13.6.2024 | Svátek má Antonín


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Temelín Hillary a Westinghouse míní, ale Brusel mění

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová včera v Praze podpořila americko-japonskou společnost Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Nabízí podle ní nejlepší bezpečnostní záruky a nejspolehlivější technologii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 5.12.2012 20:19

Re: Výborný článek

Je to klasická ukázka toho, co způsobí umělá deformace trhu. Zvýšení cen, zbrzdění technologického rozvoje, zastavení výstavby.

Energetika je o to zrádnější, že stavba elektráren trvá 10-15 let a tak ti, kdo situaci zavinili jsou zpravidla dávno zapomenuti. Kdo z lidí, kteří dnes nadávají na zdražování elektřiny si uvědomuje, že zákon o povinném využívání OZE protlačila Grossova vláda?

J. Jurax 5.12.2012 19:25

Re: Reaktory AP 1000 a VVER 1200

kdyby stát urychleně odkoupil od ČEZu jaderné elektrárny (peníze na to má v nerozdělených dividendách ČEZu) a zabezpečoval výstavbu vlastními prostředky, ve smlouvě s nejvýhodnějším dodavatelem

No, nevím - stát, potažmo tedy jeho ouředníci a pochopitelně politikové, protože jde o velké prachy, které si nemohou nechat ujít, nenalezne dodavatele nejvýhodnějšího, nýbrž toho, který dá ouřednům a politikům největší úplatek. Viz Pandury, tatrovky, grippeny ...

J. Jurax 5.12.2012 19:21

Re: Výborný článek

A děkujme Zeleným - když se fatálním omylem dostali k moci, tak si vyvydírali záporné stanovisko k JE - mohli jsme už být dál a stavět.

A ty OZE jsou taky průšvih způsobený zelenými mužíky - a arciť primárně blbostí europolitiků a sekundárně blbostí politiků našich. Doufám, že z toho ti politici mají aspoň vejvar - takovou blbost by zadarmo schvaloval jen blbec.

Jinak - plete se do toho politika, což je obecně špatně - neboť může-li politik něco zčurdit, pak to taky zaručeně zčurdí. A to nejen proto, že tomu nerozumí, ale i z principu politiky, jímž je boj o moc a koryta, ať to stojí (stát, občany, vlast, národ - vyberte si) co to stojí. Politik za škody způsobené svým konáním (nebo nekonáním) nese toliko odpovědnost politickou - tedy žádnou.  

K. Kužel 5.12.2012 16:45

Re: Jaderná energetika se začne vyplácet v okamžiku,

Studená sprcha blackoutů může přijít hodně brzy, atomová elektrárna se staví hodně dlouho. Osobně vidím perspektivu v budování oddělených "energetických ostrovů" s miniaturními jadernými elektrárnami. Ty se chystá vyrábět americký Hyperion, japonská Toshiba a Rosatom, který je možná nejdále.

http://atominfo.cz/2011/01/elektrarny-do-kapsy/

J. Vyhnalík 5.12.2012 15:04

Výborný článek

Je potřeba vysvětlovat dnes a denně, že největší škodou OZE nejsou rapidně rostoucí ceny energie, ale jednak snížená konkurenceschopnost celé ekonomiky (vyšší ceny energie -> vyšší náklady -> nižší prodej -> nižší výroba -> vyšší nezaměstnanost) a v neposlední řadě likvidace energetiky, tak jak je to dobře popsané v článku. Elektrárny mají omezonou životnost a přitom jejich výstavba včetně schvalovací procesů zabere cca 10 let a víc. Ve chvíli, kdy začnou soustavu ohrožovat blackouty, bude na výstavbu nových zdrojů pozdě.

Kdyby to nebyl takový prů.. průšvih, tak by se člověk musel smát tomu, jaké atronomické plýtvání OZE představují a přitom celý tento koncept je prosazován zelenými, pro něž je šetrné hospodaření základní mantrou.

R. Langer 5.12.2012 13:27

Re: Jaderná energetika se začne vyplácet v okamžiku,

Také si myslím, že to tak bude. Všechno tomu nasvědčuje.

S. Donát 5.12.2012 11:47

Re: Pan Páral se připravuje na okamžik kdy se situace změní, aby si pak za jméno mohl psát:

Nejlepčím doporučením pro článek je pro mě Váš negativní komentář pod ním.

A. Hrbek 5.12.2012 10:36

Re: Reaktory AP 1000 a VVER 1200

Drobná technická poznámka

U reaktorů VVER 1200 se oproti VVER 1000 výrazně zlepšuje bezpečnost. Technický přechod na vyšší parametr nepředstavuje příliš velký problém.

U reaktorů AP 1000 je přechod z reaktoru AP 600 již poněkud složitější, protože se ukázalo, že jej nelze řešit jen zvětšením zařízení. Tak například u zvětšených čerpadel Curtiss Wright začalo docházet k nepříjemnému přehřátí, vedoucí k destrukci ložisek.

Ale všechny technické problémy lze více či méně rozumně vyřešit. To co nejde rozumně vyřešit, jsou problémy politické.

A. Hrbek 5.12.2012 10:29

Reaktory AP 1000 a VVER 1200

pracují na stejném principu. AP 1000 vychází z osvědčeného AP 600, VVER 1200 z osvědčeného VVER 1000. AP 1000 dodává firma Westinghouse vlastněná s 87% japonskou Toshibou. Základní výroba by se prováděla v USA. VVER 1200 dodává firma MIR 1200 což je konsorcium ruských a českých (částečně v ruském vlastnictví) firem.Základní výroba by se ze značné části prováděla v ČR.

Ani jeden z těchto typů není provozně vyzkoušen, řada z nich je ve výstavbě s nejasným dokončením. Takže výsledky provozního ověření lze čekat nejdříve za 5 let.

Zajímavé jsou neustále řeči o politických aspektech a strategické bezpečnosti. Jsou to jen kamufláže zájmu o obrovský kšeft.

Ideálním stavem by bylo, kdyby stát urychleně odkoupil od ČEZu jaderné elektrárny (peníze na to má v nerozdělených dividendách ČEZu) a zabezpečoval výstavbu vlastními prostředky, ve smlouvě s nejvýhodnějším dodavatelem, čímž je Mir 1200. Tím by nejen nastartoval ekonomiku a vytvořil trvalý faktor růstu, ale mohl by i výrazným způsobem zasahovat do tvorby cen elektřiny. Zapojením českých podniků do výstavby by se část vynaložených prostředků prostřednictvím daní vrátila zpět do státního rozpočtu.

V. Novák 5.12.2012 10:09

Neuvěřitelné! Tak objektivní a nepolitický,

skoro by se dalo říci antipoliitický článek - a na Psu?

Objektivní zhodnoení přínosu ruské nabídky ve srovnání s americkou - a na Psu?

Něco se musí dít. Že by skvrny na Slunci?

A. Bocek 5.12.2012 8:25

Jaderná energetika se začne vyplácet v okamžiku,

vícenásobných blackoutů , všichni, kdo sledují řádění politiků v Evropské energetice. Zlomem spíše nebude prosinec 2012 , ale bezvětrný mrazivý únor 2013.

J. Kanioková 5.12.2012 6:16

Naprosto souhlasím,

důležité argumenty.....

M. Stuchlik 5.12.2012 1:00

Pan Páral se připravuje na okamžik kdy se situace změní, aby si pak za jméno mohl psát:

Autor je šéfredaktor týdeníku RUBL

B. Uhlich 5.12.2012 0:53

Jj.,...hlavně ten poslední odstavec by se měl tesat...

Samozřejmě souhlasím...