10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 14.7.2008 9:25

Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

Ježíšmarjá, "typový projekt byrokratů z EU"... nestrašte!! ;-P

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 9:23

Re: Re: Re: Re: Decentralizace zdrojů

Už to vidím: "Taťko, do práce, začal nám foukat vítr!" ;-P

Ladislav N. 14.7.2008 9:21

Re: Re: Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Znáte nějaké smysluplné (rozuměj ekonomicky soběstačné a na dotacích z kapes občanů nezávislé) projekty z posledních 10 let, které by stály  za zveřejnění a mohly být představeny jako vzorové řešení? Kromě dostavby Temelína, samozřejmě... ;-P

para 14.7.2008 9:21

Re: Re: Nic proti ideálům.

S těmi dlouhodobě nastavenými pravidly máš Stouro pravdu - platí to ale nejen u nás ale celosvětově. Jedním ze zásadních problémů JE je délka výstavby od projektu k návratnosti investice  a za tu dobu se mnohdy změní jak politické klima tak zákonodárství .... v kdejaké zemi i několikrát. To ale k JE bohužel dosud patří. Pokud v kterékoli JE např. dojde během výstavby k větší havárce - hned to ovlivní i ty rozestavěné až fatálně - viz Černobyl.... Já osobně bych preferoval cestu vytvoření typového evropského projektu tak, aby se schvalovací procedůry zrychlily a nedůvěřivé postoje veřejnosti se daly lépe eliminovat argumentováním jak to konkrétně jde jinde.

Novák 14.7.2008 9:15

Re: Re: Re: Decentralizace zdrojů

Autor ale nechce vyrábět elektrickou energii.

...potenciál, který nemusí být nutně využit pouze k výrobě elektrické energie, ale (např.) přímo k pohonu určitých zařízení.

Tedy od vrtule transmise (ví někdo z pánů či dam, co to je?) dolů k soustru či fréze. U velkých a ještě větších vrtulí by ty transmise byly rozvedeny po celé průmyslové zoně.

Snad ještě tak vodní mlýny, či pily. Ale i ty dojely na nepředvídatelnou nepravidelnost zdroje energie.

Ladislav N. 14.7.2008 9:13

Re: Re: Zelené mátohy

Zelení žádnou realizovatelnou koncepci (kromě tzv. "hladového komunismu" již ověřeného v praxi) nemají. Tudíž nic rozumného od nich čekat nelze. Zvláště ne od blbů bez základů technického vzdělání.

Stoura 14.7.2008 9:07

Re: Decentralizace zdrojů

No - vodní energie je v ČR prakticky už  využita skoro všechna. Je úplně jedno, jestli ji převedete na elektřinu nebo rovnou mechanicky pouřijete - obojí má účinnost konverze kolem 60-90% (záleží na velikosti zdroje - čím menší, ním nižší účinnost) Ekonomicky vhodné to u nás není skoro nikde.

Tu výhodnost decentralizace zkuste prosím ilustrovat na příkladu nějaké části Čech, kde právě nastala situace stabilnější zimní nepohody - v zimě je týden inverzní situace - pod mrakem, moc nefouká a řeky jsou zamrzlé.

para 14.7.2008 9:05

Re: Zelené mátohy

Libore, "zelené mátohy" -jak je nazýváš- už svou variantu předložily a zpráva je na stránkách MŽP dostupná. Zde byla 23. června 2008 diskutována - rubrika Ekonomika. Tím se jeho koncepce ale nechci zastávat,  jen se těším, že brzy bude obdobně k dispozici Pačesova zpráva a bude možno reálněji srovnávat i argumentovat.  

Stoura 14.7.2008 8:57

Re: Nic proti ideálům.

Problém zajímavosti JE pro soukromý kapitál není v tom, že by nebyla ekonomicky návratná, ale v tom, že nejsou nastavena dlouhodobě pevná pravidla. Do rizika, že první Kuchtová po dalších volbách skrečuje investici za desítky miliard, soukromý investor nepůjde. Pokud se stát zaručí, že pravidla nezmění ani po několikerých dalších volbách, jaderné elektrárny začnou být zajímavé. Koneckonců i Temelín takhle fungoval - stát se zaručil, že pokud stavbu svým rozhodnutím přeruší,   zaplatí ČEZu peníze, které si tento na stavbu půjčil od bank.

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 8:43

Re: Re: Decentralizace zdrojů

Třeba to myslí tak, že bude mít doma plynový kogenerační zdroj elektřiny a tepla a bude každý den chodit k nejbližším sousedům zjišťovat stav poptávky po teple a světle... a podle toho ten zdroj buď nastartuje a nebo bude svítit svíčkama a stylově topit v krbu dřevem.... ;-P

Ladislav N. 14.7.2008 8:39

Re: Re: Nic proti ideálům.

