16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Temelín Hillary a Westinghouse míní, ale Brusel mění

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová včera v Praze podpořila americko-japonskou společnost Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Nabízí podle ní nejlepší bezpečnostní záruky a nejspolehlivější technologii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 5.12.2012 10:29

Reaktory AP 1000 a VVER 1200

pracují na stejném principu. AP 1000 vychází z osvědčeného AP 600, VVER 1200 z osvědčeného VVER 1000. AP 1000 dodává firma Westinghouse vlastněná s 87% japonskou Toshibou. Základní výroba by se prováděla v USA. VVER 1200 dodává firma MIR 1200 což je konsorcium ruských a českých (částečně v ruském vlastnictví) firem.Základní výroba by se ze značné části prováděla v ČR.

Ani jeden z těchto typů není provozně vyzkoušen, řada z nich je ve výstavbě s nejasným dokončením. Takže výsledky provozního ověření lze čekat nejdříve za 5 let.

Zajímavé jsou neustále řeči o politických aspektech a strategické bezpečnosti. Jsou to jen kamufláže zájmu o obrovský kšeft.

Ideálním stavem by bylo, kdyby stát urychleně odkoupil od ČEZu jaderné elektrárny (peníze na to má v nerozdělených dividendách ČEZu) a zabezpečoval výstavbu vlastními prostředky, ve smlouvě s nejvýhodnějším dodavatelem, čímž je Mir 1200. Tím by nejen nastartoval ekonomiku a vytvořil trvalý faktor růstu, ale mohl by i výrazným způsobem zasahovat do tvorby cen elektřiny. Zapojením českých podniků do výstavby by se část vynaložených prostředků prostřednictvím daní vrátila zpět do státního rozpočtu.

A. Hrbek 5.12.2012 10:36

Re: Reaktory AP 1000 a VVER 1200

Drobná technická poznámka

U reaktorů VVER 1200 se oproti VVER 1000 výrazně zlepšuje bezpečnost. Technický přechod na vyšší parametr nepředstavuje příliš velký problém.

U reaktorů AP 1000 je přechod z reaktoru AP 600 již poněkud složitější, protože se ukázalo, že jej nelze řešit jen zvětšením zařízení. Tak například u zvětšených čerpadel Curtiss Wright začalo docházet k nepříjemnému přehřátí, vedoucí k destrukci ložisek.

Ale všechny technické problémy lze více či méně rozumně vyřešit. To co nejde rozumně vyřešit, jsou problémy politické.

J. Jurax 5.12.2012 19:25

Re: Reaktory AP 1000 a VVER 1200

kdyby stát urychleně odkoupil od ČEZu jaderné elektrárny (peníze na to má v nerozdělených dividendách ČEZu) a zabezpečoval výstavbu vlastními prostředky, ve smlouvě s nejvýhodnějším dodavatelem

No, nevím - stát, potažmo tedy jeho ouředníci a pochopitelně politikové, protože jde o velké prachy, které si nemohou nechat ujít, nenalezne dodavatele nejvýhodnějšího, nýbrž toho, který dá ouřednům a politikům největší úplatek. Viz Pandury, tatrovky, grippeny ...