3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Dá se říci o řecké krizi něco nového?

O řecké dluhové krizi, která naplno a neskrývaně, před očima nás všech, probíhá od května 2010, bylo řečeno už asi všechno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 15.7.2015 21:19

Pane prezidente, pohrdání spontánním řádem lidského světa,

respektive jeho absolutní neznalost, je v pozadí a v základech lidského počínání. Bohužel i těch, kteří se pyšní tituly a "vzdělaností", která ovšem bez této znalosti je povrchní a mnohdy dokonce velmi irelevantní a škodlivá. Nestačí mít na paměti jen ekonomii, soukromé právo určuje to, co se smí a co ne. Na to se nesmí zapomínat, co zapomínat, to je dokonce to hlavní v lidském světě... Dzp.

J. Kanioková 15.7.2015 20:26

Naprostý souhlas s autorem..

Řecko 2015: Argentinské déjà vu -- http://finmag.penize.cz/ekonomika/301940-recko-2015-argentinske-deja-vu#comment_237556

A. Alda 15.7.2015 19:38

Řecko ať si dělá co chce,

ale my musíme urychleně vystoupit z EU!

F. Kusák 15.7.2015 16:03

No, pan Klaus

je taková chytrá horákyně. Poslouchal jsem včera s ním "interview" v ČT, kde přirovnal jednání EU pod taktovkou Německa s Řeckem k antické tragedii, snad možná k tragikomedii. No budiž, tomu se dá rozumět různě. A hlavně, vše bylo domluveno, připraveno a šlo jen o divadlo pro hloupý lid v EU. Tak to už zavání "hájkovinou". Ale hlavně mě nadzvedlo to volání k národním státům, hlídaným hranicím, národním měnám atd. Tedy v duchu teorie a la Klaus. Vše špatné pochází od EU a nejlepší by byl návrat k rozdrobené Evropě s maličkou Českou republikou. Nebo to mám pochopit v duchu britského koloniálního "rozděl a panuj". Neustále zdůrazňuji. že vlastní měna může být také obrovskou naší nevýhodou, resp. výhodou pro silné ekonomické hráče u nás, konkrétně Německo. Kurz měny je přeci cena, za kterou svou měnu prodávám, a ten může být pro nás taky značně nevýhodný, diktovaný třeba právě Německem. Dobře si pamatuji, jak jsme obchodovali za komunizmu se západem za kurz, který byl umělý a pro nás značně nevýhodný, takže jsme např. sběrový papír prodali Itálii za pár lir (v honbě za získáním tak potřebných deviz) a Italové pak se značným ziskem tuto surovinu prodali papírnám. Úžasně výhodné, že. Dnes se to děje samozřejmě mnohem sofistikovaněji, jen se mně pane Klausi nesnažte namluvit, že tento kurz je odrazem naší ekonomické úrovně.

Také výrok: prafrázuji: "postulátem je, že cokoliv řekne pan Švejnar, je omyl". Tak to už zavánělo zhrzenou milenkou, tedy byl to přeci bývalý sok v prezidentských volbách a Klaus nezapomíná.

Nedovedu si představit, že by pan Klaus radil Rusku, aby se rozpadlo na národní státy s vlastními měnami. Asi by ho pan Putin za takové rady nepochválil.

Pana Klause bych jednoduše nazval zlým a mazaným populistou

B. Rybák 15.7.2015 18:20

Pan profesor Václav Klaus

Děkuji Vám za velmi důležitou informaci o tom, že pan exprezident V. Klaus přirovnal v interview pro ČT jednání EU (pod taktovkou Německa) s Řeckem k antické tragédii, či spíše k tragikomedii, v jejímž závěru bylo vše bylo domluveno, že tedy šlo jen o divadlo pro voliče v EU, protože to byl jediný aspekt řeckého problému, který jsem v jeho dnešním, jako obvykle výborném článku postrádal.

Názor, že z eurozóny se navzdory teatrálním výhrůžkám především německých politiků nelze dostat, protože ta je všemu nadřazenou politickou prioritou vládnoucích EU-elit a že tedy vždy dojde k dohodě, která vyjde vstříc všem momentálním vášním tu (nejenom já) hájím od samotného počátku eurozóny! Ta totiž byla jako nástroj integrační hospodářské euro-války vytvořena!

