27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EVROPA: Hlavní problém je jiný

Diskuze o podmínkách zahrnutí či nezahrnutí jádru a plynu do taxonomie bude dalšího půl roku odvádět pozornost od toho nejdůležitějšího. Od otázky, z čeho budeme vlastně mít v budoucnu elektřinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Hraj 21.1.2022 10:21

"současný koncept uspěchaného přechodu na „zelenou energii“ je nesmysl" není žádná demagogie.

Ano, možná že se už půl století neúspěšně pokoušíme vymyslet dlouhodobě funkční (tj. na příští stovky let) model výroby energie. Ale po celou tu dobu JSOU dodávky energie zajišťovány. Ta uspěchanost přechodu na "zelenou" energii tkví v tom, že stabilní dodávky NEBUDE možné zajistit. Posuneme se tak tedy na úroveň zemí třetího světa, a to zcela dobrovolně a záměrně.

Přivodíme si tak zcela jistou a konkrétní katastrofu nyní (na energii závisí naše západní civilizace se vším všudy), abychom odvrátili katastrofu vágní a hypotetickou v budoucnu.

F. Kusák 21.1.2022 10:24

Vaše osobní tragédie spočívá v tom, že jste nepochopil, a nic ve zlém, že o žádnou ekologii a uhlíkovou stopu Západu nejde. Co myslíte, že nastane, kdybychom se odpojili od Ruska a Číny, od jejich energetických a surovinových zdrojů, od těžkého průmyslu v Číně a Rusku. Víte, že podstatná část celulózy pro výrobu papíru se dováží z Ruska. Tam jsou totiž pořád ještě dost velké zásoby dřeva, zatímco ty na západě Ukrajiny jsou už úplně vydrancovány EU. A tak bych mohl pokračovat. Takže bych v tom Vašem svatém ekologickém zanícení měl vidět i jiné zájmy. Ale nechci poučovat.

R. Langer 21.1.2022 10:57

Lháře, zloděje a vrahy, Zelené bolševiky, poučit NELZE! ;-€

F. Kusák 21.1.2022 9:47

Získávám přesvědčení, že ta současná energetická koncepce EU vychází z vojenské strategie Západu. Je zřejmé, že společnost je postupně připravovaná na válečný konflikt a průmysl by měl fungovat i v jakémsi válečném režimu s minimem elektřiny a plynu. Bohužel, podobné nálady jsou i na ruské straně. Extrémní nacionalismus, umocňovaný pravoslavím. Jenže válka se podle amerických stratégů má vést opět v Evropě a na dálném východě. Je srandovní, když slyšíme o válce na Ukrajině mluvit senilního starce a politici v EU a na Ukrajině mlčí nebo nejsou slyšet. Nenechme se v Evropě zavléct do válečných dobrodružství v zájmu jakýchsi vyšších cílů.

J. Novák 21.1.2022 10:03

válkou se vyčistí Evropa od psychopatů a šílenců, proto očistný dopad je žádoucí ve všech oborech + odvětví i resortech,.....copak lze připustit ve zdravotnictví že jedni L. léčí, a jiný L. zabíjí (za vyšší odměny od farmy viz. kniha R.Kennedy)

F. Kusák 21.1.2022 10:13

No, podobná řešení měli i jiní, třeba Stalin, Hitler nebo velký Mao. Dejte pokoj. Ale třeba jste to myslel jen ironicky a já to nepochopil.

V. Novak 21.1.2022 11:36

Válkou se žádná společnost nevyčistí.

V. Kučer 21.1.2022 18:17

Přechodem na Green Deal ztratí EU obranyschopnost. Větrníky a slunečníky neroztočí kola průmyslu a k výrobě oceli pro obrněnce NATO je potřeba uhlí.

J. Novák 21.1.2022 9:29

politici v 21. století vládnou k destrukci Evropy, bohužel i ti naši, a to je nutné pochopit, ........i v energetice!!! Proto věčná diskuze o jádru ETE34+EDU56 a Úložiště PVE sever s kapacitou až 32-35GWh v denním cyklu!!!

proto Norimberk 2.0 a zásadní změna z dopadů covid skandálu tisíciletí č.j.6029679/21 snad 1500 právních es vyhraje a pachatele z vlád Evropy potrestá!!! miliony obětí BIOHAZARDU nelze přehlédnout8-o

J. Pankovic 21.1.2022 9:25

To je tím, pánové, že nemáte tu správnou víru !!

