4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Podnikatelský inkubátor “Made in EU”

Jak podporovat podnikatele? Na to máme celé stohy volebních slibů, plné baráky úředníků, stovky mediálních proklamací, tisíce různých vizí, plánů a potištěných lejster. Již každý politický učeň dobře ví, že si musí do svého programu tuto kouzelnou formulku zakomponovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 26.2.2013 4:31

Zlatá slova

Začátkem devadesátých v naší obci dámy projevily zájem o tělovýchovu. I oprášila se stará tělocvična, zařídilo se vytápění z vedlejší Mateřské školky, zatěsnila se okna a vybrousily parkety. Vše za obecní peníze. Báječné. Ženy cvičily. Za dva roky přišel dotační program "Podpora vesnické tělovýchovy". Ale ten se nevztahoval na již provedené. Smůla.

Pak se obec rozhodla zakrášlit a zekologičnit veřejná prostranství. Zoraly se zanedbané pozemky. Nasela se tráva. Nakoupily se listnáče i jehličnany a vysadily podle návrhu zaplacených odborníků. Fakt, že to prokouklo. Za rok přišel dotační program "Podpora vesnické zeleně". Ale ten se nevztahoval na již provedené. 2 x smůla.

Mezi tím se obec rozhodla postavit kanalizaci a čističku, aby přilákala další obyvatele a podnikatele. Po několikaletých jednáních na okresní, krajské a celostátní úrovni stavbu zafinancovala stavebí firma a obec na splátky prodala většinu svých pozemků a všechny stavby kromě samotného Obecního úřadu. Za dva roky přišel dotační program pro stavbu kanalizace a čističek s dotací EU.  Ale ten se nevztahoval na již provedené. 3x smůla.

Neví někdo, proč jsme všechny ty peníze neprobendili na hasičských a mysliveckých bálech? A oslavách 700 let obce a podobně?

M. Hoblík 25.2.2013 15:27

Nikdo to nechápe a všichni to platí.

Jmenuje se to EU a větší hloupost ještě nikdy předtím nebyla vynalezena. Se socialismem nemá ta podivnost nic společného. Je to organizace pečlivě připravená k okrádání slabších členských zemí v rámci rajského kapitalismu. Ale není už pomalu koho okrádat, všichni už máme holé ...!

J. Kulheim 25.2.2013 20:22

Re: Nikdo to nechápe a všichni to platí.

EU je typická levicová zlodějská přerozdělovací organizace. S kapitalistickým systémem volného trhu nemá nic společného.

M. Prokop 25.2.2013 21:42

Re: Nikdo to nechápe a všichni to platí.

Ano.

J. Kanioková 25.2.2013 22:02

EU je už dnes jen a jen luxusnější vydání RVHP a

socialistická DLUHOVÁ UNIE !!!

V. Kolman 25.2.2013 13:21

DODNES JSEM NEPOCHOPIL....

.....účelnost dotací. Myslím si, že je to pozůstatek t.zv. "socialismu". Každá věc má svojí cenu (určovanou trhem) a buď ji za tu cenu chci koupit, nebo nechci. Dotace (dle mého skromného mínění) jenom pokřivují trh a umožňují pohodlný život ouřadů, parazitujících na dotačních penězovodech.

       Lidé si neuvědomují, že perpetuum mobile je neuskutečnitelná fantasmagorie. Jinak řečeno - nikdo nikomu nic zadarmo nedá. jak se mylně domnívá mnoho prosťáčků. Dotace jsou peníze, které nám kdosi (bez našeho souhlasu) ukradl z  kapsy, kus si z nich "odklonil" a zbytek někomu "dal". Zatím na dotacích náš stát možná "vydělává", ale v delším časovém období na tom může jenom prodělat. 

J. Slanina 25.2.2013 14:25

Re: DODNES JSEM NEPOCHOPIL....

