5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PP 29.12.2006 8:38

Re: Re: Re: Re: malé srovnání

Cyklotrenažer bude povolen pouze "pedálním" zemědělcům, ti "manuální" prostě budou muset mít kliku.

pavel 99 29.12.2006 8:46

Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

obávám se, že "manuální" i "pedální" zemědělci budou mít zásadnější potíže - kupříkladu pumpování vody či náhradní díly k pokaženému nářadí (koho by napadlo, že na výrobu a opravy kovových částí je třeba spousty energie, kterou dřevěné uhlí není schopno dodat).

cb 29.12.2006 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

Drevene uhli nebude, protoze vsechno drevo bude vykaceno behem prvni zimy.

pavel 99 29.12.2006 11:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

přesně tak jsem to myslel

kakuro 29.12.2006 5:36

Nechápu

Nechápu o čem článek točí, instalovaná kapacita hrubě překračuje potřeby ČR a elektřina by tak měla být dle zákonů trhu daleko levnější, že jí máme málo a je drahá je důsledek kupčení s tímto strategickým zdrojem a prodejem do zahraničí, DOTUJEME Z VLASTNÍCH PENĚŽENEK RAKUŠANŮM NĚMCŮM A POLÁKŮM ELEKTRIKU ! a rakušíci do nás za "odměnu" ještě kerují, jak se to říká ? za dobrotu na žebrotu ?

JH 29.12.2006 7:24

Re: Nechápu

Já nechápu, že nechápete, že zákony trhu (měl jste na mysli možná volný trh - tedy něco, co od doby vzniku státních útvarů neexistuje) se netýkají izolované ČR, ale celé EU.

Delfín 29.12.2006 9:12

Re: Nechápu

Dozajista take "dotujeme" z vlastnich penezenek nemcum a rakusanum auta - Skoda take vyvazi. Muzete toto tvrzeni "instalovaná kapacita hrubě překračuje potřeby ČR" dolozit cisly? To slovo "hrube" bych nahradil slovem "zatim". Dle prognoz nas ceka do deseti let tezky dovoz elektriny.

kakuro 29.12.2006 14:35

Re: Re: Nechápu

Dolozte prognozy cisly. Nyni je nejaka realita ta se ingnoruje a ceny jsou premrstene zato prognozy se berou v potaz...kdyz se to hodi, jak jinak !

Delfín 29.12.2006 15:45

Re: Re: Re: Nechápu

Do roku 2015 se bude odstavovat cca 5GW uhelek. Staci?

Mejla 29.12.2006 9:56

Instalovaná kapacita ještě neznamená, že je možné pokrýt požadovanou křivku spotřeby.

Elektrárna musí být schopná najet a odstavit podle vývoje spotřeby, a zde právě máme problém. Podrobný popis však již přesahuje možnosti tohoto webu.

kakuro 29.12.2006 14:31

Re: Instalovaná kapacita ještě neznamená, že je možné pokrýt požadovanou křivku spotřeby.

Jo, říká se tumu regulace výkonu a fungovala i bez konektivity do zahraničí.

Ladislav N. 29.12.2006 1:14

Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Systém volného trhu rozhodně neselhal.

Zničili ho politici zavedením pevných cen elektřiny, snad dokonce nižších, než byly výrobní náklady. Za takové situace je jasné, že by investoval jenom blázen.

Článek je poněkud povrchní.

Finrod Felagund (Norge) 29.12.2006 1:20

Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Máte pravdu, Ladislave. A to ani nemluvím o tom, že někteří lidé se obohacují na dotacích tím způsobem, že si postaví malý větrník, který nevyužívají, jen dodávají nějaké ty kwh do sítě, za což dostanou obrovskou dotaci, ze které si platí elektřinu vyrobenou v lepším případě z JE, v horším případě z uhelných elektráren a ještě jim plno peněz zbude.. státních peněz z českých daňových poplatníků.

Ladislav N. 29.12.2006 1:26

Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Zelení tuneláři státního rozpočtu? ;-)

Finrod Felagund (Norge) 29.12.2006 1:43

Re: Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Ony tyhle zelené protijaderné teorie jsou dost rozšířené i tady, ale je tu jedno velké ALE - Norsko má tolik vody, že velká většina norské elektrické energie je vyrobena právě ve vodních elektrárnách + má hodně ropy a plynu a je si vědomo, že ne každému se tohoto štěstí dostalo, proto třeba Finům nekecají do toho kolik JE si postaví nebo nepostaví... to je přesně ten rozdíl proti Rakušanům, kteří nejenže nemají ani ropu ani plyn, ale ani dostatek té vody, aby byli soběstační - a tak musejí dovážet. Z okolních JE. Proto je jejich postoj, navíc extrémně nesnášenlivý, pouze ubohým výkřikem do tmy...

Mejla 29.12.2006 4:04

Vidím, študáku, že po týdnu v Norsku jako filozof rozumíš už všemu včetně energetiky.

