29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: EFTA je lepší než EU

Alternativou členství v EU je Evropské sdružení volného obchodu. Když vystoupíme z EU, můžeme se přidat k zemím, jako jsou Švýcarsko, Norsko či Island. Já jsem pro hned a těším se, až bude pro většina obyvatel České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 17.2.2014 3:58

Vstupme do Hitlerjugen

Autorovi nejak uniklo ze EFTA jiz dlouho neexistuje.

J. Heincl 17.2.2014 5:50

Re: Vstupme do Hitlerjugen

Efta neexistuje? To je tedy opravdu novinka. Račte se podívat, jak to opravdu je http://www.efta.int/.

J. Jílek 17.2.2014 8:36

Re: Vstupme do Hitlerjugen

při životě na kapačkách ji drží existence EHP a trpělivost EU...

K. Pavlik 17.2.2014 15:52

Re: Vstupme do Hitlerjugen

Dekuji za informaci. Tak mne tak nejak napadlo jestli Liechtenstein nebude pozadovat jako podminku vstupu navrat Lednice a Mikulova? To by mel pan Mach zacit vyjednavat aby se pak Cesko nedivilo.

J. Kulišek 17.2.2014 3:16

poznamka

Nezmenilo by se nic. Lide by si stezovali, ze za tu hroznou bidu v Cesku muze EFTA a zadali by vystoupeni z EFTA a nezavislost Ceske Republiky.

J. Jílek 17.2.2014 8:38

Re: poznamka

nene, v EFTA by jim odvody do kohezních fondů nevadily.... :-))))

P. Vítek 17.2.2014 16:00

Re: poznamka

No tak co placete?Muzete sat z kozich fondu na vase podnikani tak jako tak

J. Jílek 17.2.2014 18:16

Re: poznamka

já neplácám, patrně netušíte, co a komu EFTA z kohezních fondů platí ... :-)

J. Kanioková 17.2.2014 2:29

Lidi mají EU plné zuby, ale ještě pořád se přímo

"neryje držkou v zemi", takže to bude zatím pořád jen ve fázi brblání u TV, v hospodě a na netu. Nejsrandovnější je, že na otázku - úspěch EU - většinou odpoví - levnější telefonování, mír a svoboda cestování. Což je dost málo na to, že na západě byla svoboda cestování dávno a zárukou míru je NATO, ne EU.

Obrázek z EU znovu horší - http://jdem.cz/9pdm2

Průzkum: Němci (nejen) ztrácí důvěru ve strany - http://jdem.cz/9pdd7

Standard Eurobarometer 80 - Autumn 2013 - http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb80/eb80_anx_en.pdf

S. Netzer 17.2.2014 8:57

Diskutérka Kanioková opět perlí!

Můžete mi říct, kde je v článku na  http://jdem.cz/9pdm2 řeč o nějakém "obrázku z Evropy"? Předpokládám, že ne. Zajímalo by mě, jestli vůbec těm strojovým překladům článků, na které zde dáváte odkazy, rozumíte.

Mimochodem "autumn" je česky podzim. :-(

J. Jílek 17.2.2014 11:01

Re: Lidi mají EU plné zuby, ale ještě pořád se přímo

svoboda cestování je totéž co volný pohyb osob, soudružko politručko? :-) čtyři svobody jsou pro vás evidentně neznámý pojem...to už tak u národovců bývá, vidí sotva po humna

J. Jílek 17.2.2014 1:19

Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

EFTA, aby měla přístup na trhy EU (vytvoření EHP) musela přistoupit na podmínky EHS/EU

