Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Stoprocentní hloupost tuzemské politiky

Experti různých ekonomických i společenských oborů se dnes rádi pouštějí do spekulací, co by Čechům přineslo okamžité zrušení dovozu ruského plynu, když ho nemáme čím nahradit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

No, dnes jsem sledoval ČT 24 - Biznis. Bylo to 1 hod. o autodopravcích. Směšné, kdyby to nebylo k pláči. SANKCE = Nepustíme Ruské/Běloruské kamiony do EU. Výsledek: Maximálně liberalizované Autodopravy s "východními" vlastníky dovezou návěs na hranice EU. Tam přepřáhne Ruský/B-ruský tahač a jede se dál. Výsledek: Desetitisíce dopravců ( Polsko + celé Pobaltí ) je bez práce a obrátí se do střední EU. Čeští - a další budou mít obrovské problémy. Vše dražší - práce žádná. Zkrachují. !! Rusové z toho musí být na mrtvici - od smíchu.

0 0
možnosti
VH

Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela. Válčení nás bude něco stát, to přece ví i kluci u válečné PC hry.[UA]

0 0
možnosti
PB

P19e78t52r 50B31r48e52c32í25k

18. 4. 2022 22:04

NIKDO na světě nedonutí produkční státy ( Norsko, Líbyi, Araby, Venezuelu .... ) aby zvyšovali těžbu a tím si snižovali cenu. 1, UA válka a politika USA je o tom, zachovat USD. Každý ví, že se to nepodaří. NIKDO tedy nemá zájem mít plno USD, které ztratí 10, 20, 30% 2, Když k tomu přičteme tupost EU = Green deal, je všechno jasné. 8-o Zatím USA velmi bohatnou - zbraně, ropa/plyn a EU velmi zchudne. Uvidíme, jak dlouho to kdo vydrží.

0 0
možnosti
PD

y

to vás v trollí fabrice neučily,

0 0
možnosti
MP

Cituji: "... Hlavně se ale měl nějaký český politik nebo aspoň publicista tehdy zamyslet, jestli není příliš riskantní odebírat sto procent plynu od země, která nemá potíže s tím vojensky napadnout své sousedy. ... "

"... Tak zásadní selhání české politiky je těžké hledat v celé polistopadové historii. ..."

Komentář

Zásadní selhání spočívalo v předání většího dílu rozhodovacích pravomocí ekonomům, než by si skutečně zasloužili.

Pozor! Nezkreslujte zlomyslně, co jsem teď řekl. Já totiž nehovořím o úplném vyloučení ekonomů ze strategického rozhodování. Já hovořím jen a jen o neúměrně vysokém podílu rozhodovacích pravomocí.

Karel Šebesta (představující se zde klamavě jako Prokop Diviš) je zřejmě již silně nadržen, aby vnesl svoji typickou diskusní demagogii.

0 0
možnosti
JN

A to máme brát daleko dražší plyn z Ameriky, která někoho napadne každou chvíli?

0 0
možnosti
PD

Vás napadají akorát samé 3,14čoviny.

0 0
možnosti
JH

Autor je chytrej jak rádio.

0 0
možnosti
JK

Já nevím, jak je možný, že ty nejchytřejší lidi nikdá neseděj ve vládě, ale maximálně píšou kritiky do nějakejch poťouchlejch novin, a zároveň jak je možný, že se ve vládě vždycky sejdou největší pitomci ... :-/

0 0
možnosti
Foto

Proto,že rozumnej člověk mezi ty pitomce nepoleze

0 0
možnosti
JJ

J16i64ř67í 55J94o12h30n

18. 4. 2022 14:58

Autor je "žurnalista". Článek je tedy obdobný nesmysl jako slýcháme od politiků. Kdyby doplnil kapacity jednotlivých plynovodů, tak by závěry musel zásadně opravit.

Pravdu má v tom, že byla ásadní chyba, když Zemanova socanská vláda prodala Tranzitní plynovod vč. zásobníků plynu zahraničnímu vlastníkovi a tím zcela zamezila řízení trhu s plynem státem. Plyn mohl být daleko levnější.

0 0
možnosti
Foto

P59a27v53e14l 10R16a18d68a

18. 4. 2022 15:24

Relativně nejlevnější plyn mají momentálně Madaři - když tedy do toho nepočítám ceny životů na Ukrajině. Jiní si považují cenu plynu či ropy ze středního východu - ale zas bez zohlednění důsledků válek v oblasti a v této souvislosti vzniklých.

Zkusme pouvažovat nad tím, jak velkou cenu má pro nás - když už né život - pak alespon svoboda a jakou odpovědnost jsme ochotni nést.

0 0
možnosti
JP

Na problém se zeptejte s privatizací Transgasu pro plyn , privatizací 30%ČEZu pro elektřinu ( a taky privatizací vodovodů pro Veolii). Řešení by se jistě našlo - ale:

Pokud nebudou ceny energií stabilní, bude inflace jako řemen. A to se stane, když naši elektřinu nebudeme kupovat za spekulativní ceny na lipském burze, ale ČEZ ji bude prodávat přímo . A to se stane tehdy, bude-li ČEZ 100proc vlastník státu. A to se stane, vykoupí-li ministerstvo průmyslu těch 30proc soukromých akcionářů. A to se stane, bude-li přijat příslušný zákon v PS. A to se hned tak za vlády 5tikolky nestane.

Ceny plynu budou stabilní, bude-li s dodavatelem (Gasprom či jiný) uzavřena dlouhodobé smlouva o dodávce za stabilní cenu. A to se stane, bude-li z státem určen státní nákupní podnik - nikoliv soukromník innogy a.s., který nakupuje na spekulativní cenu na holandské burze. A to nestačí - nakupovaný plyn se musí uskladnit v zásobnících , které však dnes patří soukromé firmě RWE, proto stát musí odkoupit zásobníky do majetku státního nákupního podniku. A i pak zbývají roury a kompresory, které kdysi patřily státu a nyní patří net4gas sro(Allianz Infrastructure Luxembourg I S. à r.l. (50 %) a Borealis Novus Parent B.V. (50 %). Ty musí stát vykoupit do svého majetku. Pak budou ceny plynu v rukou státu stabilní. A to se hned tak za vlády 5kolky nestane.

Jednoduché to nebude, jen stačí odstranit 5tikolku z vlády a zvolit nástupce který bude mít kompetence státu pro jmenovaná odvětví.

0 0
možnosti
FZ

Není to první ani poslední nebetyčná politická blbost. Naši politici jenom jednali konzistentně s těmi západními, zejména německými a neměli žádný plán B. A navíc se to dobře prodávalo lidu - ten ruský nejen že byl zelenější, ale i o celých 21 halířů levnější; no nekupte to!

Teď už jsou politici bez šance zopakovat chyby maďarů a rakušáků a škemrat u putina. Naštěstí jsme u něj na černé listině, už dokonce i se Zemanem.

Takže páni politici, co teď dál?

0 0
možnosti
VN

No přece napodobit Karpatského génia a povinně snížit teplotu v bytech, elektřinu pouštět občas a spoléhat, že zafouká!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz