18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EVROPA: Komise z nás dělá idioty

Evropská komise se rozhodla rázně bojovat proti euromýtům tím, že je uvádí „na pravou míru“. U nás se do boje zapojilo oficiální zastoupení Komise v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 9.5.2019 17:38

Re: Před lety byl v dTestu test vysavačů

Pokud je někdo blb a neumí si vybrat, případně regulovat, nepomůže mu ani přemoudrá EU podobným generalizujícím blbnutím naruby.

M. Prokop 9.5.2019 17:37

Re: Ještě shrnutí

Sranda je, kolik lidí tyhle jednoduché záležitosti nechápe, nebo spíš chápat nechce. EUrojehovisté, co soudruzi a soudružky v Bruseli vymyslí, musí přece být správně. Podobně to bylo s Moskvou, ale tehdy za odmítnutí hrozily sankce.

K. Zelený 9.5.2019 17:02

Re: To je zase srágora!

Dále proti tomu bojujte hloupou propagandou jako Payne nebo nadávkami jako kvanta zdejších gardových diskutérů a inteligentní a slušný člověk si o vás ani neopře kolo, natož aby podobné exoty a neomalence kamkoliv volil.

L. Novák 9.5.2019 16:35

Re: To je zase srágora!

Podstatou je EUroblbost, šířená z EK do všech států EU. Povinně...

N. Pupik 9.5.2019 16:28

Re: Jakkoliv jsem proti omezování výkonu vysavačů

Ja bych to spíše viděl tak, že při sníženém sacím výkonu budeme na vysátí koberce potřebovat mnohem delší čas a tím i spotřebujeme více energie. Teoreticky to zní sice krásně, ale ve skutečnosti je to jen pustá teorie.

V. Církva 9.5.2019 16:16

Ještě shrnutí

Jak už jsem tu psal rychlost a kvalitu uklízení vysavače určuje jak a) sací výkon, tak b) i schopnosti hubice/kartáče. Sací výkon (tedy průtok x tlak) vydělený příkonem je účinnost, která by nás mohla zajímat. Tento údaj se dost těžce u vysavačů hledá a navíc je jiný dle zátěže ("přilepení") hubice. Udává se většinou ta "odlepená". Tato účinnost se snad mohla zlepšit z těch kdysi 20% možná na 40% (i když já našel tak 35). Dál už to asi technicky při stejné velikosti vysavače nepůjde. Účinnost je pravde při stejné velikosti vysavače kvůli aerodynamice do určitého limitu lepší pro menší výkon motoru. Takže se omezením výkonu motoru na polovinu trochu účinnost zlepší. Přitom se ale sací výkon zmenší (i když ne na polovinu) takže budeme déle vysávat a ušetříme tak jen částečně a hlavně a to je myslím nejdůležitější, některé částice kvůli nedostatečné rychlosti či podtlaku vůbec nevysajeme. Aerodynamika vysavače už se moc zlepšovat nedá, takže myslím že výrazné zlepšení sací účinnosti už nebude.

Větší schopnost uklízení asi přináší přinést rotační a specielní hubice, které by stejně měly mít pro nižší výkony jiný tvar či velikost.

Evropská komise zašla jako obvykle za hranici smysluplnosti.

Správný přístup byl 1) vyžadovat informace o sacím výkonu/účinnosti a to za prázdnéjho i středně naplněného sáčku 2) vylepšit stávající normu která třídí vysavače podle účinnosti odstranění prachu vzhledem k příkonu (tedy neřeší skutečný sací výkon ale naznačuje schopnost spotřeby energie na uklizení). Tato norma mimo jiné neukazuje jestli se budeme s vysavačem otravovat 1 hodinu na 450 Watech, nebo 15minut na 1800W. I když to můžeme odhadnout z příkonu (ne asi přesně, protože je udáván jen maximální tedy ne ten při měření)

Zakazování výkonu nad 950W kvůli dost nereálné a zanedbatelné roční úspoře tak poloviny ze 130kWh na rodinu je nesmysl. Myslím že ve skutečnosti budeme dýl a hůř vysávat, nebo s drahým vysavačem uspoříme tak 40kWh a 150kč ročně. Ale s vysavačem za 1000 kč ročně.

