1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGIE: Mimořádné, nezasloužené či neoprávněné zisky?

Otázkou je, jaká je příčina obrovského nárůstu cen energií, a s ním související hrozby likvidace části našeho energeticky náročného průmyslu a poklesu životní úrovně obyvatel na jedné straně a extrémních a nadměrných zisků u nás označovaných jako mimořádné, které z ničeho nic končí v kapsách akcionářů výrobců energií a bank.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 10.1.2023 16:01

Oba trhy jsou předmětem závazné směrnice EU.

V. Petr 10.1.2023 11:34

Němci nemají ani vlastní plyn ani vlastní ropu. Jsou jen tranzitní zemí a to může být i Polsko a Slovensko. My jsme dokonce tranzitní zemí pro německou elektřinu (směr sever - jih).

R. Walker 10.1.2023 11:49

Pamatuji doby, kdy se budoval Tranzitní plynovod a poplatky za tranzit plynu do Německa (v plynu) nám měly zajistit dostatek plynu pro naše potřeby.

Kdeže loňské sněhy jsou.

V. Petr 10.1.2023 11:59

To máte pravdu, ale Transgas byl vládou ČSSD nesmyslně prodán Němcům. Protože na rozdíl od předchozí vlády ODS se politici ČSSD neuměli napakovat na celkem rozumných privatizacích a začali prodávat rodinné stříbro a přirozené monopoly.

J. Jurax 10.1.2023 14:34

To jako myslíte, že když nebudeme přes elektrickou burzu sanovat německé šílenství Energiewende, tak nás EU (tedy Německo) skřípne přes plyn?

Docela bych tomu věřil - podřízená gubernie si nesmí vyskakovat. Inu, Heil EU!

S. Dedic 13.1.2023 13:47

Mozna se smesuji hrusky a jabka. Jinymi slovy - kdyz nebudeme prodavat na burze, nesmime tam ani nakupovat JINE komodity ? Odkaz na prislusne smlouvy prosim, myslim ze se hodne pletete.

Nakup/prodej komodity na burze EU svazuje s distribuci teto komodity ? Jinymi slovy - kdyz uz teda by nebylo hypoteticky mozne nakoupit na burze plyn (ropu), stale zde mame mimoburzovni moznosti - za predpokladu, ze onu komoditu pujde k nam nejak prepravit (napr. z LNG terminalu).

Z jakych smluv, podle Vas, vyplyva, ze kdyz se prestaneme ucastnit EEX s elektrinou, nebude nam umozneno prepravovat treba pres Nemecko plyn a ropu ? Nebo to predpokladate jako 'mimosmluvni' odvetu Nemecka - ze neuzavre nove, resp. vypovi stavajici smlouvy ?

No ... a kdyby doslo na takove vyrizovani uctu, tak si myslim, ze postaci vyuzit PST trafa na nasich a Polskych hranicich, a Nemci budou se svymi OZE a pretoky pres okolni staty v nekolikrat tydne, a uplne zavrtani tam kde slunce nesviti mnohem drive, nez nam dojdou zasoby ropy ...

M. Vinkler 10.1.2023 9:03

Dobrý článek, pouze by chtělo zdůraznit, že tzv. energetický trh je fikcí a neexistuje.

Byl zglajchšaltován ekomagory a EK , za vydatné pomoci naprostých laiků z řad europarlamentu a lokajů v národních vládách.

Dnes se jedná o většinově regulatorní systém vedený politiky a nikoli zákonem nabídky a poptávky.

ČR toto panoptikum v Lipsku měla dávno opustit do doby než se tržní prostředí do energetiky vrátí v nezmrzačené podobě.

R. Polášek 10.1.2023 9:36

Lipská burza normálně funguje. Akorát je využívána překupníky, kteří mají nakoupenou elektřinu, třeba od Čezu , až na tři roky a levně dopředu a nyní ji energetickým společnostem den po dni přeprodávají za aktuální dost vysokou spotovou cenu nastavenou právě Lipskou burzou. Protože jiná elektřina než od těch překupníků v Evropě prakticky není, protože nejsou další stabilní zdroje levné elektřiny.

V. Petr 10.1.2023 11:32

Burza funguje v prostředí, kdy byla z důvodů německé Energiewende uměle snížena výroba elektřiny v uhelných a jaderných elektrárnách ve vidině, že se VYNALEZNE!!!! něco jiného. Nedostatek nabídky = růst cen, ale ZÁMĚRNĚ zůsobený zelenými zločinci.

Zločinec Fiala dokonce řekl, že "Nemůžeme elektřinu zlevňovat, když ji EU chce zdražovat." Novými "povolenkami" tomu nasadil korunu...

R. Polášek 10.1.2023 12:54

Přesně tak. R^

J. Jurax 10.1.2023 14:40

Zločinec Fiala dokonce řekl, že "Nemůžeme elektřinu zlevňovat, když ji EU chce zdražovat."

