5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EVROPA: EU a Zeman chtějí vyšší daně, "těšme" se na ně

"Velmi zajímavý je návrh evropských odborů na stanovení jednotné korporátní daně ve výši 25 procent," řekl Miloš Zeman po setkání s generální tajemnicí Evropské odborové konfederace Bernadette Ségolovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 13.6.2013 20:46

p. Šejna napsal: pan Polanecný netuší, že nejvýšší korporátní daň v Česku byla za tatíčka tržního hospodářství a tatíčka privatizace Václava Klause. Daň tehdy byla 45%. Když Klaus v roce 1997 končil, byla daň snížena na 39%.

A jaká daň byla předtím ? Kolik odváděly podniky státu ? Skoro všechno !  A z toho stát dotoval prodělečné firmy !!! A ještě pár roků trvalo, že je musel dotovat dál, než byly zprivatizovány, nebo padly na hubu.. Kdyby hned ty prodělečné padly, skočila by nezaměstnanost !

Z čeho by to asi stát mohl dělat ?

J. Kanioková 13.6.2013 20:35

Globální obchodní protekcionismus se vyhoupl nejvýš od finanční krize.

OD června 2012, ve srovnání s 141 kroky k liberalizaci obchodu. Dalších 183 praktiky zaměřené na omezení obchodu se připravují. G-20 země jsou zodpovědné za 65 % všech uložených opatření v uplynulém roce. - http://www.zerohedge.com/news/2013-06-13/global-trade-protectionism-surges-post-crisis-highs

Pořadí - 1. místo – EU27 – Zařazený podle počtu uložených diskriminačních opatření

5. místo – EU27 – Zařazený počtem celních položek (kategorie výrobků) dotčených diskriminačními opatřeními (max. 1204)

1. místo – EU27 – Řazeny podle počtu odvětví dotčených diskriminačních opatření (max. 79)

1. místo – EU27 – Zařazený počtem obchodních partnerů postižených diskriminačními opatřeními (max. 232)

B. Veltrubský 13.6.2013 17:58

Jo jo

kdepak jsou ta slibovaná místa na výrobě fotovotaických panelů ?

a) v Německu potažmo v EU

b) v Číně

Bohužel b) je správně a tak je to s milou EU pokaždé. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly

K. Pavlik 13.6.2013 16:38

Jedna se o dane ze zisku?

Jedna se o dane ze zisku? Pokud ano tak o nic nejde. Dobry ucetni to vyresi bez problemu- zejmena u male firmy.

R. Langer 13.6.2013 13:01

No jak už jsem psal jinde,

až budeme mít v celé EU Den daňové svobody 31.12., tak se budeme mít všichni stejně dobře. Skoro tak dobře, jako jsme se už měli... ;-)

V. Petrová 13.6.2013 9:59

Živil se někdy Zeman

jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná, de facto živnostník a to třeba i jako volný novinář nebo spisovatel, tedy bez pracovního poměru nebo důchodu)? Není ostuda mít takového nixmochra v čele státu ? To jsme všichni takoví b...i, že nás reprezentuje ?

B. Hejda 13.6.2013 9:57

EU nic nechce

Má-li se začít o Evropě aspoň trochu smysluplně diskutovat, musí se,

pro začátek aspoň profesionální komentátoři, kteří jsou za svou práci

placení, naučit rozlišovat mezi jednotlivými institucemi, které tu

působí.

Evropské odbory nejsou v žádném smyslu slova EU - pokud budou něco chtít čeští odboráři, řeknete snad, že je to požadavek ČR?

K. Frauknecht 13.6.2013 9:46

Nabídka

zajímavého článku:

"....Je na čase přiznat, že hra na společnou kasu, do které musíme všichni povinně přispívat, a ze které čas od času někdo něco dostane, je hloupá. Hloupá je iluze, že existuje hrstka osvícených vládců a expertů, kteří dohlédnou na spravedlivé přerozdělení peněz a zaručí, že všichni plátci i příjemci veřejných peněz budou spokojeni.

Jediným receptem, jak skoncovat s paranoidním hledáním parazitů, je nechat lidem jejich peníze. Jedině tak se mohou naučit hledat příčiny vlastního neúspěchu v první řadě u sebe, a ne ve svém okolí." ...

Dobrý, né? Kdo chce víc: http://www.nechtenasbyt.cz/clanek/clanek-416.html

Z. Švrček 13.6.2013 13:13

Re: Nabídka

Pěkný článeček. My zatím panečku děláme vše, abychom lidi od odpovědnosti odnaučili. Nutíme je nekouřit, nosit přílby na kole, zaplaveným dáme na opravu baráku, který stojí na břehu řeky, a tak můžeme pokračovat... až do úplné závislosti na těch "moudrých vládcích". 

