1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rakousko a Německo, laboratoře ekoprůšvihu

Německy mluvící země provádějí již řadu let v celostátním měřítku ekologistický experiment. Snaží se v praxi ověřit, zda je možné moderní zemi zásobovat elektřinou jen z obnovitelných zdrojů. Jaké jsou jejich výsledky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hajský 4.2.2021 11:53

V Německu zelené politiky nevypráskají, ani kdyby měli blochaut celou zimu. Ještě na jaře 1945 drtivá většina Němců věřila Goebbelsovi, že zázračné zbraně přinesou Německu vítězství. A obyvatelé pobořených domů instalovali na své ruiny nápisy: Unsere Mauern brechen aber unsere Herzen nicht.

T. Hraj 4.2.2021 10:57

Kdepak, ani blackout nepomůže. Guvernér Califormie už hovořil o tom, že s příchodem zelené energie si si bude třeba zvyknout na flexibilní spotřebu (parafrázuji). A je to. Problém vyřešen. Vždyť elektřina v zásuvce kdykoli k použití na pouhé otočení knoflíku přeci není žádné dogma, ne?

J. Nevrkla 4.2.2021 11:00

To jako že tam úplně skončí demokracie a nastoupí nějaká elitokracie? To snad nemůže dlouho vydržet.

F. Svoboda 4.2.2021 8:34

R^R^R^!!!!!!

L. Novák 4.2.2021 4:00

Dobře napsáno. Díky!

Dovolím si jednu poznámku k "bateriovým" zásobníkům pro velkou energetiku. Autor napsal: "...Představa, že by například celé Česko (Německo, střední Evropa...) fungovalo týden na baterie, zatím patří do literatury sci-fi. ..." Ale kdež, to není žádná sci-fi, to je holá fantasy! Tak obrovské množství elektřiny se jednoduše ekonomicky skladovat nedá, klasická elektrárna o potřebném výkonu vyjde snad řádově levněji, a navíc je schopna požadovaný výkon dodávat trvale, nehrozí jí žádné krátkodobé vyčerpání kapacity srovnatelné s energeticky omezenou kapacitou akumulátorů. Nehledě na vyčerpatelnost a ekologickou závadnost např. rozsáhlé těžby lithia, na němž jsou založeny současné akumulátorové systémy, navíc s mnoha problematickými vlastnostmi.

Vznést kvalifikovanou žalobu proti politikům ve státních funkcích prosazujícím energetické nesmysly není vůbec špatný nápad. Ono to bohužel asi jinak nepůjde. Navíc soudci nejsou zvědaví na nějaké přitroublé ;-O bláboly soudruha "Rady", ale budou posuzovat skutečně vědecké a kvalifikovanými znaleckýmiposudky podložené argumenty. Že by přece jen nepatrné světélko na konci Bilionového tunelu OZE?

;-)

P. Rada 4.2.2021 8:38

"Nepatrné světélko" tkví tak akorát v transformaci na společnost NERŮSTU. O této variantě se ale na NP konzervativně cenzorsky nesmí publikovat. Žádný článek s takovout tematikou proto přebrán nikdy nebyl a pojem ekologie je jen dál a dál dehonestován.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ner%C5%AFst

"Bilionový tunel" už totiž lidé nezávisle na svých předsevzetích i současných tvrzeních na planetě udělali - což dosvědčují data a fakt že na nápravy škod za rostoucího rabování nikdo nemá prostředky.

Doposud se proto naléháním na pokračování extenzivním rozvoje dál prohlubují problémy a patologicky vzlášt za covidové situace, kdy je zřejmě s hospodářkým růstem na dlouho konec.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/aktualni-data-ukazuji-ze-cesko-muze-cekat-pet-cernych-let-140460

F. Kusák 4.2.2021 9:20

Víte co, pane Rado, zkuste mně nějakou fyzikalni rovnici popsat, jak taková teorie nerůstu vypadá. A předpokládám, že znáte termodynamiku. Pokud se o to pokusíte, pak zjistíte, že to prostě nejde. To pochopila i všechna náboženství nebo aplikovaná sociologie zvaná ekonomie. Kdo podnikal ví, že bez růstu aktiv je vaše firma určená k zániku. Musíme připustit, že ten mejdan v posledních staletích taky něco stal. Bohužel.