Č. Berka 9.5.2019 16:09

Před lety byl v dTestu test vysavačů

srovnávalo se několik typů + tehdy převratný Dyson. Byly docela rozdíly, ale když se u toho nejhoršího vyměnila hubice, vysával rázem daleko lépe. Z Dysona tehdy nebyli nějak odvázaní, nevysával lépe než ostatní, ale v článku bylo zmíněno, že Dyson je skvělý, když máte dům a psy- to by se člověk za pytlíky nedoplatil. Většina lidí si při koupi vysavače nezkoušela různé typy a brala to tak, čím větší příkon, tím lépe. Výrobci vysavačů se chlubili Watty "výkonu", který byl ve skutečnosti příkonem- stejně jako třeba u digitálních fotoaparátů- čím víc megapixelů, tím lepší foťák. Můžeme si i vzpomenout na "hifi" s "výkonem" ve stovkách Watt :-D . Mně se zdá, že tu každý má barák o 200m čtverčních, vystlaný koberci. Tipuji, že většina používá plný výkon vysavače i na povrchy, které ho nevyžadují- regulací se nikdo nezdržuje. Před časem jsem slyšel rozhovor se zástupcem firmy, vyrábějící vysavače, který prohlásil, že pokles příkonu vysavače kompenzovali dokonalejší konstrukcí. Laicky odhaduji, že ta kompenzace nebyla 100%. Jestli to EU stálo za to a jestli se fakt ušetří? Asi trochu jo...

V. Novák 9.5.2019 16:05

Re: Obávám se, že se hádáte o pragma faulon.

A to jste si vycucal ze kterého palce, J.Pospíšile?

Nebo že by úmyslný strawman?

K. Zelený 9.5.2019 15:24

Re: To je zase srágora!

Nevím, co je vaše podstata věci, podstata mého příspěvku je, že nesmyslná čísla pisálka z českého zastoupení Komise o percentuálním podílu předpokládaných úspor na celkové spotřebě elektrické energie Payne namísto věcného uvedení na pravou míru zbaštil a za pomoci neználkovských „fyzikálních“ argumentů a propagandistického dehonestačního slovníku hodného Volkischer Beobachteru či Rudého Práva na nich postavil antiunijní pamflet. Nic z toho jste ani za pomoci nadávek do komunistů a melounů, ani poukazováním na soud výrobce vysavačů nebo prodřený koberec nevyvrátil.

J. Pospíšil 9.5.2019 15:24

Re: Máte sice pravdu, ale fyzikální argumenty toto umocňují

Jo. Taky jsem rád četl knihy jako Pozoruhodné objevy a vynálezy Bazilea Knoxe, VaTM a podobné. Trošku, Běhounka a další. Tančící dům byl už v Neználkových dobrodružstvích. Moderní zemědělství taky. Auto na sodovku a tak. Akorát se nevědělo, že 1984 není varování, ale návod, že izolovat se lze i bez ocelových jeskyní internetem v běžných podmínkách, dokonce i mezi lidmi v hospodě.

Pokrok se zastavit nedá.

Z. Lapil 9.5.2019 15:21

Re: Pro absolventy a absolventky humanitárních studií níže

Což o to, Alláh je všehoschopný, proč by nemohl dát vzniknout kobercům dřív, než muslimský svět osídlil muslimy?

Něco jak z dob méně dávných: sovětští vědci vyzkoumali, že dělem lze střílet "za roh" za předpokladu, že bude vystřeleno v úhlu, jehož sinus je větší než jedna. - Ale soudruhu majore... - Vidíte, soudruzi, vy říkáte, že to není možné, ale sovětští vědci to přece dokázali.

Fakt je, že si při vzpomínkách na vojenskou katedru říkám, že sovětští vědci v tom byli nejspíš nevinně :-).

T. Hraj 9.5.2019 15:14

Re: Jakkoliv jsem proti omezování výkonu vysavačů

Dát si práci s čísly je plácání?

V. Petr 9.5.2019 15:11

Máte sice pravdu, ale fyzikální argumenty toto umocňují

Současné zelené třeštění by nebylo možné, pokud by byla jiná úroveň výuky fyziky na základních školách.

Jinak, já jsem už před desítkami let vynalezl perpetum mobile (to mi bylo 8) a nedal jsem se otcem přesvědčit, že to nebude fungovat. Ale to, že zázračné akumulátory, které se tehdy vyskytovaly nejen v kdejaké scfi, ale třeba i v knize Stavíme modely (pro děti od 9 let) jsou nerealizovatelné mně došlo až ředu let později, i když nesmyslnost elektromobilu s dostupnými bateriemi jsem si uměl spočítat už ve dvanácti.

ALE teď vidím politiky, kterým je to celé naprosto nesrozumitelné i v dospělém věku, jak působí naší ekonomice škody v řádu desítek miliard ročně. A titíž politici vytýkají Babišovi že zlevnil jízdné důchodcům a studentům, prý je to plýtvání. 27 miliard ročně fotovoltaické mafii asi plýtváním není...

