6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: EU, cena másla a demokratický deficit

Zdražilo máslo. Lidé šílí, premiér Sobotka ustavuje vyšetřovací komisi a na obchodníky už se chystají úředníci s otázkou, proč prodávají drahé máslo, když lid si vyžaduje máslo levné. Není příliš jasné, co se má vyšetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Musil 6.10.2017 13:13

Re: pane Chodovský

V podstatě souhlasím. Nejspíš bychom se museli vrátit ke mléčným kvótám,. jestli a pro koho byly nutné. Ona je třebas otázka, co teď udělá zrušení kvót na cukr, jestli nebudou následky obdobné.

O. Uživatel 6.10.2017 13:29

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 6.10.2017 12:10

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 6.10.2017 10:47

Re: ach jo,

"Normální postup" je to pro socialistického agitátora Miroslava Šejnu. Selský rozum to ale nebere.

Ale když už ti pitomci vymysleli DOTACE ZA NEVÝROBU, tak ať si to teď vylížou sami i s drahým máslem. :-)

Š. Hašek 6.10.2017 10:59

Re: ach jo,

Ale klid, pánové. Určitě má pan Šejna pravdu, že cena másla se pohybuje podle poptávky.

Jen takticky zamlčel, že plánovací orgány (jedno zda RVHP či bruselefachmanů) jaksi furt nějak tu poptávku/výrobu/zvýšení/bude konečně pro každého - nějak neumí vyštelovat. Tabulka je tabulka, plánované dotace jsou načerpány - ale počasí, Čína, zákazník, mlíko, krávy si porád dělají co chtějí!!!!!!!!

Ještěže náš moudrý předseda vlády na to vlítne a nechá popravit 27 vedoucích máslařů ze kšeftů. Ostatním dá na krk ceduli "Kšeftuji s máslem a ohrožuji tím výživu pracujícího lidu v členské zemi bruseleunie" a vystaví je po náměstích. Můj otec to viděl v roce 1947. Proč tedy nikoliv znovu, novokomoušů a diváků chtivých dost.

M. Prokop 6.10.2017 15:36

Re: ach jo,

Ne, "vylížeme to" za ně my.

L. Novák 6.10.2017 10:32

Perfektní analýza problému. Díky.

Moc pěkně popsána nesmyslnost fungování EK/EU...

J. Mrázek 6.10.2017 10:03

Jestlipak to bude v naší TV ???

.rotiproud.cz/duchovni-svet/3391-retez-na-hranicich-jeden-a-pul-milionu-polaku-jde-do-boje-i-za-nas-zvednou-zbran-proti-niz-jsou-i-ty-jaderne-jen-srot-proc-kavarna-tak-sili-nad-kardinalem-dukou-cirkev-a-avantgarda-jsou-protimluv-primluvy.htm

Š. Hašek 6.10.2017 10:30

Re: Jestlipak to bude v naší TV ???

Vrazí to mezi rvačku v Chomutově a spadlej uhnilej sloup elektřiny po těch klimatickejch podzimních větrech. Na neopomenou dodat, že v Polsku už jsou stajně ty správné hodnoty ztraceny a vyrábějí tam nejjedovatější červenou řepu/buracki s křenem/chrzanem na celém světě.

Naštěstí nejsou jen spacákoví, ale naštve to - za těch 8 miliard, co jim musíme dát!

O. Musil 6.10.2017 9:13

Cena

V Číne vzrostl meziročně import másla o 100%. Nový Zéland dodával dříve 87% množství, ale teď mu poklesly dodávky o 23%. Protože po ukončení mléčných kvót v EU výkupní ceny likvidačně klesly (což byla i příčina těch antidotací), hledali výrobci jiné trhy. Kdy se opět trh vyrovná, těžko říct. Ono navýšit stáda nelze z roku na rok, navíc pro výrobu 1 kg másla potřebujete 22 litrů mléka a poptávka po nízkotučných výrobcích naopak klesá.

M. Šejna 6.10.2017 10:45

pane Musile

Váš popis je přesný a ukazuje, že problém ceny másla není způsoben nedostatkem mléka v EU.

