27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Uhlí, vystupovat!

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupování“. Připomínají, že i německou energetickou politiku razí slovo „vystupovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 1.2.2019 9:36

Ukazuje se zde opět český obrácený svět :

Tento článek by mohl být nejvýše komentářem pod příspěvkem pana Kostelanského, který by musel být uveřejněn, jako článek. Ale to by neodpovídalo ideologickému zaměření atomových fanatiků na NP, kteří stále ještě sní o splnění cílů poslední pětiletky.

F. Houžňák 1.2.2019 9:34

V úložišti v Asse jsou skladovány nízkoradioaktivní

odpady, jako třeba z lékařských testů, materiálových testů, a podobně, a středněradioaktivní odpady, které ovšem zpravidla obsahují nuklidy s nízkým poločasem rozpadu, které brzy zmizí. Jsou to všechno pouze odpady, které nevyvíjejí teplo. To vše se lze veřejně dočíst, a každý zájemce se do Asse, kde se pořádají exkurze pro veřejnost, může podívat. Jako u všeho, celý problém s Asse a pronikáním vody tamtéž je uměle velice nafouklý, ve skutečnosti žádné ohrožení kohokoli vycházející z Asse neexistuje, a je pouze ve fantazii zelených nácků.

M. Zima 1.2.2019 9:22

Chybí Vám český gympl,

to české klasické "Kam s ním"?

BTW : Jestli opravdu nevíte, co je problém s radioaktivním odpadem, tak se podívejte např. na Asse.

F. Houžňák 1.2.2019 9:21

Víte, co je nejhorším nepřítelem vašich naivních

úvah o skladování energie? Prostá aritmetika, učivo tak ze čtvrté třídy, zkombinovaná s fyzikou ze třídy deváté. Zkuste si spočítat, kolik energie uschováte do těch vašich kvádrů na žeriavu.

M. Zima 1.2.2019 9:19

Re: Na začátku německé "Energiewende" hlásal Vůdce

Vaše hláška sice leží plně v českém trendu (obzvlášť na NP), ale je to hloupost.

F. Houžňák 1.2.2019 9:17

Odpad z jaderných elektráren v Německu nepředstavuje

žádný problém. Tiše stojí v kontejnerech v betonových halách a hřeje, a může tam stát další desetiletí a staletí. Nikoho neohrožuje, i když zelení náckové a jimi zblblí obyvatelé vykřikují, že je to problém ohromný.

M. Zima 1.2.2019 9:14

Jste sveřepý chlapík s technikou v moči,

ale kinetickou energii pan Kostelanský nezmiňuje, ale potenciální. To je praktikovatelné už proto, že to už dávno funguje s vodou.

F. Houžňák 1.2.2019 9:14

Kdo mi nevěří údaje o výkonu německých elektráren

a vykřikuje, že je to blbost, ať se ráčí přesvědčiti sám. Není to žádné tajemství: https://bit.ly/2UrSsqu .

M. Zima 1.2.2019 9:09

Hloupě tapetujete,

i když to sem napíšete padesátkrát, zústane to blbost.

BTW : Podobný kadet jako Vy kdysi vykřikoval, kudy chodil : "V Německu zhasnou světla, musíme dostavět Temelin". Ten moula se jmenuje Urban a je to česká odborná veličina.

F. Houžňák 1.2.2019 9:06

Včera jsme tady měli přednášku bývalého předsedy

německého spolku chemiků DECHEMA, takto elektrochemika. Těšili jsme se, že se něco dozvíme o bateriích pro auta, ale on to pojal v podstatě jako reklamní přednášku o výhodách pohonu aut palivovými články na vodík, podle filmu, který tam pouštěl, má od nich nejspíš provize, protože zadarmo a sám od sebe by to nikdo jeho vzdělání a kariéry takhle nepovídal. Ale on skutečně argumentoval starým Vernem a Tajuplným ostrovem, že už tenkrát věděli, že vodík, to je ta správná spása lidstva. Taky říkal, že je to jednoduché, každý bude mít dvě auta, jedno na baterky na krátké trasy a druhé na vodík na dlouhé trasy. V tom svém filmu pak ukazoval někoho od Mercedesů s jejich autem na vodík, jak říká, že jejich auto stojí 80 tisíc eurů. Co si tak tihle bohatí pánové mezi sebou povídají.