 ;-DR^ !!

para 14.7.2008 8:38

Re: Re: Nic proti ideálům.

Raděj bych si Pumprde...na místo zlechčování typu "blábol či trapnost ..." od Tebe přečetl něco o tom jak  konkrétně jde JE na základě jen volnáho trhu a kritérií zisku budovat. "Opentlit" kdejaký Tobě nepříjemný příspěvek nevraživostmi, lží a jiným spamem je pro Tebe zjevně jednoduší. Řešení to ale ani nenastinuje - leda, že jsi zvyklý "zametat problémy pod koberec".

delfin 14.7.2008 8:37

Re: Decentralizace zdrojů

Neni mi jasna Vase predstava o mensi zranitelnosti decentralizovanych zdroju. Uvazujete pouze vice mensich zdroju nebo rozdelit elektrizacni soustavu na vice oddelenych celku s vlastnim dispecinkem a regulacni kapacitou? Byla by zachovana soucasna prenosova soustava a centralni rozvodny? Bude akceptovatelne centralni vytapeni ustrednim topenim, nebo lepe decentralizovat topeni do kazdeho pokoje zvlast? Uhlidate lepe mamuta nebo pytel blech?

Ladislav N. 14.7.2008 8:37

Re: Re: tak už nám umožněte stavět

Jak se nám ta komunistická závist pěkně snoubí se zelenou hloupostí, že? ;-)

i.h. 14.7.2008 8:30

Re: Decentralizace zdrojů

Akorat vam ta elektrika obcas (tedy dost casto) vypadne, protoze soustavu neuridite. Ale co byste pro vizi spravedlive spolecnosti neudelal. Pradlo z automaticke pracky vytahate a doperete na valse.

petrph 14.7.2008 8:27

Re: Decentralizace zdrojů

Bylo by to krásný, kdyby ona decentralizace zdrojů vedla k tomu, že by dejme tomu větrná elektrárna zásobovala místní okolí - městečko či aspoň vesničku. Jenomže, to by se jim asi místní poděkovali, že by se svítilo a topilo jen když by foukal vítr;-D. Ve skutečnosti je tahle větrná energie předávána nárazově, nuceně a předraženě centrální sítě, která musí naopak i do té oblasti dodávat stabilně onu ošklivou energii z uhlí a atomu..

Libor.w 14.7.2008 8:09

Zelené mátohy

Doufám že se Topolánek pochlapí a přes odpor Zelených prosadí výstavbu nových energetických zdrojů.Pan Bursík by možná měl když je tak zásadně proti vyložit na stůl svou variantu.Jinak všechny jeho námitky jsou jen účelové bláboly aby si nezadal před očima svých zelených stoupenců.Asi by někdo měl říci obyvatelům Horního Jiřetína že své městečko stejně neubrání Těžko nějaká vláda nechá navěky v podzemí ležet 200milionů tun uhlí.

Komik 14.7.2008 8:09

Decentralizace zdrojů

energie (jakýchkoli) má spolu s jejich diverzifikací do budoucna podle mne jednu velkou výhodu: snižuje celkovou zranitelnost energetické soustavy. Proto by se to mělo udělat nejen pokud jde o zdroje samotné elektrické energie,ale mělo by se zvážit i využití jiných typů energie, než elektrické, (např. mechanické) tam, kde je to ekonomicky vhodné. V tomto směru si myslím, že především vodní a větrná energie má v ČR ještě dost velký potenciál, který nemusí být nutně využit pouze k výrobě elektrické energie, ale (např.) přímo k pohonu určitých zařízení.

Decentralizovaná soustava energetických zdrojů by nutně byla jak méně zranitelná ze strany případných teroristů, tak i odolnější vůči zájmům jednoho výrobce energie.

Honza42 14.7.2008 7:10

Re: tak už nám umožněte stavět

Však se můžete odpojit od sítě a pořídit si levnější zdroj energie, než ten jaderný. Nejlépe "obnovitelný", ten se Vám nikdy nevyčerpá. Ale za své. K tomu přeji mnoho úspěchů a bohatství, které Vás jistojistě nemine Vám nezávidím, na rozdíl od Vás. Jen rejžujte, rejžujte.

honzak 14.7.2008 6:56

Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

"vesnici, která neví co se slámou a mají na slámu kotlík" - jak bukolické! Kde asi tu slámu na celotroční spotřebu skladují? Odkud ji vozí? Dostávají dotace na pěstování obilí?.