A co čekáte od eurohujera, jenž jako ten psík na dávné reklamě poslouchá His Master's Voice? Dostane od Uršuly za odměnu pamlsek ...

https://1url.cz/jrUa0

J. Novotny 10.1.2023 16:27

Lipská burza funguje. Pokud administrativně odstavíte jaderky a uhelky, které jinak vydělávaly, tak potom prostě chybí (trh říkal, že je potřebuje tím, že jim dal dostatečně vydělat). Při nedostatku pak musí jít cena tak vysoko, aby se snížila poptávka.

R. Polášek 10.1.2023 8:53

Tak vždycky, když cena komodity stoupá na násobky výrobní ceny, je to v tržním prostředí způsobeno nedostatkem komodity. Plynu máme dost, ruský plyn jsme stoprocentně nahradili LNG, to jen spolehlivých zdrojů elektřiny máme málo. Díky tlaku zelených se už 10 - 20 let ruší spolehlivé zdroje elektřiny, uhelné a v Německu i jaderné a díky nestabilitě ekonomického investičního prostředí, zase rozkolísaného zeleným tlakem, se nemohy stavět nové spolehlivé a levné zdroje elektřiny. OZE jako občasné zdroje elektřinu jen prodražují.

F. Navrátil 10.1.2023 8:14

Světové ceny ropy a plynu se nijak tragicky nezvedly. Pouze se tok těchto komodit přesměroval z Evropy do Číny a Indie. A to díky sankcím, které si Brusel uvalil sám na sebe.

P. Pepax 10.1.2023 9:06

R^

R. Polášek 10.1.2023 12:50

Z moskevského pohledu.

Z globálního pohledu se cca pětina ruské produkce plynu a ropy přesměrovala z Evropy do Číny a Indie, zbytek zůstává v zemi a do Evropy se přesměroval americký LNG a přeplacený LNG původně pro chudší asijské státy. Podobně to je s ropou.

L. Kuča 12.1.2023 0:11

Ano, Váš popis je o parník přesnější. To jen Rusku pochlebující oikofobové mohou tvrdit takovou pitomost, že Rusko je technicky schopné přesměrovat celý objem těžby za pár měsíců úplně jinam. Navíc tam 'jinde', sami rozhodnou, kolik za surovinu zaplatí, protože ví, že když Rusko neprodá jim, tak už nikomu dalšímu.

V. Mokrý 10.1.2023 8:11

Že si najednou vzpomenuli na tyto zisky ?

Vždyť občas se o tom mluví u někoho při 10% a jinde se přehlížejí 100% i vyšší zisky !!

Nejsmutnější na to je, že to umožnila vláda + parlament a nyní se diví.

J. Moravec 10.1.2023 9:26

Vláda se nediví. Vláda profituje a kruh se uzavřel. Pracující občan to zaplatí. Potřební mohou být v klidu. “Nikoho nenecháme padnout”.

L. Beneš 10.1.2023 10:46

Vláda národního zbídačení.

V. Petr 10.1.2023 11:27

Co si Češi zvolili, to mají. Když těm hlupákům tolik vadil "trestně stíhaný premiér..." Českou blbost překonává jen blbost německá a rakouská!

Z. Lapil 10.1.2023 7:38

Tak moment. Jestliže bylo odstaveno iks jaderných elektráren, tak ta elektřina ne trhu chybí a cena příslušně povyroste.

A predevsim: přijde mi hloupé tvrdit, že jestli někdo vypne elektrárnu, měl by nést cenové následky; pominu, že podle článku žádné nejsou. Dotyčný nese jen a pouze ty následky, že přijde o výdělek.

Stejným právem byste mohl požadovat, aby v případě, že se Škoda rozhodne vypnout výrobu aut, měli dražší auta... Kdo vlastně? Management? Zaměstnanci? Češi? Nebo Němci (protože VW)? To je přece blbina.

Jasně, nechat chcipnout husu snášejí zlata vejde, ať už se jmenuje elektrarna jeho automobilka, blbina je.

M. Pecina 10.1.2023 6:33

Naše vláda holt zapomněla, že jsme poťád suverénní stát, jemuž je odpovědná, v opačném případě se dopoutí vladtizrady. Nejsme žádná kolonie, před jejímž kolonizátorem by se měla třást strachy. Vláda má plnou pravomoc zakázat elektřinu vážet a měla to už dávno udělat.

J. Jurax 10.1.2023 20:43

Od eurohujerné vlády nelze nic tak rozumného čekat.

I. Mentlík 10.1.2023 5:49

Dnešní vládní koalice pod pláštíkem pomoci chudším vrstvám (ze kterých to obratem vytáhne na platech za energie) bez skrupulí organizuje přesun finančních prostředků od chudších (a středních) k bohatým. V tom jsou mistři, jak už v minulosti dokázali. Nabádat ke spoření na penzi v současnosti by bylo komické, kdyby to nebylo tak tragické (viz propad penzijních fondů). Divím se, že téma energií dosud nikdo z protivným stran neuchopil: Babiš má (měl) jiné starosti, Schillerová si zakládá na kritice rozpočtu, Okamura jen blábolí, mimoparlamentní opozice se pravděpodobně úplně rozpustila, a Středula chtěl být prezidentem. Personální prázdnota na těchto stranách nevěští nic dobrého.