Nesouhlasím ale s tím, že by producenti mléka nebyli schopni včas reagovat na poptávku kvůli nemožnosti navýšit rychle stáda dobytka. Regulace výroby mléka skončila v dubnu 2015, ale už v následujícím roce musela EU řešit nadbytek mléčné produkce. Tohle jasně ukazuje, že chovatelé skotu jsou schopni zajistit si větší stáda velice rychle.

L. Novák 6.10.2017 10:57

Re: Miroslav Šejna, socialistická internacionála

Šejno, přestaňte blábolit nesmysly. Chápu, že jako agent socialistické internacionály a ČSSD nemůžete nechat soudruhy z EK na holičkách, ale dokud EK/EU nezruší DOTACE ZA NEVÝROBU MLÉKA, které nedávno zavedla, tak nám tady můžete lhát jak chcete, "samo" se to nevyřeší. :-P

O. Musil 6.10.2017 11:13

Re: Miroslav Šejna, socialistická internacionála

A co tedy navrhujete? Farmáři sami nemají důvod produkci mléka nějak extrémně zvyšovat. Navíc nevíte, jestli produkce nebyla snížena "tržně" a tedy podle někoho správně nebo až jako reakce na kontradotace. Podle mě platí spíše varianta jedna, protože ceny vloni a předloni byly opravdu likvidační a až letos jdou trochu nahoru. Takže farmáři snížili produkci, za to získali nějakou kompenzaci a třebas i díky ní přežili. Bez těch dotací by prostě jen snížili produkci a doufali, že zafunguje trh a výkupní ceny půjdou nahoru.

Takže výrobci másla by teď měli začít platit lepší ceny farmářům atd atd. Ono to tak je, ale jde to pomalu.

L. Novák 6.10.2017 11:43

Re: Miroslav Šejna, socialistická internacionála

Dotace a vyplácení peněz za nevýrobu jsou jasně nasměřovány PROTI PŮSOBENÍ TRHU, jako ostatně všechny dotace. Ty jenom křiví tržní rovnováhu.

No a protože zásahy do trhu ze strany EK/EU nemají krátkodobý charakter (např. jako reakce na extrémní výkyvy úrody apod.), ale jsou zavedeny jako TRVALÉ - viz přesný popis v článku, tak jenom trh ničí a nic víc. Když mi někdo bude platit měsíčně x-tisíc za to, že nebudu pracovat, no tak opravdu nevidím důvod, proč bych pracovat měl, když mi hrozí, že prací bych o peníze přišel.

A o tom to je. ;-)

Š. Hašek 6.10.2017 11:10

Re: pane Musile

Výrobci čehokoliv budou už jen čím dále více neschopni reagovat na trh/požadavky zákazníků!! Sakra, Šejno! Úřednicky (v současné odborně polirické úrovni už vůbec) nikdy system s mnoha proměnnými nezlepšíte.

Pokud do systemu vložíte sakra silný prvek se zápornou zpětnou vazbou v kombinaci s "vazbou" nesmyslných zásahů do systemu, danými komunismem/plky diváka na NOVĚ/komisařem brusele - potom se výroba zvýší/sníží/vyrovná - za delší čas, no třeba taky nikdy!!!!

Takže nakonec budete na začátku a vystartujete s ještě chytřejšíma a daňově náročnýma regulacema! To je stále dokola.

J. Karlík 6.10.2017 9:04

Britove

vcas pochopili, kudy cesta nevede. A to jsou velci a silni, pro male to plati dvojnasobne.

P. Lenc 6.10.2017 8:56

Eu socialismus

začíná překonávat i ten "reálný".

J. Mrázek 6.10.2017 10:04

Toaleťák a vložky ještě přijdou

....známe to ...

Š. Hašek 6.10.2017 10:25

Re: Toaleťák a vložky ještě přijdou

Pánové,

kdy už se naučíte, sakra, používat termín "bruselesocialismus/bruseleunie".

Používat slovo Evropa pro lokální komisariát Berlín-Paříž se mi zdá poněkud drzé! Vůči světadílu Evropa! A jeho občanům.

