1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EVROPA: Euro – zbraň hromadného ničení

Postupně, jak se před námi rozvíjí drama dluhové infekce eurostátů (eurogeddon), je na celé záležitosti nejpodivnější mentální svět europolitiků a jejich eurokratů. Stále dokola jako v transu nám opakují, že jde jen o krizi nedisciplinovaných zadlužených států, čili státních deficitů a dluhopisů (Řecko, Portugalsko, Itálie), nebo o krizi bankovní či úvěrovou (Irsko, Španělsko), která infikuje euro (proč asi?) a ohrožuje mír a stabilitu v Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 30.11.2011 10:53

Hybné síly lidských bytostí na planetě Zemi, i v EU

Musím poděkovat lidem v redakci ČT24 Hydeparku, za prezentaci, dle mne, dnešní světové situaci adekvátních politicko-ekonomických názorů pana profesora Milana Zeleného.

Jasně a jednoduše vysvětlil co lidé v různých končinách světa konají. Ostatní experti vyjadřují složitě svou hantýrkou pouze "vršky ledovců". Jeho vysvětlení:

Vědecko technická-technologická báze, generuje v zemědělství, průmyslu a teď i ve službách tak efektivní procesy a produktivitu práce, že lidé přstávají být potřební jako dříve, když v myšlenkách a spomocí historických písemných či obrazových, či filmových zaznámů si to připomeneme.

Ano, a velmi silně sdílím jeho závěrečné přání a návod, ke změnám myšlení lidí, od "pamatování informací" ke schopnostem "vědět JAK", k získávání know-how a sestavování metod: plánovaný postup k dosažení cíle. 

A to znamená provedení důkladné vzdělávací reformy, o které "tušíme", že již měla nastat. Poznámka k nejasnosti dalšího směřování lidí. Nějak mi z uvedeného vývoje vyplývá, že lidé budou vytvářet ve velkém ROBOTY, a postupně jim budou také vnucovat ta svá know-how.

B. Rybák 30.11.2011 13:27

Re: Hybné síly lidských bytostí na planetě Zemi, i v EU

Bylo by to krásné. Nehrozil by hlad, nemoci, nemuseli bychom se bát o důchody. Je to ale pouhá iluze a nepochopení nekončícího procesu poznávání. Každý poznatek (zvládnutý úkol) vyvolá řadu nezodpovězených otázek (nezvládnutých úkolů), které dostatečně zaměstnají všechny lidské mozky i lidské ruce (čeká na nás celý vesmír).

S. Ševeček 29.11.2011 22:05

"Nikdo nemůže považovat půl století míru a prosperity v Evropě za samozřejmost, a proto říkám, jestli se zhroutí euro, zhroutí se i celá Evropa. Máme historickou povinnost zachránit evropskou integraci, dílo našich předků po celých stoletích nenávist

Nejde spíše o vyhrožování?

P. Brodský 30.11.2011 0:12

Re: "Nikdo nemůže považovat půl století míru a prosperity v Evropě za samozřejmost, a proto říkám, jestli se zhroutí euro, zhroutí se i celá Evropa. Máme historickou povinnost zachránit evropskou integraci, dílo našich předků po celých stoletích nená

To je dobrý citát. To bych s chutí podepsal. Díky za něj.

B. Rybák 30.11.2011 13:43

Re: "Nikdo nemůže považovat půl století míru a prosperity v Evropě za samozřejmost, a proto říkám, jestli se zhroutí euro, zhroutí se i celá Evropa. Máme historickou povinnost zachránit evropskou integraci, dílo našich předků po celých stoletích nená

A proto bude EU dále rozvíjet "zelenou" (např. "protiatomovou") nenávist k lidské civilizaci, demokracii a křesťanské morálve a budeme naivně věřit tomu, že na té psychopatické nenávisti a na nezodpovědném, líném a parazitickém morálním relativizmu vybudujeme "říši míru", která se nestane "říší zla".

