23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

EVROPA: Byrokratické slivky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
map 2.6.2009 7:12

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

S dotacemi do zemědělství to není zase až tak úplně jednoduché. Dám příklad. Současná výkupní cena mléka je méně než 5 korun. Výrobní více než 8 korun. Pokud by nebyly dotace, kravíny by musely vybít stáda. Příští rok by jistě cena mléka razantně stoupla, nebyly by však krávy a mléko by se začalo dovážet. Důsledky zvažte sám.

liberal shark 2.6.2009 7:31

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Myslím, že právě dotace udržují tento šílený stav nadprodukce mléka a příliš nízkých výkupních cen. Kdyby nebyly, pak by se produkce mléka ustálila kolem reálné potřeby trhu, stejně jako výkupní a prodejní ceny.

Jenda 2.6.2009 14:17

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Nedprodukce s tim nema nic spolecneho. Staty uz davno taji lidem kolik skutecne stoji potraviny.

Lukas B. 2.6.2009 7:32

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

nějak nářky chovatelů mléčného skotu nechápu. teda nějak nechápu, proč prodávají tak levně do mlékárny, když můžou prodat draze spotřebiteli. mléko. né odstředěnou vápennou vodu. opravdické mléko od vemene. s tučností odpovídající čemusi, co se prodává pod jménem smetana do kávy. typicky na vesnici, na loukách stračena vedle stračeny, zajdu do koloniálu, chci mlíko, mají jen trvanlivé odtučněné, chci sýr, mají jen polorostlinnej ajdam a tavenej.  a představte si, voni vosum hodin denně obskakují krávy, a snídají ajdam a odtučněné mléko z krabice.

chápal bych volání o změkčení regulací, aby bylo možno mléko od krávy prodávat a dělat sýry na statku v kuchyni....

F..A.Kekule 2.6.2009 8:12

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

To myslíte jako že byste si zašel s konvičkou do chléva a tam vám nalili litřík mléka? A zkusil jste si někdy ochutnat čestvě nadojené? Já ano a přiznám se, že jsem nedopil, už jsme zvyklí na něco jiného.

Schumacher 2.6.2009 9:46

Čerstvě nadojené ?

Ňááám ! K tomu kus čerstvého měkkého díratého chleba, to je pochutnání, netřeba něčím mazat. Žádné homogenizované, egalizované, pasterizované. Protože leckterý  homogenizovaný a egalizovaný EUobčan by se  po tom potento, zatrhneme to všem.

R 2.6.2009 10:06

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Čerstvě nadojené mléko je na naši chuť už  příliš mastné.  Je třeba aspoň den v chladu a klidu nechat takové mléko odstát od smetany, potom je teprve k pití. Smetana je potom surovina při vaření Nebo když takové mléko zkysne, vznikne vedle pitelné syrovátky velice kvalitní tvaroh, ten potom rozmíchaný se smetanou a dalšími přísadami je perfektní s chlebem...... Vesměs všechno suroviny, které z kupovaného mléka mají podivnou nebo až přímo nepoživatelnou chuť.

R.J. 2.6.2009 12:07

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Přesně,to je moje zkušenost, nejvíce lituji kyslého mléka, v létě osolené, vychlazené, neznám větší požitek. Nebo to čerstvé máslo. Ujedl bych se ho. Na máslo nastavené 20% sušiny ze syrovátky nejsem zvědav, je to ekl.

Schumacher 2.6.2009 12:44

Jo.

Jo. Jojojojojojo. Ńáááám !

Schumacher 2.6.2009 12:40

Moc mastné ?

Na mou ne. Ne na žízeň, ale na jídlo. A zkysané -nahoře vrstva másla, pod ní máslová smetana, pak méně tučný rosol a u dna syrovátka. To neznají supermarketoví zákazníci zvyklí na na bílou vodu za 7,90 a supermarketové patlaniny. To se nedá porovnat s domácím tvarohem s pažitkou. Před deseti lety  jsem byl na Slovensku na planinách u Řožňavy, u jeskyňářů. Kupovali jsme tam od místních kola čerstvého domácího sýra. Posolili, popaprikovali, lahoda to byla. Nikdo se po tom nepotento. Sýr byl z mléka krav a ovcí pasoucích se na "závrtech" v krasovém území. Závrty jsou krasové propadliny, taková trychtýřovitá údolíčka porostlá mateřídouškou a jalovci. Krávy, ovce a kozy je spásají a všechno to je v mléce cítit.

R 2.6.2009 14:10

Re: Moc mastné ?

No, první den bylo nadojené mléko čerstvé. Druhý den bylo na vysbírání smetany a na konzumaci. Třetí den bylo jako kyška poslední vhodný den na konzumaci nebo poslední vhodný den na převaření a získání konzumovatelného tvarohu a syrovátky. Čtvrtý, pátý den byla na povrchu sytě žlutá vrstva másla a smetany s nahořklou až intenzívně hořkou chutí a pod ní byla vrstva silně kyselého zkysaného mléka a ostře kyselé syrovátky a to všechno dohromady začínalo docela smrdět po zkaženém mléku. Jako jídlo to bylo velice průjmotvorné. Když se to nechalo ještě pár dní, smrad se stal nesnesitelný a na mléku se objevil penicilín.

Takže ono se tady krásně básní o čerstvě nadojeném mléku, ale v reálu se obávám, že to čerstvě nadojené mléko kvůli své velice krátké době trvanlivosti by dneska jako zboží pro masovou spotřebu neobstálo.

Jenda 2.6.2009 14:21

Re: Moc mastné ?

Kdysi byla vynalezena pasterace jako zpusob jak sterilizovat mleko a pritom ho prilis nezmenit.

Az dodatecne se na to nabalil prumysl, ktery nejdriv mleko poradne prefiltruje a zbylou neprefiltrovatelnou mirne zabelenou vodu pod obchodnim nazvem Mleko prodava. Ono by stacilo vratit se ciste jenom k te pasteraci.

Schumacher 2.6.2009 15:47

Déle než třetí den nevydrželo.

Bylo prohnáno trávicím traktem ;-)

Jenda 2.6.2009 14:18

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Vy jste zvykly!

R 2.6.2009 8:50

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

O tom se tady diskutovalo před pár roky, když se drobný prodej mléka rušil. Protože požadavky na hygienické a jiné provedení takové minimlékárny vystoupaly do neúnosné výše a z drobného prodeje mléka by se to v žádném případě nerentovalo. Zásada v EU je totiž taková, že i takovýhle drobný prodej je považován za potravinářský provoz stejně jako obrovská mlékárna a požadavky jsou v obojím případě stejné.

Jinak u mléka a sýrů se to v malém množství obchází tím, že jsou prodávány ne jako potravina pro lidi, ale jako krmivo pro zvířata, tam zatím takové přísné podmínky nejsou.

vesničan 2.6.2009 9:32

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

jestli máte chut´na mléko,tak se nestyd´te a někde na vsi si o něj řekněte.časem se naučíte  vzít i pro souseda a jednou týdně to stačí.V lednici vám vydrží.A ještě ušetříte.To prvotřídní mléko bude stát odhadem 12,-.A možná seženete i kozí.

R 2.6.2009 9:58

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Vážený pane,  označujete se za vesničana,ale nejspíš vesničan nejste. Jinak byste věděl, že kromě ekologických minichovů všichni normální zemědělci, kteří dodávají mléko cisternami do mlékáren, vám neprodají ani kapku. V současné době totiž nemají ve svých chladírnách mléka oficiální "kohout" pro odběr mléka menšího množství než je jedna cisterna a kdyby to do bandasky natočili někde provizorně z kohoutu a dověděla se to hygiena, dostali by takovou pokutu, že by nejspíš skončili. ;-(

A mlého v současné době za 12 nepotřebuji, protože už asi 3 měsíce piji mléko ze supermarketu litr za 7,90.

K. Polák 2.6.2009 11:39

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Vážený pane, to že pijete mléko  si bohužel jenom myslíte. A ten kohout pro odběr malého množství má mnoho chovatelů.

