21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EVROPA: Pět poznámek

Hned na nový rok dolehla k uším české veřejnosti „první radostná zpráva nového roku“ – Evropská komise prý ve svém připravovaném návrhu hodlá zařadit jádro a zemní plyn mezi „zelené“ (tj. čisté) zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 7.1.2022 10:36

Pan Valenta věří Vrbětické pohádce a tomu, že tam zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Zřejmé se domnívá, že Zemanovi, kterého hmotné statky nezajímají, jak si stěžoval i kmotr Mrázek, slíbil Rostatomu za zakázku pěknej ovar... Sranda je, že Rostatom je jediná firma stavící JE, která má nadbytek zakázek a jeden blok v Dukovanech jí určitě nevytrhne.

O. Kurz 7.1.2022 10:30

A jak jsme se v RVHP všichni měli!

D. Stirsky 7.1.2022 10:28

Jde o to, a to nevím, zda si ČR může postavit, co chce, ale pak BEZ unijních dotací. A zda ony přísné podmínky, povolení atd. platí jen pro unijně dotavané stavby. A nebo zda EU obecně povoluje/nepovoluje výstavbu jaderných elektráren financovaných jakkoli. První postup, tj. buď bez dotací a bez povolení, ale za své a nebo s doatcemi, ale s povinností řídit se podmínkami EU je OK. Druhý postup OK není. Obecně si myslím, že EU sama neví, co resp. čím, kým vlastně je a neumí sama sebe srozumitelně prezentovat. Vždy jsem žil v přesvědčení, že EU = především volný pohyb práce, kapitálu, lidí, zboží a služeb. Jak s tím souvisí energetická politika státu, nevím. Z EU se podle mne stává nesrozumitelný, komplikovaný moloch, který neskončí dobře, pokud nedojde k radikálním změnám.

J. Plzák 7.1.2022 10:14

Jak říká kašpar Štern: To je tak blbý, že tomu věří jen Langšádlová.

A. Renjascu 7.1.2022 10:13

Žel takto končí veškeré komunistické režimy, kdy postupně zdraží vše pro lidi, ale zlevní třeba lokomotivy. Nakonec dojdou igelitky, toaleťák, bydlení na příděl a energie či doprava buď v sudé nebo liché dny, centrální plánování, sledování osob, cenzura, vyhazování z práce a ze škol, ostrakizace za odlišné názory a neschopnost vyvinout a vyrobit moderní technologie a samozřejmě škůdci z odlišných civilizačních okruhů, kteří hatí naše dobře míněné a vymyšlené plány. Ať žije EURVHP a s Bruselem a Berlínem na věčné časy a nikdy jinak... jo a ještě jsem zapomněl na proletáře, takže všichni progresivní komunistické všech zemí spojte se...

J. Plzák 7.1.2022 10:12

Než vůbec se u nás něco hne, bude v USA u moci znova Trump. A pak už nějaké povolení pro Westinhouse - ani náhodou.

J. Vlk 7.1.2022 10:08

Pan Weigl popsal stav zcela přesně. Ukázal globální pohled. Problém je ale v tom detailu : Francie nemá projekt JE o výkonu cca 1100MWe, který je vhodný do našeho prostředí, tak aby se mohly vyrábět a transportovat přiměřeně hmotné komponenty na staveniště. Proto ztrácí smysl vyhlašovat EDU tendr, ale zahájit přímou spolupráci s Francií a dalšími zeměmi na vhodném projektu primáru jaderného bloku.

J. Plzák 7.1.2022 10:07

To je přesně ono: Od EU nelze očekávat něco rozumného!

J. Plzák 7.1.2022 10:03

Jenže tenkrát to prosadila protizemanovská banda. Tak co to povídáte?

A. Renjascu 7.1.2022 10:02

Ano místo nejmodernější elektrárny generace III+, které mají dvojnásobnou životnost reaktoru a vyšší účinnost zde budeme mít trvale ruský plyn. Rusové tím rozhodně trpět nebudou, protože mají objednávky na 36 nových bloků, ale budeme to my, kdo budou muset vypínat dodávky elektřiny. Ještě, že aspoň stačili postavit Dukovany a Temelín.

P. Diviš 7.1.2022 10:01

Dotace ne, jen by EU neházela tolik klacků pod nohy financujícím bankám.

J. Plzák 7.1.2022 10:01

V době hluboké studené války, v sedmdesátých letech minulého století, existoval v Německu zločinecký, odborářský, stavební koncern "Neue Heimat" (Nová vlast). Kradli tam všichni a tak to později rozpustili.

Jenže tato organizace umožňovala lidem v sedmdesátých postavit domek, či byt, i jednomu výdělečně činnnému v rodině s několika dětni.

Dnes si o něčem takovém, ve vyspělém a rozšířeném Německu, nemohou rodiny ani nechat zdát: Rodina, oba manželé pracující, jedno dítě a naděje postavit barák, nebo koupit, v jižním Německu, odpovídající byt nula. Něco by se našlo, tak nejvýš na sever od Liberce. Tam se ale zase nenajde odpovídající práce.