Obchod mezi zeměmi EFTA se rozvíjel daleko méně dynamicky než mezi zeměmi EHS. Kvůli vznikajícím vnitřním sporům byl založen Ekonomický výbor, který prostřednictvím konzultací pomáhal předejít potenciálnímu zablokování celé organizace. Dalšími orgány byly Shromáždění zástupců a administrativní Sekretariát. Dokonce i na ten Soudní dvůr došlo. To EFTA sama iniciovala rozhovory s EHS/EU o uzavření smluv. To se podařilo až smlouvou o EHP. Další vývoj vztahu EHS a EFTA ovlivnil fakt, že se velká část původních členů EFTA postupně stala členy EHS. Paradoxně to byla Velká Británie, strůjce EFTA, která téměř ihned po jeho založení požádala o vstup do EHS. Macmillan si uvědomil, že Británie jako člen EFTA nemá zdaleka takovou šanci prosadit se v globálním měřítku a členstvím ve Společenství jí chtěl navrátit zejména hospodářskou prosperitu. Do roku 1993 totiž tvořil obchod EFTA s ES průměrně 60 % celkového objemu, zatímco v rámci ESVO cirkulovalo pouze 13 % zboží. Tento stav měl navíc zhoršující se tendenci v neprospěch EFTA, což bylo dáno otevřením trhu s průmyslovými výrobky, avšak současným vytvářením překážek pro vstup na ostatní trhy. Proto byla motivace ke společnému postupu ES-EFTA jednoznačně větší na straně Sdružení volného obchodu. A právě díky tomu získalo Společenství tak silnou výchozí pozici pro jednání o budoucím EHP.

J. Jílek 17.2.2014 1:20

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

Návrh EHP prostoru ES-EFTA z roku 1989 vyjadřoval spíše snahu odložit vstup států EFTA, alespoň o několik let, přitom jim poskytnout přístup na jednotný trh při zavedení všech čtyř svobod pohybu - zboží, osob, služeb a kapitálu. EK Komise označila bezvýhradné přijetí relevantní acquis ze strany států EFTA jako nepřekročitelnou podmínku.

V tzv. Murijských principech se EFTA vzdalo nároku na trvalé výjimky za poskytnutí přechodných období na implementaci legislativy, ochranných klauzulí a legislativy. Klauzule se měly vztahovat jen na případy ohrožení vitálních zájmů států EFTA. Přestože původně požadovaly státy EFTA dalekosáhlé trvalé výjimky, nakonec dosáhly pouze dvou. Státy EFTA měly mít pouze omezený prostor iniciovat změnu pravidel EHP v rámci možnosti využít "práva na vyvolání". Udělení výjimky z nových pravidel je možné pouze kolektivně a to jen v závažných případech. Smlouva o EHP byla podepsána a připuštěna k ratifikacím a nabyla účinnosti k 1.1.1993. Nutnost znovu vyjednat podmínky EHP jen dokazovala podřadné postavení zemí EFTA a "frustrující dichotomii mezi významným hráčem a bezmocným divákem odsouzeným k pasivitě." Další tři státy EFTA rok po zřízení EHP vstoupily do EU. Vznikla tedy ještě zjevnější nerovnováha mezi smluvními stranami. EHP byl zachován na žádost Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Jejich motivem byla účast na jednotném vnitřním trhu EU. Postkomunistické země ztratily o členství v EHP/EFTA zájem, jakmile země EFTA deklarovaly preferenci plnému členství před účastí v projektu EHP... V současnosti EFTA obstarává realizaci a dodržování Smlouvy o EFTA, Smlouvy o EHP a v posledních letech ve zvýšené míře uzavírání smluv o volném obchodu s méně rozvinutými a nejen evropskými zeměmi. V roce 2001 musela být Smlouva o EFTA renegociována a obsahově prohloubena, protože Švýcarsko a zbylé tři státy prohloubily vazby s Evropskou unií daleko za rámec původní Smlouvy o EFTA....

J. Jílek 17.2.2014 1:21

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

Dva protichůdné postoje EU vs. EFTA nebyly slučitelné. Buď si obě strany mohly ponechat svou rozhodovací nezávislost - pak ovšem není možné vytvořit společný právní řád. Nebo vznikne právní homogenita a potom se musí alespoň jedna strana vzdát své autonomie. Právní homogenita v rámci EHP nakonec vznikla - avšak na úkor států EFTA....