R 2.6.2009 13:57

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

To jsou jen řeči. Supermarketové mléko ošetřené UHT záhřevem je stejné mléko jako to přímo od krav. Je jen na odstředivce trochu zbavené tuku a trochu je tam cítit ten UHT záhřev. Rozhodující je, čím jsou ty krávy krmeny a v jakém prostředí žijí. Dokud to bylo podle hygienických předpisů, prodávali chlazené mléko přímo od krav i v našem kravíně. Ze stejné nádrže, z které plnili cisterny odvážející mléko do mlékárny. Bylo mastnější, jinak chuť byla téměř stejná. Další rozdíl byl pak ten, že z toho mléka od krav se mnohem ochotněji odlučovala smetana a mléko na zakysání na tvaroh a syrovátku se nemuselo očkovat jako mléko ze supermarketu. Cena byla o několik korun vyšší než balené mléko v supermarketu. Rozhoduje, jako vždy, výrobní cena. Zrušte kravíny a siláže, krávy nechte na pastvě, případně ještě rovnou na nějakých podhorských loukách s různými aromatickými bylinkami a budete mít mléko, o kterém tady básnite. Ale taky budete muset zdvoj, zečtyřnásobit náklady na litr.

Schumacher 2.6.2009 12:16

Mléko ze supermarketu za 7,90 ?

Řeč se vede o mléku, ne o bílé vodě. Porovnejte mléko ze supermarketu s čerstvým mlékem od místního zemědělce. To je sakra rozdíl. Že čerstvé je tučné ? Chleba k němu si nemusíte mazat průmyslovým supermarketovým fujtajblem.  A k tomu domácí tvaroh, ňam. Čerstvé mléko bude brzy zakázáno, jeho prodej bude ilegální, u velkých měst budou zřízeny potravní hranice, kde Vás budou šacovat akcízové jestli z divočiny nedovážíte nebezpečné neprověřené potraviny.

Schumacher 2.6.2009 9:48

Zásada EU ? Kdo ji schválil ?

Kdo nevyjednal výjimku ? Koho za to pověsit ?

Schumacher 2.6.2009 15:46

voni vosum hodin denně obskakují krávy, a snídají ajdam a odtučněné mléko z krabice.

R^;-D;-D;-D No, voni ne, ale lufťáci z Práglu jo.Ouřad to hlídá aby se, zvyklí na vápennou vodu, nepotento. Krom ouřadu ještě monopolní odběratel na celou nasmlouvanou produkci. Někteří dávají do smluv, že jakmile prodáte jinému jakékoli množství, je to důvod k vypovězení smlouvy. Mají monopol a jinému neprodáte a jste na huntě. Příčinou toho, že není místní produkce je stát chránící monopol. Samozřejmě, pro občanské blaho, jak jinak.

R 2.6.2009 8:30

Re: Jednoduché, žádné dotace,žádné kvoty, žádné problémy.

Pokud by nebyly dotace, tak by výrobci mléka během pár let snížili počet krav na patřičný počet a ceny mléky by se ustálily na ekonomické výši. Každá země by měla své výrobce a mlékárny. Současný systém dotací, kromě toho, že stejně peníze na dotace je třeba odněkud vzít, takže v průměru to vyjde nastejno, je jen nástrojem, kterým úředníci v Bruselu zvýhodňují mlékarenský průmysl své země na úkor jiných zemí Eu, obvykle těch nástupnických.  Systém dotací je nepřehledný a nadstavený tak, že v jedněch zemích EU mlékarenský průmysl kryje  vlastní potřebu obyvatel a ještě se dávají dotace na export přebytků, které se vyvážejí do okolních zemí a jinde v těch okolních zemích jsou potom dovážené výrobky tak levné, že likvidují domácí mlékarenský průmysl.  Takhle je to s většinou dotací EU

Schumacher 2.6.2009 9:40

Výkupní cena pět, výrobní osm...no a ?

