26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Euro. Co dělat s poraženými

Již několik let trvá takzvaná krize eura. Její přítomnost se stala permanentním jevem – a to do té míry, že termín "eurokrize" se zabydlel jako trvalá položka v některých západoevropských médiích. Na stejné úrovni jako třeba domácí politika, finance, počasí nebo sport.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Janáček 2.5.2013 14:30

Re: Především byla Francie poražena "díky"

Ach jo. Takže znova. Vůle Francouzů bojovat byla velká, proto spojené britské a francouzské síly vyrazily do Belgie s představou, že křídlo jim kryjí naprosto neprůchozí Ardeny. Tento předpoklad, tehdy logický ale nevyšel. Němci přes hory dokázali vrhnout koncentrovanou sílu tanků a odseknout dobře vybavené a vycvičené obrovské síly, které neměly na frontě problém od zázemí a surovin. To, jaká byla jejich kvalita se ukázalo například i při obléhání Dunkerque, kde i přes obležení a problémy s dodávkami čehokoliv dokázali zadržet Němce (a zasadit jim velké ztráty) tak, že se zdařilo evakuovat více než tři sta tisíc vojáků.

Víru v neprostupnost Arden později paradoxně zopakovali i Američané na konci války, takže to nebyl jen tak nějaký nesmysl či francouzská zastaralost, ale brilantní německý plán (který mimochodem i u nacistických generálů nebyl přijat s nadšením a málem se ho nerealizovalo - byl mnoha považován za šílený a nemožný)

J. Vyhnalík 2.5.2013 15:37

Re: Především byla Francie poražena "díky"

Jedinou šancí, jak by Francouzi mohli porazit Hitlera byl útok. Na válku byli špatně připraveni nejen Francouzi, ale i spojenci. Neexistovalo funkční spojenecké velení a Francouzi dokonce měnili velitele během bojů.

V žádném větším přímém střetu Francouzi Němce neporazili. Spojenci si nedovedli představit, že se válka bude až tak dramaticky lišit od toho, jak probíhala první světová. Rozdíl mezi obranou a útokem byl názorně vidět na tom, jak pár desítek německých výsadkářů zlikvidovalo "nedobytnou" pevnost Eben-Emael za půl hodiny.

Kdyby Francouzi opravdu chtěli a dokázali bojovat, stačilo otočit jednotky v Belgii na jih a německý obchvat rozdrtit. Jenže než se vzpamatovali, Němci se přeskupili a doplnili palivo i střelivo a spojencům nezbyla než evakuace. Dunkerque byl dobře letecky krytý z Británie a proto nebyla německá převaha ve vzduchu tak dramatická.

P. Vaňura 2.5.2013 18:00

Poněkud přeháníte, výsadkáři

sice obsadili pevnost za 20 min ale boje trvaly celý den a na německé straně se jich zůčastnilo kolem 500 mužů (Belgičanů bylo 1200).

Ale tady bych upozornil na jeden opravdu šílený aspekt. Přes zkušenosti z WW1 si Belgie pořád hrála na neutralitu a nijak nespolupracovala s Francií a Británií. Britové dokonce k tomu, aby získali informace o belgické obraně, museli používat výšková špionážní letadla.

J. Vyhnalík 2.5.2013 18:35

Re: Poněkud přeháníte, výsadkáři

Za 20 minut byla pevnost vyřazena z boje a přestala plnit svou funkci, strážení mostů. Zbytek byl jenom otázkou času a ochoty Belgičanů nechat se spálit plamenomety.

Belgickou hloupost završil král který podepsal jednostrannou kapitulaci a odkryl tak spojenecký týl. Stěží mohl von Manstein dostat lepší dárek.

Podstatné bylo, že Němců bylo víc, byli vycvičeni pro moderní válku a byli mobilní. Uměli nejen rychle zaútočit, ale dobyté území účinně kontrolovat motorizovanou pěchotou a z dobytého území tak rychle a efektivně udělat zabezpečený týl pro další postup. Pokud si člověk uvědomí, kolik jídla, munice, pohonných hmot, náhradních dílů, zdravotnického materiálu atd. atd. potřeboval jejich armáda a jak efektivně byli schopni to zásobování zajistit, teprve pak pochopí proč tak hladce v prvních fázích války vítězili.

P. Janáček 2.5.2013 22:34

Re: Poněkud přeháníte, výsadkáři

Němců víc nebylo a mobilní výzbroje měli méně. To jsou ty fascinující mýty, které v podvědomí přetrvávají. Ono západ musel nějak omluvit své strategické chyby, tak začal desítky let lidem cpát verzi chudáčků, kteří vlastně už nic nemohli ovlivnit.

J. Vyhnalík 2.5.2013 23:48

Re: Poněkud přeháníte, výsadkáři

Problém je, že Vy se neustále zaměřujete na boj o Belgii, kde byl Britský expediční sbor a elitní francouzské jednotky.

Pokud jsem psal o tom, že měli víc vojáků, měl jsem na mysli celkové stavy a tam měli převahu téměř 20 %. Pokud jsem psal o špatné bojové morálce a připravenosti, měl jsem na mysli hlavně Francii jako celek v celém meziválečném období.

