3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: EU rozvrací ekonomiku

Už několik roků se problematika globálního oteplování Země stala politickým, hospodářským, ideologickým, finančně propagačním a společenským tématem číslo jedna. Vědomí každého občana je soustavně ovlivňováno hrozbou katastrofických důsledků tohoto fenoménu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 11.5.2013 21:27

Právě o toho MacArthura jde

Ten rozkaz "bombardovat smíte pouze jižní část mostů" byl vydán v dobé, když už Číňané zaútočili a MacArthur je chtěl zastavit masivním nasazením letectva (z WW2 věděl, že to letectvo dokáže).

Celá ta válka byla od zmíněného čínského útoku ze strany USA ovlivňována strachem, aby se válka nerozšířila. To mělo ovšem tragické následky pro vojáky v poli, četl jsem i názory, že je "vláda zradila." Jak by to dopadlo v případě přijetí MacArthurových plánů se lze jen dohadovat.

M. Prokop 11.5.2013 21:05

Re: Víte, já trochu pamatuji i Korejskou válku a vím,

Souhlas, až ovšem na MacArtura. Kdyby byla vyhlídka na osvobození celého poloostrova, vlítli by tam Číňani, jak ostatně také učinili, když MacArtur zahnal komouše na sever.

M. Prokop 11.5.2013 21:01

Re: Můžete křepčit celou noc před bohem konzumu - co dál?

Zatím se neválčí. Soudruzi z Brusele dělají co se dá, aby nějaká ta válčička vypukla brzy.

M. Prokop 11.5.2013 20:59

Re: Globalni oteplovani - to je ale tragedie

Na těch mi, prostoduchý propagátore zlodějny Rado, sejde.

Bylo by více peněz na řešení jejich problémů, kdyby nebyly vyplácány na totálně nesmyslný boj s CO2.

M. Prokop 11.5.2013 20:57

Re: Jak se snižuje nezaměstnanost

Snadno. Zrušit všechny směrnice, Lisabonskou smlouvu etc.

P. Vaňura 11.5.2013 20:49

Ono používat jen tak fyzikální zákony je ošidné a odvolávat

se při změnách klimatu na Plancka  je dost pochybné. Můžete dopadnout jako Jules Verne, jehož hrdina v knize "Cesta do středu země" nesmyslně extrapoluje Boyle-Mariotův zákon (Verne byl ovšem spisovatel a možná i věděl, že to, co říká jeho hrdina neplatí, ale v románu se to hodilo).

V. Venc 11.5.2013 20:35

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Závěrem zajímavou větu, připisovanou sv. Augustinovi: „Zázraky se nedějí v rozporu s přírodou, ale pouze v rozporu s tím, co o ní víme.“

P. Vaňura 11.5.2013 20:22

Víte, já trochu pamatuji i Korejskou válku a vím,

kolik salónních levičáků podporovalo v té době Kim Ir Sena, Mao Ce Tunga a Stalina. Pokud by bylo po jejich, byl by celý poloostrov KLDR a jak to tam vypadá, víme. Nevím, kdo by pak u nás stavěl automobilky...

Pokud by bylo na MacArthurovi, osvobodil by celý poloostrov, to by ovšem nesměl mít v zádech komunistickou pátou kolonu. "Slavný" rozkaz, že smí bombardovat jenom jižní polovinu mostů přes řeku Jalu vešel do dějin.

P. Vaňura 11.5.2013 20:14

Neschopnost se dohodnout tady byla skoro vždycky,

pokud se dvě říše spojily, obvykle proti společnému nepříteli. Konkurence lidských společenství je podle Koukolíka motorem pokroku (nemusí vždy dojít k vojenské konfrontaci ale ten, kdo si myslí, že na tom vydělá, může válku vyvolat).

Četl jsem anketu z r. 1937, kde několik osobností odpovídalo na otázku "Bude válka?" Vetšina (Eleanor Rooseveltová, Mahátmá Gándí) odpovídala nic neřikajícím "musíme válce zabránit," nikdo ale neřekl JAK.

