17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Pět poznámek

Hned na nový rok dolehla k uším české veřejnosti „první radostná zpráva nového roku“ – Evropská komise prý ve svém připravovaném návrhu hodlá zařadit jádro a zemní plyn mezi „zelené“ (tj. čisté) zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 7.1.2022 6:47

Mařáku, přestaňte mlátit prutem do von lejna (cenzura).

Ta vaše "premisa" není o tom, co jsme nepostavili, ale o tom, co v té z*k u*r v*e n*é EU nepostavíme.

M. Mařák 7.1.2022 6:20

"Radujeme se, že nám EU možná povolí si na našem území a za naše peníze postavit elektrárnu, kterou naše ekonomika nutně potřebuje."

Premisa, na které je postaven článek, je vylhaná a totálně mimo, jedná se pouze o klasické mlžení a kupčení IVK se strachem.

Nikdo nikomu nic nezakazoval a to, že se v ČR nezačalo se stavbou nových jaderných bloků, je vinou pouze našich politiků, naposledy konkrétně Babiše (ten to teď svádí pochopitelně na Sobotku a podobně).

O. Musil 7.1.2022 6:19

Na druhou stranu, pokud jsou JE opravdu finančně tak extrémně náročné, že je bez dotací v podstatě nelze stavět, je to taky asi zvláštní. Což je mimochodem i argumentace Němců, proč už nechtějí další JE. Ostatně i v dalších odstavcích autor píše zvláštně, že my teď chudáci budeme muset draze stavět, místo abychom si od Němců kupovali levnou ekologickou elektřinu. To má být ironie? U iVK člověk nikdy neví, co je prostá neznalost a co projev univerzálního génia. Osobně bych v tomto článku tipoval spíše první variantu.

R. Hansmanova 7.1.2022 6:13

Ne že by snad výhrady k bruselskému samoděržaví nebyly opodstatněné. Ovšem propagovat jakoukoliv spolupráci s Ruskem a Čínou (!) může dnes jen úplný blázen. Čína je čistá zločinecká totalita připravující válku a Rusko není o moc lepší. Tyto státy nemají ani jednoho spojence, jen vazaly, dříve č později okupované. To ovšem některým českým "konzervativcům" jaksi nevadí dlouhodobě.

Ovšem mohli by snad i "konzervativci" vědět, že každý takový režim skončí velmi špatně a zítra můžou být čínští komunisté napíchnutí na kůlech jako Kaddáfí nebo Putin stát u zdi jako Hussajn nebo Ceaucescu. A pak všechnu tu naši spolupráci zatáhne náš daňový poplatník. Pokud jde o Rusko, všechny státy, jejichž vůdcové měli ten geniální nápad se s ním kamarádit, jsou na tom stejně - aktuálně Kazachstán, předtím Arménie, kousek od nás Srbsko (kdepak se k nim vrátí Kosovo, co?), Bělorusko, trošku dál Venezuela a Kuba, předtím Irák, Etiopie, Libye, Afghánistán. To nás tihle naši "konzervativci" chtějí vést moc pěkným směrem, jen co je pravda.

J. Strakoš 7.1.2022 6:03

To jenom ukazuje, jaké jsou dotace zlo a jak ohýbají nejen trh, ale i strategické rozhodování.

Vždyť se nad tím zamyslete - aby vůbec něco šlo postavit, musí být dotace. A to i přesto, že jsme v situaci, kdy z technického pohledu nemáme jinou možnost, jak zajistit stabilní dodávky energie.

J. Strakoš 7.1.2022 5:56

K bodu 1, - ta závislost na EU je příšerná a minimálně některé z nás dost štve. Je to opravdu jako za časů RVHP - soudruzi z Moskvy si rozhodnou a tak to bude.

M. Šurgot 7.1.2022 5:52

Vzhledem k Vami pouzitym historickym terminum, pripominajicim dobu po 48’ a pak dobu okupace po 68’, dovolim si ocitovat charakteristiku z predchozi okupace, po 39’....

Protektorat Böhmen und Mähren..... Německo anektovalo a zřídilo Protektorát Čechy a Morava, vyhlášený 16. března 1939[4]výnosem o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Výnosem byl Protektorát prohlášen za autonomní a formálně tedy měl právo na samosprávu. Svá práva však musel vykonávat ve shodě s politickými, vojenskými a hospodářskými potřebami Německa.”

Podobnost s rezimem po 48’ ciste nahodna...

T. Kohout 7.1.2022 5:46

Spíš bych se koncentroval na to zda má pravdu nebo kde se mýlí, než na to, čí je to "loutka". Ta zhlouplost dnešní doby tkví právě v té ideologii, kdy se zkoumá, kdo je čí loutka a ne co je dobré a co špatné.

T. Kohout 7.1.2022 5:43

Jo, a kdyby nám ty "naše" jaderky, za "naše" peníze snad i povolili, tak bude další problém. Zda ten proud budeme používat "my" nebo "oni". To bývala taková iluze a fáma minulosti, že když si něco postavíme sami, bude to naše. A že mj. "ušetříme", protože to nebudeme muset kupovat "venku".

A. Dudík 7.1.2022 5:30

WEIGL NENÍ ŽÁDNEJ ČURYN !!!

Je to CEO (chief executive officer) v IVK (b) ;-O;-O;-D

O. Musil 7.1.2022 4:59

Začátek je špatně. My si můžeme za svoje peníze u nás stavět co chceme, třebas fúzní elektrárnu, kdyby už něco takového bylo reálné. Zařazení JE mezi zelené zdroje znamená, že se na jejich stavbu budou moci (tedy snad) použít dotace EU. Což je pro odpůrce jádra samozřejmě problém, protože se dejme tomu i za rakouské daně budou stavět někde jaderné elektrárny. A ty Rakousko odmítá. To, že se u nás ještě nestavělo, nebylo tím, že bychom nemohli. Ale proto, že vůbec nebylo jasné, jestli má taková obrovská investice smysl, kdo bude vlastně vše financovat atd atd.

J. Huml 7.1.2022 4:52

Weigl - byvaly komunista...

K. Nový 7.1.2022 4:24

Tak, tak.

K. Nový 7.1.2022 4:24

Weigl má v tomto pravdu.

Bohužel.

K. Šubrt 7.1.2022 4:20

Pana Weigla nemusim, pripada mi jako "loutka" ing. V Klause.

J. Jurax 7.1.2022 1:41

Velmi dobře napsáno.

Představitelé podřízené gubernie jásají nad tím, že vysokoprevoschoditělstva z brusele nám možná laskavě povolí za omezujících podmínek dosud neznámých postavit si ve vlastní zemi za svoje peníze jadernou elektrárnu, kterou nezbytně potřebujeme.

No, to je mentalita rabů, co líbají ruku pána ze zámku, že jim milostivě možná povolí pracovat na vlastním políčku celé dva dny z týdne ... :-(