2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Absurdity kolem aut

Zbytečná nařízení, nesmysly, které musíme zbytečně platit, kam se svět aut řítí a pár postřehů navíc. Taková erupce naštvání v jeden večer. Uznávám, že to není homogenní - spíš by to vydalo na několik samostatných článků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 30.4.2021 3:18

Tak nějaká uhlíková stopa se dá spočítat u každého výrobku nebo u každé činnosti. Další otázka je, jestli to je právě příčinou nějakých klimatických změn.

Samozřejmě, že se někdy hodí a jindy ne. Třeba po nemocné Gretě, která chaoticky a nesmyslně plula oceánem, při její cestě dvěma tryskáči pro doprovodný ansámbl tam a zpět do Švédska uhlíková stopa jistě nezůstala.

Údaj o kontejnerových lodích z Číny, který jsem uvedl výše, je důkazem stupidity (nejen) zavádění elektromobilů.

L. Novák 30.4.2021 3:53

Počítejte si, co chcete, ale stejně je to blbost! ;-)

R. Langer 30.4.2021 5:48

Jo, dá. A pořád to bude nesmysl. :-P

P. Dvořák 30.4.2021 7:15

Spočítat něco, co jde spočítat, není nesmysl, protože to má exaktní výsledek. Např. porovnat spotřebu X lodí se spotřebou Y aut.

Nesmysl je, na základě toho naplánovat záchranu planety.

L. Novák 30.4.2021 7:28

Tak tomu říkejte normálně spotřeba, a ne "uhlíková stopa". Uhlík je základní biogenní prvek a bez něj by nebylo života na planetě Zemi. Jenom zelení idioti vytvořili z uhlíku nebezpečnou látku, stejně jako jsme se jim vysmívali za velmi nebezpečný dihydrohenoxid... :-P

L. Novák 30.4.2021 12:50

...dihydrogenoxid...

P. Dvořák 30.4.2021 14:52

Ale my se přece nerozporujeme. Já jsem jen poukázal, že ti zelení magoři by zrušili auta a odůvodňují to m.j vypouštěním uhlíku z výfuku.

Ale např. kontejnerové lodě, které ho vytvoří mnohonásobně víc, jim nevadí.

L. Novák 30.4.2021 19:07

Ale ano, to je v pořádku, ale přebral jste jejich klimaalarmistický matoucí slovník ("uhlíková stopa"). :-)

R. Langer 30.4.2021 5:47

Ano. A pořád to přesto vyprodukuje MÉNĚ EMISÍ, než kdyby se celý ten náklad té lodě rozvezl kamiony. Takže je to celkem v pohodě. ;-)

K. Machala 30.4.2021 2:15

Na palubě Titanicu se zatím ještě tanci, a tak lid volicsky zvoli zase ty, kteří vůči temto euronesmyslum neřeknou v Bruselu ani popel, natožpak aby je blokovali v EU nebo odmítli jejich účinnost na našem území. Vždyť přece mlčné korumpující dotace vybraným jsou tak sladké.

L. Novák 30.4.2021 2:05

Konečně zase jeden rozumný článek od člena Svobodných. Po dlouhé době...

No, a co teď s tím? Státní ani soukromé finance nejsou perpetuum mobile a inflace tlačená vládou a ČNB žádné nové hodnoty nevytvoří. Já si nikdy elektromobil nekoupím, ani kdybych na něj měl. A až to všechno semele trh a vyplivne vyhodnocení, budeme nejspíš už zase žít v jeskyních nebo zemljankách a budeme se modlit, aby už konečně přišla ta vyhlašovaná oteplovací změna klimatu a nemuseli jsme se v zimě třepat v nevytopených bytech. Má to jednu výhodu. Zelenými idioty vyvolaná energetická a výrobní krize dopadne i na ně, v lepším případě ztratí voliče, v horším skončí na kandelábrech viset za provaz... :-P Šílenci zelené EU EU spojte se!!!

V. Mokrý 30.4.2021 4:02

R^ !!

J. Sinnreich 30.4.2021 0:51

Jenom predstava milionu aut, kazde s devitimetrakovou lithiovou baterii (k uhaseni potreba cca 30 000 galonu vody) je desiva. Sidliste, kde z kazdeho okna visi prodluzovacka. Ale to asi nehrozi, neb tyto auta budou jenom pro vybranou spolecnost ekomajetnych.

V. Braun 30.4.2021 1:31

Pokud jsem něco četl tak el. auta se hasí "ponořením do kádě", an to je myslím potřeba méně než cca sto kubických metrů vody. Jinak jsem již před lety byl ve Finsku a prakticky na všech nových parkovištích bylo možné u každého stání nabíjet el. auto.

Takže ty vaše dva důvody jako důvody proti elektromobilitě moc neobstojí. Jinak osobně si myslím, že současná technologie ještě nedozrála a i moje další auto, pokud se ještě nějakého dožiji, bude se spalovacím motorem. Jsem ale rád, že el. auta kupuje stále více lidí a platí tak vývoj, snad se i já dočkám a alespoň zažiji něco opravdu masově použitelného.

L. Novák 30.4.2021 2:25

Plácáte nesmysly jako obvykle. Elektromobilů se zatím prodává jen zanedbatelné množství a to i díky masívním státním dotacím. Už i ten dementní Bidden v USA po svém zvolení vyhlásil dolarový dvoubilionový "klimatický" tunel, z něhož budou podobné zelené nesmysly dotovány. U nás, resp. v celé EU, na rozdíl od USA, je zavedeno vysoké zdanění ropných paliv (řád stovek miliard Kč ročně), které budou (v případě masívní státem vynucené elektromobilizace) chybět. Kde je stát vezme peníze na astronomické investice do elektroenergetiky, která BUDE MUSET zajistit zdroje pro provoz elektromobilů? Zdaněním "paliva" pro elektromobily. Je to jako ta písnička Pes jitrničku sežral...:-P Drahá elektřina, blackouty, rozvrat hospodářství...

