Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Stoprocentní hloupost tuzemské politiky

Experti různých ekonomických i společenských oborů se dnes rádi pouštějí do spekulací, co by Čechům přineslo okamžité zrušení dovozu ruského plynu, když ho nemáme čím nahradit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

vlastně ... ještě Nám ve vlastnictví zůstává Budvar a Památník v Letech.

0 0
možnosti
Foto

P77a15v48e41l 18R40a89d88a

18. 4. 2022 13:14

Některým lidem může zůstat ve vlastnictví kritické myšlení - zatímco jiným už se honí myšlenky kolem alkoholu ....

Výsledkem toho pak může být bud včasná úvaha o změně ekonomiky na energeticky a surovinově podstatně méně náročnou - nebo na druhé straně po přechodné alkoholové euforii až kolaps.

Právě v ohledu energetické náročnosti ČR dlouhodobě zaostává a s pohledu diverzifikace možností nákůpu plynu tuplovaně významěji.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

0 0
možnosti
VP

Tady mi nezbývá než jen podotknout. že autor článku, pan Holub, je redaktorem Seznam zprávy. To, aspoň mně, stačí. Prý nebezpečí v dodávkách plynů z Ruska...píše autor. Zatím za dobu, kterou žiju jsem nezaznamenal problém dodávek plynu od Ruska. Pravda, v roce 2009? problémy byly. Ale jen díky Ukrajině, která plyn z Ruska odebírala a neplatila Rusku, čili, že ten plyn kradla. Tak Rusové dali stopku. Pak to jeli vyjednávat čeští chcípáčkové Topolánek a Schwarzenberg, jako zástupci EU, které jsme v té době předsedali. No, s těmito bábovkáři Rusové ani nejednali, nakonec to zařídili Němci.

0 0
možnosti
Foto

pane premiére Fialo, koukněte na diskusi.

0 0
možnosti
Foto

P47a87v17e25l 18R51a63d83a

18. 4. 2022 12:57

Máte snad za to, že diskuse na NP by měla být východiskem pro rozhodování premiérů?

0 0
možnosti
PD

Holub zaručeně není ekonomický expert, bohužel nevyužívá tu skvělou příležitost mlčet. :-P

0 0
možnosti
VN

Vážený pane, umíte porovnávat čísla?

NS může přepravit 55 mld. m3 za rok. Polský terminál ve Svinoujscie může za stejnou dobu regasifikovat 5 mld. m3 a Poláci ho rozšiřují na 7.5. To není ani polovina polské spotřeby, takže Poláci na dále nakupují ruský plyn - ovšem z Německa. Smlouvu na odběr ani na tranzit neobnovili, plyn nakupují na burze za burzovní ceny - to jsou ty, které tak děsily na podzim a v zimě.

Myslíte, že nám Poláci prodají plyn, který potřebují sami? Možná ano - Poláci sou kšeftaři non plus ultra. Ale těžko za nižší cenu, než za kolik nakupují sami.

Litva přešla také částečně na LNG. Aby to nebylo tak drahé, tak nakupuje (nebo donedávna nakupovala) i ruský LNG, přesto cena plynu v Litvě likviduje jejich průmysl - a to důkladně a důsledně.

0 0
možnosti
JK

J98a35n 44K65a58r57z41a

18. 4. 2022 10:38

Zbavení se kontroly nad částí energetiky je jistě hloupost. Česká republika to udělala dobrovolně.

Jiné země používají jinou strategii. Usilují o vytvoření regionálních energetických hubů, t.j. o získání kontroly nad obchodem s energií v širším okolním regionu. Například Německo.

Situace je nadmíru výtečná:-)

0 0
možnosti
VN

Přece "stát je nejhorší vlastník!" a "vše vyřeší neviditelná ruka trhu!".

A vy tady, že to byla chyba...

0 0
možnosti
Foto

KDO vlastně nakupuje pro české subjekty plyn ?

0 0
možnosti
Foto

KDO plyn prodává "českým" obchodníkům ?

0 0
možnosti
FN

Stoprocentní hloupostí české politiky je, že se dobrovolně vzdala energetické a potravinové bezpečnosti a odevzdala se do rukou Německa a Bruselu. Až nastane zásadní problém, bude se každý starat sám o sebe a Česká republika zůstane na holičkách.

0 0
možnosti
JH

Pro naše politiky je nejsnadnější žvanit a jinak slepě plnit to, co nařídil Brusel. Hlavně nemyslet vlastní hlavou. V podstatě bychom alespoň ušetřili zrušením parlamentu i senátu a rovnou vše delegovat na bruselské úředníky.

0 0
možnosti
VP

Víte jak to bylo z norským plynem? Ten se přestal u nás odebírat, protože NĚMCI zvedli neúnosně tranzitním poplatky na transport plynu přes Německo. Ty poplatky zvedli, aby si uvolnili dopravní kapacity pro plyn z Nordstream I!

0 0
možnosti
JN

Formalne se nominoval stale, fyzicky netekl, protoze se obratem nominoval opacny smer. Ale hlavne ho CR prodalo s Transgasem a novy vlastnik nemel duvod platit za transit.

0 0
možnosti
VP

Pořád si všichni myslí, že je třeba nahrazovat plyn plynem. Je ale možné, alespoň z větší části, nahradit plyn uhlím, zejména při výrobě elektřiny.

Chce to ovšem dát zastřelit pár zelených....

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz