3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tolman 10.9.2011 12:47

Proč jádro? Proč ČEZ?

Před dvěma lety došlo k nádhernému příkladu Klausovy party v akci. Poslanci Martin Říman, Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD) přilepili do nesouvisejícího zákona během druhého čtení v Poslanecké sněmovně změnu, nazývanou přílepek století. Vláda tak o něm vůbec nejednala. Do zákona o spotřební dani přidali vlastní návrh o změně systému vydávání emisních povolenek. Senát ho schválil.

Podle návrhu budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma.

Václav Klaus bez zdráhání podepsal tento zákon, jehož součástí je dáreček za 68 miliard korun pro elektrárenský gigant ČEZ. Čekalo se, zda prezident třeba sporný předpis nevetuje, když před měsícem stejně naložil se šrotovným, které je podle jeho slov diskriminačním opatřením ve prospěch jednoho odvětví průmyslu. Nestalo se - a před sídlem společnosti ČEZ v Duhové ulici na Praze 4 se tak mohl sejít početný zástup gratulantů. V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

Lívia Klausová, prezidentova choť, bývalá místopředsedkyně dozorčí rady ČEZ, Václav Klaus ml., prezidentův starší syn, ředitel pražského gymnázia PORG, které platí ČEZ -  Jan Klaus, prezidentův mladší syn, ekonom společnosti ČEZ - Mirek Topolánek, předseda ODS, blízký přítel šéfa ČEZ Martina Romana - Marek Dalík, lobbista, přítel Mirka Topolánka a Martina Romana -  Martin Říman, exministr průmyslu z ODS, spoluautor návrhu na darování emisních povolenek firmě ČEZ - Aleš Řebíček, exministr dopravy a poslanec ODS, hostitel Martina Romana na jachtě v Toskánsku - Milan Urban, místopředseda ČSSD, toskánský mořeplavec a spoluautor návrhu na dáreček pro ČEZ - Vladimír Laštůvka, bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny z ČSSD, bývalý člen dozorčí rady ČEZ a agent STB (krycí jméno Vladimír) a mnoho, mnoho dalších

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/darecek-pro-cez-seznam-gratulantu_133573.html

J. Tolman 10.9.2011 12:44

Takhle se to dělá

Počátkem léta oznamovaly například Lidové noviny, že podpora sluneční energie nás přijde v následujících dvaceti letech na bilion korun. Média v tu dobu plnily články vyčítající spekulativní tah na velké zisky v podobě solárních dotací, které zaplatí běžný spotřebitel v ceně elektřiny. Elektrický proud bude příští rok o 23 procent dražší," upozorňovala média sycená podobně laděnými informacemi. Stejné hrozby o zdraženi cen ohlašoval do médií ČEZ, ERÚ i vláda. Nakonec místo desítek procent zdražení se cena elektřiny nejen nezvedla, ale v průběhu letoška dokonce klesá. Do hry začínají podle expertů stále více zasahovat i masivní energetické úspory podniků z poslední doby a s nimi související pokles poptávky po elektřině.

A loňský scénář ohlašovaného zdražování se nám vrací. Energetici avizují novoroční zdražení až o 15 procent. Jednou z hlavních příčin má být odstavení německých jaderných elektráren.  Nechrne teď stranou opačné názory odborníků, které naopak hovoří o případném dalším možném zlevnění.  Právě v otázce cen elektřiny - už dnes vyšších než v sousedních zemích, ale také ve Francii či Británii - podle všeho leží skutečné hřiště aktuálního solárního problému". Rostoucí ceny elektřiny pomáhají projektantům nejdražší ohlášené stavby porevoluční historie - dostavby Temelína - s výpočty, zda se půlbilionová investice vlastně vyplatí, či ne. Pokud by cena ne rostla, Temelín bude od počátku ztrátový a nakonec by z jeho stavby mohlo úplně sejít. To je pochopitelně noční můra všech zainteresovaných. Zcela bezprecedentní půlbilionový balík rozdělovaných peněz se může snadno stát obrovským prostorem pro rozdělováni dílčích miliardových i stamilionových zakázek mezi spřátelené firmy či platby „bokem" pro manažery i jejich politiky.