M. Zima 1.2.2019 9:05

Panu Kostelanskému

můžete spíš vytknout, že pro svůj postoj nepoužil všechny argumenty, které se nabízejí. Např. plyn. Německo má uskladněno plynu na měsíce. Krom toho dosáhly plynové elektrárny výkonů srovnatelných s parními bloky a čistě plynové elektrárny se vlastně už vůbec nestaví, pouze tzv. kombi. A ještě pro autora článku : Že by Němci museli stavět nové elektrárny kvůli zavřeným JE. neodpovídá skutečnosti. Šlo, stejně jako u kombi-bloků o technologickou záležitost, o účinnost.

BTW : Němci mají s energetikou skutečně problémy, ale regulaci sítě zvládají podle očekávání, obrovský problém představije odpad z JE. To jsou věci, ke kterým se Češi ještě vůbec nedopracovali.

F. Houžňák 1.2.2019 8:58

Na začátku německé "Energiewende" hlásal Vůdce

všech Zelených Trittin, opakovaně a veřejně, že snižení produkce CO2 lze dosáhnout pouze tím, že se okamžitě vypnou všechny jaderné elektrárny.

F. Houžňák 1.2.2019 8:55

25. ledna t.r. ráno dodávaly jaderné a uhelné

elektrárny 59% z celkové spotřeby Německa 80 GW. Sluníčko nesvítilo a vítr nefoukal. Zajímalo by mě, odkud místní obnovitelní svazáci vezmou v obdobném, ne tak řídkém, případu těch 47 GW výkonu, když vypnou jak jaderné, tak i uhelné elektrárny.

J. Jelínek 1.2.2019 8:54

Re: Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

Postaví obrovské setrvačníky o průměru cca 100m, tloušťcě 30m, rotující neuvěřitelným švuňkem na hypersupravodivém elmg ložisku ve skoro absoutním vakuu za teploty blížící se absolutní nule. Těch setrvačníků bude na celé Německo cca 1000. No a zbytek je jednoduchý - solární elektrárny ty setrvačníky roztočí a když přestane svítit tak se zapne spojka a roztočí se generátory. Takových verneovských projektů uskladnění energie vybleju za večer tucet a pan Kostelanský jak vidno taktéž.

F. Houžňák 1.2.2019 8:50

Tak povězte, jak budete řešit energetickou situaci

jako třeba 25.1.2019 ráno, kdy z celkového německého spotřebovávaného výkonu 80 GW dodávaly jaderné a uhelné elektrárny 47 GW, tedy 59%. Kde tu elektriku vezmete? Pochlubte se.

F. Houžňák 1.2.2019 8:43

Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

vysvětlit, jak budete řešit dodávku elektriky v případě tzv. "Dunkelflaute", jako třeba tuším loni v lednu. Vítr nefouká, sluníčko nesvítí, a to po několik týdnů. Ani jedna z technologií, kterými se vy obnovitelní svazáci v takovém případě oháníte, není zrealizovaná ještě ani ve čtvrtprovozu. Tak povídejte, jak to budete řešit?

P. Rada 1.2.2019 8:36

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Ta současná a dominantně ano. Obsah uhlíku v atmosféře se dokonce začal měnit už když lidé v civilizačních počátcích před 5 tis lety začali pálit lesy a zakládat rýžoviště. Tehdá i ten oproti dnešku zdánlivě zanedbatelný vliv přesto stačil na vykompenzování Milankovičovi precese. Takto už pradávní lidé navodili několikatisícileté období nebývalé stability které posléze vedlo s využíváním naakumolvané energie fosilů k prudkému civilizačnímu vývoji ale i extrémním dopadům.

Jeden typ invedtiční činnosti ale ke snižování uhlíkové stopy přesto vést v úhrnu může. Tím je omezování zbytečné spotřeby pro spotřebu. Růst spotřeby jen v jednom oboru bez dalších vazeb sice pravidelně navozuje nějakou uhlíkovou stopu ale systém se ale dá upravit tak, že zdroje s vyloženě vysokou stopou jako je uhlí pro energetiku bez kogenerace ... se lidé budou snažit nahradit šetrnějším typem zdroje, efektivně využijí izolace... atd.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

J. Pokoutný 1.2.2019 8:33

Re: Zajimava logika

Až na to, že pokud Rusové zavřou Němcům kohoutky, ropa a plyn z okupované kolonie Sibiře prostě přesměrují do Indie a Číny. Zatímco Němci budou točit větrníky při bezvětří ručně, nebo si na to budou najímat Ukrajince. Na což po likvidaci automobilního průmyslu nejspíš nebudou mít.

A. Bocek 1.2.2019 8:24

V bezvětrné a podmračené České kotlině

Slunéčko nezasvítí a větřík nezavěje. Roční koeficient využití instalovaného výkonu je v průměru u FVE a VE do 15 procent. Půjde-li česko OZE cestou zchudneme a pomrzneme,

P. Rada 1.2.2019 8:15

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Bylo by iracionální myslet si, že na iracionalitu doplácí jen Evropa.

