Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Stoprocentní hloupost tuzemské politiky

Experti různých ekonomických i společenských oborů se dnes rádi pouštějí do spekulací, co by Čechům přineslo okamžité zrušení dovozu ruského plynu, když ho nemáme čím nahradit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nepřesná je zmínka o Green Dealu: Tento plán na destrukci evropské energetiky a ekonomiky vznikl později, německá varianta s týmž cílem se nazývá Energiewende a vznikla podstatně dříve, zhruba před 20-30 lety. S očekávatelnym výsledkem výrazné závislosti na Rusku.

0 0
možnosti
VN

Můj názor se nebude líbit určitě:

Kdyby nezažilo Rusko v devadesátých letech tak tragicky zmršený způsob přechodu na tržní ekonomiku, zdecimování jak zevnitř tak zvenku, deset let ponížení, tzn. kdyby byla vyslyšena slova Václava Havla, pronesená v US Kongresu v únoru 1990, kdyby nebylo kontinuálně nadále Spojenými státy považováno za nepřítele č. 1, mohla se rozvíjet oboustranně výhodná spolupráce a v tomto teritoriu by bylo skvěle. Přitom bychom samozřejmě uplatňovali i v energiích diverzifikaci zdrojů. To je normální i z technických důvodů.

To se ale za mořem nelíbilo, takže USA zvolily strategii win-lose namísto win-win.

Tak teď do toho, ti, co neumíte nic, než stále štěkat osvědčený slovní výblitek "ruský troll".

0 0
možnosti
FK

Jenže VH byl snílek a intelektuál, a ještě velmi naivní, který měl občas názory podobné Grétě T. A nemyslím to nijak zle, měl jsem Václava Havla velmi rád, jenže do politické džungle se nehodil.

0 0
možnosti
LB

Celé to povídání o zastavení toku plynu z Ruska je vedeno strašením, že nám ten plyn zastaví Rusko. Přitom kdo přemýšlí, tomu je jasné, že zastavit plyn chceme my, resp. naši politici. Ale tak, aby si všichni mysleli, že ho zastavili Rusové. Natahujeme si smyčku na krk sami a předstíráme, že nám ji natahují Rusové.

0 0
možnosti
FK

Každého, kdo vykřikuje o okamžitém zastavení dodávek ruského plynu k nám (a nelze to úplně vyloučit), bych zbavil svéprávnosti a zavřel do blázince, protože to svědčí o jeho slabomyslnosti. To nelze ani vypustit z úst.

0 0
možnosti
VK

Právě jsem viděl na ČT24 pořad - Konec ruského plynu. Čím zatopíme? Ani slovo o jaderné energetice, dokonce tam dával rozumy i Mirek Topolánek který má přímou zodpovědnost za nedostavbu Temelína.

0 0
možnosti
Foto

P49a74v48e63l 73R32a69d76a

18. 4. 2022 8:55

Ani slovo? Zásadním pojmem pro odbornější pohled k jakékoli energetice je EROEI. Pokud má tento parametr hodnotu menší jak cca 5X stává se ze zdroje spíše spotřebič. Toto je dodnes klíčové a právě krizové pro jadernou energetiku. V následující tabulce jsou sice uvedeny i hodnoty vyšší ale ty platí pro starší typy jednodušších a tedy méně bezpečných realizací štěpných reaktorů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Druhým ale souvisejícím zásadním pojmem je jaderná bezpečnost. Praktiky žádný jednou rozběhnutý jaderný reaktor totiž na rozdíl od jiných zdrojů nelze s principu spontálního pokračování druhotných štěpných a tedy teplo produkujících řetězců zcela vypnout dříve jak za roky!!! Nedochlazovaný reaktor a jeho součásti se tak mohou stát nezvladatelnou zkázonosností velmi širokému okolí.

Zabezpečit takovýto systém proti terorismu včetně toho státního je prakticky neřešitelný úkol. Toto se ví už od stavby prvých reaktorů a proto existuje tzv. "Ženevská konvence" o neútočení na jaderné reaktory. Psychopatům v čele totalitních států ale mohou být takovéto zásadní mezinárodní dohody lhostejné.

Energeticky klíčové při tom všem ale přesto může fakt, že běžným lidem ke kterým zřejmě patříte mohou být lhostejné jak vlastní fyzikální zákony štěpení tak celá lidská legislativa a relativně svatý jim dnes připadá jen extrémní nadbytek spotřebovávaných energií. Ten v ČR dnes činí na osobu zhruba 200x tolik co spotřebovával průměrný člověk ještě před dvě stě lety. Zde skrze pohodlností a reklamou vybičovanou zbytečnou spotřebu, skrytě tkví nejzásadnější energetické rezervy dneška.

0 0
možnosti
RM

autore neustále zmiňujete Norsko, jak kdyby bylo schopné zásobit celou Evropu. --ne, opravdu nebylo, autore. / a ruský plyn si bere Evropa proto, že je prostě řádově levnější než ten americký. ( který pokryje max 10% potřeby Evropy). a to nezmiňuji ekologii, že). --naši politici žádná řešení nemají,,--tedy kromě básnění o dalším bloku JE. ---tak tedy nashle za dvacet let u pátého bloku Dukovan. 8-o

0 0
možnosti
LB

Lidé jsou bombardováni argumenty, které mají vzbuzovat dojem, že svět je jiný, než je. A básnění o dalším bloku JE má jen lidem zalepit oči. Přitom mnohé z těch, kteří o tom bloku básní, v době jeho spuštění - bude-li - už dávno nebudou bolet zuby.