J. Tolman 10.9.2011 12:42

Proč uhlí a jádro?

Jak známo, právě v penězotocích mezi energetiky a politikou vidí řada komentátorů už roky příčinu nebývalé podpory, jaké se firmám jako ČEZ Či Czech Coal při masivní těžbě uhlí nebo v jaderné energetice dostává. Jak už bylo výše zmíněno, z ČEZ a velkých energetických firem pochází navíc prakticky všichni tuzemští ministři průmyslu posledních let i další klíčoví politici. „Podporovat vlastní zdroje jako uhlí a jádro, to je zkrátka vize, které věřím, Žádné obnovitelné zdroje je nenahradí," shrnuje takový pohled i Oldřich Vojíř, který mimochodem rovněž dlouhé roky pobíral v součtu statisícové odměny za členství v dozorčí radě ČEZ.

J. Tolman 10.9.2011 12:40

Lidé v pozadí

Máme novoupředsedkyni ERÚ která se netají tím, že chce prolomit limity těžby uhlí a podprovoat jadernou energii.

Je předsedkyní dozorčí rady Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových

V letech 2001 - 2003  působila ve společnosti Transgas, a. s. a RWE Transgas, a. s., ve funkci předsedkyně představenstva a generální ředitelky. V období 2004 – 2006 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské, a. s. Byla prezidentkou Klubu plynárenských podnikatelů ČR. Odpůrci jí vytýkají  profesní a i soukromé vazby na plynárenství a koncern RWE, styky s Gazpromem, angažmá v Pražské teplárenské v éře Pavla Béma…

V osmdesátých letech daly její kariéře silný impulz kontakty s STB, které později soud označil za "nevědomou spolupráci.

A. Holík 9.9.2011 22:50

Hm

Jadro je realisticky zdroj do budoucnosti, to je jasne. Ale vyuziti jadra byl vzdy spis politicky problem. A u nas lidi nejsou tak projaderni proto, ze by byli chytrejsi nez Nemci. Jsou projaderni, protoze Rakusaci nam blokovali hranice. Bude stacit aby si jednou Temelin uprdnul, a bude po podpore.

J. Kadeřábek 9.9.2011 18:05

Koho zajímá pravda o Fukušimě

může sledovat aktuální info v češtině v sérii článků na osel.cz Poslední je zde: http://www.osel.cz/index.php?clanek=5845

M. Vondráček 9.9.2011 17:20

pane Jelínku :-))

Tohle se Vám fakt nepovedlo. Zkuste odpojit svůj dům od el. sítě a zkuste si vystačit s obnovitelnými zdroji. Pak zkuste ten článek napsat znovu.

V. Novák 9.9.2011 16:05

Drahý autore, KDYŽ bude solární energie konkurenceschopná

bez dotací a naoktrojované výkupní ceny jinak neprodejné elektřiny, KDYŽ budou dostatečné akumulační kapacity, které umožní fungovat i když sluníčko zrovna nebude vidět (kupř. protože bude pod obzorem) - a to vše za konkurenceschopnou cenu - PAK přijďte a budete prorokem.

Zatím jsou obě KDYŽ v kategorii anglického condicionálu 2, tedy podmínky nereálné.

Opravdu chci vidět, jak chcete do r. 2015 (to je za chvilku, nezapomínejte!) udělat z ekonomického průseru FVE něco ekonomicky i energeticky rozumného. Leda že byste počítal s mnohasetprocentní daní na veškerou jinou elektřinu. Ale to by snad neskousli ani ti kvazizelení a bohatí Němci...

Ž. Halabudová 9.9.2011 13:40

Hele jelen.

Tak nyní přemýšlím, proč vlastně byl te článek napsán?Je jelínek takový energetický odborník, nebo jenom tlachá a snaží se zviditelnit sám sebe?Čemu on vlastně tak hluboce rozumí?A hlavně,když tomu tak moc rozumí, proč nenavrhne nějaké zázračné, genialně jednoduché řešení, nad kterým si všichni sednou na prdel.