Z. Lapil 9.5.2019 15:09

Re: N E U V Ě Ř I T E L N É

Doporučuji experiment: přítele nikoliv k telefonu, ale k míse. Tedy k míse polévky. Dát mu k dispozici lžíci a naběračku a sledovat, co použije.

Č. Berka 9.5.2019 15:02

Re: Změňte vinutí, magnety a tvar lopatek sací turbíny a

samozřejmě by se daly uplatnit i na výkonných vysavačích. Ale výrobce k tomu nic moc nenutilo- pochlubil se vysokým příkonem a lidé si ho pletli s výkonem. Stejně to bývalo s digitálními fotoaparáty- tam se zase výrobci chlubili s Megapixely. Vysavače mají dokonce i regulaci výkonu- ne každý povrch vyžaduje maximální výkon vysavače- ale tipnu si, že s regulací se nikdo nezdržoval a jel od začátku na max...

J. Pospíšil 9.5.2019 14:37

Re: Aniž bych se chtěl sebeméně zastávat těch blbců v EK

Zkuste příště koště a lopatu. Vysavač až v daleko pozdějších fázích.

J. Pospíšil 9.5.2019 14:35

Jirka Payne opravdu mrhá argumenty.

Škodlivost a nesmyslnost orgánů EU je dobře patrná i bez fyzikálních argumentů.

V. Církva 9.5.2019 14:34

Re: Jakkoliv jsem proti omezování výkonu vysavačů

Z dogmatiků (není nálepka, ale konstatování faktu) jako jsi ty skote (není příjmení), je mi na zvracení!

Vždyť je ta vaše argumentace pořád stejně tupá, naučená, neinventní a podlá. Argument žádný nebo komplikovaný kruhový naučený důkaz (kterým matete akorát novinářské primitivy) urážky lži a nálepky. Ale tak když ti to v neziskovce žerou... Tady s tím ale nespaumuj!

J. Pospíšil 9.5.2019 14:33

Re: Obávám se, že se hádáte o pragma faulon.

No, ještěže vír, podle váš, nespotřebovává žádnou energii. Zatočit s proudem vzduchu jde bez spotřeby energie? Kde jste se učil fyzice?

J. Pospíšil 9.5.2019 14:27

Re: Změňte vinutí, magnety a tvar lopatek sací turbíny a

Pane Svobodo, váš předpoklad by platil, jen kdyby se klíčové změny nedaly uplatnit i na výkonných vysavačích. I na těch se zlepšovalo nebo alespoň měnilo vinutí, magnety i tvar lopatek sací turbíny. Každé zlepšení účinnosti se projevilo na všech vysavačích, kde bylo uplatněno. Takže váš argument není relevantní.

J. Nový 9.5.2019 14:24

nechápu to

Já vás "omezovači" a "zakazovači" vůbec nšechápu. Já jsem byl vždy a budu přiznivcem více možností, mít na výběr.

Takže chci na trhu žárovky, úsporné zářivky i LED světla a kždý z nás má možnost si dobrovolně vybrat, které z nich mu vyhovuje. Vy, kterí tvrdíte, řže vám naprosto vyhovuje vysavač s příkonem 900W fajn, tak si kupte tento, ale proč by si lidé nemohli koupit také vysavač s příkonem 2000 W? Stejné je to třeba u aut. Někdo si koupí auto s motorem o výkonu 55kW a naprosto mu stačí, ale to přeci není argument proto, aby si jiní nemohli kouput auto s motorem 200 kW.

A stejný názor jsem měl a mám i ohledně kuřáckých a nekuřáckých hospod a dalších zákazů a omezení. Uvědomte si, že tu elektřinu si každý z nás zaplatí sám a nikdo mu ji nedotuje. Takže pokud usoudím, že chci mít TV v každé místnosti, 4 mrazáky, pět chladniček, elektrické topení, klimatizaci nebo třeba těžit doma bitcoiny, musí nebo by to měla být pouze a jen moje věc, moje rozhodnutí.

Nebo co byste chtěli omezit více? Třeba úhlopříčku TV? Nestačila by metrová, Kdysi vám stačily daleko menší TV, tak proč je pořád zvětšovat, když se tím jistě zvětší i jejich spotřeba?

Vy si kupujte co chcete a ostatním nechte stejné právo!

O. Uživatel 9.5.2019 14:20

Uživatel požádal o vymazání
V. Církva 9.5.2019 14:18

Re: To je zase srágora!

Soudruhu Červený. Pan Payne to moc dobře nenapsal. Ale podstata je správná. Vy komunisté jste mimo realitu a jen nesprávně teoretizujete a věci rádi komplikujete a děláte je složitými. S účiností "uklízení" vysavačem je to složitější. I přesto Dyson vyhrál soud proti metodice výpočtu takové účinnosti vysavačů, postavené na redukci vysátého prachu.

