5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Uhlí, vystupovat!

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupování“. Připomínají, že i německou energetickou politiku razí slovo „vystupovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 1.2.2019 1:25

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Nevim co myslite tou kroucenou vetou "investiční lidská činnost do jaderné energetiky nezanechává žádnou uhlíkovou stopu". Mozna, ze kdybyste uvazoval mene komplikovane, doslo by vam, ze vetsi cast te vasi uhlikove stopy uz byla uvolnena do ovzdusi ci realizovana pri vystavbe elektraren. Starosti o vyhorele jaderne palivo se Nemci tak jako tak nezbavi, jen je otazka, zda ho bude x tisic tun ci rekneme o tretinu vice. Pokud se Nemci chystaji zavrit sve existujici jaderne elektrarny po 30-35 letech misto az po rekneme 50 letech, zrikaji se zdroje, ktery je, kdyz ne bezemisni, tedy rozhodne nizkoemisni. Ideologie a iracionalita tu nepochyne zvitezila nad zdravym rozumem ...

K. Dvořák 1.2.2019 1:04

Zajimava logika

"Že výroba energie z fosilních zdrojů ... [mj.] posiluje závislost na dovozu surovin, je jasné." Tak jestli je to jasne autorovi, tak mne ne. Nemci dovazi cerne uhli, hnede se v Nemecku zatim stale tezi. Cerne uhli se dovazi z Ruska, USA, Kolumbie, Austrálie, JAR, Polska, Kanady. Takze az Nemci "vystoupi z uhli" a prislusne zvysi dovoz zemniho plynu (z neceho energii budou muset vyrabebet, proc by take jinak potrebovali Nord stream 2), budou autokrate v Rusku spokojeni. Obchody porostou a k tomu budou mit Nemecko jeste vic "na lopate", nez dosud.

Nemci mi pripominaji sovetske uderniky ze hry Parta brusice Lopateva, kteri se trumfuji kdo z nich vic zpevni normu. Vzdyt prece kdyz je revoluce (a.k.a. Energiewende) i "material musi neco vydrzet" a "i stroje musi podavat vyssi vykony".

P. Rada 1.2.2019 0:33

Život ve fantaziích o energetice.

..."nejprve vystoupit z jaderné energie (je sice bezemisní, ale radikálům ztělesňuje ďábla"...

Pokud o energetice píše někdo kdo má takto bídné znalosti o uhlíkové stopě, zato vyvinutou emotivitu kterou ale zas mylně přisuzuje jiným: ..."Německou politiku často vedou emoce vytěsňující racionalitu".... - pak asi sotva má cenu diskutovat jeho výroky.

Kde ale asi autor žije, že tam investiční lidská činnost do jaderné energetiky nezanechává žádnou uhlíkovou stopu? Typuji, že právě ve fantaziích o energetice.