A. Hrbek 1.2.2019 7:53

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Dovoluji si doplnit - 2018 obnovitelné zdroje 40%, z toho vítr 20%, solary 8%, bio 8%. Z neobnovitelných zdrojů je jádro stále 13%, hnědé uhlí 24%, černé uhlí 14%.

Jak je již na NP notorickým zvykem, velmi často diskutující o diskutované věci příliš nevědí.

J. Kostelanský 1.2.2019 7:34

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Oprava: v poslednej časti má byť výraz "potenciálnej energie" nahradené "polohovej energie",

J. Kostelanský 1.2.2019 7:30

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

A na záver ešte k tej nemeckej "iracionalite". Život je otázka priorít. Nemci si - podobne ako Rakúšania - povedali, že jadro nechcú, a od toho sa odvíjajú ostatné kroky. Navyše rastúci podiel uhlia je dočasné, krátkodobé riešenie. Podobné je to aj s uskladňovaním elektriny: Nemci budú do vývoja investovať a peniaze sa im neskôr bohato vrátia v podobe exportu svojich technológií. Napr. môžu pri prebytkoch elektriny vyrábať vodík a ten potom spaľovať pri jej nedostatku. Videl som zaujímavý návrh, kde sa prebytky energie z vetra uskladňujú vo forme potenciálnej energie betónových kvádrov, ktoré podľa potreby hore a dolu premiestňuje automatický žeriav. Nejaká nemecká firma dokáže experimentálne vyrábať palivo z oxidu uhličitého obsiahnutého vo vzduchu - prirodzene si to vyžaduje nemálo energie. Nehovorím, že práve tieto riešenia sú budúcnosť, chcem tým povedať, že elektrina sa dá ukladať aj inak ako len do olovených či lítiových batérií. Na záver ešte jednu poznámku: ak by si podobné plány ako Nemci dali Taliani, Američania, Rusi a pod., tak by som dosť skeptický. Lenže Nemci sú predsa len trochu iná povaha. Stačí si spomenúť, kam za relatívne krátke obdobie posunuli v 30. a 40. rokoch raketovú techniku a ako ich skúsenosti využili Američania aj Sovieti. Takých príkladov je ale oveľa viac.

J. Kostelanský 1.2.2019 7:30

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Prečo to uvádzam: aby si mohol každý urobiť svoj názor na vývoj v Nemecku. Za 10 rokov od 2008 do 2017 stúpol podiel OZE o 22 percentuálnych bodov - z 16,1 % na 38,2 %. Teda ročne v priemere o 2,2 % percentuálneho bodu. To korešponduje aj s údajom za rok 2018, kedy podiel OZE dosiahol 40,3 %, teda prírastok 2,1 perc.bodu - opäť pridávam odkaz, kde sa okrem iného píše, že v Portugalsku je už podiel OZE 55 %. http://www.hybrid.cz/rok-2018-obnovitelne-zdroje-vyrobily-portugalsku-55-elektriny-nemecku-40

Netreba byť matematický génius, aby si jeden mohol vypočítať, kedy - teoreticky - by Nemecko dokázalo takmer kompletne prejsť na OZE - prírastok 2 % ročne rozdelený do 60 % neobnoviteľných zdrojov je 30 rokov - teda do konca r. 2050. Pritom sa dá počítať s tým, že cena OZE bude klesať - s novými technológiami a úsporami z rozsahu. Ak by niekedy Nemci v r. 2050 boli na dnešnej úrovni Nórska, ktoré 98 % elektriny vyrába z OZE, tak by získali niekoľko skvelých bonusov 1. nezávislosť od ropných šejkov a ruských a amerických petrofiriem, 2. zvýšenie vlastného HDP, ktoré import ropy, čierneho uhlia a uránu výrazne znižuje. 3.podpora vlastných firiem a zamestnancov. 4. znižovanie cien elektriny - ceny klasických zdrojov elektriny bude len stúpať, zatiaľ čo cena OZE bude klesať 5. pomerne veľkú energetickú sebestačnosť nemeckých domácností pri výrobe elektriny. A keď niekto hovorí niečo o životnosti OZE, ich obnova bude podstatne lacnejšia ako boli náklady na ich postavenie. Slnku ani vetru za energiu platiť netreba, a OZE vyžadujú len občasnú údržbu, ktorá s príchodom robotiky a umelej inteligencie môže byť do veľkej mierny zautomatizovaná, a logicky náklady na odpisy. Ale ani tie nebudú stále v rovnakej výške, po odpise OZE a ich následnej obnove sa výrazne znížia.