Pokud někoho nepřesvědčí Tsiprasem podepsaná (a zároveň slovně znevěrohodněná) k uklidnění např. německých voličů sloužící dohoda, velmi rychle doplněná bezprecedentní nabídkou 30-letého odkladu splátek řeckých dluhů (která má uklidnit řecký parlament), pak nejspíš pravidla eurozóny v dohledné době nepochopí (časem to snad dojde každému myslícímu člověku).

P.S. Vlastní měna znamená svobodu, která při všech tlacích, kterým může být vystavena, nemůže být horší než eurokriminál! Kurz Kč slouží k udržování rovnováhy mezi vývozem a dovozem je poměrně stabilní (funguje tedy dobře) a jistě Vám neuniklo, že s ním na rozdíl od eura může naše centrální banka ve prospěch naší ekonomiky manipulovat!

Pan Švejnar především ovládá alibistické umění mluvit a nic neříct (žvanit) a je na rozdíl od V.K. plně závislý na svých politicko-korektních "postech", což je mnohem horší, než kdyby se mýlil!

A. Hrbek 15.7.2015 18:58

Re: Pan profesor Václav Klaus

Vážený pane Rybáku,

pokud jste si neráčil všimnout, tak CZK je díky ČNB pevně vázaná na EURo, a to se všemi důsledky. A současná ČNB nikdy nedovolí, aby směnný kurz CZK odpovídal skutečné ekonomické úrovni našeho hospodářství.

Jinak česká ekonomika je věcně z více než 70% vázána na EURo, takže řada velkých podniků vede účetnictví v EURech a dokonce podle německých účetních standardů. Do češtiny se to jen přeloží.

J. Kanioková 15.7.2015 20:22

Souhlas, Švejnar je neskutečně alibistický žvanil..

A že Euro je především nástrojem nátlaku pro "sjednocení" uměle vytvořená jednotná měna, která je dobrá nejvýš tak pro 4 - 5 států Evropy, o tom není pochyb.

Tajná historie Evropské unie -- http://www.voltairenet.org/article14369.html

J. Kyselková 15.7.2015 22:10

Re: Pan profesor Václav Klaus

Pane Rybáku - přesné, souhlas a dík.

P. Gabriel st. 15.7.2015 16:01

Je úsměvné, číst zde některé komentáře.

Komentující by se měli dobrovolně rozdělit na zasvěcené praktiky, tedy na ty, kteří alespoň nějakou dobu řídili výrobní firmu s alespoň deseti zaměstnanci, na teoretiky s alespoň trochou ekonomického vzdělání a na na naprosté teoretiky a pusté tlachaly. Těch prvních zde evidentně moc není, včetně autora článku.

M. Vondráček 15.7.2015 18:20

Re: Je úsměvné, číst zde některé komentáře.

Podle Vaší definice jsem zasvěceným praktikem. Přesto si dovolím vyjádřit souhlas s tím co autor o Řecku a EU píše. V čem konkrétně se autor mýlí, ať tu pustě netlacháme :-)

P. Gabriel st. 16.7.2015 8:32

Re: Je úsměvné, číst zde některé komentáře.

Tak to moc zasvěcený nebudete! Protože podstatou autorova,jinak naprosto úletného článku je tvrzení, že jádrem a zdrojem problémů Řecka je to, že vstupem do eurozóny přijalo parametry ekonomiky jiného typu! Což je směšné, protože neexistuje žádný typ ekonomiky, který byx dovoloval beztrestně žít trvale na dluh mnohonásobně převyšující příjmy a fixlovat výkaznictví! Jste-li opravdu zasvěceným praktikem, dobře víte, že při stejném hospodaření ve firmě byste dávno zkrachoval a skončil jako bezdomovec, nebo v kriminále! Panu Klausovi jsou ovšem takové elementární principi praktické ekonomie cizí!

J. Jurax 15.7.2015 20:29

Re: Je úsměvné, číst zde některé komentáře.

