1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rakousko a Německo, laboratoře ekoprůšvihu

Německy mluvící země provádějí již řadu let v celostátním měřítku ekologistický experiment. Snaží se v praxi ověřit, zda je možné moderní zemi zásobovat elektřinou jen z obnovitelných zdrojů. Jaké jsou jejich výsledky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 4.2.2021 18:54

"Vodík sa ňou totiž nenávratne premieňa na hélium" kolik toho vodíku se spálí ročně pokud pojede veškerá výroba elektřiny na Zemi na TOKAMAK? No a tam se spaluje deuterium myslím. K tomu docházení paliv, kovů, atd. (Římský klub). Doba kamenná neskončila proto že došel pazourek, lidi přišli na to, že měď, bronz, železo, hliník, plasty... jsou výhodnější. Zkuste dneska obnovit výrobu pazourkových hrotů na kopí či seker, materiál by byl. Tydlecty starosti a Rotchildovy prachy na mou hlavu! J.L. end

J. Kostelanský 4.2.2021 13:09

Toľko nezmyslov v jednom článku sa len tak nevidí. Na to treba mať naozaj talent. Tak len zopár:

1. Hneď v prvom odstavci: snaží se v praxi ověřit, zda je možné moderní zemi zásobovat elektřinou jen z obnovitelných zdrojů."

Výhľadovo možno - o 50 rokov. Ale určite nie v súčasnosti. Zvlášť nie Nemecko. Pán autor, prečo si myslíte, že Nemcom tak záleží na dostavbe plynovodu z Ruska? Aby o 5 rokov kompletne prešli na obnoviteľné zdroje?

2.Vy presne viete, čo bude v Rakúsku o 80 rokov... :-) Či príde alebo nepríde o ľadovce a aký energetický mix na konci storočia Rakúsko bude mať...

3. "Že však ani jejich velké množství nezabezpečuje spotřebu, když nefouká a nesvítí, ukazují jednoznačně výsledky z Německa"

Tento argument je tak na úrovni 8-ročného dieťaťa. Existujú predpovedné mapy aj na slnečnú a veternú energiu. A že občas energetická špička vyskočí? To sa stáva všade.

4. Nemecko si vraj stihlo vybudovať paralelnú štruktúru obnoviteľných zdrojov. Nezmysel. Nemecko si ju len buduje a ani zďaleka nie je ukončená. Podľa mňa ešte úplne neprepojili sever a juh Nemecka - aj kvôli odporu obyvateľstva. Nemci nemajú vybudované záložné zdroje. Nemajú priame dodávky plynu z Ruska. Nemci sú možno tak v 30 % cesty.

5. Představa, že by například celé Česko (Německo, střední Evropa...) fungovalo týden na baterie, zatím patří do literatury sci-fi.

A to sa vám kedy snívalo, že by takto mali fungovať obnoviteľné zdroje energie? Chápete vôbec zmysel batériových úložísk? Tie sú predovšetkým na to, aby vykrývali energetické špičky (možno ste už o tom niečo počuli, možno nie). Mimochodom reakčný čas batériových úložísk je 0,3 sekundy. Reakčný čas vodných elektrární sú rádovo minúty.

Na ďalšie nezmysly sa mi už nechce reagovať.

Pre vás, pán autor, platí so staré známe: hovoriť = striebro, mlčať = zlato.

J. Jurax 4.2.2021 13:16

Toľko nezmyslov v jednom příspěvků sa len tak nevidí. Na to treba mať naozaj talent, pán Kostelanský.

Aj pre Vás platí so staré známe: hovoriť = striebro, mlčať = zlato.

J. Jurax 4.2.2021 13:17

Pardon - príspevku ... doufám, že je to tak slovensky správně :-)

J. Kostelanský 4.2.2021 13:35

Veľká vďaka, že ste si dali námahu a každú jednu ste analyzovali...

Toľko snahy sa naozaj len tak nevidí... ;-D

Hodiť blato bez zdôvodnenia dokáže každý blbec. Aj z pomocnej školy...

J. Jurax 4.2.2021 14:49

Inu, a každý blbec zvládne házet bláto s blbým zdůvodněním. Jakou školu jste absolvoval?

Já Vám Vaše argumenty vyvracet nebudu, na nošení dříví do lesa jsem málo pracovitý. Nicméně Vám doporučuji, abyste si za domácí úlohu zjistil, v čem všem se mýlíte. Není to nikterak obtížné ... :-)

Z. Lapil 4.2.2021 13:30

Nezlobte se, ale nesmysly vidím spíš u vás.

1/ A proč tedy stavějí obnovitelné zdroje, když se je nesnaží ověřit v praxi?

2/ Neví. Ale evidentně si přečetl nějaké předpovědi. Tvrzení, že když v Rakousku roztají ledovce, bude mít Rakousko po vodních zdrojích, zní dost smysluplně.

