26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

EVROPA: EU a Zeman chtějí vyšší daně, "těšme" se na ně

"Velmi zajímavý je návrh evropských odborů na stanovení jednotné korporátní daně ve výši 25 procent," řekl Miloš Zeman po setkání s generální tajemnicí Evropské odborové konfederace Bernadette Ségolovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 13.6.2013 8:14

Re: Ono asi nejde jen o ty daně

Tak o co jde?

M. Šejna 13.6.2013 8:23

pane Kulheime

neptejte se tak blbě. Celková výše korporátních daní je v EU různá. Nejvyšší mají Francie 37%, Malta a Španělsko 35%, Belgie 34%, Itálie, Lucembursko a Německo 31%, Portugalsko 30%. Nejnižší Kypr a Bulharsko 10%. Pokud se domníváte, že Kypr a Bulharsko prosperují více, než Francie či Lucembursko, tak pochopíte, že jde o něco jiného,než o výši daní.

R. Langer 13.6.2013 15:25

Re: pane Kulheime

Ano, ale hlavně to číslo vůbec nic nevypovídá o skutečné daňové zátěži firem v té které zemi. To je potřeba k tomu dodat.

R. Langer 13.6.2013 15:26

Re: Ono asi nejde jen o ty daně

Přesně jak říkáte.

V. Mlich 13.6.2013 7:59

Spravedlivá daň

Jediná opravdu spravedlivá daň je daň z hlavy. Že se státní rozpočet vydělí počtem práceschopného obyvatelstva a každý zaplatí svůj díl vem kde vem. Ani by se nemusela dělat žádná přiznání, paragony atd, účetnictví by si každý vedl jen pro vlastní přehled. Taky by nebylo možné uplácet skupiny voličů tím, že se jim slíbí nějaká daňová úleva nebo pastelkovné.

P. Urban 13.6.2013 8:15

A z čeho budou platit daň nezaměstnaní?

Ta daň bude muset být tak nízká, že nebude z čeho platit ani daňové úřady a policii. Které budou muset být pořádně posleny, aby dokázaly honit každého práceschopného člověka.

Jo, a komunismus je taky spravedlivá věc. Jen najít společnost, kde by se dal opravdu uskutečnit.

I. Schlägel 13.6.2013 7:33

Víte,

pan Zeman je spíše levicový politik než nestranný ekonom. V tom případě mi není jasné, proč někoho překvapují jeho politická prohlášení.

P. Maleček 13.6.2013 6:49

Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Pan Polanecký jako vždy zůstal na půli cesty v zajetí ideologických pouček svých chlebodárců. Ano pro společnost je důležitá výše daně, ale ještě víc co se s těmi daněmi v rukou státního aparátu stane. A v tom je ten největší problém Česka pod správou mozků inspirovaných Klausem, Zemanem a Kalouskem.

Odborníci se shodnou, že v Česku zmizí cca 15% vybraných daní v rukou úzké skupiny lidí dle Topolánka zvaných kmotři a politiků kteří jim slouží. Když se k tomu přidají podvody se státním majetkem lze tohle číslo v minulých letech zprůměrovat tak na 20%.

Takže při započítání tohoto dalšího "zdanění" se nám daně zvýší u firem na 40% u občanů někam k 70%. No a pak se divte, že to tu vypadá jak to vypadá. Firmy prchají do daňových rájů nebo rovnou i s výrobou do Číny a přilehlých destinací, roste nezaměstnanost a lidé neutrácejí.Pak se musí sahat na sociální dávky a důchody a oběti této politiky ODS a jejích satelitů v smutné, ale pochopitelné pomstě z hrobu tahají komunismus.

Zkuste p. Polanecký svou další esej zaměřit na tenhle problém. Faktem je, že za ni ze sekretariátu ODS nedostanete ani kačku. Ale pro mrzký mamon své oduševnělé eseje zajisté nepíšete.

Z. Rychlý 13.6.2013 7:33

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Připusťme, že Vaše procentová matematika je v pořádku. Firmy prchají. No a do toho teď přijde návrh Vašeho pokrevního bratra se zvýšením daní. Tím zvýšením daní se jako vyléčí bolák v podobě "Topolánků a Grossů" ? Firmy jako přestanou prchat na východ ? Zajímavá logika.

Zkuste si pane Malečku nehonit stranické triko a zaměřte se na problém. Co se vybraných daní týká, je otázkou, kdo je probendí víc a rychleji, zda chemik Kalósek, nebo rychloprávník Zubatá pleš.