Č. Berka 6.10.2017 8:54

stačí umět anglicky a dát si do google butter price

cena másla vzrostla CELOSVĚTOVĚ, nejen v ČR nebo EU. A něco historie...

Japan Can't Believe There's No Butter!: https://www.youtube.com/watch?v=34u_wVRqA2U

https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_butter_crisis

O. Uživatel 6.10.2017 9:00

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 6.10.2017 10:44

Re: stačí umět anglicky a dát si do google butter price

No jo, takže svět odčerpává z trhu EU máslo, což vede k prudkému růstu ceny, a zemědělci dostávají dotace za to, že ho nebudou vyrábět víc...

No to mi teda rozum nebere. Zum, zum... :-)

Š. Hašek 6.10.2017 8:51

Nebudu po ránu zdržovat.

Vážení,

nepřipomíná Vám to něco?

Mně tedy RVHP v osmdesátých letech. Z.

B. Hudzieczek 6.10.2017 8:39

Na celé záležitosti je podivné,

že nezdražuje mléko,sýry, šlehačka. Za celou záležitostí stojí obchodníci, kteří zvyšují marži na máslo. Je podivné, že se nezvyšuje marže rovnoměrně na všechny mléčné výrobky. Faktem je, že takovým postupem si nepolepší provovýrobci, ale jenom obchodníci.

O. Uživatel 6.10.2017 9:03

Uživatel požádal o vymazání
B. Hudzieczek 6.10.2017 10:33

Re: Na celé záležitosti je podivné,

Hlavním důvodem je nepochybně nerovnoměrný nárůst obchodní marže právě u másla. Maloobchodní cena mléka se dlouhodobě (už několik let)pohybuje kolem 15-16 Kč/l. Šlehačka se rovněž několik prodává za stejnou cenu jako nyní - přitom jde o potenciální surovinu pro výrobu másla. Ani u sýrů jsem od počátku roku nezaznamenal pohyb cen nahoru. Větší zájem o máslo byl vyvolám až nyní - kdy rostou jeho ceny. Znamená to, že spotřebitelé jsou prakticky hříčkou v rukou obchodníků, kteří si subjektivně diktují ceny.

L. Novák 6.10.2017 10:52

Re: Na celé záležitosti je podivné,

Ceny vyvolává zákazník svou poptávkou. Když něčeho požaduje hodně a obchod, resp. výroba to není schopna dodat, může rovnováhu na trhu vytvořit jenom zvýšená cena. Obchodníci kopírují vývoj. Nic víc. ;-)

P. Kmoníček 6.10.2017 8:27

Když to lidé kupují,

tak by byl obchodník neschopný blb, kdyby toho nevyužil.

P. Rudolf 6.10.2017 7:55

Big Joke

"Ta (Jourová) má však zakázáno jednat v zájmu ČR nebo jiného státu a musí vždy jednat pouze ve prospě EU. A to je ten demokratický deficit..." píše znalec EU.

Takže my nejsme členy EU a Jourová nejedná v našem zájmu, když jedná v zájmu EU? Nebo by si "liberál" Pánek představoval věc tak, že by každý komisař (je jich tam 28, z každé členské země jeden) si svůj komisariát pojal jako pašalík své země a věci tlačil jen tím směrem, který by mu určila jeho vláda?

A to s tím "nikým nevolená česká komisařka Věra Jourová" je už jen k trpkému pousmání. On EK nevolí parlament EU? A jednotlivé komisaře tam nejmenují strany, které zvítězily v demokratických volbách ve svých zemích?

Chlapče, buď se vzdělejte, nebo přestaňte takhle primitivně lhát.

J. Kulheim 6.10.2017 8:36

Re: Big Joke

"...v našem zájmu, když jedná v zájmu EU?"

EU žádné zájmy nemá ani mít nemůže. EU nemá vlastní rozum. EU je pouze název instituce, která řídí naše osudy. Eu je moloch na hliněných nohách, který nemá žádné pevné základy.

Zájem nebo zájmy mají lidé, kteří vládnou. Je to rejdiště lobbistů, kteří si tam prosazují svoje zájmy prostřednictvím nikým nevolených, nikomu neodpovědných úředníků a politiků.