V obchodech za dvacet. Rád bych výrobci dal vydělat a přitom platil méně. Určitě bychom se dohodli na patnácti. Kdysi byly místní mlékárny, místní prodej, místní výroba tvarohu a sýrů. Nikdo se po tom nepotento.  Dnes se to vozí do supermegavýroben s ultraturbo EU hygienou podle EUultrasuper rozkazů. Výsledkem je, že zemědělec se tak tak uživí, koncový zákazník zaplatí majlant. Místo místních výrobků si může koupit sýr ze zahraničí. deset deka za osmdesát korun, prý tamní specialita. Máslo z Irska. Rád bych viděl hygienické podmínky tamní výroby. Tam nařízení EU neplatí ? Aha, prosadili si  výjimky. A my ? Proč ne my ? Aha, naše vláda....Pak není divu, že zemědělci láteří a přitom mléko je drahé. A naše vláda za všechny prachy.

R 2.6.2009 10:14

Re: Výkupní cena pět, výrobní osm...no a ?

To je vysloveně zelené téma, preferovat spotřebu potravin přímo v místě vzniku, místo aby se potravina proháněla stovky kilometrů přes sklady, potravinářskou fabriku, zase sklady a potom supermarket.

Otázka je, o kolik by stouply ceny potravin z takového místního maloprovozu oproti ceně z velkoprovozu a supermarketu, kde dokáží cenu srazit  přes různé akce a kdo si dá práci, kupuje potom velice levně. Jak moc by to ještě bylo akceptovatelné. Třeba mlíko já posledních pár měsíců kupuji převážně za 7,90 za litr...

Riki 2.6.2009 11:15

Re: Výkupní cena pět, výrobní osm...no a ?

A jste si jist zda kupujete opravdu mléko? :) Problém v našich krajinách je v tom, že dříve než proběhla transformace a stabilizace v zemědělství a následně ve zpracovatelských odvětvích byly do republiky vpuštěny obchodní řetězce které kapitálově slabé místní firmy hravě převálcovaly, takže i kdyby dnes vzniklo odbytové družstvo malovýrobců produkující jistě úžasné čerstvé a žádané mléčné výrobky (nebo i různé jiné) nebude mít možnost jak je dostat ke konečnému spotřebiteli.

V této souvislosti je pošetilá loni problematická snaha českých turistů vozit sebou na dovolenou do Chorvatska mléčné a masné výrobky, já osobně se na tamní poctivé mléko, tvarohy,sýry a smetanu (o pršutu nemluvě) vždy těším, jsou podstatně lepší než u nás...

R 2.6.2009 14:00

Re: Výkupní cena pět, výrobní osm...no a ?

Rozdíl je minimální. Kromě tuku se z mléka nic neubírá a taky se do něho nic nepřidává. Ta trvanlovost rok nebo kolik má UHT mléko ovšem zase někde jinde zákonitě ubere. Zkuste půl roku skladovat nadojené mléko, co z něho bude.

Jenda 2.6.2009 14:24

Re: Výkupní cena pět, výrobní osm...no a ?

Jasne. Krome tuku se nic neubira. Co takhle vitaminy rozpustne v tucich? Nic?

Schumacher 2.6.2009 15:38

Mléko nekupuju na skladování ale na pití a papání.

Na skladování ho kupují obchodníci překupníci. Vím, cesta za městským zákazníkem je dlouhá. Jenže to neznamená, že čerstvé mléko nemůže být k mání v místě výroby. Nebo hůř, dokonce nesmí být. Chápu, že chtějí-li v Briseli naše mléko podle EU norem aby se tamní nepotento, mají ho mít tamní zákazníci podle EU norem. Jenže to neznamená, že takové ho musejí mít všichni. Nechtějí-li ho tady, nemusejí sem jezdit, nikdo jim ho nevnucuje. Můžou si  Euromléko podle euronorem dopřát doma. Ale ať nebuzerují místní.

mol 2.6.2009 1:03

A co takhle

A co takhle neregulovat, neomezovat, nepropagovat, nechat vinaře ať dělají, co uznají za vhodné a všechny ať pijí, co jim chutná. No jo, jsem příliš zpátečnický...