"Já nejsem svatoušek, to v žádném případě, ale jsou věci - veřejné peníze, když už si z toho někdo něco bere, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany." Věta, kterou řekl Vladimír Dryml a která má šanci zlidovět.

http://www.podnikatel.cz/clanky/vite-on-pan-dryml-neni-zadny-svatousek/

M. Pivoda 25.2.2013 14:43

Nechápou to ani ekonomové, takže si nedělejte velké starosti.

Kolman: ... Každá věc má svojí cenu (určovanou trhem) a buď ji za tu cenu chci koupit, nebo nechci. ...

Ano, ale jak koupíte budoucnost, kterou představují významné inovace? Internetu trvalo asi 20 let, než se vyvinul do tržně zajímavé podoby. Žádný běžný investor na trhu není ochoten investovat na tak dlouho. Zde určitě musí pomoci stát - nebo osvícení daňoví poplatníci.

M. Prokop 25.2.2013 15:17

Re: Nechápou to ani ekonomové, takže si nedělejte velké starosti.

A kdyby ten internet někdo dotoval, nevyvinul by se nikdy.

Stát není schopen prostřednictvím svých zaměstnanců rozeznat do čeho investovat. Omyl na omyl, viz fotovoltaika.

Osvícení daňoví poplatníci ano, to jim ovšem ten stát nesmí peníze sebrat a rozfrcat za pitomosti.

M. Pivoda 25.2.2013 15:31

Slepice nebo vejce?

Prokop: "... to jim ovšem ten stát nesmí peníze sebrat a rozfrcat za pitomosti."

Kdyby ti daňoví poplatníci byli skutečně plnohodnotní občané demokratického státu, pak by si to ten stát nemohl dovolit jim udělat. A už jsme u problému "slepice a vejce".

Možná, že nejefektivněji využité (dotační) peníze EU by mohly být do povinné výuky občanství i pro dospělé. Víte ale, jak probíhá výuka Občanské nauky na našich školách?

M. Prokop 25.2.2013 21:43

"nejefektivněji využité (dotační) peníze EU "

A teď o Karkulce, pls.

J. Kanioková 25.2.2013 22:00

Proboha.... kolik vám je ?

Vy jste něco jako Jehovista !

Přestaňte sám sebe oblbovat řečmi, jak by to mělo být, a začněte chápat realitu, která je. Prostě lidi jsou lidi a každý má své priority a zájmy. A dost často velmi rozdílné. Tak to bylo, je a bude.

Dotace jsou KRAVININUM !!!

a jestli vy, s takovými názory učíte, tak potěšpánbůh.

M. Pivoda 26.2.2013 12:52

Asi nedorozumění

Především: nikdy jsem dotace nepožadoval. Pouze jsem navrhl, že když už se ty dotace dávají, pak jako investice do vzdělání k občanství by byly asi dlouhodobě nejlepší investicí. Diskutující Prokop (viz výše) souvislosti se vzděláním ale bohužel nevidí.

Realitu chápu, ale zabývám se profesionálně inovacemi - tedy změnou (a snad k lepšímu), nikoliv konzervací neudržitelného stavu.

Poznámka: S Jehovistama jsem se samozřejmě také setkal. Největší dojem na mne ale v USA udělali lidé Amish, jejichž počet v USA překvapivě narůstá, nikoliv ustupuje. Ve světě se toho děje více, než kolik vnímáme v naší české kotlině.

Z. Rychlý 25.2.2013 15:31

Re: Nechápou to ani ekonomové, takže si nedělejte velké starosti.

Kecy. Internet je věc americké armády, od které očekávat kupování budoucnosti je idiocie. Ta má své priority a rozhodně není stavěná na páchání dobra. Nenajdete jedinou věc, která by se objevila, či rozvinula dík nějaké státní soustředěné intervenci. To prostě nefunguje. Stát je tu proto, aby plnil určité funkce - hlavně obranu a ochranu majetku a občana proti vnitřním i vnějším agresorům. Bohužel se plete do ekonomiky a pomocí dotací v tom dělá pkný masakr.

