3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Léčba mrazem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
www racek 21.1.2009 9:28

je tam dost hloupostí

třeba o tom ruském palivu v temelíně ... konec konců, temelín i dukovany jely nějaký čas na palivu westinghouse, ale kvylita kupodivu nebyla uspokojivá a tak se přešlo zpět na ruský tablety. ale opravdu není problém změnit dodavatele.

neruská technologie, fajn ... jenže, v tom případě je to dodávka na klíč ... můžem si to dovolit? v podstatě jen japonsko nebo francie a ti jsou vytíženi na moc let. rusové teď dodávají belene bulharsko s komponety škody jaderné strojírenství, které jsme před nejakou dobou rusům prodali ... ach jo.

nabbuco ... copak o to, on by plyn byl, ale byl by iránský ...

rolandszewczyk 21.1.2009 9:26

Re: k článku

zatím to není jak za pivo,co není,ale může být

Didi 21.1.2009 9:25

Re: Souhlasím s článkem!

Ve zprávách o bojích v Gruzii se o tom nemluvilo, ale přes Gruzii vede ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), který umožňuje dopravovat kaspickou ropu trasou vedoucí mimo ruské území.

rolandszewczyk 21.1.2009 9:24

Re: Bursík je magor

bohužel nejen energetiky

rolandszewczyk 21.1.2009 9:21

Re: Velmi dobrý článek

No a co?Rusko jen hájí své zájmy,,,jako kdokoliv jiný,to je v pořádku,jen naše,potažmo evropská politika nereaguje adekvátně

xy 21.1.2009 9:20

Bursík je magor

Snahy Bursíka o destrukci české energetiky jsou do očí bijící. Být to v jiném státě, postavili by ho za to ke zdi.

xy 21.1.2009 9:18

Re: k článku

To je dokonale výstižné. Cizí stát zaplatí pár kolaborantů, protlačí je do české vlády a tito herci a hérečky prodají soukromým firmám, které vlastní onen cizí stát, veškeré lukrativní podniky ČR. Vše za blábolení o neviditelné ruce trhu, rodinném stříbře a utahování opasků (pro ostatní). Cizí stát může to, co náš stát nemůže. Zrada a kolaborace má v tomto regionu dlouhou tradici, kdyby tomu tak nebylo, byli bychom na úrovni Švýcarska.

petr 21.1.2009 9:17

Re: Nerozumím

pane...berete-li to takto , tak my všichni jsme byli Sověti:-) a podíváte-li se na lidi v našich postsovětských Husákovských vládách ...ejhle...jsme to my!!!:-) Myslíme "sovětsky"  do dnes!!!! viz. Klaus-agent s teplou Ruskou vodou, Euro v nedohlednu...hodně nakradených Českých korun, Evropská unie... protievropská politika, anti amerikanismus atd,atd:-) 

honzak 21.1.2009 9:16

Re: k článku

v podstatě máte pravdu. Jen ten nejblbější hospodář prodá strategické podniky, že?

Kolik platíte francouzským soudruhům za vodu?

rolandszewczyk 21.1.2009 9:15

-

mám dojem,že jediní rusové se chovají normálně,to znamená,že chtějí za své zboží utržit co nejvíc,proto jim fandím a držím palce,pokud se nám jejich cena nezdá,tak nekupujme,,to je přecé prosté,anebo si myslíte něco jiného?

to,že jsme pozavírali uhelné doly,nebo prosadili jakési dobývací limity,či si nepostavili další jaderné elektrárny,to není pochopitelně vina ruska,ale naše hloupost,kterou se snaží rusové využít,jako obchodníci na to mají plné právo,kupodivu jim to máme za zlé,tzn.naši hloupost,rozuměj hloupost politiků,omlouváme tím ruským zlem

takže přeji rusům kubík plynu za 20Usd a nám 1Kwh za 5ojro a k tomu navdavkem 20 Bursíků a 5Džamil,páč je dle nich lepší umrznout za mlada,než zemřít v 90 na rakovinu z ovzduší

xy 21.1.2009 9:12

Velmi dobrý článek

mám k němu přesto jednu připomínku. Současný krize a její řešení v rámci dvojice Putin-Tymošenková má závažný vnitropolitický dopad na Ukrajině. Rusové vsadili na Tymošenkovou, která vyšla jako vítěz ze sporu za nenávistného skřípění zubů amerického poskoka Juščenka. Ten má domácí politickou podporu v rámci statistické chyby a teď přišel i o penězovod z oné podivné zprostředkovatelské firmy registrované ve Švýcarsku. Juščenko předpokládal, že se mu podaří obstrukcemi protahovat krizi a odpovědnost že hodí na premiérku, od které se odvrátí voliči. Nevyšlo to, prostě ta druhá strana byla lepší. Juščenko prostě nemohl uspět po své podpoře požírače kravat a harašení kolem Krymu, který má Ukrajina jen díky pominutí smyslů kukuřičníka Chruščova. Mám za to, že v nejbližších volbách Juščenko propadne a na Ukrajině vznikne vláda, která definitivně ukončí flirtování země s USA. Ztráta Ukrajiny by pro Rusko znamenala destrukci a to Kreml nedovolí.

Niky 21.1.2009 9:07

Re: k článku

A je to,proč myslíte,že přišel Sarajevský atentát,protože Václav Klaus nikdy nechtěl prodat České strategické podniky!!!!!!

Niky 21.1.2009 9:04

Souhlasím z autorem článku,

jen aby si všechny souvislosti uvědomil globální oteplovač Barac-Hussein-Obama!

PROKOP BUBEN 21.1.2009 8:46

Re: k článku

To je sice možné, ale až po Kočárnících, Dybech, Kutalech, Macounech,Krejčířích, Pitrech, Koženkových, Slavících atd.atd.......kLausova tzv Česká cesta, jinak zlatokopecký kLauskapitalismus je k nepřekonání.....

jan hájek 21.1.2009 8:39

Re: k článku

Ale pane, každý přece ví, že stát je nejhorší hospodář. Proto český stát prodá vše soukromým firmám které vlastní JINÝ stát. Jak prosté milý Watsone, nejhorší hospodář je český stát!

honzak 21.1.2009 8:32

Re: k článku

bohužel máte 110% pravdu....

A je to 21.1.2009 8:23

k článku

Je zajímavé jak Putin vrátil Rusku moc prostřednictvím držení energetických surovin.To naše české hlavy  - modří ekonomové by zprivatizovali i ten poslední energetický zdroj.De fakto jsme tupci,za pár drobných si nechají utéct ohromné zdroje příjmu pro státní pokladnu.Když vezmu plynárenství dnes německá EWE,Vodovody a kanalizace kde peníze doslova tečou -drží Francouzi a to chtěli idioti prodat ČEZ. Zase jsme papežštější než papež. To je jako kdyby rodina Saudú dala do frcu ropná pole-to by museli uplně zmagořit.Ale u nás by to tak dopadlo to se vsadím.

Jidáš 21.1.2009 8:10

Nejhorší srážka

je ta s proradným a nedůvěryhodným blbem!:-(

Kylchap 21.1.2009 8:00

Re: Nerozumím

"Vědí že od Rusa nic není zadarmo. Zejména od Rusa. Ještě to raději zdůrazním"

Marde a od tebe je zadarmo co? Pár blábolů?

Pavel 21.1.2009 7:40

Re: já bych zdůraznil

Myslim, že Vaše vzdělání Vám poskytuje stejnou kvalifikaci zastávat funkci ministra školství jako tomu stávajícímu jeho "religionistika". I ten je navíc pátou kolonou na druhou; nikdy nezapomenu na jeho vystupování v rakouské televizi v období temelínské štvanice - být to v jiném státě, skončí (poprávu) v kriminálu. A o jeho aktivitách spojených s požadavky (zatím) na omluvy sudeťákům týče nehovořím.

milkom 21.1.2009 7:35

Re: no, ignorante, ohledně první půlky otázky není odpověď složitá

Podíly v RosUkrEnergo (Švýcarská společnost zal. 2004) - 50% Rusko, 50% Ukrajina. Vlastník ruského podílu - Gazprom -100%. Vlastník Ukrajinského podílu 90% Dmitrij Firtaš a 10% Ivan Fursin.

milkom 21.1.2009 7:13

Škoda přeškoda

že Ukrajina není dodavatelem plynu a Rusko jeho tranzitní zemí tvrdě vyžadující výhodnější ceny - to by se skutečném viníkovi psalo daleko víc a pravdivěji - nebo by se naopak nepsalo vůbec -alternativní produktovody by už byly nejspíš dávno v provozu... :-D :-D

honzak 21.1.2009 7:02

já bych zdůraznil

myšlenku o bursíkových plynových elektrárnách. To je jasná 5. kolona a ten zmetek by v normálním státě už 14 dní nebyl členem vlády. Co jsme to za stát, kde o energetické politice rozhoduje zmetek s biologickým vzděláním a NULOVOU praxí??? A pomáhá mu v tom hysterická učitelka němčiny????

To by bylo řevu, kdybych se svým elektrotechnickým vzděláním kecal do metodiky výuky němčiny!!!

Lovap 21.1.2009 6:44

Re: Nerozumím

Kravina - ceny za tranzit boli dojednané až do roku 2010 (zmluva platí do toho roku). Ceny za samotný plyn boli dojednané len do konca roku 2008. To zn. že Rusi MOHLI pýtať viac za komoditu, ale Ukrajinci NEMOHLI pýtať viac za tranzit. Rozumieme?

Minutus 21.1.2009 2:27

Re: Nerozumím

Pokud by si Ukrajina zvedla neúměrně poplatky, zvedlo by to ceny plynu a zaplatila by to Evropa. Následně by se stavba plynovodů mimo Ukrajinu stala finančně dlaeko zajímavější a Ukrajina by za pár let utřela úplně.

JK 21.1.2009 0:59

Re: Nerozumím

Pěkně vysvětleno. Jenže podle novinářů, a jiné zdroje nemám, chtěla Ukrajina tržní cenu za tranzit a speciální za plyn. Oni taky nejsou andílokové, taky to byli Sověti

Mard 21.1.2009 0:28

Re: Nerozumím

Nevím jestli mohu zastoupit autora a podat vysvětlení blízké vašemu IQ. Tak jako Rusko nechce platit tržní cenu za tranzit (neboť když neexistuje srovnatelná náhrada, tak je tržní cena prakticky nekonečná), tak ani Ukrajina nechce platit tržní cenu za plyn. Naštěstí dostli rozum a tržní cenu defacto platí. Vědí že od Rusa nic není zadarmo. Zejména od Rusa. Ještě to raději zdůrazním. Kdyby si Ukrajinci vymysleli že za tranzit chtějí polovinu z ceny tranzitovaného plynu, tak Rusům by nezbylo než aby si vybrali co chtějí. Tranzitovat pouze zanedbatelných 60 mil. m3 plynu denně Jamalem a třít bídu, nebo získat alespoň polovinu ceny plynu tranzitovaného plynovodem přes Ukrajinu. Podařilo se vám to pochopit?

Bubik 21.1.2009 0:25

no, ignorante, ohledně první půlky otázky není odpověď složitá

každý má právo na takovou cenu kohokoliv, kterou si dojedná.

Ohledně druhé půlky se budeme lišit v názoru, kdo je viníkem, kdo domu co kradl a kdo komu co nedodával. Takže se nebudeme hádat, ani jeden z nás při jednáních nebyl, kromě toho, co psaly noviny nic neví a (předpokládám) ve společnosti RosUkrEnergo nemá žádný majetkový podíl.;-P

Mard 21.1.2009 0:23

Souhlasím s článkem!

Také jsem se obával že Rusko využije svými dezinformacemi vytvořené situace a Ruská armáda obsadí tanky plynovod aby "zajistila plynulé dodávky plynu pro strádající Evropu". Jejich agresivní mentalitě by to odpovídalo. Země, která má HDP srovnatelné s Itálií, soustavně haraší zbraněmi a vyhrožuje útoky. Ba dokonce útočí a okupuje, jak jsme se v minulosti mohli přesvědčit nejen my, ale též v nedávné době Gruzie, kde ruské tanky jsou i dnes na území gruzínského suverénního státu!

Ignorant 21.1.2009 0:12

Nerozumím

Promiňte, autore. Mám poněkud nízké IQ, tudíž nevím, jestli vám rozumím správně- podle Vás má Ukrajina morální právo nemít plyn za tržní ceny a má vaši podporu v krádeži plynu určeného zemím platících onu tržní cenu? Jak jsem uvedl, pomaleji chápu, mohl by jste tento váš závěr vysvětlit i mojí slaboduché maličkosti? Děkuji.