9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EVROPA: Ekologická EU ničí ostatní svět

Překotné „zelenání“ zemí EU nese dvojí ovoce: čistší Starý svět a špinavější Asii, Afriku a Jižní Ameriku. Jednoznačně to ukazuje, že je nezbytné polevit v tempu defosilizace. Lidstvo ji zatím neumí provést čistě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 12.1.2020 21:53

Blábolit jste začal o zapojení a regulaci obrovského množství malých zdrojů "OZE" a akumulátorů. Tak se k tomu vraťte a neodkloňujte ke klasickým zdrojům, které jsou v provozu dnes. V nich problém není. ;-)

L. Novák 12.1.2020 21:45

Vy jenom plácáte stylem "tonoucí se stébla chytá" a argumentace nejste schopen, protože o problematice nemáte ponětí. Je to snadno rozeznatelné v tomto vlákně výše (i jinde). Pan Zima už to přesně popsal a nemá smysl to opakovat. Já už jsem o tom psal taky (kus níže). :-/

L. Novák 12.1.2020 21:36

Od toho jste ale vy dva ("Braun", "Rada") na míle daleko. :-P

V. Braun 12.1.2020 21:13

No nic, co taky čekat od šmouly, že.

V. Braun 12.1.2020 20:35

Tak jistě, to je otázka dlouhodobější energetické bilance. K tomu jsem se v této diskusi nikterak nevyjadřoval. Reagoval jsem na poznámku o schopnosti regulace sítě na krátkodobé výkyvy, tuším, že L.Novák psal něco o zhroucení po zapnutí rychlovarné konvice.

V. Braun 12.1.2020 20:30

Ještě se chci zeptat, co rozporujete na tom, že horká záloha je jeden z regulačních prvků ve smyslu rychlého najetí při neočekávaném zvýšení spotřeby nebo výpadku jiného zdroje?

V. Braun 12.1.2020 20:27

Napsal jsem velká teplárna, například typu Praha Malešice, což je vlastně menší elektrárna. Prakticky všechny mají smlouvy s ČEPSem a jedou v regulačním provozu. Současná síť je regulovaná a stabilní, byť ta regulace něco stojí, nebo jste v poslední době zaznamenal nějaký blackout? Technicky není regulace problém, problém je cena.

J. Vintr 12.1.2020 20:01

Vzdělání a diplom v podstatě nic neznamenají. To, co se člověk musel našrotit před zkouškou, většinou zmizelo z hlavy v okamžiku, kdy se v indexu ocitl kýžený zápis. Podstatné je, jestli člověk dokáže logicky uvažovat a dávat si přijaté informace do souvislostí.

K těm bateriím - nestačí mít jen dostatečně velké bateriové úložiště, ale potřebujete také dostatečné množství energie na jeho nabíjení. Pokud by základ výroby elektrické energie tvořily nespolehlivé OZE, tak by zaručeně docházelo k tomu, že by v kritických situacích nebylo čím baterie dobít.

J. Zima 12.1.2020 19:59

Ach jo, teplé zálohy elektráren a teplárny. To už hraničí s dadaismem. Vy vůbec nevíte která bije. Horká záloha v el. síti je taková, která může ve velmi krátkém čas poskytnout výkon, ať už pro vyrovnání odběrové špičky nebo výpadku stabilního zdroje. To s těmi teplárnami se týká dodatečné chladící kapacity, aby se snížila spotřeba chladící vody a vylepšila celková energetická bilance. Můžete nám prosím vysvětlit jak teplárna vyrobí elektřinu?

Jinak pořád melete to samé o akumulaci energie. Už si konečně vtlučte do hlavy, že kapacita všech těch přečepávaček a baterií je asi o dva řády nižší, než aby to mělo význam a uregulovalo to nestabilitu větrníků a solárů a možnosti jejich rozšiřování jsou opět principielně omezené.

V. Braun 12.1.2020 19:25

Hm, a jaké vzdělání v oboru elektrotechnika máte vy? Podle vašeho komentáře soudím, že žádné. Pokud se pletu tak sem pěkně konkrétně napište, proč je to co jsem napsal nesmysl.

V. Braun 12.1.2020 19:22

Jen ještě doplním HDO, neboli Hromadné Dálkové Ovládání, které se postupně rozšiřuje o další funkce, do budoucna zřejmě nejen v regulaci spotřeby ale právě i akumulace a zpětného uvolnění energie do sítě pomocí baterií v domácích solárních systémech a zřejmě i těch baterií elektromobilů.

