1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGIE: Mimořádné, nezasloužené či neoprávněné zisky?

Otázkou je, jaká je příčina obrovského nárůstu cen energií, a s ním související hrozby likvidace části našeho energeticky náročného průmyslu a poklesu životní úrovně obyvatel na jedné straně a extrémních a nadměrných zisků u nás označovaných jako mimořádné, které z ničeho nic končí v kapsách akcionářů výrobců energií a bank.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Dedic 13.1.2023 13:47

Mozna se smesuji hrusky a jabka. Jinymi slovy - kdyz nebudeme prodavat na burze, nesmime tam ani nakupovat JINE komodity ? Odkaz na prislusne smlouvy prosim, myslim ze se hodne pletete.

Nakup/prodej komodity na burze EU svazuje s distribuci teto komodity ? Jinymi slovy - kdyz uz teda by nebylo hypoteticky mozne nakoupit na burze plyn (ropu), stale zde mame mimoburzovni moznosti - za predpokladu, ze onu komoditu pujde k nam nejak prepravit (napr. z LNG terminalu).

Z jakych smluv, podle Vas, vyplyva, ze kdyz se prestaneme ucastnit EEX s elektrinou, nebude nam umozneno prepravovat treba pres Nemecko plyn a ropu ? Nebo to predpokladate jako 'mimosmluvni' odvetu Nemecka - ze neuzavre nove, resp. vypovi stavajici smlouvy ?

No ... a kdyby doslo na takove vyrizovani uctu, tak si myslim, ze postaci vyuzit PST trafa na nasich a Polskych hranicich, a Nemci budou se svymi OZE a pretoky pres okolni staty v nekolikrat tydne, a uplne zavrtani tam kde slunce nesviti mnohem drive, nez nam dojdou zasoby ropy ...

L. Kuča 12.1.2023 0:11

Ano, Váš popis je o parník přesnější. To jen Rusku pochlebující oikofobové mohou tvrdit takovou pitomost, že Rusko je technicky schopné přesměrovat celý objem těžby za pár měsíců úplně jinam. Navíc tam 'jinde', sami rozhodnou, kolik za surovinu zaplatí, protože ví, že když Rusko neprodá jim, tak už nikomu dalšímu.

L. Kuča 12.1.2023 0:04

To úplně pravda není. Většinou to funguje tak, že náhle vzniklé náklady přece patří státu (i za Covidu platil stát jak mourovatej na všechny strany, dokud tedy bylo z čeho brát i na dluh) a náhlý nárůst zisku patří jen a jen podnikateli. Ekologické zátěže končí téměř výhradně na hrbu eráru. Ztráta se socializuje a zisk privatizuje. Současná situace je spíše výjimkou.

Pro úplnost dodávám, že jsem také podnikající. Jen pro kontext.

V. Kolman 11.1.2023 20:06

Možná máte pane Kindle pravdu, ono za "cocályzmu" bylo kde co dotované, což byla další zhůvěřilost!

Ale i nadále si myslím, že je jednodušší a pro zákazníka levnější, když se mezi něj a elektrárnu nenacpe další (jistě zadarmo nepracující) subjekt.

J. Kindl 11.1.2023 13:11

Nejedná se o nezasloužené zisky, či neoprávněné zisky, ale o neočekávané zisky. To je sakra rozdíl. Ty se počítají tak, že se vezme zisk v roce 2021 a zisk v roce 2022. Týká se to některých bank, petrochemie a ČEZ. Ty jsou postiženy mimořádnou dani a z té stát hradí zastropování energií. Pouze 5 procent energie ČEZ prodává na burze, zbytek doma. Všichni varovali nedávat si energie k Bohemia energy. Ta nakupovala energie krátkodobě, kdy byly nejlevnější a neuzavírala dlouhodobé kontrakty. Nám blbečkům u ČEZ se smáli, že ji máme dražší než oni. Pak nastalo přesně to,předčím se varovalo. Nastal otřes na burze a Bohemia energy byla v háji zeleném a klienti rovněž a řvali státe pomoc.