Zajímavé odpovědi byly tři. Někdo s čínským jménem, koho neznám odpověděl "Pokud budou u moci Hitler, Stalin a Mussolini, válce zabránit nelze." Pak tam byl J. M. Keynes, který řekl "Válce by mohlo zabránit jedině angažování se USA v evropských záležitostech, jedině s nimi bude převaha demokracií taková, aby diktátory přešla chuť válčit. Ale vzhledem k postoji USA to nevidím." A pak tam byl autor knihy "Soumrak Západu" Oswald Sprengler, který řekl "Války byly a budou. Dokonce i kdyby se evropské státy rozhodly neválčit, budou dříve či později napadeny někým mimo Evropu."

Bohužel, pravdu měl asi ten Sprengler. Mám knihu Historie válek, kde se v závěru píše "Protože na světě není tolik místa, aby všichni ti, co chtějí vládnout mohli být uspokojeni, válkám se asi lidstvo nevyhne."

Válčí někdo, kdo chce buďto vládnout, nebo si naloupit nebo obojí. Ale ten, kdo chce vládnout. se velice často ohání náboženstvím nebo ideologií, což je vlastně totéž, Proto ideology nemám rád.

M. Šejna 11.5.2013 19:16

pane Vaňuro

ano, boj proti globálnímu oteplování je pitomost. Výsledky tohoto boje jsou nulové. Měli bychom se na oteplování adaptovat. Stejně nám nic jiného nezbyde.

J. Heincl 11.5.2013 19:15

Re: Globalni oteplovani - to je ale tragedie

Nejhorší jsou hloupí lidé, kteří o své hlouposti nevědí a dokonce si myslí, že jsou chytří.

P. Rada 11.5.2013 17:59

Re: Pokud by dotyční zaujali své místo na větrnících, NIKDY

Jo v té poslední větě máte naprostou pravdu. Nejnebespečnější zločinci jsou opravdu ti "adaptovaní" v prostředí. Stalin, Hitler,.... http://www.youtube.com/watch?v=uX2dC3hSz94

Naopak v tom co já vidím a vnímám jste jaksi vedle. Chybí Vám argument, východisko a hledáte ho jak vidno v extrémech.

P. Rada 11.5.2013 17:50

Re: Můžete křepčit celou noc před bohem konzumu - co dál?

O Bohovi klimatu takto hovoříte Vy! A nejste prvý. Už primitivní civilizace přisuzovali božské vlastnosti celému přírodnímu prostředí. Nebylo divu - byli na něm velmi závislí. I dnes ještě ekosystémové služby převyšují celosvětové HDP násobně. Proto tato závislost nezmizela - jen byla odsunuta s využitím masivní fosilní hypotéky. Ta má ale své externality - třeba CO2 ale i NOx...

Ty fantasmagorie EU by bylo dobré umět specifikovat. Osobně si také nemyslím, že jen EU může změnit klima na planetě. EU má ale i obrovská pozitiva. Např že se uvnitř neválčí.

Jinou otázkou je, zdali umíme vyrábět potraviny jinak a efektivněji než prostřednictvím fotosyntézy a cyklů souvisejících. Já tvrdím, že nikoli - jen můžeme upravi genetiku, přihnojit,... a že optimum produkce leží v blízkém okolí současného stavu klimatu a také tvrdím, že vzhledem k fyzikální závislosti odparu bude voda stále více limitujícím faktorem pro možnosti zemědělské produkce a že se změnou klimatu nutně tato produkce poklesne a to jak při výrazném oteplení tak naopak při výrazném ochlazení. Za limit lze velmi zhruba pokládat +-2C. Tento limit se ale pro krátkozrakost světové politické garnitury (chtivosti) sotva podaří udržet - viz neschopnost se dohodnout a přitom válčit a dál na sebe vzájemě mířit cca 20tis jaderných hlavic. Koukolík tomuto jevu říká STUPIDITA LIDSTVA.