Principiálně technicky tam nikde není žádný problém, problém je nyní ovšem s cenou a akumulační kapacitou. Proto je třeba intenzivně pokračovat v hledání nových technických řešení a plně využít všech vhodných stávajících technologií, včetně jádra.

L. Novák 12.1.2020 19:21

Pokud vy máte univerzitní diplom v oboru elektroenergetika, měl byste jej v nejkratším čase odnést tam, kde vám jej vydali. Takovéhle nesmysly by VŠ vzdělaný v oboru plácat neměl...:-P

L. Novák 12.1.2020 19:18

"... Nesouhlasím s tím, že je klimatická změna je humbuk, podle mne je to reálné a je třeba s tím něco dělat. ..."

;-D A je to venku! Zelený komunista "Braun" chce poroučet větru, dešti... ;-)

V. Braun 12.1.2020 19:15

Ve vědě a technice strach nemá místo. Jedná se jen o rozpoznání a definici problému a hledání jeho řešení.

V. Braun 12.1.2020 19:13

Asi nevíte jak soustava funguje a jaké prvky v soustavě jsou. Za stabilitu sítě je odpovědný ČEPS a ten si hlídá aby schopnost regulace měl. Nikdo nenavrhuje okamžité odstavení všech současných elektráren a jejich nahrazení větrníky. Ostatně já osobně nijakým velkým příznivcem solárů a větrníků nejsem, vy fantasmagoristo.

V. Braun 12.1.2020 19:05

V soustavě je spousta různých prvků, jak tady někdo psal například teplé zálohy, většina větších tepláren má velké příjmy za to, že jsou k dispozici ČEPSu pro účely regulace, vodní akumulační elektrárny, několik přečerpávacích elektráren a v budoucnu se zřejmě k regulaci budou využívat i distribuované soukromé baterie, třeba v těch elektromobilech, vy odborníku.

L. Novák 12.1.2020 19:03

A co chcete regulovat, když tu energii nemáte? :-P

J. Zima 12.1.2020 19:02

To myslíte vážně? Jak může být schopnost regulace bez dostatečné kapacity to víte jen vy. Další důkaz vašich fundamentálních neznalostí.

L. Novák 12.1.2020 19:00

Obávám se, že existuje jeden důvod, který máme společný. Omezenost energetických zdrojů potřebných na cestování vesmírem vysokými rychlostmi na velké vzdálenosti. A jestli mimozemšťany ovládli jejich "zelení" magoři, tak sedí doma na zadku a hrají karty.... :-P

L. Novák 12.1.2020 18:55

Potíž fantasmagorií typu "Rada" a "Braun" spočívá v naprosto nedostatečné rezervě pohotového výkonu jimi uvažovaných zdrojů el. energie. Tak co vlastně chcete regulovat?

Masívní regulaci spotřeby u spotřebitelů vypínáním dodávek elektrické energie už známe z dob komunistického totalitního režimu. Zásoba svíček mi doma leží dodnes. Do tmy se večer nořila celá města. Regulovaný "black-out" dobře známe... ;-)

V. Braun 12.1.2020 18:52

Nevím, kdo tvrdí, že "celé" oteplení je způsobeno činností člověka. Já to netvrdil ani jsem se k tomu v této diskusi nevyjadřoval, natož abych vás o něčem takovém přesvědčoval.

V. Braun 12.1.2020 18:50

Tvrdil jste, že soustavu v nových podmínkách nelze uregulovat. Pan Rada tvrdil opak. Souhlasím s panem Radou. Obsah odkazu jsem nezkoumal ani jsem se k němu nevyjadřoval.

V. Braun 12.1.2020 18:48

Tvrdit si můžete co chcete, to je na vás. Nevyjadřoval jsem se ke kapacitě baterií ale ke schopnosti regulace.

L. Novák 12.1.2020 18:47

Braune, vy máte myšlení zeleného magora, ne inženýra technického oboru. A z této pozice taky produkujete svá stanoviska. Kdybyste se podíval na odkaz, který sem "Rada" vylepil, viděl byste, že není s čím souhlasit. Na tom odkaze nic konkrétního použitelného není. ... :-P

M. Pivoda 12.1.2020 18:25

Čínský tokamak, neboli umělé Slunce, byl v závěru roku 2019 dokončen a Čína informovala, že zařízení zahájí provoz ještě letos. Zařízení je fúzním reaktorem, který vědcům umožňuje dosáhnout vyšších teplot než jsou uvnitř slunečního jádra. Projekt je součástí mohutných čínských investic do oblasti fúzní energie.