Podle Vaší kategorizace jsem naprosté teoretik, potažmo pustý tlachal. Přesto bych si dovolil s panem exprezidentem souhlasit.

A souhlas s panem Vondráčkem - v čem konkrétně se Klaus mýlí, ať tu není pustě tlacháno? :-)

P. Gabriel st. 16.7.2015 8:33

Re: Je úsměvné, číst zde některé komentáře.

Viz výše!

E. Erat 15.7.2015 16:00

Skvěle řečeno-napsáno, jako vždy.Děkuji.

Z. Baldova 15.7.2015 14:53

Hele P. Švejnochu

zase jsem ti hezky pohla se zluci o Donatovi ani nemluvim :):)

Z. Baldova 15.7.2015 12:57

Muj prispevek neni k tematu

Jen odpovidam tem co me napadaji kdyby radeji neco napsali k tomu clanku ale oni ne jen zvasty  co lidi chcete po lidech co obhajuji kolaboranta a podvodnika Klause

R. Tesařík 15.7.2015 13:40

Re: Muj prispevek neni k tematu

Co kdybyste napsala něco vy. Blábolení o podvodníkovi a kolaborantpovi jsou na hovno. Jsou to jenom bláboly.

Z. Baldova 15.7.2015 14:56

Re: Muj prispevek neni k tematu

Pane R. Tesařík at Vam nepraskne zilka na mozecku je to nebezpecne  Nakonec je videt ze o Klausovi nic nevite jen na okraj zvasty??? nerika Vam nic uvolneni z konta  ze Svycarska jen mala castka hned po zlocinecke amnestii co klaus dal zlodejum a mafianum 600.000.000 korun?

Z. Baldova 15.7.2015 15:01

Re: Muj prispevek neni k tematu

Kolaborant Klaus a blabol???   Asi  pane Tesarik mate zalepeny oci a usi jak se jedna o kolabornata Klause ( Proslov z Petrohradu podlizani Putinovi  omlouvani anexe Krymu spineni zapadu a dalsi a dalsi verejne vyroky Klause jsou u Vas zvasty??

P. Švejnoch 15.7.2015 14:40

Re: Muj prispevek neni k tematu

Paní Baldová, anoncovat v nadpisu "Muj prispevek neni k tematu" je zbytečné - o Vašich příspěvcích toto platí téměř bez výjimky, a koneckonců je to o nich i obecně známo... ;-)

S. Donát 15.7.2015 14:42

Re: Muj prispevek neni k tematu

:-)

Z. Baldova 15.7.2015 12:55

Mistr Pepa Vyskoc S. Donát

Pepanku jo jsou pripustne dva tvary president a prezident? kde jsi na tom byl pepiku ?Zase jsi me  zde  pomlouval? Kde jsi chodil do skoly? na Konevku do te pomocne blepsuly?

V. Vaclavik 15.7.2015 12:22

Recko a dalsi jizni staty jsou v podobne situaci

jako uz parkrat byla Argentina, ktera sice nemela americky dolar jako menu, ale jen svoji menu k nemu umele, direktivne, politicky uvazala. To pak melo za nasledek, ze Argentinci si zili nejaky cas na vysoke noze na dluh, ale ekonomiku to zabilo a skoncilo to devalvaci Argentinske meny, hyperinflaci...

Skutecnost je takova, ze zadne reseni takove situace neni dobre reseni, ani ten prechod na Drachmu, kterou by Recko mohlo znehodnocovat za ucelem povzbuzeni ekonomiky.

Dluzno dodat, ze tento zpusob povzbuzovani ekonomiky prinalezi do stare skoly ekonomickeho mysleni, tedy spise nemysleni, a mohl fungovat jak je predpokladano jeste v ne uplne rozvrkocene ekonomice. Jak znamo vsem, kdo takove socialisticke pokusy v ekonomice sleduji, tyto maji pri jejich opakovani mensi a mensi dopad, neprinasi ocekavane vysledky. Napriklad japonska ekonomika se porad ne a ne uz drahe dekady nastartovat, navzdory usilovnemu liti penez do ekonomiky, navzdory urychleni tohoto liti 'abenomikou', abeho tretim sipem...

