23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JINC 10.4.2008 7:03

Jaké to jsou dolary?

"Dehtové písky ... 30 dolarů za barel ... živičné břidlice 90 ..."

V jakých dolarech jsou tyto náklady těžby? V těch dnešních nebo v těch před deseti, dvaceti, třiceti lety?

bruner 10.4.2008 2:15

z čeho autor soudí, že

vznikla rozkladem převážně mořských organizmů. Kde lze nalézt důkaz?

Netřeba 10.4.2008 6:50

Re: z čeho autor soudí, že

Myslím že je úplně jedno rozkladem čeho (a jestli vůbec rozkladem) ropa vznikla. Měl jsem spíš dojem, že se článek zabývá odkud nebo z čeho budeme ropu těžit, vyrábět a pod.

Ale hlavně, opravdu hlavně, za kolik se bude prodávat žejdlík čehosi do nádrže auta.

Vaclav 10.4.2008 11:18

Re: Re: z čeho autor soudí, že

No, ono to pomerne souvisi. Konkurencni, abioticka, teorie tvrdi, ze uhovodiky vznikaji nebiologickymi procesy vyrazne hloubeji zemskem plasti a vyveraji k povrchu, coz samozrejmne ma velky vliv na to, kde vsude a v jakem mnoztvi lze ropu/zemni plyn nalezt.

Posledni dobou se navic dari dokazovat vyskyt uhlovodiku vsude mozne v kosmu (metan prsi na Titanu, astronomicky dokazany vyskyt uhovodiku v plynnych oblacich mimo slunecni soustavu atd), takze by bylo podle mne docela zvlastni vehementne tvrdit, ze zrovna na Zemi vznikaji jenom biologicky.

Navic se mi mate (povolanejsi mne snad doplni/opravi), ze ta bilogicka teorie ma energeticky problem, ze ke vzniku uhlovodiku z biologickych zbytku proste v dotycnych mistech nemohlo byt dost energie.

František Heczko 10.4.2008 0:29

Pohádkami živ (živený) je člověk

Děkuji Vám za stručný a v podstatném pravdivý příspěvek, nezbývá než souhlasit, hlavně s tvrzením, že ropa jako komodita  je v zajetí komoditních / finančních trhů, dovolil bych si oponovat pouze tvrzení, že velké energetické projekty (včetně jaderných) jsou především v silách jednotlivých států, situace se významně změnila a o energetickou budoucnost se budou starat silné soukromé společnosti, kormidelníci velkých soukromých konglomerátů si uvědomují, že stát se může chovat nezodpovědně a to si soukromý kapitál nemůže dovolit.

gill 10.4.2008 0:46

Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Soukromý kapitál si nemůže dovolit být nezodpovědný? Jejda, ale ta je hezká, skoro jako o Karkulce. Vůči komu zodpovědný? Farmaceutické firmy, například, které po Evropě - dokonce i u nás - prodávaly léky s prošlou lhůtou spotřeby nebo s nepříznivými vedlejšími účinky (tetrackylin, např.) - případně propagovaly krmení sušeným kravským mlékem v oblastech, kde bylo jasné, že pro to nejsou podmínky a u nemluvňat vzniknou vážné zdravotní problémy ?

Nebo firmy, kterí těží v jižní Americe a bez skrupulí vypouštějí jedovaté odpady do řek? Firma Mittal, kterou až výrazný odpor Ostraváků donutil trochu zapracovat na ochraně životního prostředí, když před tím vesele zamořovala vzduch široko daleko?

Opravdu, pohádkami živ jest člověk :-/

Minutus 10.4.2008 1:04

Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Souhlasím. Stát nemůže jen tak zkrachovat, nebo se přejmenovat. Je tedy zodpovědnější. Velké monopolní firmy typy ČEZ si mohou dovolit být velmi neefektivní, prostě jen proto, že nemají konkurenci. A taky neefektivní jsou.

doxtan 10.4.2008 6:33

Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Ano, takový Sovětský svaz byl velmi zodpovědný stát, hlavně navenek. Zimbabwe zase překypuje odpovědností dovnitř, vůči vlastním občanům. Kam se na ně hrabe Ford nebo Shell.

