20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: Komise z nás dělá idioty

Evropská komise se rozhodla rázně bojovat proti euromýtům tím, že je uvádí „na pravou míru“. U nás se do boje zapojilo oficiální zastoupení Komise v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 9.5.2019 7:56

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

.. ovšem Hájkové 383 musíte vysvětlení podat ve formě pro ni pochopitelné, například: Jakým nářadím rychleji přemístíte polévku z mísy do talíře? A* - čajovou lžičkou nebo B* - naběračkou.

* Nehodící se šktrněte.

Z. Švrček 9.5.2019 7:55

Pro absolventy a absolventky humanitárních studií níže

U žádného přístroje, i kdyby se designeři posrati ráčlili, nelze dosáhnout účinnosti rovné a větší, než je jeho příkon. Ani nejdojkonalejším designem nasávací hadice a vysávacích hubic nelze výkon nahradit. S vysavačem konkrétně pak budete po kuchyni a obýváku cloumat hadicí déle, než s vysavačem vyššího příkonu a tedy i výkonu. Efekt šetřní energií tak bude obrácen v niveč, tedy v prdel, pokud ovšem neodstranite z bytu třeba koberce jakožto hlavní lapače prachu a nenainstalujete všude lino. To je pak ale lepší koupit mop a vytírat. To EU jiste bude kvitovat kladně.

J. Sušeň 9.5.2019 7:54

Mám pro europoslance námět k přemýšlení :-)

Podle jejich vysavačové logiky a na základě postupného zavádění elektromobilů na trh jako náhradu za vozidla se spalovacím motorem navrhuji, aby stanovili maximální příkon nabíječky na 900 watů přičemž čas dobíjení aby nijak neomezovali a rovněž aby výkon elektromotoru omezili na max 900 watů, ale aby neomezovali rychlost ani dojezd vozidla, no a napětí baterie by mohlo časem stačit 1,5V... na tužkové baterie - přece když se změní design vozidla a vylepší stejným způsobem jako u vysavačů, tak bude úspora ještě mnohem větší :-)

T. Hraj 9.5.2019 7:53

Re: chjo

Pravda. A co se týče ekologie, tu lze přeci dávno řešit systémově. Stačí vysavač zapnout do zásuvky, která má možnost přepnutí filtru k odstínění fosilní a jaderné elektřiny. Například AntiTemelínové adaptéry se prodávaly v Rakousku.

J. Novák 9.5.2019 7:53

To je zajímavé Vietnamci v naší sámošce to po léta prodávali. Jestli to prodávají do teď nevím, protože mě to nezajímá. A vadím se, že pokud je to označeno (včetně obalu) jako zdroj tepla, tak ne ně nikdo nemá.

P. Grigar 9.5.2019 7:50

Re: Aniž bych se chtěl sebeméně zastávat těch blbců v EK

Existuje určité množství vysávaných látek, které jsou nesmáčivé.

J. Novák 9.5.2019 7:48

Ano, článek byl poněkud zjednodušen. Konstrukčními úpravami lze jistě dosáhnou určité míry navýšení sacího výkonu při stejném elektrickém příkonu, avšak kolik tato míra je? Při zachování rozumné ceny výrobku půjde v řádu desítek procent. Snížení elektrického příkonu je však několikanásobné, takže při tak výrazném snížení elektrického příkonu prostě není možné dosáhnout stejného sacího výkonu. No a ta alza to pouze převzala z nějaké bruselské aktivistické příručky.

Z. Švrček 9.5.2019 7:47

Re: chjo

:-)

T. Hraj 9.5.2019 7:47

Re:

To vymyslel okamžitě nějaký Němec (heat balls to myslím nazýval). Praštili ho přes prsty velice rychle a myslím, že celkem bez zdůvodnění.

M. Smidova 9.5.2019 7:47

Komise dělá z národa idioty?

Vůbec ne, vždyť, pan Zeman tvrdí, že 2/3 občanů jsou idioti a ten ví nejlépe když byl právě jimi opakovaně zvolen.

Z. Švrček 9.5.2019 7:46

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

Víte, paní, oni v tom EP v zájmu dobra všeholidu ten zákon o zachování energie už asi tajně zrušli, tak si klidně volte eurohujery dál, vrána k vráně sedá, nebo, což je případnější - Asinus asinum fricat.

T. Hraj 9.5.2019 7:45

Re: tady to máte vysvětleno

Aha to byla ironie, že? mea culpa.

D. Polanský 9.5.2019 7:43

Autor chtěl ukázat, že je fyzik,

ale že jako politik se uživí lépe.

T. Hraj 9.5.2019 7:43

Re: tady to máte vysvětleno

Pane Hanko, to jako vážně? Dáváte odkaz na článek obsahující větu cituji:"Příkon vysavače totiž nemá s jeho výkonem už dávno nic společného". Kvízová otázka: je-li tomu tak, PROČ TEDY EU NESNÍŽILA PŘÍKONOVÝ LIMIT ROVNOU NA 0W?

M. Řepa 9.5.2019 7:43

Re: chjo

Vy jste zářný příklad úrovně vyýuky matematiky, potažmo fyziky na naších školách. Ale ono to bude jinde v Evropě možná ještě horší.

T. Hraj 9.5.2019 7:39

Re: chjo

Já vím, máte pravdu, ale nechtěl jsem to panu Kiebelovi komplikovat. Ten dvojnásobek je prostě teoretické minimum.

