4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Byrokratické slivky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
viktor 2.6.2009 16:56

příliš mnoho úředníků

Z té plejády předpisů EU o zakřivení banánu, výrobě vína a jiných nesmyslů velmi produktivně plozených EU vyplývá jeden fakt:  Je přebyrokratizováno a na veškerý život si byrokrati nárokují vytvořit  normy posléze vpravené do zákonů. Elegantní řešení v ponechání na výrobci a spotřebiteli zda akceptuje nějakou technologii je pro byrokrata nepřijatelné. Co by mělo být normou, to je informace o tom co spotřebitel kupuje obsahem a jakou metodou je výrobek vyroben. Zdá se že jsme sami na čele snažení v rámci EU, na všechno se tu vypracovávají zákony. Zákony, o kterých všichni předem ví, že se nebudou dodržovat. A tak občan který jde metr od přechodu, jede o 1 km rychleji a pod. nedělá nic jiného než přestupuje zákon. Stejně tak když odhodí PET láhev do netříděného odpadu, nebo se zpozdí s hlášením či platbou o 1 den. Zákonodárci asi nepochopili, že právě v tomto soustavném vědomém porušování zákona se občan stává k zákonnosti imunní. Zejména, když sami zákonodárci mají pro svoje obcházení zákona plejádu výjimek ze zákona. A okázale to plebsu dávají najevo např. tím jak s majáčkem na střeše Vás vytlačí ze silnice, kde zřejmě vy nemáte na rozdíl od vyvoleného co dělat. V poslední době už nestačí obcházení zákona a tak se nyní tvoří účelové zákony na obcházení ústavy. Jako by to byl cár papíru.  Že kvalita zákonů je více než nevalná a že existují stovky novel a dodatků k zákonům ve kterých se ani sami poslanci nevyznají je prostě fakt.  Pol. strany se snaží vnutit dojem své nepostradatelnosti , na kterou občan po zkušenostech už dávno rezignoval. Nechme se překvapit, které volené kukaččí poslance coby potencionální přeběhlíky si strany ve volbách připraví do dalšího období kdy budou potřebovat jen sami sebe a občan jim opět bude ukradený. Volební heslo všichni dobře známe: Dej nám hlas a běž...no až tam. Neslyšel jsem dosud, že by někdo zůčtoval se svým volebním programem a že by se takovou blbostí před volbami vůbec zabýval. Jestli jsem něco pominul, předem se omlouvám.

mp 2.6.2009 16:33

automaty na mléko

ono už se to nějak řeší, a to automaty na mléko,  viz například: http://kramlik.blogspot.com/2009/01/automat.html

Hnyk 2.6.2009 16:24

Čechům se nikdo nezavděčí

Pořád brečí, že EU přiliš mnoho reguluje a zakazuje a když chce EU jeden zákaz odvolat, tak začnou brečet, že v budoucnu něco nebude zakázané.;-D;-D;-D

VaclavC 2.6.2009 14:38

Proboha

stat/unie necht kontroluje, jestli vyrobce neuvadi nepravdy a neklame tim spotrebitele, tedy jestli jestli ono michane vino nevydava za opravdove rose. To je maximum (dovedl bych si to predstavit i bez teto kontroly). Jinak at se laskave do niceho nemota, jestli se najdou kupci pro michanici, tak at si ji kupuji, co je komu potom ...

fg 2.6.2009 15:28

Re: Proboha

právě že chtějí vydávat míchanici za rosé

Cricket 2.6.2009 14:25

Nepochopila

EU nám přikazuje, co máme dělat. To je socialismus. Oč pevněji by Evropa fungovala, kdyby ji vázal jen společný trh, kde by bylo smlouvou jednoznačně řečeno, co se nesmí, nikoliv co se musí. Včetně toho, co udělá EU, když nám do toho někdo hodí vidle- tedy nás ohrozí. Nebylo by to na tisících stran smlouvy a bylo by to jednodušší. Socialisti se ale raději drbou levou rukou za pravým uchem.  Autorka nepochopila a nikdy nepochopí, jak funguje společnost.