J. Tachovský 9.9.2011 11:48

A ceho bychom se meli bat ?

Tsunami u nas moc nehrozi a pokud by prece jen prislo, tak splachne napred cele Nemecko a nejake to zamoreni uz situaci moc nezhorsi. Geologicky jsou Cechy mimoradne stabilni, takze ani zemetreseni moc nehrozi. No a kdyz vsude okolo budou vyrabet proud drazsi, tak ziskame strategickou vyhodu. Jiste nebezpeci bych videl ze strany silnejsiho souseda, ze az nebude mit energii nas zase anektuje.

J. Mrázek 9.9.2011 11:37

Solární za 22 levnější než atomová za 0,86 Kč ?

Leda v případě, že zelení prosadí povinné odstavení všech druhů elektráren a pak bude jen ta zelené s jednotným tarifem 20 Kč / kWh a nedostatková jiná , co půjde 24 hodin denně za 50 Kč za kWh...jedině naprosté zničení energetiky a civilizace "umožní" mít solární energii "levnější"...

R. Langer 9.9.2011 11:52

Re: Solární za 22 levnější než atomová za 0,86 Kč ?

Konec civilizace je také to jediné, o co zeleným jde. A užiteční idioti se můžou zbláznit radostí, jak k tomu přispívají...

P. Fiala 9.9.2011 11:19

Od odbornosti k myšlení a hodnocení reality

K hodnocení reality má každý člověk spoustu nástrojů. Především potřebuje reálné informace. Pak know-how k jejich hodnocení a vynášení soudů (rozuměj racionální mysl vycvičenou v podstatě v t.zv. selském myšlení).

Člověk nemusí být kdovíjaký odborník, aby nemohl vnímat, že lidé v jiných státech konají a pořádají své záležitosti jinak nežli lidé domácí. Jistě mu to vrtá hlavou. A jak má ten neodborný, ten t.zv. selský rozum, ptá se: Děláme to dobře? Kolik nás to stojí? Má to budoucnost? Neokrádá nás někdo? A tak podobně.

Myslím si, že tento "selský rozum má navrch nad tím "odborným". V podstatě každý politik musí mít takový "selský" rozum s tím, že je odborný respektován.

Jenže samy odbrornosti jsou lidmi utvářeny a měněny či vytvářeny neustále nové, není v přírodních dějích statičnost, ale dynamika, kterou je nutno reflektovat, což "selský" rozum vnímá a podle toho se jedinec řídí, a ne nadarmo se někdy říká i o některých vynikajících odbornících, že je postihla profesní slepota.

R. Langer 9.9.2011 11:56

Re: Od odbornosti k myšlení a hodnocení reality

Samé kecy a skutek utek. O selském rozumu ani nemluvě.

O. Uživatel 9.9.2011 11:19

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 9.9.2011 11:57

Re: :(((((

No, ta Francie mě také dojala, to, že by se Francouzi vzdali jádra, si může myslet jenom zelený idiot...

V. Novák 9.9.2011 11:09

Rozdíl mezi optimisty.

Jaderní optimisté věří, že se podaří během několika let překonat poslední technické problémy s JE. OZE optimisté věří, že se během několika let změní fyzikální zákony.

Který optimista má větší naději státi se realistou?

O. Uživatel 9.9.2011 11:15

Uživatel požádal o vymazání
V. Hošek 9.9.2011 9:59

Jelene, jelene oči máš zelené

Ten plynovod přes Baltik musí být využit na 100 %, tak velí vláda Merkelové, nic ostatního ji nezajímá.

Průser je, že takových jako jste vy autore je v politice více než je zdrávo a proto sociální inženýrství kvete a kvete a ekonomika jde k pánu. Možná je to Váš cíl, aby nikdo nevěděl jakou má co cenu, to Vaše dotování v energiích má za následek, že už nikdo nikdy nebude vědět jaká je správná hodnota jakéhokoliv výrobku a práce.