J. Kindl 11.1.2023 13:03

Jasné pane Kolmane a zbytek doplatil stát.

S. Dedic 11.1.2023 8:41

Ano, presne. Ale pokud se nebude to, ze trh je pokriveny, ze odpovednost ma nest (ani tolik) NE Putin, ale ten kdo vymyslel - a nadale i pres ocividnou nefunkcnost - prosazuje nelimitovane obchodovani s emisni "komoditou" CO2 vc. spekulativniho, ze odpovednost ma nest (ani tolik) ne Rusko, ale Nemci za odstaveni atomovek - a obecne Zeleni v EU za 30 let trvajici podfinancovani cele energetiky (protoze energie neni salonfahig)

... tak se s vymetanim "Zelenych Khmeru" z urednictva a EUParlamentu / EK ani nezacne.

To zduraznovani zodpovednosti je zcela na miste, jejich chybna rozhodnuti se ted projevuji, tak at plati: ztratou funkce, perspektivy, nahrady skody - klidne do konce zivota.

M. Hoblík 11.1.2023 8:24

Naše země, jako i další státy EU je připravena tisknout lístky na potraviny, hlavně když to naštvě pana Putina! Fialový hnus!

R. Langer 11.1.2023 8:12

Proto taky byla soudružka Merkelová furt v Rusku, nebo v Číně, že? ;-D

R. Langer 11.1.2023 8:10

Tak to nefunguje.... :-(

V. Kolman 11.1.2023 6:16

Chce se mi říct: "Zlaté časy, kdy to stálo jenom za h***o, ty už se nevrátí." :-(

Za mého mládí se neplatila elektrická energie ZÁLOHOVĚ PŘEDEM, ale každý měsíc následně. Jednoduché a prosté!!!!

Místo archu A4 vydal/a pan/paní výběrčí cca 2cm širokou "nudličku" s jednoduchým vyúčtováním. Platilo se (aspoň se domnívám) přímo elektrárně a ne nějakému překupníkovi, který je přisátý na penězovodu elektrárna-zákazník a zdražuje dodávanou energii.

R. Toman 10.1.2023 21:46

Když má podnik mimořádný zisk tak ho stát odrbe. Když má podnik mimořádnou ztrátu, kterou nezavinil (covid apod.), tak mu stát ztráty nezaplatí natož ztrátu zisku mu nedorovná, a tak někdy i zkrachuje. To platí v EU. V USA Biden také říkal, že podniky s mimořádným ziskem by měly nějak pomoc ostatním apod. Odrbávací daň by tam ovšem neprošla, tam ještě jakž-takž kapitalismus funguje.

P. Diviš 10.1.2023 20:53

Myslíte, ale mylně.

P. Diviš 10.1.2023 20:52

Ano, bohužel.

J. Jurax 10.1.2023 20:43

Od eurohujerné vlády nelze nic tak rozumného čekat.

O. M. 10.1.2023 19:25

Je naivní myšlenka, že vláda (reprezentující 2% obyvatel) může s cenami energií OKAMŽITĚ něco udělat. Jsme součástí energetického trhu EU, a vystoupit z něj nelze. Je to trh bohužel naprosto pokřivený, lipská energetická burza je institucionalizovaný kartel posvěcený EU, emisní povolenky jsou naprosto netržní nástroj. I pokud bychom technicky oddělili naši elektrickou soustavu a jeli jen "za své" (a mělo by to i své nevýhody), pořád musíme dovážet naftu, ropu, uhlí, plyn.

Vybřednutí z tohohle marastu je běh na dlouhou trať, protože to znamená zdlouhavá vyjednávání s dalšími zeměmi a stálý tlak, hlavně je nutno z Brusele vymýtit zelené mozky, odstavit je od kšeftu, a to si pište, že se budou vzpírat.

