve smlouvě jsou bankovní kontakty, kam se mají peníze poslat. Měnit měnu bez dohody obou stran nelze, číslo účtu prodejce změnit může.

P. Dvořák 28.4.2022 6:28

To je překvapení. Sankcionáři evidentně počítali s tím, že když se ruský plyn nezaplatí, přejdou Rusové na charitu.

;-D

P. Pepax 28.4.2022 9:08

R^ úplný kocourkov.

J. Novotny 28.4.2022 14:51

Poláci se z toho kotraktu chtěli vyvázat, připravili se na to a použili toto jako záminku. Ještě poženou Gazprom k soudu.

Bulhaři platí v dolarech, takže na ně platí jiné sankce.

V. Novak 28.4.2022 5:49

Ostatní země se budou s Polskem a Bulharskem dělit o plyn? No - když ho Rusku zaplatí, to určitě nebude protestovat proti nějakému evropskému dělení.

Dělení o zaplacený plyn.

ZAPLACENÝ!

P. Dvořák 28.4.2022 6:26

Zaplacený dolarech, eurech nebo rublech? Už někdo zkoušel platit v jüanech? ;-D

V. Novak 28.4.2022 7:08

Čína. Nejen Rusku, dohaduje se o tomtéž se Saudskou Arábií. A prý to byl nápad právě Saudů.

Zaplacený tak, aby platba došla k dodavateli - jinak je logické, že přistane-li platba na nějaké zmrazeném účtu, "zmrazí" Gazprom dodávky...

R. Vacek 28.4.2022 5:38

Je dost nemorální posílat Ukrajincům zbraně a hřát se doma na ruském plynu. I Rusko to pochopilo a rozhodlo se pokrytcům kohoutky zavřít samo, když oni toho nejsou schopni.

R. Langer 28.4.2022 5:37

No, kdyby nám Německo zastavilo dodávky plynu na ruské doporučení, doporučil bych zastavit Německu dodávky elektřiny od nás.

To by mohlo docela pomoct, aby se někdo probral. ;-)

R. Langer 28.4.2022 5:32

Inu, nic nového, že? :-/

P. Hatina 28.4.2022 4:39

Bohužel, obávám se že závěrečné rozjímání o ne-dekarbonizaci EU je rovněž teď zcela mimo mísu. Protože ten přechod z ruského plynu na jiná, eko či neeoko paliva se plánoval tak na 5 let minimálně.

Jestli že to odpojení provede ihned, tak potom se nějaké řešení bude muset nikoliv "hledat", ale už provést, prakticky během několika týdnů, (jak v článku zmíněno, týká se to nejen vytápění domácností, ale hlavně i průmyslu,..) .

No a v takovém případě (ber chlub na dlani, když není) nezbude soudruhu státu nic jiného, než energetická regulace, on sám si bude rozhodovat koho bude a často odpojovat, a komu na určený čas tu energii pustí..Btw - nedejbože, když se to bude řešit na úrovni Brusele, ta energie se bude takto přerozdělovat tam.

Jenomže, na takové úřední řešení se politikům snadno zvyká, (stejně jako na vládu v nouzovém stavu), a pak už se i ta dekarbonizace taky politicky obhájí,,,,

J. Pankovic 28.4.2022 4:24

Evropské Unii bude vždy bližší německá košile, než český, polský či bulharský kabát ;-),

ostatně Tiemmermans v tom má jasno: více Evropy a více OZE :-P, stejně, jako v tom má jasno Rada

R. Langer 28.4.2022 5:35

Ano, německá košile ušitá soudruhem Putinem pro soudružkou Merkelovou z NDR, a Zelené soudruhy z Brusele.

Ale kdo chce kam... :-P

M. Adam 28.4.2022 7:51

Preci musi kazdy pochopit, ze kdyz je problem,musi vazalove pockat, az co jim mocnosti laskave dovoli.

K. Nový 28.4.2022 0:24

Zpět k uhlí. To máme.

A zákaz exportu elektřiny.