Václav 2.6.2009 12:27

Můj ty Bože

proč by se měl bruselkský úředník starat o to, jestli někdo dělá víno růžový, zelený nebo modrý. Jediné kriterium musí být, jestli to někdo bude kupovat. Pravomoc úředníka MUSÍ končit u toho, že víno neobsahuje zdraví škodlivé látky. Celá unie, jdoucí tímto směrem je jatastrofální úlet;-€

Richard III. 2.6.2009 12:45

Re: Můj ty Bože

Václave, máte naprostou pravdu, ale vysvětlujte to těm stádům zabedněnců v Bruselu, kteří nejspíš nemají do čeho píchnout a tak si krátí čas pitomostmi.

Ale vážně: celá akce je asi iniciovaná jižními výrobci vín - nepříliš kvalitních bílých i červených - kteří nemají odbyt. Tohle je ta pravá lobby, která může Evropu utopit v nekvalitě dnes rosé vína, zítra třeba pohonných hmot pro automobily.

Mila_N 2.6.2009 12:55

Re: Můj ty Bože

Základ je aby to bylo viditelně označeno - kdo to pak bude chtít koupit je jiná věc.

zn. České pivo - taky se povolilo vařit silnější a pak ředit na nižší stupně, buhužel to na láhvi uvedeno není, protože je to povoleno a není součástí povolení toto uvádět.

Jakub 2.6.2009 16:46

Re: Můj ty Bože

ať si míchá kdo chce co chce ale nesmí to současně vydávat za něco čím se to prostě nestane.

JJ. 2.6.2009 8:29

Bruselsky na ceskeho urednika nema

cesky dokaze uctovat novorozenci v inkubatoru za pobyt v nemocnici a jeste to nazyvat regulacnim poplatkem, ktery ma omezit zbytecne naduzivani. Cesky dokaze, ze zena na vozicku jedinym skrtem pera chodi.

V tomto konkretnim pripade nejde ovsem o urednicky, ale o politicky spor. Bruselskemu byrokratovi je uplne jedno, jak dopadne, pouze bude vysledek implementovat. Stejny spor, stejny lobying, stejny vysledek by byl i v pripade, ze by EU fungovala na bazi EHS. Proste si autor chtel kopnout, tak si kopnul. Ninak je to o nicem.

dvd 2.6.2009 9:07

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

stejny vysledek by byl i v pripade, ze by EU fungovala na bazi EHS   --- a na to jste přišel jak? Hlavou?

Jarda 2.6.2009 11:24

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

A nemá pravdu? Jak by Brusel mohl zakázat míchání červených a bílých vín, když by EU fungovala pouze jako společenství volného obchodu? Zajímavé je, že když EU něco reguluje, je špatná, a když tady chce jednu regulaci zrušit, je zase špatná.

Sumo 2.6.2009 12:14

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

Tohle není o regulaci, ale o povoleném klamání kupujícího. Zas jeden, co nechápe přečtené. Charakteristika růžového vína nespočívá jen v barvě, ale především v postupu výroby a v surovinách. Je to jako nastavovat slivovici levnou vodkou, vždyť stejně zůstane bílá.

JJ 2.6.2009 12:57

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

To vi kazdy, ale nemuze za to Brusel. Severske zeme chteji michat, frantici a snad cesi jsou proti. Proste se nemuzou dohodnout, stejne diskuze by vedli i kdyby nebyla EU, ale pouze EHS.

Nakonec se to snadno resit jasnym oznacenim ci popisem zpusobu vyroby, az se dostatecne pohadaji.

JJ 2.6.2009 12:58

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

vedly ..

zk 2.6.2009 13:13

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

Jo, severské země? Naopak Italové, protože jim víno přebývá, takže vymysleli "růžové". EHS a EU se nedá srovnávat.

JJ. 2.6.2009 15:19

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

V principu je to jedno. Proste by se vedla stejna debata, jde o politiku a lobying, urednici v tom tentokrat nejedou.

zk 2.6.2009 13:12

Re: Bruselsky na ceskeho urednika nema

EU nezakazuje míchání červených a bílých vín, ale právě naopak. Všechno, co EU reguluje, nařizuje, zakazuje, přikazuje, je špatně.Rv

Marta 2.6.2009 8:24

Napřed

se EU háčkovala do kvality vín členských zemí, dobře ať se vyrábí kvalita. Teď  zase propaguje slivky, to nemají jiné starosti ?