P. Brodský 29.11.2011 17:49

Prokop, Rybák, Kanioková

Jako obvykle bezmyšlenkovitě opakujete nacionálně socialistické  mantry. Politický národ(nation ) jakým je např. americký nation, je souhrn osob se stejnou nationality, což není národnost, ale státní příslušnost. Takovýto nation pochopitelně nemúže existovat dříve než příslušný stát a po zániku státu zmizí, tak jako zmizel sovětský či Jugoslávský nation.

Vy ale máte na mysli něco jiného a já Vám řeknu co, protože Vy, vyškoleni Janyškou , Klausem a ostatními národními socialisty to nedokážete srozumitelně ani artikulovat.

Mluvíte o etnickém, zjednodušeně řečeno jazykově a kulturně definovaném národě, anglicky people nebo moderněji etnic nation.Pro ilustraci Angličané, Walesané, Vlámové, američtí Italové atd jsou People, Britové, Američané, Švýcaři jsou nation.,  Vaše mantra, kterou ani nedokážete srozumitelně vyslovit tedy zní: Jenom etnický(jazykový) národ může být národem politickým. Jinak řečeno v jednom státě mohou společně žít pouze takoví lidé, kteří mluví stejným jazykem.Pokud v nějakém státě žijí lidé více jazyků, pak se všichni musí buď asimilovat do nejpočetnějšího jazyka, aneboTi, kteří se asimilovat nechtějí, musí býti odsunuti anebo etnicky vygenocidováni. Proto jste tak, spolu s Ulčem, zděšeni, že se v USA šíří Španělština, protože z Vaší národně socialistické ideologie plyne, že by se USA mělo s více jazyky rozpadnout. Naštěstí ale v USA dnes převládá multikulturalismus, takže nebezpečí moc nehrozí. Ovšem až se  k vládě v USA dostanou

Vaši nacionalističtí soukmenovci typu Ulče, pak by mohlo opravdu dojít k rozpadu.Paradoxní je, že Vy ve své ideologii kombinujete nacionální socialismus s příklonem ke kapitalismu, který je bytostně internacionalistický a nadnárodní. Svobodný obchod ve světě rozděleném na národní státy by byl stejným nonsensem, jako svobodný obchod V Orwellově světě rozděleném mezi Oceánii, Východní Asii a Euroasii.

V. Skalová 29.11.2011 23:26

Re: Prokop, Rybák, Kanioková

Jste zcela mimo. Já u dotyčných žádný socialismus nevidím, natož nacionální. Toho se teď mimochodem ujal Paroubek. Zato u vás ten internacionální je zcela evidentní....

P. Brodský 30.11.2011 0:17

Re: Prokop, Rybák, Kanioková

To je tím, že asi nebudete pravdoláskařka. takže musíte říkat opak pravdy.

B. Rybák 30.11.2011 12:59

Re: Prokop, Rybák, Kanioková

Bezmyšlenkovitě opakujete mantry kavárensko-intelektuálských neolevičáků. A stejně jako oni bojujete s chimérami, které jste sám vytvořil. Pokud totiž vím, tak nikdo z Vámi jmenovaných nenapsal, že jenom etnický národ může být národem politickým. A především nikdo z nich ani trochu neinklinuje k žádné formě socialismu a tedy ani k tomu nacionálnímu.

Balkán je dostatečným důkazem toho, že pouhý jazyk nestačí a vznik amerického národa dokazuje, že jazyk nemusí být hlavním tmelem národa. Nenávistné jakobínské pojetí národa je ale důkazem toho, že i neetnické pojetí národa může být velmi nebezpečné a to tím spíš, že ten Jakobín obvykle automaticky očekává, že všichni jakobíni na světě budou mluvit francouzsky a uctívat francouzskou kulturu (zcela obdobně, jako bolševický internacionalista byl obvykle velkoruským šovinistou, takže Jakobín i Bolševik byli nacionálními socialisty).