P. Rada 4.2.2021 11:08

Pane Kusáku druhá věta termodynamická je oním mementem - chceteli "rovnicí smrti" - které se život (včetně podnikatelů...) snaží vyhnout poklesem entropie.

Toto je na planetě živené energií zvenčí celé miliony let udržitelným životním principem. Fermiho paradox naznačuje, že právě inteligentní život může mít problémy velmi zásadní - ale může být i zásadní nadějí. Nese rizika od vyhlazení se válkami, živeelmými katastrofami až po ty pandemické. Ale s s nebývalou nadějí na překlenutí kosmických propastí.

Pokud tedy lidé zas důsledně začnou hospodařit v systémech recyklace surovin - poháněném obnovitelnou energií - mohou se v tomto systému udržet ba rozvíjet celá tisíciletí až třeba tak, že jednou osídlí další planety...

Ten "mejdan" něco stál a něco stát ještě pro setrvačnosti systémů bude. Životně zásadní je z něj ještě zavčas umět vystřízlivět.

F. Kusák 4.2.2021 11:29

Dám Vám takový příklad z praxe, z oboru, v kterém jsem pracoval celý život. Je velmi sporné, tedy z hlediska environmentálního, ale i nákladového, totiž, zdá použít papír vyrobeny z čisté celulózy nebo plně recyklovaný nebo jen s nějakým podílem recyklátu. Nikdy se na tom odborníci neshodli. Takže teprve nástup elektronizace umožnil potlačení významu papíru. A teď, znamená to růst nebo pokles informační entropie. S tou fyzikální je to asi ještě složitější.

P. Rada 4.2.2021 12:08

Shoduji se s Vámi v tom, že informatika je oborem který se doposud intenzivně rozvíjí. Energetika ale naopak vykazuje už století pokles dominantního EROEI. Roste jen masivnost.

Takto jde lidstvo do problematické situace kdy sice může mít stále lepší znalosti o situaci ale na druhou stranu ztrácí svou stabilitu a v důsleku poklesu uspořádanosti životního prostředí - růstu entropie - i rozvojové možnosti.

Entropii vnímám s hlediska ekologie spíše než termodynamicky jako míru potenciálů a uspořádanosti.

Z. Lapil 4.2.2021 14:00

Já bych naopak řekl, že čím větší entropie (= míra neuspořádanosti), tím je ekosystém */ naopak méně uspořádaný čili stabilnější: v kuchyni mravence vybiju celkem snadno a krtek mi tam ani nenakoukne, ale o pár metrů dál na zahrádce, byť pečlivě uklizené a opečovávané je jedno i druhé marný boj.

*/ Ekosystém viz https://www.priroda.cz/slovnik.php?detail=92. Mimochodem potvrzují tam moje "čím víc entropie, tím víc stability života".

P. Moravčík 4.2.2021 12:55

Človeče drahý, a toto je podľa Vás ten NERAST?. Veď Vy si v jednej vete totálne protirečíte. NERAST podľa Vášho ponímania znamená stagnáciu, stagnácia smrť (v najlepšom prípade kolaps). O niečo podobné sa pokúšal finančný sektor pred Brettonwoodskymi dohodami - koľko zlata, toľko peňazí (zjednodušene). Až USA prišli na to, že tento spôsob NERASTU je neudržateľný a stále prakticky rovnaký objem peňazí je pre ekonomiku katastrofa. Ostať stáť na jednom mieste znamená stratu schopnosti reagovať na to, čo príde - ako postaviť sa v čiernom uprostred nočnej diaľnice, nehýbať sa a dúfať, že nás niekto nezrazí.

L. Novák 4.2.2021 9:45

"Rado", aby bylo jasno, ty jsi zmagořený blb a s ekologií nemáš nic společného. Ty jenom žvaníš a žvaníš a žvaníš... nesmysly.

P. Milan 4.2.2021 10:10

Společnost NERŮSTU je společností stagnace, po níž následuje společnost poklesu a nahrazení průbojnější společností.

M. Pivoda 4.2.2021 10:27

Karel Šebesta (agent Milan Prokop) byl účelově nasazen, aby zde, na Neviditelném psovi, šířil demagogie.

R. Tichý 4.2.2021 12:00

Vy zase šíříte zápach.;-D

J. Jurax 4.2.2021 13:12

Kdežto Vy zde šíříte blbosti ve vlastní režii, neni-liž pravda?