Zebra 2.6.2009 8:22

Tohle je velmi cenný článek,

kvůli odkazům na růžové portály. Samotná jamrování na aktivitu/pasivitu EK ohledně povolení/zákazu výroby toho či onoho je IMHO mimo mísu. Ze zákazů má smysl jen ten nepovolit mixérům pod trestem zkopání do kulata užívat pro své mixy označení rosé nebo růžové víno analogicky k zákazu užívat označení rum pro etylalkohol z bramborových šlupek či jiného sajrajtu.

honzak 2.6.2009 13:09

Re: Tohle je velmi cenný článek,

Zcela mimořádný souhlas.

Jenda 2.6.2009 14:16

Re: Tohle je velmi cenný článek,

Tak tak. Ze se tomu v techhle koncinach rika rum uz takovych sto let to je uuuuplne jedno. Mimochodem, vsiml jste si, ze si v obchode nemuzete koupit marmeladu? Ono totiz nejakeho imbecilidiota napadlo, ze marmelada se prece dela z pomerancu. Nekde. Kdesi. Ochutnal jste to nekdy? Hnus velebnosti! Ze se tady marmelada desitky let rika necemu uplne jinemu? Nezajima! Sjednotime! ZkEUrvime!

honzak 2.6.2009 6:40

jestli to soudruzi

v bruseli povolí, tak si s radostí přečtu příslušnou ČSN EN. To bude počteníčko!

mamina 2.6.2009 1:54

"Byrokratické slivky".

 Haha! Tak to je dokonale adekvátní...

antibyrokrat 2.6.2009 1:17

Zrusit regulace

Probuh, at si kazdy vyrabi co chce, kdyz se najde kupec a spotrebitel, proc ma evropsky byrokrat kazdymu koukat i do talire nebo do sklenicky s vinem. At se sakumprask zrusi vsechny dotace, vsechny kvoty a omezeni a trh si s tim poradi. Jediny na co urednik ma pravo dohlizet je, aby na flasku vyrobce poctive napsal, ze je to mix bileho a cerveneho. Vyreseno. Jestli to nekdo bude vyrabet a trh si najde treba mezi homelesama, co je komu do toho??

míra 2.6.2009 10:38

Re: Zrusit regulace

Přesně tak. Navíc autorka nejspíše kvůli neznalosti věci dělá z komára velblouda, protože situace, kterou popisuje, zde už dávno reálně existuje a český vinohradnický zákon jí umožňuje, víno musí být ovšem označeno jako známkové. Například v Roudnici dělají modrý portugal s mullerem a vůbec to není špatné. Dovedeno do důsledků- v tom případě to bude platit pro všechny a můžete se rozloučit s pravým šampaňským, to se totiž dělá právě takhle, tedy scelením červeného a bílého.:-)

zk 2.6.2009 13:21

Re: Zrusit regulace

No, neznalý budete spíše vy, protože známková vína je něco jiného než víno růžové, které se nevyrábí smícháním červeného a bílého, ale vyrábí se pouze z vína červeného, kdy se bobule nechají určitý čas vylouhovat, aby měl vinný mošt růžovou barvu. Pravé šampaňské je vyráběno pouze v kraji Champagne, jinde je to vždy víno šumivé. 

míra 2.6.2009 13:38

Re: Zrusit regulace

Ach jo, mohl byste si můj příspěvek přečíst, než na něj budete reagovat? Známkové víno je jistě něco jiného než víno růžové, nicméně znovu- i smícháním mohu vyrobit "barevně" i chuťově růžové víno, ovšem musí být deklarováno jako známkové, co je na tom k nechápání? Spotřebitel není klamán, má to na lahvi jasně napsáno a můžese rozhodnout dle libosti.

Děkuji za poučení, nicméně reagujete opět úplně mimo mísu, takže ještě jednou. Pravé růžové šampaňské se vyrábí tak, že scelím červené a bílé a já se tedy jedovatě ptám- i to bude zakázáno?

R.J. 2.6.2009 1:08

Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Ať si každý vypěstuje a  popřípadě spančuje co chce, pak si to buď prodá, nebo vleje do hajzlíku. Je na tom něco složitého k pochopení ?