Také úspěch Evropské unie, do které nás podvodně nalákali.

P. Diviš 7.1.2022 9:59

Lituji, EU a její integrace je hodně špatná, ale to neznamená, že RVHP byla lepší. Jen špatná jinak.

M. Valenta 7.1.2022 9:58

V každém případě, banda kolem Zemana přijde tentokrát zkrátka.

A. Renjascu 7.1.2022 9:57

Dukovany, které dodávají elektřinu dodnes se stavěly sedm let. Z dnešního pohledu zcela nepředstavitelné, protože dnes za tu dobu ani neseženete povolení.

O. Musil 7.1.2022 9:51

No, zatím si každý mohl stavět za své co chtěl, pokud to splňovalo normy a předpisy. Teď to vypadá, že by JE mohly spadnou do kategorie "zelených" zdrojů a tím by se ně mohly začít i čerpat dotace a navíc by se vyrobená energie dost možná mohla počítat do úhrnu zelené energie. To je tedy můj výklad, podle mě je to ještě trochu nejasné, co přesně to bude do budoucna znamenat.

J. Plzák 7.1.2022 9:44

Celé je to směrováno ve prospěch Francie. Jaderné reaktory, které nebude stavět Francie, se prostě nepovolí.

Předcházející vyřazení Ruska z konkurzu, bylo už tenkrát děláno z úmyslem, přihrát zakázku drahé - finančně i jinak - Francii.

Naši investigativní škrabálkové by se mohli vrhnout na pátrání kdo, z našich elit, za to co dostal.

J. Plzák 7.1.2022 9:39

Doposad se o nějakém povolení se strany EU vůbec nemluvilo. Státy měly svobodu uspořádat si svůj "energetický mix" (jak pitomé označení), jak chtěli.

Teď přišli i geniové v EU na to, že se bez jaderné energie neobejdou a najednou vyplavalo na povrch zcela nezákonné povolení se strany EU.

O. Musil 7.1.2022 9:37

Jo, taky píšu, že je to zajímavé téma a jakmile se do technologie začne míchat ideologie, je ještě zajímavější. Realita je, že v prvním čtvrtletí 2021 Němci nakoupili od nás o 220% eletřiny víc než o rok předtím. Prostě v zimě slunce moc nesvítí a kupodivu v mrazu ani moc nefouká. A pokud se chtějí u vytápění budov soustředit jen na tepelná čerpadla, taky nevím, jak pro ně chtějí tu elektřinu zajistit.

I. Pávek 7.1.2022 9:32

Ano, máme co jsme chtěli. A to chtění skončilo tím, že nemáme nic, nemůžeme nic. A to ještě není náš konec. ;-(

M. Mařák 7.1.2022 9:30

No toto, asi žiji v nějaké jiné zemi, nebo co.

P. Dvořák 7.1.2022 9:19

Vyčkej času, jak husa klasu.

Však on to nejpozději za nějakých deset - patnáct let přestane být nános ideologie a demagogie. Dva i víc týdnů nesvítící slunce a nefoukající vítr není žádá ideologie, ale příroda.

J. Matuška 7.1.2022 9:18

"Jde o globální dohody jdoucí přes naše hlavy, na které nemáme žádný vliv."

V listopadu 89 jsme skandovali na náměstích a ulicích: SVOBODNÉ VOLBY! SVOBODA!

Máme dneska co jsme chtěli?

M. Valenta 7.1.2022 9:15

Že to nebudou Rusové, kdo tu dostaví jaderné bloky, s tím už soudruhu Weigele nic nenaděláte. Oni ale zahálet nebudou, jak právě dokazují při obraně oligarchy a vlastníka země jménem Kazachstán.

D. Polanský 7.1.2022 9:15

Ovšem rovnoměrný chaos, ne jenom u nás.

D. Polanský 7.1.2022 9:12

Nevím, za socialismu se stavěly atomky, přehrady, dálnice, hodně bytů, RD atd. A jaksi teď to nejde, nejsou lidi, přitom za socialismu počty lidu byly stejné. Neutápíme se v intelektualismu a planém řečnění?

L. Frankel 7.1.2022 9:11

R^R^R^R^R^

I. Polák 7.1.2022 9:10

Rakousko byl první pokus o EU. A docela úspěšný až do okamžiku, kdy nějaký blbec z toho udělal nefunkční binární federaci s pomlčkou uprostřed. WW1 byl pak už jen hřebíček do rakve.

I. Polák 7.1.2022 9:07

Nezbývá mi než znovu připomenout, že v mantře "jádro + plyn" není důležité to jádro, ale ten plyn, který ani náhodou není ekologický! Někdo tam to jádro přidal, abysme mu to my, zaostalí východňáři, pomohli odhlasovat.

P. Lenc 7.1.2022 9:05

Ještě že toho Koudelku máte...;-D