L. Žaloudek 10.1.2023 18:39

Myslím, že kdyby Bohemia energy a podobní věděli, jak to dopadne (a dostali úvěr), byli by dnes bohatší než předtím. ČEZ se za naše peníze zbavil konkurence a už je skoro monopolní. A stát obchodníkům doplatí "jakoukoli" nákupní cenu, takže je jasné, že pokud měli z minula něco levnějšího, honem to na burze prodali za současné ceny. Proč by nám měli prodávat za 4 koruny?

V. Čermák 10.1.2023 18:23

Také se divím, Proč jsou lídři EU k USA tak servilní. Myslím, že na ně má CIA kompro, jako měla na Merkelovou...Rv

F. Žůrek 10.1.2023 17:37

Rozumný text. Ale vládě (současné) na občanech či nalidech ani nezáleží. Oni chtějí jen přilepšit především SAMI SOBĚ. Nu, a v tom celý problém asi vězí...

J. Novotny 10.1.2023 16:27

Lipská burza funguje. Pokud administrativně odstavíte jaderky a uhelky, které jinak vydělávaly, tak potom prostě chybí (trh říkal, že je potřebuje tím, že jim dal dostatečně vydělat). Při nedostatku pak musí jít cena tak vysoko, aby se snížila poptávka.

J. Novotny 10.1.2023 16:01

Oba trhy jsou předmětem závazné směrnice EU.

P. Sura 10.1.2023 16:00

To je ale VELMI dobrý článek !!

Z. Lapil 10.1.2023 15:56

Jsem dost bohatý, abych si mohl dovolit některá zjednodušení. Zelení sem, fialoví tam, těžbě čehokoliv v Beskydech bych se rád vyhnul. Krkonose sežrali turisti, Šumavu kůrovec, Krušné hory kysličník siřičitý a teď se na ně chystá lithium, tak aspoň ty Beskydy aby zůstaly v nějaké přijatelné podobě.

Lidé v zemi Bati, Škody, Křižíka, Laurina a Klementa nebo Kolbena a Daňka si snad na trochu toho plynu vydělají, samozřejmě nebude-li nám někdo házet příliš mnoho klacku pod nohy.

J. Novotny 10.1.2023 15:49

Plácáte nesmysly

J. Jurax 10.1.2023 14:40

Zločinec Fiala dokonce řekl, že "Nemůžeme elektřinu zlevňovat, když ji EU chce zdražovat."

A co čekáte od eurohujera, jenž jako ten psík na dávné reklamě poslouchá His Master's Voice? Dostane od Uršuly za odměnu pamlsek ...

https://1url.cz/jrUa0

J. Jurax 10.1.2023 14:34

To jako myslíte, že když nebudeme přes elektrickou burzu sanovat německé šílenství Energiewende, tak nás EU (tedy Německo) skřípne přes plyn?

Docela bych tomu věřil - podřízená gubernie si nesmí vyskakovat. Inu, Heil EU!

M. Pecina 10.1.2023 14:13

R^

P. Brecík 10.1.2023 14:07

Jmenovče - nevíš NIC. USA zachraňují sami sebe a při tom zničí EU !! Oni si nafrakovali krajinu a zjistili, že jejich plyn je neprodejný. Těžaři měli obrovské půjčky = Tak museli začít válku s Ruskem a pro jistotu vyhodit do luftu NS-1 a NS-2 To Bidon vyhlašoval už rok dopředu!! Že na to zdegenerovaná, ale hlavně od USA okupovaná EU přistoupila je druhá věc. EU končí. Říká se tomu DEINUSTRIALIZACE. U nás Fialový hnus 30.6. zjistí, že deficit bude vyšší než 350, možná 400 miliard. A až skončí VW - zavíráme, zhasínáme !!

M. Kanda 10.1.2023 13:43

Pane, vy lžete. V USA se frakuje v liduprázdné krajině a tyto argumenty pak ztrácejí smysl.

V. Kučer 10.1.2023 13:17

Jezdit se dá také na plyn a benzín je možno vyrábět z uhlí.