Ten americký (politický) národ vznikl sdílením protestantské etiky, nedůvěry ve státní moc a odmítání politické moci církví. Bezpochyby tedy existoval už před vznikem USA, byl ideou, která přímo vedla k jejich vzniku (ideou jejíž zánik by znamenal i zánik USA). Ze souladu státní formy USA s míněním politického národa vznikl všeobecně sdílený "americký sen", jehož přitažlivost pomohla vytvořit "americký tavicí kotel", jehož důsledkem bylo prohlubování jeho idejí a (k podivu dnešních neolevičáků)) i vznik jediného národního jazyka (a to přesto, že že nebyl ústavou USA vyžadován).

Skutečnost, že "americká" levice podporuje příliv ilegálních (ovšem pouze neevropských) imigrantů bez ohledu na jejich "užitečnost" a dokonce jim přiznává právo na zdravotní péči a právo jejich dětí zdarma studovat na útraty amerických občanů nelze vysvětlit jinak, než jejich nenávistí k americkému politickému národu (k demokracii), který chtějí utopit v přívalu pologramotných, americké hodnoty odmítajících ilegálů. Proti této amorální, politické korupci (parazitickému klientelismu) musí protestovat každý slušný člověk.

B. Rybák 30.11.2011 13:16

Re: Prokop, Rybák, Kanioková

PS: Každý stát a především stát demokratický potřebuje k tomu, aby přežil i nevyhnutelně přicházející "léta hubená" ( nichž se pak naivové hrozně diví, že ještě nedávno spolu ti hodnotově odlišní občané tak krásně vycházeli) reálně existující, emocionálně zakotvenou solidaritu všech svých občanů. Zákony živé přírody (lidská přirozenost) jasně dokazuje, že tu lze vytvořit pouze v dostatečně hodnotově homogenní společnosti (obohacovat se odlišnými hodnotami, jde docela dobře i přes hranice). Dokud jsem se neseznámil s morálním relativizmem nové levice, považoval jsem rčení "řeže si větev, na níž sedí" za zcela nerealistický.

M. Prokop 29.11.2011 15:55

Ano, přesné.

P. Brodský 29.11.2011 17:52

Re: Ano, přesné.

Děkuji, že se mnou souhlasíte.

P. Brodský 29.11.2011 17:55

Re: Ano, přesné.

Chicht!

P. Brodský 29.11.2011 12:05

To P. Kolman

Americké státy také občas krachují, jenomže nejdůleřitější věci včetně základních záchraných sociálních sítí, armády atd. obhospodařuje federace, která také soustřeďuje převážnou část veřejných finančních prostředků, takže krach nějaké Kalifornie moc nezasáhne ani obyvatele Kalifornie. Tím samozřejmě dochází průběžně a automaticky k obrovskému přerozdělování, stejně jako u nás, mezi jednotlivými kraji. Jenomže členské státy nemoho brečet, že doplácejí na jiné členské státy, protože většína výnosu jde rovnou federaci. V EU jde do Bruselu pouze jedno procento, a ještě ne od daňových poplatníků, ale prostřednictvím členských států. Zkrátka v EU patří všechny penízečlenským státům, Eu není federace, ale kaniokovský konglomerát fakticky i formálně samostatných států.EU bylo vytvořeno poloeuroskeptiky, kteří se hádají s eurosabotéry. Řešením je federace nebo rozpad.

P. Brodský 29.11.2011 12:07

Re: To P. Kolman

nemohou brečet

P. Brodský 29.11.2011 12:13

Re: To P. Kolman

V česku také nikdo moc nezjišťuje, zda doplácí Praha na Brno nebo naopak, mimo jiné i proto, že o většině peněz nerozhoduje ani pražský ani brněnský magistrát, ale Kalousek.

J. Šejnoha 29.11.2011 12:16

Re: To P. Kolman

Rozdělování  většiny peněz  ja  dáno zákony a  nebo se  opisují rozpočty minulých  let.