Ale to je pořád dokola a technicky a ekonomicky negramotní zelení idioti na tyto otázky nemají odpověď... Piráti to ještě umocňují komunistickým "zaručeným příjmem" pro všechny. Peníze bude dodávat Státní tiskárna cenin, resp. ČNB po zákazu používání hotovosti bude provozovat komunismus elektronickou cestou...

Bude legrace tohle pozorovat při nemožnosti do dění nějak účinně zasáhnout. Kdysi jsme měli na stužkách na stužkovém plese (za tuhé komunistické totality na tehdejší dobu poněkud recesistický) nápis: "Zastavte svět, chci vystoupit!". Nikdy by mě nenapadlo, jak bude v době mého odchodu do důchodu aktuální... :-/

V. Braun 30.4.2021 8:38

Placate nesmysly jako obvykle, to na vás v tomto příspěvku opravdu sedí.

R. Langer 30.4.2021 9:07

Nesmysly tady plácáte jedině vy, von Braune. :-P

J. Jurax 30.4.2021 17:51

I neplácá, má recht ... :-)

P. Švejnoch 30.4.2021 6:21

No, dobrá... Takže hasiči, aby mohli takové auto "ponořit do kádě" budou k požáru elmobilu vyjíždět s kontejnerem o velikosti min. 3 x 3 x 6 m (a to je jen pro osobní automobily). Ten bude muset být už od startu naplněný vodou, protože i hasičskému čerpadlu by napuštění 54 kubíků trvalo neúnosně dlouho.

No, a těch 60 tun nákladu bude transportovat tahač, napájený, jak jinak, akumulátorem...

... voni sou hlava, pane vachmajstr! ;-D

V. Soudek 30.4.2021 12:27

A ještě si zkuste představit, že k požáru elektroauta dojde v podzemní garáži pod obchodním centrem. Jeřáb se tam nevejde, jak hořící auto do kontejneru hasiči dostanou?8-o

J. Lecian 30.4.2021 12:34

No po vyhoření celého areálu obchoďáku a okolí...;-D něco jako po malé atomové bombičce...

R. Langer 30.4.2021 12:58

Jo, a jistě taky taky víš, kolik tak přibližně asi váží "jenom těch cca 100 kubíků vody", fyziku? A kde se ta voda tam asi tak vezme? ;-D

J. Pokoutný 30.4.2021 14:12

Hasí se v kontejneru běžné velikosti. Pokud jsem to správně spočítal, má rozměry v5,9 x 2,35 x 2,39m, tj. 33,13 m3 vody, kterou je po cca 3 dnech, kdy se považuje auto za uhašené (nejdou bublinky) nutno někam přelít a vyčistit (nepříliš zdravé sloučeniny lithia). Naštěstí, elektroběžku a elektrokolo lze vyhodit z okna, jen to tahání hořící elektromobilu z garáže nemají hasiči rádi - informace z několika rozhovorů s pracovníky HZS, tzv. "mokrými" hasiči. Také se "velice" těší, až budou elektro i jejich zásahové vozy.

P. Rada 30.4.2021 0:50

Pan Dočekal se zřejmě cítí být super-svéprávným občanem a to až tak, že práva jiných (které cejchuje "pomatenci...") a jiný pohled na svět neuznává. O právech budoucích generací na podobné šance jako má zřejmě on nemluvě.

U něj osobně může takováto sebestřednost s klapkami na očích vyvolávat pocit uspokojení. S pohledu vnějšího pozorovatele může spíše jít o svévoli na úkor okolí i budoucnosti.

L. Novák 30.4.2021 2:28

Ty žádnou budoucnost nemáš! Leda v Klubu přátel žehu bez uhlíkové stopy! ;-D

V. Braun 30.4.2021 0:40

Demagog Dočekal píše, že ho bude Velký bratr šmírovat kde všude byl pomocí systému vyhodnocujícímu okamžitou spotřebu. Stačí si o tom ale něco pár minut přečíst a zjistíte, že to není okamžitá spotřeba a data musí být naprosto anonymní.

Takže pane Dočekale, nic proto vašemu rozhořčení na EU, ovšem lhát se nemá, a to ani z vašeho pohledu s dobrým úmyslem.

L. Novák 30.4.2021 2:40

Žádná anonymní data neexistují, ;-O troubo! Už dnes má Babišova vláda zavedenou např. povinnou registraci sázkařů na Ministerstvu financí ČR a v souvislosti se zavedením tzv. "seznamu vyloučených osob" se prověřuje on-line při každém přihlášení na web Tipsportu, jestli je ta konkrétní a neanonymní osoba na onom "seznamu vyloučených osob" nebo ne. Každý den opkovaně! A když se jim přetížený server začne zadrhávat, tak mi vyskakuje hlášení, že vzhledem k potížím při ověřování na Ministerstvu financí ČR mě nemůžou přihlásit na web! Taková je současná StBácká babišizace lidské činnosti v praxi už dnes a při zrušení placení papírovými penězi a kovovými mincemi budou znát o konkrétních lidech úplně všechno!

V. Braun 30.4.2021 8:40

Jen trouba na příspěvek o jednom tématu reaguje naprosto mimo mísu.

J. Jaroš 30.4.2021 5:50

Data MUSÍ být anonymní. Bože můj pane Braun!

R. Langer 30.4.2021 5:51

Á, von Braun má šmirování za demagogii. To hned poznáš soudruha bruselouše, jak z partesu. ;-D