3/Tak se skrze předpovědní mapu dozvím, že za měsíc týden nepojedou vlaky a hliníkárny a topení (i plynový kotel potřebuje elektřinu, i když TO by asi baterie zvládla). To je skoro stejný průšvih, jako když se to dozvím dva dny předem. Mmch - na dobu asi tak 10-14 dní dopředu počasí předpovídat nelze, prostě proto, že i nepatrné změny vstupů generují zásadní rozdíly ve výstupech.

4/ Nepletete si "v zápalu boje" zdroj a vedení?

5/ Smysl bateriových i jiných úložišť je tento: při přebytku výroby se do nich energie ukládá, při nedostatku odebírá. Jsou-li zdroje natolik nestabilní, že týden nefungují, musí být úložiště schopné na ten týden zaskočit.

Ano - dovedu si představit "civilní stupně spotřeby" tipu zákaz dobíjení elektromobilů - zákaz praček - zákaz sprchování teplou vodou, ale taky si dovedu představit, že všichni honem honem naházejí prádlo do pračky, protože za chvíli ta elektřina nepoběží.

J. Kostelanský 4.2.2021 13:43

Chýba vám nadhľad. Nemci svoju energetiku menia, resp. ju stavajú na novo. Takže občas sa nejaký problém vyskytnúť musí. Asi ako keď Elon Musk stavia rakety a občas mu nejaká "kontrolovane" vybuchne.

Súčasne však zabúdate na to, že súčasne prebieha aj vývoj rôznych spôsobov, ako zabezpečiť stabilitu energetických sietí z obnoviteľných zdrojov. A raz Nemci to svoje know-how budú vyvážať do celého sveta. A Česi - v tom lepšom prípade - budú odkázaní akurát na to si to know-how kúpiť.

Mimochodom batériové úložiská sú do budúcna koncipované aj spôsobom, o ktorom sa vám ešte ani nesnívalo, a ktoré môžu zabezpečiť oveľa stabilnejšie siete než v súčasnosti. Jedná sa o virtuálne batériové úložiská. Ich podstatou je, že bude existovať obrovské množstvo malých batériových úložísk (napr. v rodinných domoch), a tie sa budú navonok - v prípade potreby - chovať ako jedna obrovská samostatná batéria.

Lenže škoda vysvetľovať. Už v Ríme ktosi múdry povedal, že je škoda hádzať perly sviniam.

Uvidíme za 20-30 rokov, kto bol dnes k pravde bližšie.

Z. Lapil 4.2.2021 14:20

Uvědomujete si, že jste se vyjádřil jako sprosťák? Od moudrých je třeba se učit, ne je bezmyšlenkovitě kopírovat.

J. Jurax 4.2.2021 15:13

Virtuální úložiště - a nenapadá Vás, že k uložení jistého množství energie je třeba stejné kapacity úložiště (a tedy zdrojů včetně peněz potřebných k jeho vytvoření), ať již je jedno veliké nebo hodně malých, jejichž souhrn nepřesně nazýváte úložištěm virtuálním?

Vy snad aspirujete na čestný titul Rada II. ... :-)

L. Novák 4.2.2021 19:18

;-D R^ !!

O. Istvanfy 4.2.2021 23:45

Na týždennú zálohu 1GW potrebujete odhadom nejakých 500 000 ton bateriek. Počet údržbárov a hasičov neviem odhadnúť.

P. Milan 4.2.2021 13:32

Pre vás, pán Kostelanský, platí so staré známe: písať = striebro, nepísať = zlato. :-P

P. Rada 4.2.2021 12:47

Proč autor v článku podsouvá jen jedinečnost experimentů s využíváním OZE v Německu či Rakousku? Vždyt i u nás jme zaměřením energetiky prováděli zásadně významné "experimenty" na životním prostředí.

Kolem roku 1980 se např. takto podařilo prokázat, že kyselými dešti jsou čeští komunisté argumentující rozptylovými podmínkami... schopni během pár let zlikvidovat lesní porosty pohraničníc hor. Ukázalo se to pro ně až tak neúnosné, že naopak snadno proběhla "Sametová revoluce". Po jejich aroganci moci pak energetiku vzal do správy kapitál.

Tím ale experimenty s procesy produkce nerecyklovatelných externalit v energetice rozhodně nezkončily. Řešením měl údajně být důsledný přechod na jadernou energetiku. Namísto toho se ale jen polovičatě odpopílkovaly uhelky - jen aby kapitál nepřišel o úzce směrovaný zisk. Imise CO2 sice celkově o něco poklesly, prašnost podobně... zato NOx donedávna dokonce rostly. I kapitál ale zas externality řešil rozptylováním... zprvu at to stojí co to stojí kohokoli. To ale začalo narážet s svobodu jiného typu kapitálu. Někde došlo na odpustky přes povolenky, jinde o snahu zdanění - další raději mlží či mlčí. Někteří avizovali ochotu se dohodnout.