Nemáte dokonce rád ani ten výraz volný trh. Zřejmě si pod ním představujete naprostou anarchii. Trhu je takový názor ukradený, vždy se prosadí, protože je založený na přirozených reakcích lidí a lidstva. Jeho křivení je nějakou dobu možné, ale vede nakonec ke katastrofám - a jeho návratu. Do doby než se zase najdou prodavači deště.

Dotace jsou zločinné hlavně z důvodu, že o nich rozhoduje NĚKDO, kdo tento zdroj nevytvořil vlastní pílí, nebo umem, a používá je na účely o nichž ON si myslí, že jde o nejvhodnější investici (pokud lze vůbec hovořit o dobré vůli). Obojí je zvrhlost.

M. Pivoda 25.2.2013 15:47

Dvě poznámky

1. Já vůbec neomlouvám nesmyslné státní zakázky a dotace (a už vůbec ne pro firmy s akciemi na doručitele). Zatím ale neexistují daňové asignace na inovace.

2. Na projektu jaderné fůze prostřednictvím technologie TOKAMAK ve francouzském Cadarache se muselo spojit několik států světa a plné využití této inovace bylo plánováno za 35 let.

Z. Rychlý 25.2.2013 17:30

Re: Dvě poznámky

ať si dává dobrovolně kdo chce na co chce, ale přikazování je zločin. Povolím-li jednu asignaci, ozve se někdo další s otázkou, proč je něco preferováno. Roztrhne se pytel.

Jaderná fúze - no už mají víc jak polovinu za sebou. Jsem zvědav, kdy to odpískají. A koneckonců studenou fúzi by mohli podporovat alespoň desetinou toho, co tuhle horkou. I když obojí je pravděpodobně stejná nereálnost.

Jó, prý v roce 66, to už bude všude vážně mír.

M. Prokop 25.2.2013 15:14

Re: DODNES JSEM NEPOCHOPIL....

Ani teď na nich nevyděláváme. Natož v budoucnu.

M. Pivoda 25.2.2013 12:30

Starý problém bez náznaku řešení

Vážení diskutující na Internetu. Kdyby například americké státní peníze nepodporovaly projekt DARPA (a později ARPA), tak byste dnes neměli vůbec žádný internet.

Článek neříká nic nového, pouze shrnuje problémy, že neumíme (a ani za socialismu jsme neuměli) dobře míněnou podporu nasměrovat do těch správných rukou. To také určitě není specifický problém současné EU. Dobrá zpráva je pouze v tom, že redakce Neviditelného psa už povoluje články s tímto obsahem.

Jaké existuje potenciální řešení? Nebude ideální, ale asi tím dosáhneme lepšího stavu využití finančních protředků, než je ten stávající stav. Prostě v rámci povinných daňových asignací, budete muset sami vybrat a ze svých peněz podpořit životaschopné inovační projekty.

Zatím zcela pomíjím roli škol ve výchově budoucích inovátorů. To je téma na několik článků. Když totiž nebudou inovátoři, tak žádná finanční podpora nepomůže.

J. Tachovský 25.2.2013 14:48

Re: Starý problém bez náznaku řešení

Budte v klidu. I kdyby DARPA nebyla podporovana, tak by tu Internet samozrejme byl. Mozna jen o par let pozdeji. Kdyz je technologie a jeji obchodni potencial, tak se to vzdycky nejak realizuje.

M. Pivoda 25.2.2013 14:59

Stručně

V diskusním fóru nelze dělat přednášku.

1. Takže ano, I kdyby nebyla DARPA financována, pak tu už dnes Internet skutečně asi byl. Ale mohl by být teprve v úplných začátcích pro aplikace, jakou jsou diskusní fóra.

2. Obchodní potenciál u radikálních inovací je v jejich počátku schopen odhadnout jen Bůh a jemu podobné bytosti. Máte snad i vy tyto schopnosti? Proč potom trávíte užitečný čas obchodně neužitečným tlacháním na Nevididelném psovi?

