29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: Nekrolog za Bohemian Energy

To, co již definitivně dostalo mediální název „energetická krize“, má další vývoj. Zpočátku pozornost budily hlavně nedostatečně naplněné evropské zásobníky s plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 15.10.2021 1:41

Dokryjí aktiva Písařovic rodiny škody z BE?

Z. Koutecký 15.10.2021 21:38

To nevím. Každopádně však Bohemia Energy a další firmy z její skupiny měly podle zveřejněných výročních zpráv na konci minulého roku od klientů vybrané zálohy za téměř sedm milard korun. Co z nich případně vrátí a co si odkloní si jistě dobře spočítali. Nepochybuji, že to jsou šikulové.

J. Strakoš 15.10.2021 5:39

To s těmi nevrácenými zálohami předpokládáte na osobního předpokladu nebo pro to máte nějaké informace?

Z. Koutecký 15.10.2021 22:21

Je to samozřejmě jen můj předpoklad, když tak sleduji, jak u nás "podnikají" různí šmejdi. A podle Babiše tahle firma "šmejdovské praktiky uplatňovala". Klienti Bohemia Energy budou samozřejmě dostávat dál elektřinu i plyn od "dodavatelů poslední instance" po stanovenou dobu, během které se musí rozhodnout pro nějakého nového dodavatele. Ovšem dodavatelé poslední instance účtují dodávky podle svých ceníků a také nepřebírají povinnost vyplatit přeplatky, které vznikly u Bohemia Energy. Ke konci minulého roku měla skupina Bohemia Energy skoro sedm miliard korun vybraných na zálohách od klientů. Kolik z těch peněz dostanou možná zpět, poznají klienti až obdrží konečné vyúčtování. Podle doporučení MPO by klienti říjnové zálohy již platit neměli. Bohemia Energy je však pochopitelně nabádá, aby v říjnu ještě zálohy zaplatili. Nu, to je starost těch, kteří se nechali v ČR i na Slovensku k téhle firmě nalákat. Já jim naštěstí nedůvěřoval od počátku. Ovšem člověk dneska neví, které firmy, napohled solidnější, nakonec budou či nebudou následovat příklad Bohemia Energy.

J. Strakoš 16.10.2021 5:48

Pokud nezaplatí, bude to samozřejmě hodně špatně - a to nejen proto, že jsem byl jejich klientem. U takových záloh za plyn by se pěkně napakovali.

Problémem by pak bylo, jakého dodavatele zvolit - ta solidnost se špatně testuje a poznává. Navíc ušetřený rozdíl by pravděpodobně nebyl vyšší než případná ztráta, pokud by se společnost zdekovala před zimou, takže nakonec by tu zbyl jen polostátní ČEZ a RWE.

Proto opravdu doufám, že spekulace byla čistě na pokles ceny a v rámci pravidel a své klienty obrali pouze o možnost fixu před zdražením. Ale stejně jako u Vás je to předpoklad a uvidíme až po vyúčtování.

F. Kusák 15.10.2021 8:01

Jo, kdyby to bylo tak jednoduché vážený pane. Jistě, že Bohemia energy spekulovala a pravděpodobně neodhadla raketový růst cen. Dlouhodobě jim to vycházelo. Nechci se jich zastávat, fakt nemám důvod, a spekulace obecně nemám rád, ale růst cen v řádech desítek až stovek procent se těžko předpovídají. A kdo za ten dramatický růst cen může? A zamyslete se třeba nad tím, když nás vykutálení bankéři lákají na nákupy různých cenných papírů se zaručenými výnosy. V dnešní nejisté době.

V. Sember 15.10.2021 2:49

Nebojte se, armáda dobře placených vědců pracuje na tom, abychom tady měli za sto nebo tisíc let levnou a naprosto čistou elektrárnu založenou na termojaderné fúzi.

R. Langer 15.10.2021 6:20

R^ ;-D

K. Kužel 15.10.2021 4:54

EU nemá vlastní civilizaci. Je to jen apendix civilizace západní. Hodně nepodařený.

K. Zangl 15.10.2021 6:15

R^