14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

EVROPA: Je ředitel RWE odborník, nebo není?

Německo nemá dost prostoru pro výstavbu obnovitelných zdrojů, které potřebuje na uskutečnění svých zelených plánů. Řekl to ředitel RWE, jedné z největších německých energetických firem. Ví Markus Krebber, co říká, nebo mají pravdu aktivisté jako Luděk Niedermayer?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 1.2.2022 10:51

A čemu se divíte? Například Bureš ho odkýval jen proto, že si chce líznout těch podvovných peněz, co EK slibuje.

P. Sura 1.2.2022 10:50

Pozor !

Pravda často bývá banována.

P. Sura 1.2.2022 10:49

R^R^R^R^:-)

P. Sura 1.2.2022 10:46

..." Odkud pak však budou evropské státy elektřinu dovážet? To je otázka, na kterou v Bruselu ani v jiné zelené centrále neznají odpověď.... "

Není ani tak chyba, že odpověď neznají. Kardinální chyba je, že ji NEHLEDAJÍ !!

M. Pivoda 1.2.2022 10:42

Citace z článku: "... skutečné možnosti pro instalaci fotovoltaických panelů a větrných elektráren, aby se tak vyřešila energetická potřeba celého státu, jsou něco jiného než celková rozloha státu. Na což se, bohužel, docela často zapomíná. ..."

Komentář

Také se zapomíná na skutečnost, že technologický vývoj se zatím nezastavil, což platí i pro stále se zvyšující se efektivnost solárních panelů. A pak také, zlepšují se i další alternativy. Dlouhý seznam.

Takže pro správné rozhodování o naší budoucnosti potřebujeme odborníky na budoucnost, nikoliv na minulost!

Š. Hašek 1.2.2022 10:36

Niedermayer byl podprůměrný bankéř. Již to nedělá.

Stran výroby a přenosu elektrické energie je holátkem neopeřeným.

Momentálně se věnuje politice.

V. Petr 1.2.2022 10:31

Kdyby toto bylo cílem, pak by logickým krokem byl přechod na jádro. A i to uhlí je z větší části domácí. Cílem zelených je ale vyvraždění většiny lidstva ve jménu "rozvoje mimolidských forem života...."

Jenže toto si většina lidí nechce připustit protože je to skutečně šílené. Tak šílené, že si myslí, že to nemůže být pravda...

V. Církva 1.2.2022 10:31

Tak myslím že otázka není fotovoltaika ne. Tady je pravda, že bychom měli pokročit. Jde spíš o to kolik energie třeba fotovoltaikou jsme chopni v ČR pokrýt. Obávám se tak 20 procent a to ještě z ročního průměru. Ale to jentak hádám.

Když teda máte dobré zkušenosti tak rozveďte jak normální rodina která má doma kolem 20 stupnů denně se vysprchuje teplou vodou pokryje z vlastních zerojů.

J. Kalina 1.2.2022 10:25

zelení prosazují své (předražené) nápady, které tahají lidem zbytečně peníze z kapes a co více, ještě si svoji činnost nechávají těmito lidmi platit. Namátkou některé méně známé nápady: - bude se skladovat CO2 pod zemí, aby ho nebylo v atmosféře tak mnoho. Již uzákoněno! - Televizní šot, kdy se ukazuje další pokrok v postavení fotovoltaických panelů na svislo s vysvětlením, že sice takto vyrobí za den méně elektřiny, ale za to více při západu slunce, kdy je jí nejvíce třeba.

Jak jsou parazitická chování rozšířená: investor koupí dům v Opletalově ulic - Praha. Chce ho přestavět, renovovat. Okamžitě nastoupí nějaké sdružení milců staré Prahy plus sbor pokrokových architektů a chtějí po tomto podnikateli, aby za vlastní peníze realizoval jejich přání. Všimněme si, že tento dům není na seznamu, aby se před koupí vědělo co kupujícího čeká, ale vyleze se s tím až po koupi.

Naše současná vláda bojuje proti drahým energiím tím, že bude přidávat chudým, aby ji mohli platit. To bude "ohromný" tlak na zlevnění. Přitom by stačilo mrknout proč jiné státy mají energii násobně levnější a zvolit jejich přístup k řešení. Vždyť se to umí, slyším pořád, že něco je zavedeno ve většině států EU jen u nás ne.