Kalousek  ovlivní tak  1 %.

P. Brodský 29.11.2011 12:24

Re: To P. Kolman

Toho Kalouska jsem myslel pochopitelně obrazně. To je tady teda úroveň.

P. Brodský 29.11.2011 12:21

Re: To P. Kolman

Když euroskeptičtí Klausové a Kaniokové kritizují současné EU, kritizují nikoliv spojené státy evropské, jejichž vznik zatím úspěšně sabotují, ale paskvil, který je dúsledkem suverenity členských států, kterou sami pěstují. V tom spočívá hlavní euroskeptický podvod s tzv. deficitem demokracie. Když se poslanci Eu parlamentu ptali Klause, zdali je tedy proto, aby v Eu byla zavedena demokracie a komise byla podřizena volenému parlamentu, byl zděšen.

M. Prokop 29.11.2011 16:19

Re: To P. Kolman

Vy pořád melete o následcích, že je to paskvil.

Je, protože EUgenossen to tlačili tam, kde už to nejde.

Těch euroskeptiků, kteří to "sabotují", je stále přes 90%. To se pak federalizovat prostě nedá. Zánik Rakouska-Uherska, Sovětského Svazu, Jugoslávie, Československa a výhledově Belgie budiž vám poučením, jste-li schopen pochopit realitu.

B. Rybák 29.11.2011 13:44

Re: To P. Kolman

Zásadní rozdíl je v tom, že "americký národ" na rozdíl od "evropského národa" existuje a proto jsou v USA možné solidární přesuny peněz a proto též nebude naštěstí snadné EU-daně zvyšovat. Pozitivní řešení je jenom jedno. Návrat k Evropě svobodných, pouze dobrovolně spolupracujících států.

J. Kanioková 29.11.2011 14:09

A hlavně - návrat k vlastní měně !

EMU zbavila jednotlivé země klíčové ekonomické veličiny, kterou je nejvýznamnější ze všech cen – měnový kurs! Plovoucí kurs, možnost devalvovat a vyrovnávat výkyvy ekonomiky státu.

A to má každá země, dle svých specifických možností, jinak... proto je euro propadák.. odsouzený k zániku..

Musíme tlačit na naše politiky, aby nepodpořili, za nic na světě, fiskální unii !!!

Jedině po souhlasu obyvatel ČR v referendu !

V. Mlich 29.11.2011 16:43

Re: A hlavně - návrat k vlastní měně !

Naštěstí Česko pořád má vlastní měnu a centrální banka se o její kurz příkladně stará. Třeba předevčírem se rozhodla podořit exportéry a za dva dny bylo euro dražší o 50 haléřů. Včera se ale naše centrální banka smilovala i nad importéry a lehkou intervencí způsobila, že euro je zas o 50 haléřů levnější. Spekulanti na forexu si mnou ruce, však průmysl to časem dotáhne a oni se budou moci zas nabalit.

Z. Rychlý 29.11.2011 21:33

Re: A hlavně - návrat k vlastní měně !

Úvaha o vlivu kurzu na exportéry a importéry je jistě správná. Jen ti spekulanti na Forexu se obrali mezi sebou, co jeden vyhrál, druhý prohrál - importéři, exportéři nemusí být totožní s burziány. Jen je nechte, ti si to rozdávají sami mezi sebou.

ČNB si opravdu hraje s kurzem a je jen otázka, zda to dělá dobře, či špatně.

M. Prokop 29.11.2011 16:16

Re: To P. Kolman

Jelikž evropský politický národ chybí, zato Němců, Frantíků, Řeků, Italů, Španělů ...... je stále obrovská většina, zbývá ten rozpad. Federace by generovala nejspíš občanskou válku.

B. Rybák 30.11.2011 13:56

Re: To P. Kolman

V USA na rozdíl od EU existuje politický národ a tedy přirozená solidarita, umožňující transfer (finančních) prostředků do "chudších" oblastí. Naprosto nedostatečná solidarita občanů v EU je i důvodem, proč EU-daně nebude snadné zvyšovat.