J. Jílek 17.2.2014 1:35

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

Nevyváženost vyjednané smlouvy je dána silnější pozicí EU než EFTA, které dohodu nutně potřebovalo a přitom ještě navíc postupovalo nejednotně. Některé státy považovaly EHP pouze jako přípravnou fázi před vstupem do ES. EHP se stal převodovou pákou, kterou EU využívá pro předávání své nové legislativy státům EFTA, které ji pak bez většího manévrovacího prostoru musí implementovat do svého práva. EHP znamenal pro státy EFTA podstatnou ztrátu autonomie bez možností prosadit své zájmy v rámci rozhodování. To je hlavní příčina změny postojů dříve zdrženlivých států ve prospěch vstupu do ES. Vstup znamená sice ztrátu "operační suverenity", na druhé straně zase zisk hlasovacích příležitostí o záležitostech, které na země EFTA tak jako tak dopadnou.

J. Jílek 17.2.2014 1:54

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

A ještě taková třešínka na dortu v podobě oblíbených kohezních fondů. :-) Při rozšiřování EU byla mezi EU, státy EFTA a přistupujícími zeměmi sjednána smlouva o rozšíření EHP. Většina ustanovení jen rozšiřuje působnost smlouvy na nové státy, avšak podstatná změna spočívá v desetinásobném zvýšení objemu peněz poskytovaných státy EFTA na tzv. "sociální a ekonomickou soudržnost". Za toto jako kompenzaci poskytla EU zemím EFTA dodatečné kvóty na mořskou a zemědělskou produkci, kterou smí EFTA vyvézt do EHP.... :-) prostě platí: něco za něco, evropský hospodářský prostor není samozřejmost

P. Švejnoch 17.2.2014 11:02

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

Ještě, že si vystačíte sám.

J. Jílek 17.2.2014 18:17

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

ještěže nemáte jak reagovat....

P. Vítek 17.2.2014 19:06

Re: Mach opět lže. Že nemusí podléhat směrnicím a nařízením EU?

A co kdyby jste misto tech kecu sel neco delat?! Kapitalismus na vas a ne kohezni fond! Jen se furt nekde socansky sdruzovat a vytvaret natlak,vydirat,stavet bariery,licence-to vy komunisti umite narame.By me zajimalo s.Jilku z ktereho fondu sosate?

Idealni (kdyzuz teda) by bylo vytvorit 2 konkurencni organizace-socialisticka a kapitalisticka-a ukazalo by se.Ale toho vy se soudruzi bojite jako cert krize-nejradeji mate se zamichat mezi schopne a sat

I. Dekyský 17.2.2014 0:33

A co víte Vy?

Možná jen to, že by se Vám bez EU špatně parazitovalo.

I. Dekyský 17.2.2014 0:35

Doplnění

To platí pro eurosvazáka a kolaboranta Kosejka.

J. Jílek 17.2.2014 1:39

Re: Doplnění

...a co říkáte na "kolaboraci EFTA-EU"? No, vy o ní nevíte, žijete ve sladké nevědomosti, jak je u dobrých národovců zvykem :-)

M. Kosejk 17.2.2014 0:07

otázka

Mám otázku na čtenáře: Myslíte, že Petr Mach vůbec ví, co je to EFTA a EHP? Já totiž mám vážné obavy, že to netuší.

J. Jílek 17.2.2014 1:37

Re: otázka

pokud tuší, pak platí to, co píšu výše = že lže, pokud netuší, pak platí, že je to hlupák...

M. Kosejk 17.2.2014 9:13

Re: otázka

... A nebo už hledá unikovou cestu od těch svých demagogických teorií o samých pozitivech vystoupení z EU. To by byla alespoň dobrá zpráva, že si uvědomuje důležitost trhů uvnitř EU - předtím o tomhle ani nehovořil...