Ano jednalo se o strategické a hlavně politické chyby, jenže ty byly způsobeny zejména populistickou politikou, kdy ve volbách vítězili politici a strany, slibující jim sociální výhody a šetřící na nepolárním zbrojení a výcviku jednotek. Přestože měli spojenci v Belgii převahu jak pokud jde o výzbroj, nedokázali to využít a během 14 dní vše prohráli a po třech týdnech byli rádi za špatné počasí, které jim umožnilo evakuovat zbytky armády z Dunkerque.

Během šesti týdnů se Němcům vzdala téměř celá ta statečná a připravená francouzská armáda.

Ten, kdo za to dává vinu politikům, by si měl uvědomit, že tyto politiky si zvolili sami Francouzi a těm, kdo vyžadovali zodpovědnější postup, nedali šanci. Demokraticky si zvolili pohodlí a sociální jistoty na pár let.

P. Janáček 2.5.2013 21:09

Re: Především byla Francie poražena "díky"

Znáte tankové bitvy z války o Belgii? Ztráty "slabé Francie" byly stejné jako Německa. Němci obnovili svůj vozový park, protože obklíčení Francouzi tuto možnost neměli. Jenže Francouzi měli ... více tanků. Kdyby ne geniální Mansteinův plán, kdo ví jak by to bylo. Zvlášť když se člověk podívá na množství sestřelů, které podobným tempem by za měsíc zlikvidovalo nacistickou převahu.

Celé to bylo o obklíčení a tím i likvidaci perfektně vycvičeného a vyzbrojeného sboru v Belgii, který měl nekrytá záda. Vaše teorie, jak jednotky bez zázemí se otáčí a jezdí stejně výkonně dopředu jako dozadu čirou náhodou nikdy nikde v obklíčení nefungovala. Ani Němcům v SSSR. Proč takhle neproráželi bez problémů těch x obklíčených zon, když to nehraje roli? Nebo žeby to roli hrálo? Žeby Stalingrad čekal na protiúder, ale nejkvalitnější síly byly v kotli?

J. Vyhnalík 2.5.2013 23:56

Re: Především byla Francie poražena "díky"

Francouzi neměli ofenzivní plány. Ve chvíli, kdy sklapla von Mansteinova past vyměnili hlavního velitele. V té chvíli měli ještě šanci rozbít německý obchvat. Právě to, že Němci byli schopni manévrovat a spojenci ne, rozhodlo.

Boje v Belgii byly z německé strany zdržovací a jejich cílem bylo udržet spojence na severu. Zatímco Němci měli zálohy spojenci bojeschopné zálohy fakticky neměli. Obrovské počty vojáků například vázala Maginotova linie a jejich převedení na frontu nebylo reálné.

J. Hejna 2.5.2013 8:08

Přání je otcem myšlenky

Někdy se holt rodí i myšlenky s Downovým syndromem.

L. Krajicek 2.5.2013 2:03

Praha nedotuje Rtyni.

Praha nedotuje vůbec nikoho, ale všichni živí Prahu. Že zde má papírově podle obchodního rejstříku spousta firem svoje sídlo, ještě neznamená, že je Praha ekonomicky silná nebo důležitá.

P. Pavlovský 2.5.2013 6:58

Příklad z kultury:

V ČR je cca 10 oper (institucí), téměř v každém krajském městě jedna. Financují je ta města.

Ovšem Praha neživí žádnou, v Praze je pouze opera ND, placená MK ČR. Všichni živí Prahu!

Naposledy byla v Praze nestátní opera před válkou - opera Neues Deutsches Theater. Živili ji především pražští němečtí Židé.

Jeden čas (20. léta) mělo operu i Vinohradské divadlo - to bylo placeno městem.

Pro pražskou operu se nabízí budova po Neues Deutsches Theater - Smetanově divadle - Státní opeře. Návštěvnictva by bylo dost, ale z dotací by se kradlo daleko hůř než z Open Card nebo z tunelu Blanka.

P. Kolář 2.5.2013 7:00

Re: Praha nedotuje Rtyni.

V které hospodě jste slyšel tuto skvělou myšlenku?

P. Joch 2.5.2013 8:36

Re: Praha nedotuje Rtyni.

Bohužel je to tak, díky počtu firem, který připadají na jeden finanční úřad v Praze, na Vás kontrola statisticky vyjde jednou za 200let, zatímco v okresním městě je to každý druhý rok. Pokud se nechci nechat státem oškubat jak kuře, vyplatí se firmu virtuálně přesídlit do Prahy a mít klid.

Statisticky to pak vypadá tak, že Praha je zázračný stroj na peníze a prosperitu, zatímco regiony jen tyjí z pracovitosti Pražáků.

P. Lenc 2.5.2013 8:59

Re: Praha nedotuje Rtyni.

Říkejte to Pražákovi, ale je to zbytečné.

E. Sevrát 2.5.2013 10:00

Re: Praha nedotuje Rtyni.

V Praze je blaze,ale říkejte to venkovanovi,je to zbytečné.

P. Götze 2.5.2013 8:01

Re: Praha nedotuje Rtyni.

A z jakych dat jste si to spocital?