P. Vaňura 11.5.2013 17:27

Pokud by dotyční zaujali své místo na větrnících, NIKDY

by v Kambodži nemohl vládnout jejich odchovanec Saloh Sar, známý jako Pol Pot (jeho duchovním guru byl J. P. Sartre). O zločinech Pol Potova režimu rozhodovalo politbyro cca 20 intelektuálů, kteří se sami NIKDY neživili manuální prací.

Vy prostě nevidíte to zlo, které ideologové dokáží napáchat. Jeden psychiatr svého času řekl, že "ani ten nejhorší zločinec nedokáže napáchat příliš mnoho zla, pokud se nezaštítí ideologií."

P. Rada 11.5.2013 17:27

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Ano ale právě s té shody, že lidstvo se sotva kdy důsledně chová alespon podle společenských zákonů natož přírodních, vyplývá potřeba jednak ty přírodní lépe poznávat a pak své jednání podle toho korigovat.

Všichni něčemu věříme - to ano - ale i tato víra má svou prověřitelnost. Např. ráno jdu na autobus ve víře, že přijede - dál se ukáže. Příště svou víru v přesnost příjezdu zkoriguji. Asi tak.

P. Vaňura 11.5.2013 17:14

Nejde o to, aby přestalo globální oteplování, ale

aby přestal "Boj proti globálnímu oteplování."

Jinak, stačí přejít na atom a "problém" CO2 je VYŘEŠEN!

P. Rada 11.5.2013 17:12

Re: Pověste ???!

L.N.T .... "Neboj se neznalostí - obávej se spíše falešného poznání - to bývá vlastní příčinou zla".

Ten pán co toto pochopil si udělal jasno v tom, že zlo není protipolem dobra ale tkví v hlubokých zažitých omylech které někdo přijal za ideu. Ideologické zlo je proto skutečně exemplárním případem. Příkladem takové jednoduché ideologie plodící ZLO je ale právě to výše na odiv vystavené:

..." Pověste salónní rudozelené levičáky na větrníky"...

Pan Vanura by zjevně někoho rád věšel jak za krvavých revolucí či totalitních režimů... a přitom patří ke skupině, která si dnes žije nejlépe jak za celou svou historii.

Nyní se to ale jeví tak, že "večírek už končí" ale leckdo nemíní přestat. Co lze asi čekat od takových co raděj budou ve svém opojení věšet jiné - než aby sami popřemýšleli co se to s nimi stalo?

P. Vaňura 11.5.2013 17:03

Můžete se pomalovat rumělkou a křepčit celou noc

před totemem Boha Klimatu. Bude to mít STEJNÝ efekt, jako fantasmagorie EU a vyjde to o několik řádů levněji.

J. Plíva 11.5.2013 17:00

Jak se snižuje nezaměstnanost

píšete, že by EU měla raději snižovat nezaměstnanost. Táži se, jak by EU mohla snižovat nezaměstnanost? Doufám, že nemáte na mysli nějaké keynesiánské nápady.

M. Šejna 11.5.2013 16:47

pane Prokope

ano, teď je každý extrém považován za důsledek oteplování. To je samozřejmě blbost.

Ovšem oteplování opuštěno není. I když možná v hlavách ignorantů ano. To, že o něčem přestanete mluvit, neznamená, že to přestane existovat.

P. Rada 11.5.2013 16:45

Re: Globalni oteplovani - to je ale tragedie

Byl pan Prokop optimističtější když si na NP ani jinde vylévat afekt nemohl pro jednoznačnost myšlení vanoucí od Moskvy?