M. Grundmann 28.4.2022 0:21

Evropská Unie vyhlásila sankce vůči Rusku a tím znemožnila používání měny euro Ruskem. Důsledkem je, že by při placení plynu Rusku eurem Rusko dodávalo plyn zadarmo. Dostalo by sice za plyn zaplaceno, ale tato eura by byla okamžitě konfiskována Evropskou Unií. Rusko tedy nemá žádnou jinou možnost, než si nechat platit v měně nějakého státu, který na Rusko neuplatňuje žádné sankce. Nejvhodnější takovou měnou je samozřejmě rubl, protože platby v rublech může blokovat pouze samotné Rusko a nikdo jiný.

Vyhlašováním sankcí si Evropská Unie, USA i další státy fakticky znehodnotily vlastní měny. Tyto měny přestaly být minimálně pro Rusko použitelné jako platidlo a všechny tyto státy budou muset platit Rusku v nějaké jiné měně.

Rozhodnutí Ruska nepřijímat platby v euru nebo dolarech nemá vůbec nic společného s nějakým politickým rozhodnutím nebo vydíráním, je to zcela přirozené odmítnutí Ruska dodávat plyn někomu úplně zadarmo. Je to logická a dokonce jediná možná reakce na blokování ruských vkladů v měně euro. Toto opatření nemá za cíl posilovat kurs rublu.

Mimochodem, mezinárodní platby v západních měnách jsou nyní natolik obtížné, že Rusko může velmi snadno udělat z vlastní měny významné mezinárodní platidlo. Zatím to udělat nemohlo, protože by mu hrozily velmi tvrdé sankce ze strany Západu. Tyto sankce však již byly vyhlášeny, Západ již vystřílel veškerou svou munici a Rusko nyní může uvolnit mezinárodní platby v rublech, aniž by mu hrozilo jakékoliv další nebezpečí. Hlavním rizikem této politiky by bylo velmi silné posílení hodnoty rublu, ke kterému by při uvolnění mezinárodních plateb v rublech došlo. Rubl by se tak stal jedinou mezinárodní měnou, u nichž by mezinárodní platby nepodléhaly žádným sankcím, ani jinému druhu administrativních opatření. Rubl by tak mohl nahradit kryptoměny jako nejlepší světové platidlo.

K. Nový 28.4.2022 0:29

"Důsledkem je, že by při placení plynu Rusku eurem Rusko dodávalo plyn zadarmo. Dostalo by sice za plyn zaplaceno, ale tato eura by byla okamžitě konfiskována Evropskou Unií." - toto není pravda.

Platby a plyn do GazpromBank nejsou omezeny a EUR v GazpromBank nemůže EU zabavit.

M. Grundmann 28.4.2022 0:44

To je pravda pouze částečně. Vklady v EUR v GazpromBank sice zabaveny nejsou, ale není možné je převést nikam jinam a použít například k nákupu zbraní.

Rusko žádné smlouvy neporušilo, jednostranným vyhlášením sankcí Evropskou Unií všechny smlouvy s Ruskem pozbyly automaticky platnosti.

V. Novak 28.4.2022 5:54

Však to je taky druhá možnost, jak platit za plyn - zřídit si u Gazprombank eurový a rublový účet, EURa skládat na ten eurový a o zbytek se postará Gazprombank - dokonce bez poplatků.

Bulhaři a Poláci (i my) mají možnost platit v RBL nebo v EUR přes Gazprombank - kdo platí, má. Kdo odebírá a neplatí, je zloděj.

J. Novotny 28.4.2022 13:52

Bulhaři mají podle smlouvy platit v USD a v USD zaplatili.

V. Němec 28.4.2022 6:34

R^

Jediní, kdo z té zatracené patálie mají radost, jsou USA. A že na tom pracovaly léta.

Bylo to přitom tak jednoduché: Neutrální pásmo mezi Ruskem a NATO. A řeči, že každá země má právo vstoupit, kam chce, byly a jsou v reálném světě z říše pohádek.[>-]