Stačí vynalézt kapesní baterii s nekonečnou kapacitou, tu bude nabíjet perpetuum mobile a snížit gravitaci (nejlépe hlasováním EP)

:-):-):-)

...jenže vy, technici, místo toho, aby ste tyhle drobnosti vyřešili, furt tvrdíte, že to nejde...

Jak mají Radové zachránit planetu, když jim furt házíte klacky pod nohy ??;-)

J. Schovánek 21.1.2022 9:33

R^R^R^:-):-):-)

P. Dvořák 21.1.2022 9:44

Copak víru, že přijdou vynálezy, o kterých ani netušíme, že přijdou, to oni mají. Jenže ještě je potřeba si to odhlasovat.

F. Kusák 21.1.2022 9:54

Tak. A já, protože jsem jako malý kluk chodil i v době komunizmu na náboženství, si připomínám biblická slova Knihy Kazatel.

J. Jurax 21.1.2022 11:34

Taky mám víru, že přijdou vynálezy, o kterých ani netušíme, že přijdou. Ale na rozdíl od zelených magorů nehodlám na těch vynálezech stavět současnost energetiky.

R. Langer 21.1.2022 13:20

Já mám naopak prakticky jistotu, že po zbytek mého života se už na nic zásadního nepřijde. Rád bych se pletl, ale naprosto nic nenaznačuje opak, naopak posledních 30 let vidím téměř stagnaci. Jistě že se všechno zlepšuje a zrychluje (i když ani tak nevím, jestli je to opravdu k něčemu dobré), ale nějaký zásadní vynález se už dlouho, dlouho neobjevil. Tedy alespoň ne takový, který bych si mohl koupit v obchodě. :-(

J. Jurax 21.1.2022 14:23

Ehm ... to záleží na tom, s jak dlouhým zbytkem života počítáte ... :-)

Osobně takový skeptik nejsem; ono to zdání stagnace je spíš dáno malou informovaností - bez urážky, mou taky ... :-)

V. Kučer 21.1.2022 18:29

I kdyby se na něco zásadního přišlo bude trvat pěkně dlouho než se to začne vyrábět. První automobil byl sestrojen před francouzskou revolucí a trvalo více než 100 let než došlo k praktickému využití.

J. Moravec 21.1.2022 8:59

Já souhlasím s autorem článku. Nicméně s myšlenkou, že čím dále, tím více lidí vidí nesmyslnost zeleného údělu nesouhlasím. To není pravda a navíc nejmladší generace sdílí tyto názory. To je tak, když se ve školách omezují přírodovědné a technické předměty. Ministr Gazdík a profesor Fiala vidí budoucnost školství v potlačování předmětů, které jsou asi objektivně těžké. Budou nahrazeny humanitními předměty. Podívejte se také na vysoké školy. Pokud někdo neví co je to kWh, účinnost, elektrolýza apod. , tak nemá problém věřit tomuto náboženství. Všechna náboženství slibují plnění svých slibů za poslušnost až po smrti. To zelené je jako komunizmus, chce plnit už za života. Co je menší podvod nevím.

J. Roškota 21.1.2022 8:57

Pan autor má v ledasčem pravdu, jen se mi zdá že buší na špatné dveře. Naznačuje, jak je za vším banda jakýchsi komisařů a europarlament. Škoda že obecné povědomí o fungování EU je tak malé.

Rozhodným orgánem EU je Evropská rada, jejíž členy jsou předsedové vlád členských zemí. Komise je cosi jako výkonný orgán bez vlastní zákonodárné iniciativy.

Je třeba se tedy ptát, proč naši představitelé s Green Dealem souhlasili? Vyvinuli dostatečné úsilí, aby Green Deal nebyl přijat? Chystá naše současná vláda nějakou iniciativu v nápravě obsahu GD?

Je jistě zábavné na EU pokřikovat, ale to k ničemu nevede. Vystoupit z EU je nesmysl a i kdybychom to udělali, budeme stále v jejím vlivu. Je třeba aktivně usilovat o její směřování. My jsme Evropská Unie.