Aneb, jak pravil klasik, zažil jste někdy, že někdo zazvonil a přišel stát?

gill 10.4.2008 7:21

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Když to vezmete kolem a kolem, tak si nevyberete, že? Možná snad nějaké kontrolní mechanismy - demokratikcké;-)

Vladan 10.4.2008 7:27

Re: Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Ano, demokratikcké, protože ty demokratické na to nestačí.

www racek 10.4.2008 7:54

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

jo, opočlověk stát neměl. byl svobodný a žilo se mu dobře. nebo ne?

Akcel 10.4.2008 9:23

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Promiňte, který že klasik to pravil ?

Tomáš Fuk 10.4.2008 11:13

Re: Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Parafráze na Forbíny Horníčka a Wericha:

Už jste viděl někde čas, na moři jste viděl čas nebo v lese jste potkal čas ?

Nebo někdo zazvonil a vešel čas ? Čas existuje jenom v lidské představě. Čas si

vymysleli lidi aby věděli vod kdy do kdy a co za to ;-)

Akcel 10.4.2008 12:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Samozřejmě znám, jen mi tam neseděl ten stát :-)

Tomáš Fuk 10.4.2008 12:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

No a on někdo zazvonil - a vešel stát? ;-)

Minutus 10.4.2008 12:14

Hmm - jste obyčejný demagog.

Pokud tu uvádíte státy jako Zimbabve, tak je porovnávejte s firmami, co fungují jako Zimbabve. Pokud příjde důchod, přichází s ním i stát, dokud bude garantem. Pokud nějaká ta vaše důchodová kampelička zkrachuje, nebo jí poklesnou akcie, nic vám nikdo negarantuje.  

F2 10.4.2008 10:04

Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Stát nemůže jen tak zkrachovat  :-) ? Svatá prostoto ...

VLK 10.4.2008 10:40

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Nebo se přejmenovat... Jak naivní představy! Zvláště u obyvatele toho prostoru mezi Uhrami, Polskem, Saskem, Bavorskem a Rakouskem. Kolikrát ten za posledních sto let změnil jméno?

VLK 10.4.2008 10:46

Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Holt Mittal si musel zvyknout na jiné standardy než u nich v Indii. I když i tamje to relativní. Podnik s nejhorším životním prostředím, kde jsou centimetrové povlaky jedovatého prachu v celé výrobní hale, jsme viděli v Indii. Nejen já, který normálně sedím v kanclu u kompu, ale i můj kolega, který těch podniků viděl stovky po celém světě. Nejčistší provoz, který jsme viděli, byl v téže Indii, jen o nějakých 500 km dál. Ale ten první přístup je tam typičtější.

krmič 10.4.2008 12:51

Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Vy ten ArcelorMittal v Ostravě znáte asi jen z novin, že? Je vidět, že opravdu sedíte v kanceláři u kompu, pokud možno v Praze. Myslíte si, že AM tu Novou Huť Klementa Gottwalda vybudoval? Ta tam byla dávno, on ji jenom koupil. Takže podle vás ji asi měl zrušit a zbourat. A pak byste doporučil těm lidem, ať se živí sami, hezky ekologicky. Kdybyste tušil, jaká byla prašnost v Ostravě před 50 lety, tak nebudete psát takové blbosti.

VLK 10.4.2008 13:57

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

V Praze zdaleka ne. V Ostravě jsem každou chvíli. A musím uznat, že oproti tomu, jak to tam smrdělo před rokem 89 je to teď zdravý vánek. Jen jsem nějak pozapoměl na tak vzdálenou minulost. Asi jsem si příliš zvykl na současné, ve většině už západní standardy.

stejný 10.4.2008 12:37

stručný dovětek, pro dnešek

DNES: 1) Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA): Světový trh s ropou se stává více vyrovnaným, poptávka zpomaluje (Reuters) 2) Německá energetická společnost RWE podala nabídku na převzetí britského producenta jaderné energie British Energy za 11 miliard liber (345 miliard Kč). (ČTK)