M. Bezouška 29.11.2011 10:44

jo, vážení, kdyby se jednalo

jen o "strukturální vadu" společné měny, eura, bylo by to doslova báječné. Jenže ono se naneštěstí jedná o zcela základní, kromě jiného tedy i strukturální, vadu celé takzvané evropské integrace. Je to špatně vymyšleno, špatně založeno a ještě hůř prováděno. Základní myšlenka, že totiž lze vymyslet a uskutečnit nějaké nové, lepší lidstvo nebo alespoň jeho část je naprostý omyl, iluze, nic víc. Člověčí společnost nelze řídit, ona ale řízení potřebuje. Což je jen zdánlivý paradox či protimluv a ve smíšení těchto dvou kategorií - sociální inženýrství a politika - je prapůvod dnešních problémů (nejen) Evropské unie. Správa věcí veřejných (což je význam slova politika ve staré řečtině) byla vyhandlována za cosi, co s tou  původní "politikou" nemá téměř nic společného.  Pokud se ozve někdo a bude povídat o našich politicích, pak je nutno opáčit, že ti naši nejsou ani horší ani lepší než všichni ostatní, a všichni dohromady jsou stejní, jako je současná společnost. Proč je tomu tak nevím, lámou si tím hlavu mnohem lepší lidé než je moje maličkost, a výsledky jejich snažení jsou zatím, bohužel, velice skrovné. Bah.

V. Kolman 29.11.2011 10:41

MŮŽE MI NĚKDO Z FINANČNÍKŮ VYSVĚTLIT,

jak je možné, že €uro se potácí v problémech s "jižními" státy, neplnícími společné dohody a americký dolar (aspoň, pokud je mi známo) tyto problémy nemá?

       Nemluvím teď o celkových dluzích eura a dolaru, ale o nevyváženosti vztahů jednotlivých států vůči společné měně v Evropě.

P. Fiala 29.11.2011 11:36

Není to o finančnících, ale o lídrech ekonomik a vědeckotechnickém potenciálu a vzdělanosti

Jak si myslíte, že jsou vyváženy vztahy v USA, které združují 54 států na základě jejich Ústavy, státy různé ekonomické výkonnosti, ale používající jednotnou měnu US dollar, ale i mající federální vládu?

Jistě vnímáte mezinárodní vztahy USA k jiným ekonomicko-politickým uskupením. Kdo měl (třeba dříve Velká Británie) či má nejvyšší GDP, tím pádem si může dovolit i nejvykonnější armádu a určuje pravidla ekonomická téměř ve všech státech světa, má vliv v globálním měřítku.

Finance jsou měrné jednotky toho co občané v jednotlivých státech vygenerují, a existují proto, aby mohly být ekonomické děje-operace "měřeny"= kvantifikovány a porovnávány se zahraničními státy. Vyrábíme a prodáváme, soutěžíme navzájem i spolupracujeme, jsme přeci jenom lidé a údajně máme v sobě vyšší nervovou soustavu zakončenou MOZKEM a ten dnes má spoustu vlastností k přežití. Dle mne, je velmi důležitá ta, že dokáže jedinec vylepšovat sebe i své druhy ololo včetně okolního přírodního prostředí.

M. Šejna 29.11.2011 10:38

nebude to tak horké

EURO je prý v koncích, ale jeho hodnotá roste. Před rokem na jedno euro stačilo 24 Kč, dnes musíte dát 26 kč. Před rokem bylo potřeba zaplatit za euro 1,30 dolaru, dnes 1,33 dolaru.

Zdá se tedy, že euru se dnes věří víc, než koruně a dolaru. Takže buďto je koruna a dolar v ještě větším srabu, nebo to s eurem zdaleka není tak špatné, jak si místní znalci myslí a přejí.