V. Vaclavik 15.7.2015 11:46

A prijeti Drachmy to splaceni milliard zitra nejak umozni??

-> " Prestanme se tvárit, že akutní krizi lze rešit teprve v dlouhém období pusobícími opatreními – tzv. „reformami“ a „vnitrní“ devalvací (pro laiky – ponecháním starého menového kursu a snižováním cen a mezd). ...To s nutností zítra, pozítrí, popozítrí splatit miliardové dluhy žádnou souvislost nemá! " <-

A prijeti Drachmy to zitrejsi splaceni milliard nejak umozni?? Jak?? Je nejaky zazracny dedecek na privolani zvoneckem?

Rozdil mezi temito resenimi - prechod na mene hodnotou menu zavedenim Drachmy, anebo vnitrni devalvace (snizeni cen a mezd) -  je pouze ten, ze to prvni lze zavest direktivne, tedy zeshora, nasilnicky na vsech obyvatelich Recka, at se jim to libi nebo ne, zatimco to druhe reseni, ta vnitrni devalvace, je prvek dobrovolny (byt z nezbyti jineho vyberu) a tedy trzni. Znamena, ze ti nezamestnani Rekove musi byt ochotni (byt proto, ze jim nic jineho nezbyde) jit pracovat ze nizsi mzdy, coz umozni aby producenti mohli prodavat vyrobky levneji, tedy aby je prodali. Tim by se ekonomika 'zacala hybat' a casem by i ten jejich dluh slo splatit, alespon v takove casti, na kterou by 'veritele' pristoupili. Prechod na Drachmu jiz by slo znehodnotit by jen znamenalo, ze by se presne totez stalo direktivne, nasilim statu.

"Nadělali si dluhy, které nikdy nemohu splatit (což věděli i věřitelé)" - Veritele se ovsem spolehali na bohateho unijniho strycka, ze dluhy nakonec nejak zacaluje, a nevidim, jak by to nejak moc melo byt jine, kdyby Recko preslo na Drachmu a zustalo v EU. Vzdyt prece je plno jinych zemi i mimo EU (nebo zeme EU pred spojenim do dnesni Unie), kterym byly, jsou pujcovany penize na dluh, aniz by tyto zeme kdy mohly svuj dluh splatit. Se splacenim se nepocita (Paroubek jen rekl nahlas co vsichni vi, ze cisar je nahy), jen se dluh prevaluje a dokud se prevaluje, bere se to, jako ze vse je v poradku. A 'poradek' znamena, ze se pravidelne vykopa nova dira, aby slo zacpat starou a jeste nejaka zemina zbyla na rozfrcani.

B. Rybák 15.7.2015 16:39

Re: A prijeti Drachmy to splaceni milliard zitra nejak umozni??

Když je nějaký stát v dluhové pasti (jako teď Řecko), znamená to, že jeho dluhy jsou nesplatitelné, což jeho věřitelé dali teď jasně najevo svým návrhem na jejich (zatím) 30-letý odkladu splácení (čímž více než vyhověli požadavkům premiéra Tsiprase)!

Do té dluhové pasti ale spadlo až po té, co bylo vlákáno do eurozóny a od té doby je defakto v bankrotu nesrovnatelně delším a sumárně bolestivějším, než by byl jeho bankrot spojený s návratem k vlastní měně (při němž by jeho věřitelé o většinu pohledávek přišli např. 30-letým odkladem splátek), jímž by ale Řecko získalo zpět svou důstojnost a suverenitu!

Vnitřní devalvace je v demokratickém státu prakticky neproveditelná. Zvládli ji pouze některé pobaltské státy, vyděšené záměrně vyvolanou hrůzou z toho, že je spolkne a zmasakruje Rusko a nedávno i Řecko, které bylo tak vyděšeno zveličenými hrůzami bankrotu, že se stalo jedním z mála států s pozitivní bilancí čistého státního rozpočtu! Spekulanty s lichvářskými dluhopisy vyvolaná dluhová krize už mohla a měla skončit i bez vyvolání vášní, které zničili iluzi o EU-integraci!