M. Prokop 25.2.2013 15:19

Re: Stručně

Jestli bůh, to nevím, prokázat to nejde.

Inteligentní jedinci, investující vlastní peníze, ovšem ano.

Proč zde neužitečně tlacháte vy? Není to za nějaké státní (dotační) peníze?

M. Pivoda 25.2.2013 15:22

Proč tady tlachám?

Asi je to moje profesionální deformace. Já vyučuji předmět inovace.

Z. Rychlý 25.2.2013 15:34

Re: Proč tady tlachám?

Zcela jistě za státní (veřejné) peníze. Jestli mám pravdu, styďte se a inovujte svou osobní užitečnost.

M. Pivoda 25.2.2013 15:56

Nečerpám žádné veřejné peníze

1. Vyučuji inovace na soukromé škole (ve státních školách učí jen habilitovaní). Stydět se u mne není za co.

2. Shodou okolností mi právě pošta doručila první knihu největšího inovačního guru v českém překladu (od C. M. Christensena). Hurá!

Přečtěte si raději, jak největší státní česká univerzita, ČVUT Praha, prostřednictvím svého habilitovaného profesora uškodila výuce inovací v Česku tím, že znemožnila překlad dřívějších Christensenových knih do češtiny:

Proč se studenti na univerzitě nedozví to nejlepší ?

http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2005/06/44143_11_37_0.html

T. Petřek 25.2.2013 14:59

Re: Starý problém bez náznaku řešení

DARPA je Defense Advanced Research Projects Agency, dříve ARPA. Čili je to agentura pro vývoj pokročilých vojenských technologií. Státní investice do zbrojení, ale nejsou totéž co civilní dotace, třeba do cyklostezek. Ostatně vedlejších produktů vojenských technologií je celá řada (vč. toho internetu), namátkou: mobilní telefony, proudové motory, jaderná energetika....

Je taky celá řada věcí, které vznikly ze soukromé iniciativy firem: bezpečnostní pásy, airbagy, ABS...

M. Pivoda 25.2.2013 15:03

Re: Starý problém bez náznaku řešení

Máte samozejmě pravdu, ale v diskusích po internetu musíte čtenářům předložit jeden příklad, o kterém něco ví. Proto jsem právě zvolil Internet.

M. Pivoda 25.2.2013 16:09

EU by měla být informována od převládajícíh náladách lidí v EU

Já to celé číst nemám teď čas (právě odjíždím), ale 2 miliony liber není zase tak mnoho.

Ovšem pozor: Hlavní poslání EU je zabránit válce, proto se nesmí rozpadnout. Válka by mohla stát bilióny a možná i více.

T. Petřek 25.2.2013 17:17

Re: EU by měla být informována o názorech lidí v EU, ne je buzerovat

To poslání EU jaksi neplní, právě naopak. Lidé v jižních státech EU(EZ) jsou puzeni rostoucí nenávistí k severu v souvislosti s ekon. vývojem a eurem.

EU by měla naslouchat lidem, co si myslí a podle toho se taky zařídit. Ale to jí právě chybí, je to jeden z jejich deficitů a není vidět snaha o nápravu.

Trollování na EUskeptických webech není sbírání informací, je to sprostá buzerace za naše peníze. http://www.reformy.cz/zpravy/eu-zrizuje-pro-euro-volby-troly-k-boji-s-euroskeptiky/

M. Sedláček 25.2.2013 15:38

Re: Starý problém bez náznaku řešení

Ano, tu pohádku o hodném státu, který nám dal Internet jsem slyšel už od soudruha Obamy. Ty "americké státní peníze", jak píšete, pocházeli od amerických daňových poplatníků, kterým byly uloupeny státem na vojenské hračky (např. zde arpanet).

Internet by vznikl tak jako tak na nějaké univerzitě nebo v soukromé firmě. Na invenci stát patent nemá (řekl bych spíš naopak).