0 0
možnosti
FK

Ten plyn z Norska vlastně ani z Norska nebyl, pouze bilančně, jinak měl původ v Rusku. Pravdou ale je, že naše neschopnost spočívá hlavně v nekoncepčnosti naší energetické politiky. Posmívali jsme se Němcům, mnohdy právem, ale jejich postup měl alespoň nějakou logiku. A nebýt Němců, nebyl by tu plyn žádný. Ten problém závislosti na Rusku se postupně přemění na jinou závislost. A zase špatně. Určitě by se v EU mělo vytvořit silný výzkumně vývojový komplex včetně výrobních kapacit, zaměřený na rozvoj jaderné energie. A včera pozdě. Vzorem by mohl být úspěšný projekt Airbus. Jenže nevím, nevím zda-li zvítězí rozum před ideologií.

0 0
možnosti

No on se norský plyn u nás ani nedá používat, pokud se nevymění miliony hořáků v průmyslu a domácnostech.

0 0
možnosti
KK

Kdo viděl včerejší PARTII na Primě tak musel posoudit ubohost politiky bývalých vlád reprezentovanou bývalým Špidlou tzv. Zdroje jsou a poradkyní současného premiéra paní Horskou. Obludný problém se zajištěním zemního plynu pro ČR zjednodušili do tvrzení: musíme vytápět na nižší teploty, musíme zateplovat, musíme vytápět pomocí panelů (z Číny). Blbosti na entou. Oni neví, že 75 % spotřeby plynu jde do průmyslu ? Oni neví, že se peče chleba v pecích na plyn ? Rv

0 0
možnosti
LB

Oni si prostě myslí, že lidé jsou stejně blbí jako oni sami.

0 0
možnosti
Foto

Nepřesná je zmínka o Green Dealu: Tento plán na destrukci evropské energetiky a ekonomiky vznikl později, německá varianta s týmž cílem se nazývá Energiewende a vznikla podstatně dříve, zhruba před 20-30 lety. S očekávatelnym výsledkem výrazné závislosti na Rusku.

0 0
možnosti
FK

Jenže naše chyba spočívá v tom, že jsme důsledně nemysleli sami na sebe. Házet naší neschopnost, hraničící s debilitou na někoho jiného, nic neřeší. Hlavní průšvih je v nás, v naší bohorovností a lenosti. Mnoho věcí jsme nechali na jiných a teď jsou patrné naše výsledky. Že je náš průmysl zaměřený na přetváření velkých hmot, tudíž velmi energeticky náročný, kompletovaný a prodávaný jinde, je opět podle podobného scénáře. Může mně někdo vysvětlit k čemu nám bude vysoce robotizovaná výroba baterií podle zahraniční know-how ve firmě, která má být vlastněná z části polostátní ČEZ a s výrazným podílem zahraničního investora, když to jen dál bude devastovat naší přírodu a praktický to nic nepřinese. Připomíná mně to tu!! blbost s výrobou pneumatik jistou jihokorejskou firmou. Je to pořád dokola.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Počátkem 90.let se povedlo získat kontrakt s Norskem, bylo postaveno zpětné potrubí z Německa a plánoval se severo-jižní koridor od Baltu k Jadranu. Objevily se projekty Nabucco. Potíž je v tom, že české plynàrenství bylo od doby zahájení výstavby tranzitního plynovodu zamořeno řadou lidí, kteří pro Rusy pracovali. Generační obměna mnoho z nich vyřešila, ale obrovský rusko-německý deal s eskalačními doložkami kontraktů zapouzdřily naší bezpečnost na úrovni dříve příměho vlivu ruských expertů na chod tranzitu plynu. Své k tomu přidala i politika CZT, snažící se likvidovat konkurenci plynového topení. Tak nějak se přitom na ten bolavý prst zapomnělo. Hledat dnes specifickou "českou cestu" pro řešení problémů se zastavením odběru plynu z Ruska nedává smysl a povede jen k dočasným a nouzovýn řešením. Řešení lze dosáhnout pouze systémovou konfigurací provozu evropských dálkových plynovodů s kapacitami terminálů LNG. Pracuje na tom někdo?

0 0
možnosti
Foto

blbost. privatizace. kapitalismus. zisk.

0 0
možnosti
VH

To jsou ty paradoxy. Tato situace spolu s nasi zavislosti na Cine ktera se projevila naplno v dobe pandemie je krasny priklad toho ze ekonomika neni a nikdy nebude zadny vselek a kam to hledani nejnizsi ceny muze vest. Na druhou stranu ignorovani ekonomiky ktere je masivne pritomno treba v Green dealu take vede k upadku a katastrofe. Proto ten paradox. Nebyt zeleneho silenstvy kde totalne ignorujeme ekonomicke ci prakticke faktory mohl byt politicky prosazeny energericky mix zalozeny na jaderne energii coz by drasticky omezilo nasi zavislost na Rusku. Je tedy treba pouzivat jak ekonomiku tak politiku k zabezpeceni potreb statu.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz