8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Nekrolog za Bohemian Energy

To, co již definitivně dostalo mediální název „energetická krize“, má další vývoj. Zpočátku pozornost budily hlavně nedostatečně naplněné evropské zásobníky s plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 15.10.2021 11:47

Vzpomněl jsem si na ruské povstání "Děkabristů". Za socialismu tam i zde to bylo vydáváno za první ruskou revoluci skoro předchůdce VŘSR.

Když skončila, řekl car Mikuláš I. vůdcům celé rebelie (protože nic víc to nebylo): "Chcete vládnout státu a nedokážete ani pořádně zavelet rotě!".

Zelení Khmérové jsou na tom podobně...

P. Sura 15.10.2021 12:31

Hašku, prdlajs se opájejí možností regulace. Netuší jestli vůbec a když ta jak to regulovat. Oni se opájejí jen vidinou, jak ostatní oberou o peníze !!!

V. Petr 15.10.2021 9:39

Proč si každý myslí, že Gazprom a Rusové vůbec se musí chovat jako naprostí pitomci, aby vyhověli fantasmagorickým plánům evropských zelených. Je přece naprosto logiclé, že se snaží svůj produkt prodat co nejdráže. A když EU záměrně ZVÝŠILA svou závislost na plynu, toto je důsledek.

Š. Hašek 15.10.2021 9:53

V tomhle nemá prsty ani Gasprom ani Putin. Sakra!

Mají v tom prsty zástupy "moderních" politiků. Dílem hloupých a dílem křivácky vychytralých.

Seznam je na knihu: Bursík, Obama, Hřib, Moldan, brusele, Němcová, Vystrčil, Drahoš, Hilšer, ..................

Stejně Bursík nikdy nepochopí, že i kdyby elektřina stála desetkrát tolik, tak se jí víc nevyvětrníkuje! Pokud ovšem chce přidělovat odběrové diagramy (podle "potřebnosti občansko nepolitické") a zhasínat lidu v sedm večer - tak to je jiná!

V. Petr 15.10.2021 10:04

Víte, mě nejvíce štve, jak kde kdo viní Gazprom že se prý málo snaží pomoci Evropě od situace, kterou si zavinila výhradně vlastní blbostí.

Já jen píši, že nemá žádný důvod, proč by to měl dělat.

V. Braun 15.10.2021 10:46

Otázkou ovšem je, proč Gazprom nyní za vysoké ceny neprodává na spotovém trhu. Názory se různí, část analytiků to přikládá tomu, že ani Gazprom nemá dostatek plynu, druhá, že je to schválnost na žádost Kremlu. Těžko soudit.

V. Petr 15.10.2021 11:12

Jenže Brusel neměl takovouto závislost na (téměř) monopolním dodavateli, se kterým navíc nemá dobré vztahy, vůbec připustit.

Možná hlavním motivem pro masivní budování francouzské jaderné energetiky v 70-80 letech byla snaha snížit závislost země na cizích dodavatelích energie, tehdy ropy, kterážto závislost se nepříznivě projevila zejména v období "ropných šoků."

V. Braun 15.10.2021 19:31

O energetickém mixu, a tím i o nákupech energie, si suverénně rozhodují národní státy (závazné jsou jen výše emisí, jak toho dosáhnout EU přímo neurčuje). Mám vašemu příspěvku rozumět tak, že navrhujete přechod kompetencí v oblasti energetiky od národního státu na EU?

V. Novák 15.10.2021 11:54

A od USA je to co? Od Kataru je to co?

Oni obchodují (samozřejmě jinde) - zatímco Gazprom dělá schválnosti?

Schválnosti dělaly USA po celou dobu budování NS a ještě víc NS2. S pomocí evropských vocásků Polska, Pobaltí a Zelených Khmérů všude.

Schválnosti dělá EU, která nedovoluje využít plynovody zásobují EU, na víc než na 50%.

Schválnosti dělá certifikační komise, kam se narvali i Poláci, kterých se NS ani NS2 vůbec netýkají.

Opravdu to Gazprom dělá schválnosti?

V. Novák 15.10.2021 9:56

Nejen že EU záměrně zvýšila svou závislost na plynu, ona taky záměrně a dokonce pomocí soudů prosadila odchod od dlouhodobých smluv a cenového vzorce založeného na průměrných cenách ropy směrem k obchodování na spotových trzích a na cenách z těchto trhů závislém cenovém vzorci. A také záměrně omezuje možnosti dodávek plynu pomocí plynovodů byrokratickým uplatňováním "Třetího energetického balíčku" i tam, kde je jeho uplatnění jen byrokratickou buzerací. A také záměrným zdržováním certifikace NS2.

Nejspíš s představou, že tak potrestá Rusko...

V. Petr 15.10.2021 10:06

Mám dojem, že obstrukce kolem NS2 mají také za cíl donutit Gazprom, aby se o příjmy z plynu dělil s Ukrajinou...

V. Novák 15.10.2021 10:15

Samozřejmě. Jenže Ukrajina (resp. Naftogaz) má s Gazpromem smlouvu až do prosince 2024 na tranzit 40 mld m3 ročně. Za ty miliardy Gazprom musí zaplatit, i kdyby netranzitoval ani litr.

Gazprom začal fungovat přesně podle smluv - a EU čumí s otevřenou kolektivní hubou, co si to dovoluje. A nenadává na USA a Katar, kteřížto dodavatelé se stali nedodavateli, ale na Gazprom. Ne na Alžírsko, které nedokáže zvednout dodávky, ne na Norsko, které je "zeleně" omezilo, ne na Nizozemsko, které se zaleklo, že těžba jim způsobuje zemětřesení do 3. stupně včetně (zemi, která je z půlky pod hladinou oceánu, se až tak nedivím), ne na Británii, jejíž těžba upadá nejspíš z přirozených příčin. Nadává na Gazprom, který své závazky plní, že je nepřeplňuje.

L. Harvánek 15.10.2021 12:50

A taky odpověď za uvalené sankce.

Š. Hašek 15.10.2021 9:33

Odběratelé energií od Bohemia Energy (chlubili se tím, že to mají za levno) si jistě rádi sami doplatí za záchrannou dodávku od jiných. Cena on time!

1. Ať nechtějí finanční pomoc od těch přemýšlivějších.

2. Mohou se obrátit na Bursíka, brusele komisi.

3. Ve volnu mohou přemýšlet i šířeji - myslím tedy o tom "základním proč". Pokud jsou toho schopni, chce to totiž dost "toho starého selského rozumu".

4. Smetana je na vršíčku konve, dolejc to je "jen" to mlíko. Oni totiž chtěli smetanu za cenu mléka.

F. Kusák 15.10.2021 9:43

Jen abychom neskučeli i my, moudří zákazníci těch tzv. seriózních dodavatelů. Nezlobte se, ale mluvíte nesmysly. A pokud se podíváte na ceny BE, tak jistě nejsou zázračné. Dnes je to BE a zítra to může být třeba Komerční banka nebo nějaká zdravotní pojišťovna. Tak byste jim také poradil, proč nebyl!i klienty té Všeobecné.

Š. Hašek 15.10.2021 10:02

- Budeme se prohýbat i my všichni, dole. S tím souhlas.

- Tohle je jen malinké upozornění, základní problém je jinde.

- Dále viz nové faktury a plán německé brusele bojovat totální válku (s planetou Země) až do vítězného konce.

- Pokud jsem stran firmy Bohemia Energy (a zakazníků) napsal nějaké nesmysly, prosím o jejich opravení, vyvrácení.

- Na chalupě poslouchám německý rádio. Ale omezuju to, poňádž bych asi u plotu začal stavět betonový pevnosti. A ve sklepě mikromatomelektrárnu. ;-)

V. Kučer 15.10.2021 10:36

Zdravotnictví zkrachovat nemůže, polovina peněz z pojištění jde na pacienty kteří to již mají za pár takže se jenom zkrátí věk dožití o pár měsíců. Některé zdravotní pojišťovny již zkrachovali. Banky zkrachovali také ale střadatelé o své úspory nepřišli.

M. Miky 15.10.2021 9:23

Vůbec,“ řekl jednoroční dobrovolník, ukrývaje se pod deku, „všechno v EU smrdí hnilobou. Teď se ještě vyjevené masy nevzpamatovaly. S vypoulenýma očima nechají se okrádat a ovládat, nakonec, když přijde o všechno, zašeptá: Jak se to mohlo stát...? Neexistují hrdinové, jen nevědomé ovečky a dobytek v komisích a managementech. A nakonec se jim to všechno vzbouří, a to bude pěkná mela. Ať žije EU!"

V. Braun 15.10.2021 9:19

Tak jistě, dle paní Šichtařové zřejmě EU způsobila růst cen elektrické energie v Číně.

V. Novák 15.10.2021 9:20

Ne - dle paní Šichtařové EU způsobila růst cen elektrické energie v EU.

V. Braun 15.10.2021 9:28

Tak kdo způsobil růst cen energií v Číně? EU tam nemají.

V. Petr 15.10.2021 9:34

Cena energie v Číně je věcí Číňanů. Nás se týká jen nepřímo. ALE růst cen energií v EU způsobil výhradně Brusel svou "zelenou" politikou!!!

Nesnažte se nám namluvit, že za vysoké ceny energie u nás v EU může někdo jiný, než evropští zelení a Brusel!

P. Černý 15.10.2021 9:46

Údajně se Číňané snažili chovat moderně a přestali investovat do těžby uhlí. Dodavatelé plynu tudíž nebudou mít kam skočit. Teď je důležité, aby EU .neustala v protiruskych sankcích a v kladení administrativních překážek dodávkám...

V. Novák 15.10.2021 9:48

Růst cen energií v Číně působí fundamentální příčiny - růst ekonomiky po covidu, celkový růst spotřeby v důsledku zvyšující se životní úrovně, omezené dodávky uhlí z Austrálie a Indonésie,...

V EU ho způsobuje růst cen povolenek, nucené odstavování ekonomických zdrojů, politické hrátky proti Rusku a ruským firmám,...

V. Braun 15.10.2021 10:49

Tak jistě, v EU zřejmě není růst po Covidu, vliv předchozí delší zimy, menší dodávky a pod, vše způsobila politika EU.

R. Langer 15.10.2021 11:21

Ne, v EU fakt není takový růst po kovidu, jako v Číně. Naopak, všechno poměrně silně stagnuje, a vypadá to, že bude mnohem hůř, viz třeba automobilový průmysl.

Ale to bys všechno věděl, von Braune, kdyby ses o to jenom trochu zajímal, a neplácal tady jenom ty tvoje bruseloušské reklamní kydy, které ti zřejmě každé ráno někdo předává sepsané na papíře. :-P

V. Petr 15.10.2021 12:32

NE, EU způsobila odstavení uhelných zdrojů a jejich náhradu PLYNEM, aniž si smluvně řádně zajistila, že ten plyn bude vůbec mít. No a když v Německu nefoukalo, spálili Němci v plynových elektrárnách zásoby plynu na zimu...

V. Novák 15.10.2021 21:11

Dalo by se říci, že Německo je země, kde včera slálili to, co mělo vydržet na zítra...

R. Langer 15.10.2021 10:04

Hádej, můžeš 3x, von Braune. Ale pochybuju, že by ses trefil. ;-D

R. Gramblička 15.10.2021 10:07

jednoduše mnohem rychlejší zotavení Číny z covidové krize, kdy její spotřeba překonává hodnoty z doby před pandemii