Tento nově dokončený tokamak je výsledkem čínské snahy o ovládnutí síly jaderné fúze, která má své kořeny v 60. letech 20. století. Za projekty spojené s výzkumem fúzní energie už Čína utratila miliardy dolarů. Výzkum ale přináší výsledky - před rokem se čínským vědcům v tokamaku EAST podařilo udržet plazma o teplotě sto milionů stupňů Celsia celých deset vteřin.

Čína se také podílí na mezinárodním projektu ITER, což je obří termonukleární reaktor, jenž roste ve Francii. Jedná se o vůbec nejdražší vědecké zařízení na planetě. Celý systém je složen z přibližně deseti milionů součástek, ale výstavba se značně komplikuje.

https://veda.instory.cz/989-cina-dokoncila-projekt-fuzniho-reaktoru-zarizeni-generuje-plazma-o-teplote-dve-ste-milionu-stupnu-celsia.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

V. Církva 12.1.2020 18:14

Věřím jen takové statistice, kterou si sám z falšuji. Počítat CO2 na obyvatele v Evropě versus přelidněné oblasti Indii, či Číně může jen šílenec. Správnější i když pořád pitomé by bylo počítat CO2 na společného předka žijícího před 200 lety.

Jinak samozřejmě s ekologií začít teď a hned a je dost věcí které se dají výrazně zlepšit skoro ihned, Ihned se také dá vyvíjet, počítat a chodit v pátek do školy. A šetřit se dá taky ihned. Jenom způsobem života by se dalo ušetřit možná skoro polovinu CO2 v EU.

Ale rozhodně bez rudozelených, jejich řepky, pesticidů, umírání dětí v Africe a dovozu ekořešení z Číny....

V. Církva 12.1.2020 17:56

Chlape, máte vy vůbec představu jakou by bateriové ůložiska měly mít kapacitu a kolik materiálu by spotřebovaly? Samozřejmě, inženýři kteří projektují sítě se zdroji s nestálým výkonem projektují akumulaci a pokrývání špiček. KDYBY JSTE ALE ČETL ČLÁNEK, TADY NEJDE O INŽENÝRY, ALE VYPATLANÉ POLITIKY. A O TO, ŽE JE TO USPĚCHANÉ A TLAČÍ SE NEPROMYŠLENÉ varianty. Vůbec si například nemyslím, že celý svět má používat auta s lithiovými bateriemi, určitě ne velikosti Tesly. Co se týká Lithia v Africe, určitě bude Čína řešit, jestli to pod cenou nevyrábí děti. A pokud to bude řešit EU bude už naprosto konkurence neschopná.

J. Zima 12.1.2020 17:48

Já si dovolím tvrdit, že lžete a žádný diplom nemáte. Způsob vaší argumentace je typický pro laika, který si něco přečetl na Internetu, ale protože mu chybí teoretické základy, tak píše hovadiny. Pěkný příklad s těmi bateriemi. Aby kapacita baterií měla nějaký relevantní efekt na vyrovnání nepravidelných dodávek z tzv. obnovitelných zdrojů v evropském měřítku na to by pravděpodobně nestačily veškeré současné známé zásoby kobaltu. Pro představu, kapacita baterií ze všech elektromobilů, co byly kdy na celém světě vyrobeny by pokryla spotřebu ČR na cca 13 hodin.

J. Zima 12.1.2020 17:25

Nevím co je klimaxový les, ale stromy určitě růst nepřestanou, takže z principu zákona zachování hmoty nemohou být z hlediska uhlíku ve vyváženém stavu. To vaše tlení, to je možná někde v Boubínském pralese a i tak probíhá pomaleji, než probíhá vázání uhlíku ve dřevě při růstu. To je totiž základní princip, který za milióny let vytvořil kyslíkovou atmosféru. V normálních lesích stromy rostou a pak se pokácí a něco se z nich vyrobí, takže uhlík zůstane vázaný a vysadí se nové. Podstatné je, že pálení dřeva množství CO2 v současné celkové bilanci zvyšuje.

V. Braun 12.1.2020 16:45

Tak si zrekapitulujme ty argumenty.

Vy: A víme zcela určitě, že CO2 směrem od Slunce k Zemi tepelné záření propouští, kdežto opačným směrem vyzařování silně omezuje? Kdo to kdy dokázal pokusem, který lze znovu opakovat?

Já: je to způsobeno změnou vlnové délky a poskytl jsem konkrétní odkaz na konkrétní dobře zdokumentovaný pokus.

Vychází mi, že s konkrétními argumenty jste na tahu vy, chytráku Písaříku.