J. Fráňa 21.1.2022 9:06

Prosím, stihneme tu unii přesměrovat dřív než nás ekonomicky zničí, nebo ne? Já jen, že jí přesměrováváme tolik let a je to horší a horší. Zatím je výsledkem hádanice, jestli se smí říkat máma a táta, nebo jestli můžeme říkat veselé vánoční svátky.;-D

P. Pepax 21.1.2022 9:09

Myslím že o chování našich vlád i chování Evropské rady rozhodli Němci. Naše předchozí vlády samozřejmě selhaly a ta současná se k tomu chystá.

J. Novák 21.1.2022 9:35

nejsme schopni ani v místních podmínkách cokoliv přijatelně vyřešit bouračka na dálnici v ČR 10 hodin zavřená ,....v SRN pouze 1/10= 1 hodinu a to bylo 70 aut a 2 oběti8-o

R. Langer 21.1.2022 10:59

Takže si zase máme brát příklad z Německa? ;-D

J. Jurax 21.1.2022 11:52

Ehm ... důležitou pravomocí Komise je účast na tvorbě legislativy, PRÁVO PŘEDKLÁDAT NÁVRHY LEGISLATIVNÍCH PŘEDPISŮ MÁ VÝHRADNĚ KOMISE!

Viz https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_komise

A ano, škoda že obecné povědomí o fungování EU je tak malé. Kupříkladu o způsobu hlasování v Evropské radě. Nebo že Evropská komise je nadnárodní orgán Evropské unie, NEZÁVISLÝ na členských státech a hájící zájmy Unie (sic!). Komise s celým administrativním aparátem, který čítá až 32 tisíc zaměstnanců, se člení na množství generálních ředitelství a služeb; od roku 1999 má Evropská komise 33 generálních ředitelství.

R. Simek 21.1.2022 8:56

Vytanuly mi na mysli hned dva výroky:

"V úložišti jaderného odpadu jsou radioaktivní materiály uložené mnohem bezpečněji, než třeba v ruda v Jáchymově, kde se k ní dostal každý, kdo měl krumpáč a trochu času."

"Co není vidět, neexistuje - nebo je to strašně nebezpečné! Radioaktivita existuje, ale není vidět..."

J. Fráňa 21.1.2022 9:11

Rudu obsahující uran nemusíte v Jáchymově kopat krumpáčem, stačí si jí nasbírat na výsypkách. Nevím k čemu by vám byla, ale ty hromady jsou všude kolem Jáchymova.;-D

V. Novak 21.1.2022 9:20

Hlubinné úložiště "vyhořelého" paliva je ten nejhloupější způsob nakládání s ním, Však ho taky vymyslely předchozí generace Zelených Khmérů - to, že se k tomu současní Zelení Khmérové nehlásí, není nic zvláštního. K protunelování kopce Valík se taky nehlásí - a jak byli nadšení před 20 lety, jak tím zasadili úder betonové lobby!

"Vyhořelé" palivo z reaktorů VVER je pro ruský TVEL surovina pro reprocessing a výrobu nového paliva. Cyklus je možné opakovat až pětkrát. V budoucnu, s novými typy reaktorů, nepochybně i vícekrát.

J. Novák 21.1.2022 9:42

jeden cvičný blackout vyřeší vše,...nikdo z energetiků nemá odvahu ho řízeně vyvolat, i když skutečný=živelný bude 100x horší se skutečnými oběťmi=mrtvými a škody v biliónech Kč,...

uvedení do chodu celé republiky min 30-48 hodin==dva dny,....proto trvám na cvičném blackoutu státem vyvolaným na 8 hodin!!!

L. Písařík 21.1.2022 12:32

Asi byste nastartoval NEVER ENDED STORRY. Co by se stalo, kdyby se zapnul proud? Co ty tisíce permanentně připojených spotřebičů?

V. Kučer 21.1.2022 8:43

Vrtule se může rozpadnout a v zimě z ní odlétají kousky ledu. Baterie je drahá a vydrží pouze několik let, každé nabytí a vybití zkracuje její životnost, s bezpečností to také není to pravé ořechové.