Takže hlavně. Větru a dešti neporučíte. U vysavače standardních rozměrů o příkonu 900W už moc sací výkon nezlepšíte. Vysavače už jsou desetiletí na technické hranici.

Bez specielních kartáčů či koncovek hubic tak o moc líp neumlidíte. Kartáčové a jiné specielní hubice každému nevyhovují. A peoto chceme zpět 2600W ve vysavači. Roční úspora je diskutab. Buď si zničíte koberec, nebo budete vysávat dvakrát tak dlouho, nebo mít doma nepořádek. I kdyby by teoretický předpoklad pravdivý (a to není), ušetřím měsíčně maximálně 25kč za elektřinu a to v 5 členné domácnosti. Budu ale muset koupit dražší vysavač a místo 1000kč zaplatím 975kč za elektřinu. To stojí za to prudit maximálně Vám melounům.

J. Pospíšil 9.5.2019 14:16

Re: Pro absolventy a absolventky humanitárních studií níže

Mění se revolučně rok co rok. Sledujete vy vůbec reklamu?

J. Pospíšil 9.5.2019 14:14

Re: Pro absolventy a absolventky humanitárních studií níže

Vzešlých ze světa, který se po několika tísíceletích od vzniku koberců stal světem islámským.

A máte to.

K. Zelený 9.5.2019 14:13

Re: To je zase srágora!

Dobře že jste vyrukoval na obranu svých souvěrců. Dlužím vám totiž omluvu a poděkování. Omluvu za to, že jsem nedávno lživé tvrzení jiného propagandisty doložil jiným odkazem, který dokládal lživost jiného výroku, poděkování za upozornění na mou chybu díky které jsem poznal odkaz, který je dokladem jiného lživého výroku.

Jinak – nikoho jsem za hlupáka neoznačil, jak tedy onen výrok pro mě může platit?

I. Mertl 9.5.2019 14:12

Re: Jakkoliv jsem proti omezování výkonu vysavačů

Bravo, Winstone, překonal jste vystudovaného jaderného fyzika v plácání o fyzice!

V. Církva 9.5.2019 13:54

Jakkoliv jsem proti omezování výkonu vysavačů

Sací účinnost třeba u Dyson Ball Animal 2 je 270W (sací výkon) a příkon 1400W takže účinnost vysavačú je pod 25 procent. Myslím, že u žádného vysavače nejde sací výkon pod 50 provent. Čistě teoreticky by i u 900W vysavač mohl mít sací výkon větší než staré vysavače. V reálném systému je problém jít i na těch 70 procent. Ale pozor, bohužel sací výkon je závislý na pritlačení sacího mechanismu (průtoku vzduchu). Takže se i tak dá dedinovat jen za určitých podmínek.

Elrokomisařům vysvětlili že důležité je hlavně jak moc vysavač uklidí proto se účinnost označovala jako roční spotřeba energie na uklizení průměrného bytu 87m2 50 krát za rok 4 tahy podělené schopností odstranění částic Bohužel v měření se nezohledňoval plný/prázdný zásobník a i z jiných důvodů měření uklizeného prachu nebyla ideální metrika. Po tom co to dal Dyson k soudu nesmí se tato metrika používat. Limit příkonu 900w ale platí.

V každém případě když je něco příliš složité osvědčí se používat selský rozum. Sací účinnost vysavače závisí především na systému - sáček a jeho naplnění nebo cyklón, a pak na příkonu. Aerodynamická účinnost může být různá ale zázraky se dělat nedají. Ne všichni chtějí ničit koberec kartáčem a hubici a tak prostě chceme dostatečný sací výkon, což nám limit na 900w neumožňuje. A hlavně, ročně vysává většina domácností tak 50hodin. Přimmaximálnímmvýkonu 2600w vysavače máme 130kWh elektrické energie. Teda při ceně ca 4Kč/kWh asi 500 korun ročně na 5 člennou domácnost Většinou vysavač na maximálním příkonu nejede, Takže limitem na 900W ušetříme maximálně tak 50Kč na občana ročně. Cena vysavače se nám tak za deset (2500Kč) let díky direktivě EU vrátí. Za cenu buď dvojnásobné doby vysávání (pak je ale úspora 0) nebo špíny v domě a naštvání.

V. Novák 9.5.2019 13:48

Re: :-P

Existují i jiné úměry - vážně.

P. Han 9.5.2019 13:28

Re: To je zase srágora!

Ano, pro vás to platí taky.