A tohle učení, či zvykání lidí na závislost ve svém populismu dnes programově praktikují i strany, které jinak mají konzervativní rétoriku a deklarují liberální zásady. Tfuj.

K. Luboš 13.6.2013 9:43

Jo, kdyby to bylo tak jednoduché...

Rovnice nízké daně = prosperující země tak jednoduše neplatí. (To bychom museli být jednou z ekonomicky nejúspěšnějších zemí na světě, což - jak jistě uznáte - prostě nejsme.) Země může prosperovat i s vysokými daněmi a země může jít ke dnu - tak jako my - i s nízkými daněmi. Přímá vazba tam není, nízké daně nic nezaručují.

P. Vaňura 13.6.2013 9:38

Pozor, on ten Zeman není hlupák,

co když zdaní firmy, které odejít NEMOHOU a přitom jim přes regulace nedovolí toto zdanění přenést na zákazníka. Typickým příkladem mohou být vodárny! Něco takového jsem už slyšel.

J. Hejna 13.6.2013 10:43

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

Vy máte zřejmě vlastní studnu a trativod.

R. Langer 13.6.2013 12:58

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

No to už zdanili, ne?

K. Luboš 13.6.2013 12:49

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

A dokážete si třeba představit tu tragédii, kdyby se třeba zvýšily daně, v důsledku čehož by třeba taková ČS odvedla do zahraničí místo 15 miliard třeba jenom takových 12?

M. Prokš 13.6.2013 15:42

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

Takže balkánsko/socialistická cesta. Zdanit, zregulovat, znemožnit tvorbu zisku a ještě poplivat před veřejností. Kdo umí do pěti počítat firmu legálně vytuneluje (nulové investice, jen odčerpávání dividend v maximální zákonné míře do nadnárodní centrály) a až to přestane sypat, tak přinutí vládu aby podnik znárodnila-odkoupila. A pokud vyvlastní a nevyplatí rozumnou náhradu, zažalovat za zmařenou investici u EU dokud to jde. Zcela racionální jednání s jasnou příčinou a následkem. Vítejme v časech kdy včera znamená zítra, zpátky ni krok! Ale to socialisté nikdy nepochopí.

P. Vaňura 13.6.2013 21:00

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

Daní se zisk. A dokonce se dá vývozu dividend zabránit skoro úplně. Pokud je na dividendy, sníží se regulovaná cena s oddůvodněním, že je firma zisková. Pokaždě to lze nastavit tak, aby firma neutekla, protože pak by byl její zisk nula. A někdo jiný by to za zisk 5% kapitálu rád převzal.

A ještě tu o tom, jak nebude investovat banka.

 

M. Prokš 13.6.2013 23:17

Re: Pozor, on ten Zeman není hlupák,

Vždyť říkám, balkánsko-socialistická cesta do pekla, kupředu levá zpátky ni krok.

Jakmile stát překročí určitou mez zdanění a restrikcí, prostě se nevyplatí do firmy investovat. Jakmile není vize dlouhodobého rozumného zisku, neexistuje cesta zpět. V nejlepším případě když to dlouhodobě vychází na nulu a investor nemá potřebu zisku, stopne investice a firma/infrastruktura chátrá a nerozvíjí se klidně i desítky let. Pokud je i tak mínus, nikdo nevydrží podnikat dlouhodobě v nule a mínusu bez zisku - pokud teda není saturován nějak bokem, většinou buď legalizace peněz z trestné činnosti, nebo nějaká forma podpory/dotace státu. Ani malý živnostník který to dělá "srdcem" protože tu firmičku budoval celý život a je to jeho dítě to nevydrží věčně. Tím víc velká firma, kde investor investoval miliony nebo miliardy a nikdy z toho nebude mít nic zpět. Ekonomická smrt. Z toho existují jen 2 cesty. Vytunelovat co se dá a nechat podnik padnout, nebo prodat za rozumnou cenu. Strategický podnik ale nelze nechat padnout - aspoň na západ od Ruských hranic (a možná ani v Rusku) a na sever od Afriky. Voda, teplárna, elektrika, ropa, ... Ale kdo by koupil (bavíme se o milionech a miliardách) něco co nevydělá? Jen stát, nebo někdo kdo ví/věří že mu stát pak změní podmínky na ruku. Aktuální ukázkový případ máme s nejmenovanou českou společností v nejmenované balkánské republice.

Ale jak jsem říkal, tohle socialista nikdy nepochopí - teda přesněji si nepřipustí - že existuje souvislost příčina-následek mezi daněmi a restrikcemi vs. stagnací, chátráním a destrukcí ekonomiky. Naopak furt bude vymýšlet lepší a lepší způsoby jak ty svině kapitalisty co maj prachy ještě víc skřípnout.

L. David 13.6.2013 9:10

Jestli to nebude tím, že ti škůdci v Bruseli mají příliš nízké platy?