J. Kostelanský 1.2.2019 7:29

Autor si mýli pojmy a dojmy

Obnoviteľné zdroje energie (OZE) majú u nás jeden obrovský problém - stal sa z nich symbol. Symbol Bruselu a jeho nariadení. A keď sa pre niekoho niečo stane symbolom, potom s ním zvyčajne končí možnosť akejkoľvek diskusie. A je jedno, či je to symbol pozitívny alebo negatívny.

Celé je to "jasné": kto u nás podporuje myšlienku rozvoja OZE, je pre veľkú časť ľudí len bruselskou "klikou". Že Brusel a OZE sú 2 úplne odlišné témy, to ich nezaujíma. OZE sú symbol a basta. Pritom je to rovnaký nezmysel, ako hovoriť, že kto podporuje výstavbu diaľnic, je automaticky nacista a fašista, pretože prvé diaľnice sa začali stavať za Mussoliniho a Hitlera.

Ale vrátim sa k článku - je klasický založený na autorových dojmoch, často iracionálnych a nepresných, resp. starých číslach. Neviem, či zámerne alebo omylom, ale na to som si v podobných článkoch už zvykol. Takže menšia oprava - v minulom roku 2018 dosiahol v Nemecku podiel OZE 40 % a uhlia 39 %. Na rozdiel od autora uvádzam aj zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obnovitelne-zdroje-predstihly-v-nemecku-uhli-ve-vyrobe-elektriny/1705689.

Ďalší klasický postup, ako nejaký problém, v tomto prípade OZE zahmliť, je uviesť statické údaje, teda z nejakého konkrétneho obdobia - ideálne ako v tomto prípade niekoľko rokov staré. :-) Z takýchto statických údajov si potom môže autor vykonštruovať, čo len chce. Statické údaje treba doplniť aj dynamickými, ktoré zachytávajú vývoj v čase - aspoň 5 či 10 rokov. Tie povedia zvyčajne viac, pretože ukazujú trend.

To, čo sa deje v Nemecku sledujem len v miere, v akej sa o ňom píše u nás. Ale pre účely tohto svojho príspevku som trochu googlil, aby som našiel "tvrdé" údaje, najlepšie priamo z Nemecka (už vidím typickú našineckú reakciu o ich sfalšovaní :-) ). Takže na tomto odkaze na strane 16 je vývoj OZE v Nemecku od r. 2002 do r. 2017: https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/de/documents/publications/studies/daten-zu-erneuerbaren-energien/Stromerzeugung_2017.pdf

V. Šťastný 1.2.2019 5:59

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Investiční lidská činnost do jakékoli energetiky zanechává uhlíkovou stopu.

K. Novák 1.2.2019 5:43

Nejvíc energie spotřebuje průmysl.

Když Němci přesunou energeticky náročné výroby jinam (k nám, do Polska, do Číny) a tyto subdodávky budou získávat mnohem levněji než by si je mohli vyrobit doma, mohou od fosilních zdrojů i od jádra ustoupit. Kromě toho mohou energie levně nakupovat jinde (u nás, my jim je prodáme levněji než nám samotným). Nelze vyloučit, že to mají spočítané dobře.

J. Sinnreich 1.2.2019 2:55

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Ideologie a iracionalita provazi moderni nemecke dejiny.Bohuzel vzdycky na to doplati cela Evropa.

J. Pospíšil 1.2.2019 2:17

Re: Zajimava logika

Nebudou mít Rusové Němce na lopatě, protože tak jak budou Němci potřebovat plyn nakupovat, tak stejně potřebují Rusové plyn prodávat.

Nazývat obchod jakýmsi "mít na lopatě" vás ani nenapadne v případě třeba pekaře, který vás má, podle vás, na lopatě, protože potřebujete kupovat rohlíky.

Německo mělo samozřejmě možnost nakupovat plyn v jiné formě, od jiných dodavatelů. Plyn dražší a několika případech i méně výhřevný. Rozhodlo se pro ruský plyn a já se mu ani moc nedivím.

Američani nakupují ruský titan a ruské raketové motory. Taky normální obchod. Chtějí létat a Rusové chtějí americké peníze. Normální stav v obchodu.

J. Pospíšil 1.2.2019 2:07

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Při předčasném zavření atomové elektrárny vzniká navíc uhlíková stopa při zbytečné stavbě jakýchkoli a to i bezemisních náhradních zdrojů, dále při činnosti spojené s jejich provozem a údržbou, pane Rado.

To se ošulit kecama nedá.