K. Křivan 1.2.2022 10:13

Tady pomůže jen likvidace levicových politiků. V celé EU. A začít v Německu se stranou ekoteroristů. U nás pověsit Piráty na ráhna.

V. Církva 1.2.2022 10:11

To je pravda i když výzkum s oponenturou asi úplná blbost nebude. Tak nám to tedy vysvětlete kde udělali odborníci z RWE chybu a proč má Niedermeyer pravdu.

Pravda moc konkrétních informací tu není. Tak sem s nimi.

L. Severa 1.2.2022 10:07

Z uvedeného vyplývá jak nezodpovědně vedoucí představitelé států odsouhlasili v ER Green Deal, aniž by si vyžádali studii o reálnosti návrhu.

P. Diviš 1.2.2022 9:40

To je marný. Jehovistu ani zeleného jehovistu Radu nepřesvědčíte jakoukoliv logikou a realitou.

P. Diviš 1.2.2022 9:37

Tohle je už dávno všem jen trochu uvažujícím lidem jasné, ani nemusí být technici. Tvrdí-li někdo opak, je úplně neschopen uvažování (stručně blbej), což je ještě ten lepší případ, nebo z té lumpárny žije. Zařazení pana Niedermayera je celkem jasné, i z jiných jeho činů.

P. Rada 1.2.2022 9:33

Pane Fráno na "Youtube" lze najít ledacos. Faktem zůstává, že v ČR dopadá každoročně na 1m2 1MWh energie.

Zda a kdo kolik s toho... kdo využije FV nebo teplovodním solárem... - nebo nevyužije a věří, že uvnitř zeměkoule je druhá větší plná všeho... je spíše osobní věc.

Neosobní věc je naopak spoléhat na zdroje spíše společné, situované pravidelně v odlehlosti a distribuované tedy ovládané jinými.

Osobně mám s FV i Teplovodním solárem dobrou zkušenost. Prosím neplést a bezstarostností a bezpracností.

S. Dedic 1.2.2022 9:33

I kdepak - spolecensky upadek take predchazel: spolecnost musi byt hodne nemocna, kdyz se necha ridit necim takovym, jako ted sedi v Evropske Komisi nebo Nemecke vlade.

Nemocna je uz dlouho - investuje do pochybnych oboru, ktere se nezaslouzene nazyvaji "veda" (ac nemohou sve teorie dokazat, a teorie ani nedavaji overitelne predpovedi) ... a na druhou stranu nema kdo pomalu opravit strechu nebo protekajici kohoutek.

P. Podhrázský 1.2.2022 9:30

Luděk Nidermayer je ten expert, který se zasadil o to, aby ČNB rozprodala zlatý poklad České republiky.

J. Houška 1.2.2022 9:29

Je zajímavé, že ani autor, ani nikdo z diskutujících, neukázal, kde má Luděk Niedermayer ve svých výpočtech v tom článku chybu. Má špatně to množství vyrobitelné elektřiny na km2? Má špatně údaj o celkové roční spotřebě energie? Nebo ta dvě čísla špatně vydělil, případně špatně spočítal stranu čtverce z jeho plochy?

A fakt, že ten výpočet je čistě teoretický a nedává smysl podle něj stavět fotovoltaickou elektrárnu, Niedermayer ve svém článku uvádí, a píše i proč. Ono je ale asi jednodušší prohlásit někoho za aktivistu, než se zabývat fakty, která předkládá.

P. Kubáč 1.2.2022 9:25

Myslím, že současné zelené šílenství začíná být úlohou pro historiky - opustila někdy lidská civilizace určitou technologii ve prospěch technologie horší ?

A jaké to mělo důsledky ?

Třeba pád západořímské říše byl asi technologický šok - viz "ponte di diablo" římský akvadukt ve Španělsku, o kterém středověký lid věřil, že jej musel postavit ďábel. Nebo Baalbecké terasy v Libanonu ( postavené Římany o kterých ještě Daeniken v 60. letech prohlašoval, že je museli postavit UFOni

Byl v tomto případě první společenský a až pak technologický úpadek, nebo to bylo naopak.