Pravdu máte v tom, že věřitelé cynicky počítaly s tím, že EU-strýček jejich úvěry i s úroky zaplatí (kde jinde by v době EU-recese mohli s nějakým ziskem investovat)!

M. Rastislav 15.7.2015 11:34

politika diktuje ekonomice

Souhlas s článkem, jen si nedovedu představit svět, ve kterém by ekonomika diktovala politice. Přijatelnější by bylo, kdyby ekonomika radila politice.

V. Vaclavik 15.7.2015 11:54

Re: politika diktuje ekonomice

Ekonomika ma byt oddelena od politiky, tedy od statu, ze stejneho duvodu, proc je od statu a jeho politiky oddelena vira, tedy proc je a ma byt stat sekularni.

Kdyz politka dlouhodobe diktuje ekonomice, nesmime se divit, kdyz nakonec bude ekonomika diktovat politice.

M. Rastislav 15.7.2015 12:53

Re: politika diktuje ekonomice

Pane Václavíku, s některými Vašimi argumenty souhlasím, ale…

Před časem jsem napsal, že žijeme v době vědy a techniky, kdy poprvé v dějinách lidstva pracující menšina, díky moderním technologiím a vysoké produktivitě práce, uživí "nepracující" většinu.

Bohužel poroste strukturální nezaměstnanost, kdy vedle lidí s nízkou vzdělaností a nevalnou pracovní morálkou, kteří vidí život svůj i svých dětí jen s nataženou rukou ke státu, se objeví též lidé, kteří pracovat budou chtít, jen na požadavky moderních technologií nebudou mít.

Ale tohle se netýká Řecka, jen argumentu v článku VK, zda má politika diktovat ekonomice, nebo ekonomika politice.

V. Vaclavik 15.7.2015 14:38

Re: politika diktuje ekonomice

"objeví se též lidé, kteří pracovat budou chtít, jen na požadavky moderních technologií nebudou mít."

Volny trh zamestna kazdeho, kdo bude chtit pracovat. To je prakticky definicni vlastnost volneho trhu. Volny trh nikoho nevytlaci, to jen lide maji mylne predstavy, utvorene v dnesnim a minulem prostredi prorostlem kolektivismem, levicovymi myslenkami, predpoklady...

A jak jsem napsal, debata kdo, nebo co ma komu diktovat je debata falesna, diktovat nema nikdo, nic, nikomu. Politika a ekonomie zeme se nemaji co michat a kdyz se michaji, dopada to spatne, viz nase a svetova smutna az tragicka situace.

Chce se me zvolat, 'lide, probudte se'! Kdyz jsou dnes po roce 89 noviny a media vseobecne plne ekonomicko-politickych diskuzi, je neco strasne spatne. Je to v principu to same, jako kdyz se v mediich pred rokem 89 pranyrovaly nesvary socialisticke ekonomiky, kdyz se v novinach psalo o plneni planu, ze sklizen za pomoci brigady socialisticke prace dopadla dobre... V normalni zemi s volnou trzni ekonomikou by tyto veci tykajici se ekonomiky byly zalezitosti jen pro specializovane ekonomicke zpravodaje a zadna babicka, zadny Pepik, nebo nejaky pan Novak, by se nicim takovym nemuseli zabyvat ani o tom ve volbach rozhodovat. Ti 'zli kapitaliste' by se uz postarali aby byl blahobyt pro vsechny, kdo chteji pracovat, na kazde urovni lidskeho snazeni, stejne jako dnes jiz umi zajistovat vyrobu, takze uz neni treba v mediich pretrasat nesvary nedostatku toho ci onoho, treba toaletniho papiru. Ale pretrasa se treba korupce, a pretrasa jen protoze socialisticke regulace jsou posvatna krava a verejny danovy hrnec musi byt dej se co dej, aby si z nej nekteri mohli brat plnymi hrsti, prednostne, pokoutne....

Lidem proto rikam, zijte si v tom socialistickem hnoji, kazdy si lehne, jak si ustele.

O. Uživatel 15.7.2015 11:10

Uživatel požádal o vymazání