S tím klimatem je dnes potíž nikoli proto, že by se dříve neměnilo, ale proto, že celých předešlých deset tisíc let bylo nezvykle stabilní jen s malou tendencí k ochlazení. A také proto že za tuto dobu hladových krků přibylo cca 10x při cca 10x větší měrné spotřebě. Přitom jen ustálené klima dává naději na nakrmení. Natož výhled dopadů klimatu co míří do doby před 3miliony let.

A co ta "banda" v USA, Číně, Austálii .... ty miliardy lidí kteří si neví rady s tornády, hurikány, požáry, suchem, záplavami - tedy tak aby nerostl počet zoufalých... Na těch už pak někomu asi nesejde - a po nás potopa - že pane prostoduchý Prokope?

M. Šejna 11.5.2013 16:44

Re: (hnědí nechápou příliš rychle a často vůbec).

toje Váš problém, že se v té kritice Vy sám vidíte.

M. Šejna 11.5.2013 16:42

pane Kadeřábku

ano, je to Kremlíkův pokus vysvětlit současné oteplování Bondovým cyklem. Potvrdil jste to, co píšu, tedy že i pan Kremlík nezpochybňuje globální oteplování. Jen hledá příčinu jinde.

M. Prokop 11.5.2013 16:29

Re: Hanzlíček popírá globální oteplování

Oteplování už je opuštěno, ono to nějak nedopadalo dle prognostik, nynější důvod zeleného racketeeringu jsou "klimatické extrémy". Za ty lze vyhlásit cokoliv.

M. Prokop 11.5.2013 16:27

(hnědí nechápou příliš rychle a často vůbec).

Co ta náhlá sebekritika?

M. Prokop 11.5.2013 16:25

Re: Globalni oteplovani - to je ale tragedie

Když vidím bandu v Bruseli i třeba v Berlíně nebo ve Strakovce, nesdílím žádný optimismus.

Klima se mění, co Země Zemí jest.

M. Prokop 11.5.2013 16:24

"Snižují některá nedomyšlená opatření EU hospodářský růst?"

To je dotaz, jako kdyby existovala domyšlená opatření EU, růst nesnižující.

Všechna snižují.

A domyšlená jsou jen potud, aby přinášela zisk vybraným kamošům, viz žárovky etc.

K. Pavlik 11.5.2013 15:35

Globalni oteplovani - to je ale tragedie

Globalni oteplovani - to je tragedie- asi budou lide na Vysocine muset prestat pestovat brambory a preorientovat se na vino.

Jeden vybuch sopky nekde pobliz rovniku problem oteplovani vyresi na dost let. On ani vybuch v USA by nebyl k zahozeni - posledni pokus panaboha v USA vyresit globalni oteplovani - vybuch sopky svate Heleny se panubohu moc nepovedl - bylo potreba vic popela a lepsi smer vetru.No ale chybami se clovek uci - plati to tez pro panaboha?

Sdilite muj optimizmus?

J. Kadeřábek 11.5.2013 15:26

Tento funguje

Tak třeba tento http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6695

J. Schwarz 11.5.2013 14:49

Re: Evropa ztrácí svou poslední konkurenční výhodu.

I když pominu životní prostředí, inovace natolik zrychlily že auto staré 30 let by jeden bral jenom jako veterána. I kdyby nebylo všech těch "elektronických fičůr" jak píšete a hlavně aby nebyly vnucovány zákonem, jízdní vlastnosti dnešního levného vozu jsou lepší než drahého z před dvaceti let. K čemu by vám tak byla videokamera, či mobil, který vydrží třicet let? Mobil by sice vydržel, ale celý systém by už byl asi jiný. Před dvaceti lety  jste si k mobilu za sebou tahal akumulátor - třeba. Počítač starý 10 let - co na něm spustíte? Možná Linux a můžete brouzdat po internetu. Zato před 100 lety když jste koupil valchu nebo měděný kotel, mohl jste si přát aby vás tyto věci přežily a zdědila je dcera a vnučka, protože jste si nedokázal představit že by za 50 let byly dobré tak do muzea.