V. Novák 4.2.2021 12:42

Předběhl jste mě...

S. Komik 4.2.2021 11:39

Od doby, kdy jsem četl knihu "Skeptický ekolog" rozlišuji mezi ekologií a ekologismem. Doporučuji těm, kdo ji ještě nečetli, i když nebudete souhlasit s autorem, je to rozhodně zajímavé.

J. Hajský 4.2.2021 12:10

Kdyby první homo sapiens budoval společnost NERŮSTU, tak vy, zelený soudruhu Rado, teď místo psaní blábolů na internet rejpete klackem do země jámu na ulovení mamuta.

P. Rada 4.2.2021 1:44

"Experiment" s ovlivnovámím života na planetě dělá lidstvo od nepaměti a jen nově to dokládají to naměřená data. Posledních několik desetiletí však situace dokonce celoplanetárně eskaluje směrem k obecné nestabilitě až neudržitelnosti životních podmínek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

To, že si s celkového působení lidstva pan Souček k popisu vybral doposud neúspěšný pokus jen některých zemí o snížení vlivu, je jeho volbou. Je od něj ale zavádějící až lživé na takto úzkém výseku tvrdit:

..."odpovědní fyzici a energetici říkali vždycky: OZE jsou fajn, ale není možné na nich postavit energetiku."...

To přeci proto, že už došlo k několika celosvětovým dohodám pro které byly podkladem právě oponovaná data odpovědných fyziků, energeriků.... Např neplněná Pařížská dohoda:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%99%C3%AD%C5%BEsk%C3%A1_dohoda

Podobně není celosvětově plněna dohoda o ochraně biodiverzity:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcosc.2020.615419/full

Laboratoří těch největších ekoprůšvihů je v uším smyslu právě Česká republika. Navíc vedle globálních problémů jsme si nadužíváním agrochemie v přepočtu na osobu nejvíce znehodnotily donedávna čistou podzemní vodu, nejvíce ztácíme úrodnou půdu, rozpadají se nám nejen horské ale už celoplošně nížinné lesy... - a to všechno žel rychlejším tempem, jak v okolních zemích. S těch se lze navíc spíše poučit protože se u delší dobu (nejen od sametové revoluce) a daleko intenzivněji zasazují o nížení zátěží životního prostředí.

Souček a ti co po něm texty přebírají a dál šíří, se ale snahou o zakonzevování neudržitelného (nepř. čistou energii ze spalování vyvážíme a spad si doma hromadíme), paradoxně zasazují o domácí eskalaci "ekoprůšvihu" který naše země takto komplexně nepamatuje možná až desetimiliony let.

L. Novák 4.2.2021 3:39

Zelený magore "Rado", až ty sejdeš z tohoto světa, hned bude planeta Země krásnější a bude se na ní lépe žít s vědomím, že když si ráno otevřu článek na Neviditelném psu, nevybafne na mě ;-O blábol šíleného důchodce "Rada" s bolševickou náturou a zásobníkem nesmyslů ke kopírování od ekoteroristů z Greenpeace.

A biodiverzita tím rozhodně neutrpí. :-/

A teď si jdu přečíst článek...

P. Lenc 4.2.2021 7:12

Na toho debila je zbytečné reagovat...:-P

F. Svoboda 4.2.2021 8:34

R^

A. Forman 4.2.2021 6:52

Běžte už s těmi bláboly do řiti !

J. Jaroš 4.2.2021 9:23

Pane Rado konkrétně. Už jste vyhodil kamna nebo radiátory topení a spoléháte se na sluníčko.

V. Novák 4.2.2021 0:41

A k čemu bude komu ta hotovost, když mu nikdo nikde nic neprodá, protože nebudou fungovat kasy?...

P. Dvořák 4.2.2021 0:55

Vy neznáte ruský sčot?

V. Novák 4.2.2021 8:50

Znám. Jeden mám doma, dají se na něm počítat lecjaké výpočty - ale i v Rusku už báryšně, které s ním uměly, jsou v důchodu nebo mrtvé.

Kromě toho neumí poslat zprávu do skladového hospodářství, o EET nemluvě. Když v našem "supermarketu" (tedy předělané sídlištní socialistické "sámošce") vypadlo napájení, tak na půl dne zavřeli. A tak to dopadne všude.

P. Lenc 4.2.2021 9:13

R^;-DR^