A dneska je první technologický úpadek ( z příkazu státu ) nebo už tyto státní příkazy jsouá příznakem úpadku duchovního ?

V. Novak 1.2.2022 9:25

Ekofašisté ji chtějí taky - ovšem jen pro sebe a ostatním zakázat.

To ti chytřejší - ti druzí vědí, že v zásuvce je elektřiny vždy dost a v nejhorším případě na televizi se dá dívat i při svíčkách.

P. Rada 1.2.2022 9:24

Zkuste rozlišit AKTIVNOST v přispůsobování měnícím se podmínkám prstředí - od AKTIVISMU ve smyslu politicky-pejorativního popisu protivníka.

P. Rada 1.2.2022 9:22

Přání máte jak miminko od maminky a co možná na doživotí. hlavo".

Dospělci bývají v reallitě více samostatní - "voni hlavo".

J. Fráňa 1.2.2022 9:21

Podívejte se na Youtube. Tam vám několik lidí vysvětlí k čemu je v zimě dobrá fotovoltaika. Tito stupidní lidé to mají na střeše a na rozdíl od vás mají praktické zkušenosti. Videa jsou včetně veškerých záznamů výkonu, pořizovacích cen, návratnosti a spotřeby konkrétního domu. Hrajete si na odborníka a neustále jen lžete.;-D

P. Rada 1.2.2022 9:18

"Melete hlouposti, kolektive".

Zlenivělí tlupovití závisláci vždy chtěli ještě levnější a ještě stabilnější "dodávky"... v rámci hesla "Chceme více všeho".

O realitě těžby energií (bez dotací) nestranně hovoří parametr EROEI:

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Ten ale už století v dominantnosti klesá. Jen některé technologie a nejčastěji OZE vykazují růst.

J. Poláček 1.2.2022 9:17

ano pane Rado, ten kompromis, ten malý zádrhel, to čertovo kopyto. Však už jenom trošičku, úplně máličko a máme to v kapse, že ?

To je dnes již starodávný trik, vědět lépe, než běžný človíček co je pro něj lepsí, ba dokonce správné. On neví, on má jenom emoce, blbeček zaostalý. Proto jsme tu my co máme rozum, co mu přátelsky - "soudružsky" napovíme co má chtít, aby nebyl za blbce. Historie nabízí spoustu metod a postupů.

Myslím si že autor velice trefně popsal jádro problému, jako ostatně i jiní, kdo se tomu a nejenom tady věnují. Aktivizmus NENÍ životním programem většiny naších spoluobčanů, což jistě i pan poslanec za TOP09 moc dobře ví.

J. Fráňa 1.2.2022 9:15

Já si od elektrárny emotivně přeji, aby mi dodala elektřinu, celoročně a za přijatelnou cenu. Od teplárny si emotivně přeji teplo. Od pekaře emotivně chleba. Pane Rado voni jsou hlava.;-D

P. Rada 1.2.2022 9:11

Pokud by "vrozenou inteligencí" byly pro domácí energetiku využity alespon plochy střech ideálně nakloněné slunečnímu svitu... - mohlo by od Vás jít o nadsázku.

V realitě pos-totalitního česka jde o projevy konzervativní lidské stupidity navozené dlouhodobým dadužíváním levných energií i domácích surovin.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/do-ceska-poprve-priplula-lod-nalozena-uhlim-dosud-ho-vozily-z-pristavu-vlaky.A220123_084058_ekonomika_lre

J. Fráňa 1.2.2022 9:10

V roce 2021 jim klesl výkon o 6% a to navzdory meziročnímu zvýšení instalovaného výkonu fotovoltaických (+4,9 GW) i větrných (+1,7 GW) elektráren. A víte proč? Málo svítilo a málo foukalo. A protože zdražil plyn, výrobu dorovnaly černo a hnědouhelné elektrárny.;-D

J. Poláček 1.2.2022 9:05

;-D R^

I kdýýýýýž , nejsme na rovníku, takže pokud to patro bude mít dejme tomu 55 m, tak proč ne ? ;-) Takový 11-ti patrák bude zcela jistě dominantou širokého okolí na který se budou chodit dívat turisti ze široka daleka.

F. Svoboda 1.2.2022 9:05

R^R^!!!!!!R^