A potřebují přidat. Takže zvyšujme daně soudruzi ! Jen houšť !

M. Šejna 13.6.2013 12:51

soudruhu Davide

pokud by se v celé EU nastavila jednotná korporátní daň 25%, pak by se ve většíně států EU korporátní daně snížily a nikoli zvýšily, jako tvrdíte vy, soudruhu Davide.

L. David 13.6.2013 17:00

Re: soudruhu Davide

Milý soudruhu Šejno,

nikoho nezajímá, co by se stalo v celé EU. Rozhodující je to, že v ČR by se daně zvýšily ! ! !

Ale vám na tom asi nezáleží. Nejspíše jste se nikdy neživil skutečným podnikáním, abyste posítil na vlastní kůži hodnotu každé koruny, která ve firmě zůstane pro další rozvoj. A nemusí tudíž být zmařena odvedením rozkrádačskému státu.

J. Vintr 13.6.2013 8:59

Setkal jsem se osobně s několika vysokoškolsky vzdělanými ekonomy,

u kterých se projevovala mimořádná natuplost ohledně logického myšlení a speciálně ve všem, co mělo něco společného s čísly. Pán prezident asi nebude výjimkou ...

J. Vlk 13.6.2013 8:55

Vsjo rovno tovaryšči !

Zvýší li se daně, pomůže si stát - tím více se rozkrade a prošmelí, zvýší se ceny a nezaměstnanost. A občané utřou hubu a půjdou ke dnu. 

Sníží li se daně, stát pouze méně vynaloží na veřejné potřeby (do zdravotnictví, školství, komunik....), zaměstnanost nijak znatelně nestoupne jako se nesníží ceny (ani nic nebrání jejich zvyšování což se děje 23 let). A občané opět utřou hubu a jdou ke dnu. Snižování životní úrovně občanů a růst kont milionářů a miliordářů, spolu s čím dál větším státním dluhem, jsou jediná naše jistota, daně - nedaně.

To už jsme s těmi klíči ztratili i selský rozum ?

K. Frauknecht 13.6.2013 8:32

Něco chápu, něco fakt né!

Chápu vládnoucí špičky (vč. naší hlavy), že se snaží z lidu (= Z NÁS) snaží vyrazit co nejvíc (bude víc na "spravedlivé" rozdávání, na korupci ...).

Nechápu však vyjadřování podpory obyčejných (a předpokládám, že normálních) lidí k tomuto konání. Masochisticky tím vykřikují: "Jen mi dál nalož, utáhni, ať se mám já i mí blízcí ještě hůř!" Jediné, co mi napadá je, že jsou to pobírači dávek.

M. Šejna 13.6.2013 8:30

pan Polanecný netuší ...

že nejvýšší korporátní daň v Česku byla za tatíčka tržního hospodářství a tatíčka privatizace Václava Klause. Daň tehdy byla  45%. Když Klaus v roce 1997 končil, byla daň snížena na 39%. Takto vysokou daň převzal Tošovsky hned ji snížili na 35%. Pak začali vládnout socani a korporátní daň snížili nejprve na 31% (rok 2000) a poté postupně až na 24%. Dnes je daň 19% a jsme přesto v recesi. Z toho plyne, že výše korporátní daně opravdu není to, co by pomáhalo prosperitě nebo recesi.

R. Langer 13.6.2013 15:18

Re: pan Polanecný netuší ...

Jste si těmi počty opravdu jistý? Mně se to nějak nezdá...

R. Langer 13.6.2013 15:20

Re: pan Polanecný netuší ...

Aha, tak už jsem si to dohledal:

Ostatní daňové zatížení není zohledněno,

včetně pojištění a odvodů za zaměstnance, vždy je porovnávána pouze jedna veličina, která má návaznost a souvislost s jinými veličinami...

R. Langer 13.6.2013 15:22

Re: pan Polanecný netuší ...

Takže blábol nějakého neumětela, či spíše účelová lež. :-P

K. Frauknecht 13.6.2013 16:27

No baže.

Kdybyste se moc nudil: http://pravyprostor.cz/chudak-co-plati-75-procentni-dane/

Je to tam i s obrázky :-). Jdu dělat sena, tak hezký den.

J. Kanioková 13.6.2013 20:42

Šejno, vy jste fakt ukázka neumětela !

Jaká daň byla předtím ? Kolik odváděly podniky státu ? Skoro všechno !  A z toho stát dotoval prodělečné firmy !!!! A ještě pár roků trvalo, že je musel leckde dotovat dál, než byly zprivatizovány, nebo padly na hubu.. Kdyby se hned prodělečné položily, skočila by obrovsky nezaměstnanost ! 

Z čeho by to asi stát mohl dělat ? 

P. Urban 13.6.2013 8:13

Ono asi nejde jen o ty daně

Nebo je na tom Dánsko opravdu hůř, než Česká republika?