V. Novák 9.9.2011 15:58

Nord Stream bude využit na plnou kapacitu

1) proto, že ta kapacita není až tak velká a 2) aspoň se může případně ulevit starým plynovodům přes Ukrajinu a Bělorusko. Bez ohledu na další německé energetické směrování.

V. Výmola 9.9.2011 9:57

Sysyfovská práce

Stokrát skuteční odborníci můžou vyvrátit nesmysly ohledně energetiky a jádra, ale stejně se zase po sto první ozve nějaký blb jako Jelínek, který rozumí všemu, ale vlastně ničemu, a s elegancí je zopakuje...

V. Výmola 9.9.2011 14:17

Re: Sysyfovská práce

"Sisyfovská", fuj, Arccosi, styď se!

R. Langer 9.9.2011 9:39

Šmankote,

to je zase blábol od někoho, kdo si myslí, že eletrika je v zásuvce a tak nepotřebujeme elektrárny... :-P

E. Heusinger 9.9.2011 9:14

Velmi se mi líbí,

jak "odborníci" spílají neodborníkovi. Jojo panstvo, čím méně se o něčem ví, tím lépe se o tom plká, že?

R. Langer 9.9.2011 9:48

Re: Velmi se mi líbí,

Ano, a pan Jelínek to dokazuje měrou vrchovanou. To je tady zatím jediný odborník v uvozovkách, i když si tedy sám sobě nespílá. :-D

R. Langer 9.9.2011 11:11

Re: Velmi se mi líbí,

Tak přidal se ještě pan Fiala.

J. Hejna 9.9.2011 8:58

Můj omyl

Nejdříve jsem myslel, že jste špatně informovaný, ale teď ...

 

Taková snůška blbostí na několika řádcích, to už je uměmí.

A. Bocek 9.9.2011 8:14

Ševče - politologu , drž se svého kopyta !

Sázet v málovětrné České kotlině na vítr , na 50 stupni severní šířky na slunce , či na biomasu s desetikilometrovým svozem vstupních surovin je energetickou sebevraždou. Nejlepším argumentem je každoroční nárůst příspěvku na OZE v elektrofaktuře. Kdo tomuto peněženkovému argumentu nerozumí , ať se nediví že je chudý - duchem i penízem !

J. Milfait 9.9.2011 10:00

Re: Ševče - politologu , drž se svého kopyta !

Vážený pane, naprosto souhlasím s Vaším příspěvkem, dovolte mě k tomu přidat můj doplněk. Všichni rádoby ekologisté a zelení teroristé propagují "alternativní" zdroje pouze s hlediska ztv."čisté energie". Jelikož jsem elektrotechnik, který pracoval pro velkou energetiku 47 let, tak bych rád, aby nám normálním lidem byla předložena skutečně nezávislá, oproštěná od všech vlivů (politických, enviroment atd) zbavená analýza s ohledem na jejich praktickou energetickou účinnost,  pořizovací náklady, provozní a údžbové náklady, životnost, nákl. na likvidaci a to ve vztahu na 1MWh a dotace ze státního rozpočtu. 

Vzlášť zpráva  pro pana Lukáše Jelínka. Podotýkám, že se el.proud střídavý mohutné síly zdroj se nedá pytlovat ani jinak skladovat. 

P. Fiala 9.9.2011 11:01

Re: Ševče - politologu , drž se svého kopyta !

Máte vysvětlení pro to, že mnoho t.zv. zelených MWh je již vyráběno a spotřebováváno? Třeba ve Španělsku, Dánsku, Německu a td.?

Máte vysvětlení proč nejsou "blekauty" jeden zadruhým?

Ve fotovoltaických elektrárnách za r.2010 v EU (27 států) je již instalován výkon rovný 16 Temelínům. Vnímáte, že ČEZ raději nakupuje levnější elektrickou energii v zahraničí a draho prová svým zákazníkům a výrobní kapacity (monopolizované z krajů) vystavěné za stovky miliard, jedou jen na 60% provozního výkonu?