A. Stárek 9.5.2019 7:35

Re: chjo

Nebude vysávat 2h, protože s polovičním výkonem na jedno přejetí hubice ten nový vysavač nevysaje všechno to, co vysál ten starý. Prostě přes nějaký bordel budete hubící přejíždět dokola a nevysajete ho a nevysajete, protože nový vysavač má slabý výkon. Takže bude vysávat dýl, než 2 hodiny a možná ani tak nevysaje všechno, co by vysála se starým vysavačem.

J. Novák 9.5.2019 7:34

Všechno lze obejít. Běžné žárovky začali naši asijští spoluobčané prodávat pod označením 'topení'. Vyavač by zase mohl být označen jako výkonný čistič vzduchu. ;-)

P. Manda 9.5.2019 7:32

Re: chjo

Já jsem magor, protože fyzika ? Zpolitizovat fyzikální vzorce, vy jste opravdu milka.

P. Manda 9.5.2019 7:30

Re: chjo

aha a proč ? A jak cítíte ?

M. Hanko 9.5.2019 7:22

tady to máte vysvětleno

https://www.alza.cz/vykon-vysavace-urcuje-saci-vykon?layoutAutoChange=1

U vysavačů je ve hře NĚKOLIKANÁSOBNÉ zvýšení emisí CO2! Proto EU udělala rázný krok...

Aneb, fakt má Alza.cz zapotřebí dělat takto blboučkou propagandu?

T. Hraj 9.5.2019 7:15

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

Četla jste alespoň ten vlastní odkaz, když už jste nečetla pana Payneho? (obojí zmiňuje tentýž "mýtus" o nezákazu sacího výkonu nýbrž příkonu).

Kvízová otázka: pokud u dvou vysavačů použiji nejpokročilejší možný design vysávacího ústrojí a jeden bude mít příkon 1800W a druhý 900W, KTERÝ BUDE MÍT VĚTŠÍ SACÍ VÝKON? A ještě doplňková: KTERÝM BUDU DANOU PLOCHU VYSÁVAT KRATŠÍ DOBU?

B. Carina 9.5.2019 7:09

"...v sání". Nikoliv ranní, ale i večerní a odpolední. :-)

J. Nový 9.5.2019 7:07

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

Božínku vy jste prostinká! Četla jste vůbec ten článek, na který zde odkazujete? Pochopila jste ho, porotumněla mu? Vy jset hloupoučká :)))

T. Hraj 9.5.2019 7:07

Re: chjo

"sací výkon závisí i na konstrukci a designu přístroje" - můj ty bože, to snad ale platí i pro jakkoli příkonné vysavače, ne? Nebo chcete říci, že vysavače o příkonu 2500W měly špatnou konstrukci, kdežto ty o 900W mají náhle dobrou? Co se stalo tak převratného na poli designu vysavačů (a ještě z řejmě jakožto důsledek moudrého omezení příkonu)?

Není to náhodou tak, že se výrobci snaží z daného výkonu VŽDY vytřískat maximum? Mají-li k dispozici vyšší příkon, jsou schopni vyrobit zařízení s vyšším výkonem.

Problém je, že i ta zglachšaltovaná, průměrná, tabulková eurohospodyňka, bude jednoduše místo 1800W/1h vysávat 900W/2h. Úspora energie 0, workload hospodyňky +100%. Evidentně mimo chápání poslance EP.

B. Carina 9.5.2019 7:06

Já tam tam nesmysl o tom, že není zakázán výkon, ale příkon vysavačů, a že tím pádem se nic nemění, čtu také. Že můžeme mít tedy nadále libovolně výkonné vysavače v ranní, ale musíme je napájet trafem od dětských vláčků.

M. Frank 9.5.2019 7:05

Re: Aniž bych se chtěl sebeméně zastávat těch blbců v EK

Pane Vintr, účinnost těch nejhorších ETA vysavačů již za komunistů byla jen o 15% menší, než je nyní u těch nejmodernějších. Když snížíte příkon z 2000 na 900 W, snížíte i sací výkon při maximální dosažitelné účinnosti o více než polovinu.

J. Nový 9.5.2019 7:04

Re: chjo

Jasně že to není problém. Stačí jen udělat "řidší" pytlíky a je to. :)

M. Frank 9.5.2019 7:02

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

Myslím, že tvrzení o neomezeném sacím výkonu autor dostatečně vysvětlil i pro negramotné. Voliče jako jste vy EU nutně potřebuje, voliče bez mozku.

J. Nový 9.5.2019 7:02

Konvice

Fakt čekám, že geniální EU vymyslí zákaz varných konvic o výkonu větším, než 1000 W, s odůvodněním, že tím ušetří polovinu a více energie, které berou saoučasné koncie (2000 - 2400 W). A tuto převratnou myšlenku pak přenesou i na žehličky a další elektrické spotřebiče. Vždyť úspory jsou tak snadné. Stačí vydat závaznou směrnici a je to!

Jen pro srovnání, pamatujete předrevoluční dobu, kdy nebyly téměř nikde klimatizace. A šlo to. Nyní jsou v každém super, hypermarketu, staly se běžnou součástí novostavem a jsou i na mnohých dalších místech. Kdoví jaký by byl celkový součet příkonu těchto klimatizací vůči třeba těm vysavačům? A to samozřejmě při srovnání času, kdy jsou "v běhu".