Aby bylo jasno, nemám nic proti využití odpadu pro výrobu tepla a elektřiny. Jen bych to nerad těm vesničanům platil.

av 14.7.2008 5:54

tak už nám umožněte stavět

Nejsem zastáncem větrníků, ale příspěvek je jen dalším článkem mediální masáže "tak už nám umožněte stavět, ať můžem ještě víc rejžovat"

František Heczko 14.7.2008 2:52

Re: Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

minimálně to svědčí o tom, že energetika zajímá spoustu lidí, a to je dobře, každý energetice rozumí po svém, to je také dobře, a jak říkával ing. Ričány - "nepleťte si reaktor s auťákom !"

Pumprlidentlich 14.7.2008 2:22

Re: Nic proti ideálům.

klasický blábol JE a dotace. Ještě chybí, že není vyřešeno nakládání s použitím palivem....

Jste už tak trapný, že už to nikdo ani nemůže brát vážně. Kromě ultravola pod nickem M.Zima

proč nepíšete o něčem, čemu rozumíte? (kopírovat letáčky Mgr.Kuchtové a henleinovců je smutné) Horší by bylo, kdyby jste zjistil, že jste kardiochirurg..... Dá se to léčit, ale musíte mít snahu. JE a dotace Vám život nesrovnají

Pumprlidentlich 14.7.2008 2:14

Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

ale to už dávno realizovali v Německu. Výsledkem je výstavba desítek dalších uhelných elektráren

http://www.bund.net/fileadmin/bundnet/publikationen/energie/20070628_energie_stilllegungsluege_kohlekraftwerke_klimafakten.pdf

pravda, proč si trošku nepřilepšit a nenakrást si něco v rámci ochrany klimatu. Někdo to přece zaplatí a když to sype, nazve se to ekologické.

Je zajímavé, že je nedostatek techniků, ale energetice rozumí každý, kdo umí říct slovo větrník.

para 14.7.2008 1:39

Nic proti ideálům.

Bez nich by se asi sotva co pohlo. Idea volného trhu a maximalizace zisků sama o sobě sotva co vyřeší. Volný trh totiž v období globalizace prakticky neexistuje a maximalizace zisku je často vázána na krátké časové limity /aby si toho zisku zainteresovaný prostě stihl užít/. O započítávání externalit nemluvě. Máli pan D.B. víru, že to postačí, pak já se obávám, že dokud se nezhorší energetická situace tak výstavbu JE bez dotací nikdo neprosadí - a až se zhorší dramaticky - pak může být pozdě. Realita je totiž jiná než ideály byt věkovité. Ve světě se JE nyní stavějí prakticky jen tam, kde na tom má zájem stát a nikoli soukromý kapitál a Investice do vývoje technologií takových aby JE žily i po stovce let jsou mnohdy tak vysoké, že se musejí hledat cesty mezinárodní spolupráce s prostředků státních rozpočtů. Renesance JE je snad na obzoru ale ne jako tržní samospása ale jako velmi náročná nevyhnutelnost s dopady na všechny i v následujících generacích.

František Heczko 14.7.2008 0:52

Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Až tak jednoduché to není,

docela se těším, kolik moudra z EIA na rozšíření ETE dnes ČEZ zveřejní, jinými slovy, jaká porce práce lidí z ČEZu a dnes již jeho dceřiných firem (ÚJV Řež, ENERGOPROJEKT, IaC Energo - které prodali do Maďarska, ....) se dostane na web, myslím si, že budeme příjemně překvapeni a budeme mít dobrý pocit z toho, že "skoro" státní firma nastupuje na tu správnou dlouhou cestu,

nicméně, je příjemné jet po dálnici i ve Francii, kde "Jádru zdar" patří skoro beze zbytku ! a je příjemné se dívat se na to, jak např. SOS hlásiče jsou napájeny fotovoltaikou, je chvályhodné, že stejná fabrika, která vyrábí generátory pro motory na francouzských jaderných elektrárnách se kdysi vrhla na výrobu větrných turbín, a stejně tak je i příjemné navštívit vesnici, která neví co se slámou a mají na slámu kotlík, třeba i s turbínkou na ELE, a vyrábějí si ELE a teplo, a pod. 

Byla by to "medvědí služba" jádru, kdybychom začali všichni volat "duze zmar !", kombinace slov "energetický mix" mi zní v uších hrozně, jakýpak "mix !", skutečně - "jádru zdar !", ALE, nechme tam klidně přisypat trochu větru, trochu, slunce, trochu slámy, jsou místa, kde to bude dělat užitek, nejenom místním, ale i "velké energetice", nechejme žít smysluplné projekty s využíváním tzvv. obnovitelné energie a bude to tam, kde to má být.

emersonskej 14.7.2008 0:49

Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Tak jest !!!!

Mrazivý dech 14.7.2008 0:02

Jádru zdar, duze zmar!!!!

:-D