Nejsme ale na světě sami a ten je navíc pro imise uzavřeným prostorem a tak na sebe dopady prakticky nerozptýlitelných externalit nedaly dohoda /nedohoda dlouho čekat. Němci, rakušané ... začali v reakci na situaci něco dělat. Česko se energeticky zakonzervovalo.

Planeta se v tomto experimentu ale dál otepluje a schou pro změnu zejména lesy v nížinách čech. Výsledkem "experimentu" je, že se posouvají a mění se celá podnební pásma s dopadem na úživnost. Přes veškerou technologičnost tak česko přestává být potravinově nezávislou zemí. Výsledkem celosvětového experimentu s klimatem tak za pár desetietí může být už nejen lokální ale celosvětový hladomor.

Pan Souček se ale v článku tváří jako by daleko brutálnější "experimenty" s životním prostředím neprobíhaly a nezačaly už dokonce předkládat účty.

J. Lukavsky 4.2.2021 19:02

"Imise CO2 sice celkově o něco poklesly," můžete mi vysvětlit jak odpopílkováním uhelné elektrárny klesly emise CO? To si nějak nedovedu představit. Děkuji již předem. J.L. end

M. Pivoda 4.2.2021 10:25

Postoj autora článku je zřejmý již z jeho první věty. Cituji jím použitý výraz: "... ekologistický experiment ...".

Š. Hašek 4.2.2021 10:35

A tedy, co to je???

Překopujte si svoji domácnost, planeta Země povyskočí radostí! Ale bez peněz zvenku. Máte našetřeno? Víte přesně, jak na to?

P. Rada 4.2.2021 10:51

Co to tedy je? Dnes běžnou metodou "domácností" na planetě Země, je život na fosilní dluh. Keelingova křivka o tom vypovídá jasně. Máme sice s neobnovitelného bohatství napakováno na pořízení zboží podle libosti - ale dostali jsme se zároven do situace věřitele prakticky neschopného splácet půjčku v dokonce kolabujícím prostředí. Tedy už dlužníka který si budoucí problémy zatvrzele komplikuje.

Nikdo přitom "přesně" neví jak s problému ven. Dlouhá desetiletí jsme si totiž vesměs slibovali, že nové technologie přinesou zásadní inovace, že snadno pokryjí dluhy a navíc umožní další ještě snadnější expanzivní rozvoj. Elektronika a informatika to sice dokázaly - ale energetika už stagnuje a roste jen co do masivnosti.

Extenzivní rozvoj v uzavřeném systému ale není ani tak experiment jako zjevný HAZARD!!

T. Hraj 4.2.2021 11:05

Aneb nečekejme až zdroje dojdou, přestaňme je používat už dnes! Jsem zvědav, jak to vysvětlíte těm, kteří ještě před 15 lety tvořili 50% lidí žijících pod hranicí absolutní chudoby (ano tak rychle klesá světová chudoba) a které kapitalismus a levná energie z té chudoby vytáhla. Asi: vraťte se žrát hlínu, darebáci!

P. Rada 4.2.2021 11:52

Pane Hraji psal jsem o nutnosti recyklace zdrojů.

Vy píšete o "absolutní chodobě" ale za situace kdy se třetina hotových potravin u nás vyhazuje nebo kdy využíváme stonásobek energie nezbytné k životu atd.

"Darebáctvím" podle mě je nevyužívat až zneužívat možností. Dá se to vyčíslit i jako ekostopa.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

P. Milan 4.2.2021 13:35

Život na fosilní dluh vyvrátil už Jules Verne v Tajuplném ostrově. Ekoteroristé jím operuji dodnes.

T. Hraj 4.2.2021 10:50

Ano, autor správně rozlišuje ekologii a ekologismus.

V. Novák 4.2.2021 12:46

Je to 1) přesné označení a 2) slušnost, která hned na začátku ukazuje tendenci článku.

J. John 4.2.2021 10:09

Vše souvisí se vším a tak je i tato cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly. Zelený aktivismus zatím přináší i další problémy. Politici by měli více podporovat vývoj a k masové produkci přejít až bude vše vyzkoušeno a odladěno v malém měřítku.

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736374

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=739639

P. Pepax 4.2.2021 9:18

Umrzlý člověk, třímající v ruce vybitý mobil, bohužel nestačil včas emigrovat do Afriky.

Š. Hašek 4.2.2021 10:02

R^

R. Polášek 4.2.2021 13:13

R^R^

J. Nevrkla 4.2.2021 8:39

Je tu ještě jedna varianta. Stačí pár blackoutu a lidi ty šílené zelené politiky vypraskaji. Ideální by bylo, kdyby se to stalo bez blackoutu, ale to se nezdá reálné.

V. Novák 4.2.2021 8:51

Ideální by bylo,kdyby k tomu blackoutu došlo v Německu a Rakousku bez většího vlivu na nás.

J. Kouřil 4.2.2021 9:03

Boužel lidi zelené politiky nevypráskají. Alespoň v Německu ne. A asi ani jinde v EU ne. O to se postarají média. Najdou jiného nepřítele.[>-]