J. Blažek 13.6.2013 7:43

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Pan Rychlý mám dotaz: Věcně a bez nadávek byste diskutovat nedokázal?

Z. Rychlý 13.6.2013 7:48

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Pán Blažek, kde vidíte nadávky a komu ? Kalósek a Zubatá pleš ? Nenechte se vysmát. A věcný jsem až moc.

J. Blažek 13.6.2013 7:54

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Dle mého soudu Zubatá pleš je nadávka, každý člověk má své jméno a příjmení a je ubohé je nějak komolit kvůli vzezření. A ani termín rychloprávník nepovažuji za slušný, zejména když o studiu jiných lidí nic nevíte. Nevím, kterou vysokou školu jste vystudoval Vy, ale podezřívat Vás, že jste ji vystudoval nečestně, bych si neodvážil.

Z. Rychlý 13.6.2013 10:39

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Hlavně, že Vy máte směrem k panu Polaneckém veleslušná přirovnání. Nekažte jiným vodu,... A mimochodem, Kalósek je prostě borec.

I. Schlägel 13.6.2013 7:34

Re: Zas jen mrzký mamon páně Polaneckého

Těch pár milionů v krabici od vína byste zařadil kam, pane Malečku?

J. Blažek 13.6.2013 4:25

Ale, ale .....

.... tolik demagogie na jednom místě jako předvedl autor, coby advokát zbohatlíků, tak to se jen tak nevidí!! .... V celém vyspělém světě jsou mnohem vyšší daně z vysokých příjmů a funguje to.

J. Schwarz 13.6.2013 6:35

Re: Ale, ale .....

Ovšem soudruh zapomíná na zbohatlíky v řadách ČSSD, kteří rádi zvyšují daně a sobě pak "náhrady" které se nedaní - I mnohamilionový byt z nich lze ufinancovat, jak předvedl sociálně mimořádně citlivý předseda strany Sobotka. A že jde "vyspělý svět" pod vedením socanů do háje vidí každý, kdo není slepý. Skoda, že se nelze rozdělit podle přístupu k životu namísto podle ethnicity, národa či rodiště. Pak by si soudruh Blažek se soudruhy mohli yavést třeba 100% daně a být svým způsobem šťastní. Já bych jim to přál, pokud by se nesnažili mne "začlenit". A kde že to, soudruhu, vlastně  "funguje"?

J. Blažek 13.6.2013 7:24

Re: Ale, ale .....

Ale, ale, Ty soudruhu Schwarzi nevíš, kde funguje progresivní zdanění příjmů? No tak Ti to vyjmenuji: SRN, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Francie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Itálie, Velká Británie, Norsko, Finsko, USA, Kanada, Portugalsko a další vyspělé státy světa, kde je zdanění nejvyšších příjmů kolem 50%.

Několik čísel z internetu: SRN: Roční příjem na úrovni 52 882 tisíc eur, což odpovídá přibližně 4400 eurům měsíčně, je tak daněn 42 procenty. Osoby pobírající za rok 250 tisíc eur mají nejvyšší možnou, pětačtyřicetiprocentní sazbu daně. Ve Fracii platí pro příjmy nad 69 783 eur ročně  40 % daň. Velká Británie –  50 % zdanění příjmů nad 150 tisíc liber (4,4 milionu korun) ročně, zatímco nízké příjmy na úrovni  7445-37 400 liber ročně             jsou v Británii daněny 10-20 procenty. Itálie 43 % sazbu daně, kterou jsou zatíženy příjmy nad  75 tisíc eur,  atd. .......

M. Frank 13.6.2013 9:34

Sodruhu Blazku, zapominate na

to, ze tyto zeme maji vsechny stropy pojisteni a zadne nezdanitelne polozky a zamestnavatele naplati zadne odvody. Vysledkem je nizsi progrese nez u nas a take celkove nizsi zdaneni prace. To co chce zavest KSCSSD bude znamenat nejvyssi progresi dane z prijmu na svete! A budem v Bruseli!

Nase deti se uz nyni nechteji vracet a zustavaji v zahranici. Pri vlade KSCSSD zde zbydou jen ti z mladych, kteri jsou debilni. Pekne dekuji.

K. Frauknecht 13.6.2013 11:36

Re: Sodruhu Blazku, zapominate na

Vy to schytáte, jen počkejte!! :-)))

Jinak máte samozřejmě pravdu.

I. Skolin 13.6.2013 12:36

Re: Sodruhu Blazku, zapominate na

!!!

J. Blažek 13.6.2013 13:59

Re: Sodruhu Blazku, zapominate na

Podívejte se soudruhu Franku a proč to neděláme i u nás v ČR tak, jak se to dělá ve vyspělých zemích? Já vidím ten důvod, že čeští rychlozbohatlíci mají pořád málo, jiný důvod mě prostě nenapadá. A i v mnoha dalších věcech bychom si mohli vzít příklad třeba z Německa. Například takové zdravotnické poplatky jsou tam vybírány mnohem rozumnějším a sociálnějším zoůsobem než u nás. Mají-li platit při lékařské pohotovsti poplatek i kojenci těch nejchudších rodičů, pak je to asociální svinstvo. Zdraví není a nikdy by nemělo být zbožím!

P. Vaňura 13.6.2013 15:29

Zdraví bylo, je a bude zbožím,

i když to může být všelijak zakamuflováno. Prostě zdravotnictví něco (hodně moc) stojí a někdo to zaplatit MUSÍ.

Když byl v ČT 24 Hyde Park se zástupcem Protonového centra na Bulovce, tak mě tam samozřejmě nespojili, ač jsem volal asi 5 min. po zahájení. Protože jsem řekl, za čímž si stojím, že ozařování protony by bylo pro polovinu pacientů lepší, než ozařování gamma parsky, resp. rentgenem.

Dokonce, a to už jsem neřekl, by tak poklesla ÚMRTNOST pacientů. Takže život VE SKUTEČNOSTI nestojí za ten necelý milion, který by musela VZP za léčbu Protonovému centru zaplatit.

J. Kunes 13.6.2013 18:22

Re: Ale, ale .....

Pane Blazku, v Nemecku jsem par let pracoval, tak moc dobre vim, ze dane v Nemecku jsou zhruba stejne ne-li nizsi nez v Cesku (42%). Nesmite totiz srovnavat jen sazby. Velmi dulezite je z jakeho zakladu se dan pocita. Zatimco v Nemecku si kazdy zamestnanec odecte naklay na dojizdeni do prace, na stehovani za praci, na pracovni pomucky (napr. literature, notebook, ...), na ubytovani v miste prace, poud se lisi od trvaleho bydliste, u nekoho muzou vyznamnou polozku delat naklady na zdravotnicke sluzby a leky nad ramec hrazeny zdravotni pojistenim.

Je toho hodne opravdu hodne. Navic vyse prijmovi Nemci mohou usetrit vystoupenim ze statniho zdravotniho pojisteni a pojistit se soukrome.

P. Zeman 13.6.2013 7:09

Re: Ale, ale .....

Jsem rád, že se nyní díky vašeho vypsaného moudra můžu jakožto živnostník označit za zbohatlíka. Víc takových jako vy, a budeme rychleji přesně tam, kam nás do roku 1989 vedli komunisti a nyní neúprosně vede ten socialistický spolek zvaný EU.

To, že jsou někdy vyšší daně a funguje to ještě neznamená, že kdyby byly nižší, nebude to fungovat lépe. Obyčejná levičácká demagogie.

J. Blažek 13.6.2013 7:30

Re: Ale, ale .....

Jistě, Západ je plný !"levičáckých" demagogů. Česko zase je spíš plné bezcitných, sobeckých, chamtivých, kteří mají pořád málo. Ale stejně: s sebou na Onen svět si své majetky nevezmou. A jak pravil někdo moudý: S sebou si vezmeme jen to, co jsme rozdali.

I. Schlägel 13.6.2013 7:37

Re: Ale, ale .....

Máte pravdu, funguje to precizně. Výše dluhů a nezaměstnanosti v celé té přenádherné, zregulované a kvalitně zdaněné EU hovoří zcela jasně ve prospěch Vaší argumentace.

J. Blažek 13.6.2013 7:49

Re: Ale, ale .....

No vidíte - v Česku se zdanit více bohaté bojíme, ale nezaměstnanost je zde nejvyšší za celu dobu existence České republiky.

R. Langer 13.6.2013 15:31

Re: Ale, ale .....

Hm, a jaká je třeba v Řecku, nebo Španělsku? Chtěl byste, aby to tady vedli raději tamní soudruzi? Brzy bychom je s nezaměstnaností dohnali, soudruhu! :-P

Z. Rychlý 13.6.2013 7:37

Re: Ale, ale .....

Pane Blažku, autor píše o korporátní dani, pozor na to. Nezaměňovat s daní z příjmu FO.

J. Blažek 13.6.2013 7:47

Re: Ale, ale .....

Já to zaměňovat nechci, já na rozdíl od autora skutečně píši o dani z příjmu. Ale ona ta korporátní daň s daní z příjmů úzce souvisí.