Ne že bych souhlasil s rakouskou blokádou našich hranic, ale nejen oni mají zkušenosti s proslulým socialistickým šlendriánem (tzv. zlaté české ruce - výraz, který jsem v cizině nikde neslyšel) a českou bezohledností vůči životnímu prostředí atd. Jako člověk pracující čtvrt století v energetice v ČR i v zahraniční Ti mohu potvrdit, že zvýšená kontrola ze strany veřejnosti nikdy neuškodí.

honzak 29.12.2006 6:14

Re: Vidím, študáku, že po týdnu v Norsku jako filozof rozumíš už všemu včetně energetiky.

"Jako člověk pracující čtvrt století v energetice v ČR i v zahraniční" znamená přesně co? To je např. i řidič pana generálního;-D. Socialistický šlendrián je jistě zavrženíhodný, nicméně některé výdobytky reálného kapitalismu se mu nejen vyrovnají (např. proslulé topení v kabině Gletscherdrachen1, že?). Kontrola energetiky ze strany veřejnosti je paní učitelka Kuchtová? Nebo ta hysterka Žakesová? Nebo všeználek Kohák?

Z Norska si pamatuji krásný případ kapitalistické dokonalosti - trajekt vyrobený v Asii (včechny nápisy, včetně bezpečnostních tabulek  čajovým písmem), z jehož venkovních částí šla loupat rez prstem. Velmi rád jsem z něj vystoupil a sednul si na blbé české kolo.

S pozdravem "Ať žijí fyzikální zákony a zhyne politická objednávka!" přeju hezký den.

Mejla 29.12.2006 9:50

HonzoK, příslušný obor jsem vystudoval na ČVUT a začal jsem prací na dodávkách malých celků,

později větších elektráren, posledních cca 10 let v řídící funkci mezinárodní firmy. Česky řečeno začínal jsem od stolu a od prkna. S tím šlendriánem není nutné generalizovat, neb se vyskytuje všude. Ovšem mohu říci, že větší šlendrián je zatím ještě u nás, neb socialismus nechce opustit teplý pelíšek, i když se to lepší.

honzak 29.12.2006 10:15

Re: HonzoK, příslušný obor jsem vystudoval na ČVUT a začal jsem prací na dodávkách malých celků,

dík za odpověď. Takže projektant. Jelikož znám velké množství projektantů, dovolím si drobně rýpnout do tohoto stavu. Projektant potřebuje hlavně umět v termínu odevzdat projekt, ve kterém jsou takové ceny, za které se projekt dá jakeštakeš realizovat. Sestava a funkce zařízení bývá VĚTŠINOU typová. Podklady pro netypovou část mu zhusta dodává vývojář, nemající o aktuálních cenách zdání. To vím velmi dobře, jsemť vývojářem.

Shrnuto - oba toho o výrobě a distribuci elektřiny víme víc než 100 bursíků. Ty víc, ale dispečera na velínu ČEPSu bys už taky dělat nemohl. O šlendriánu v rozvinutém kapitalismu vím svoje a víc, než bych měl vědět. Např. bych si nikdy nekoupil nic od FIATu a důvěryhodnost francouzských managerů stavím na úroveň hýzla Kalouska.

Příjemné prožití Silvestra a pohodový start no roku Jamese Bonda (007)!

JH 29.12.2006 7:11

ANo pane Mejlo, kontrola neškodí, ale

diktát (i když jen rakouský) ano. Minimálně bilaterálním vztahům a mezinárodní pověsti, když nebude naše zahraniční politika dost ofenzivní.

Haui1 29.12.2006 8:18

Re: Vidím, študáku, že po týdnu v Norsku jako filozof rozumíš už všemu včetně energetiky.

Jako člověk pracující pro rakouskou firmu to vidím tak, že rakouský šlendrián je na stejné úrovni jako ten český. Takže nás bych neurážel.

kakuro 29.12.2006 5:40

Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Za to kolik stovek miliard se vytahalo z kapes lidí skrzeva daně jenom na stavbu Temelína by měla být elektřina zadarmo ! alespoň pět roků pro všechny !

JH 29.12.2006 7:19

Pane kakuro,

podle přezdívky jste možná odněkud z pralesa a to vás možná omlouvá z neznalosti: nešlo o stovky miliard (pro argumentaci musíte uvést přesné číslo) , nejde o to kolik to stojí, ale jak se to vyplatí (pro argumentaci musíte uvést přesné číslo) a kdo platil opravdu dostavbu Temelína (pro argumentaci musíte uvést přesný zdroj). Zatím je váš diskuzní příspěvek subjektivní soukromý blábol. Nejste náhodou novinář nebo politik?

mibur 29.12.2006 10:39

Re: Pane kakuro,

Že takovému tulpasovi vůbec odpovídáte, primitivov který by přemýšlel v pralese by něco takového vůbec nevypusti  z  úst - není to náhodou nějaký politik 

kakuro 29.12.2006 14:29

Re: Re: Pane kakuro,

zjisti si co to kakuro je a pak neco pis o tulpasech

Jenda 29.12.2006 15:16

Re: Re: Re: Pane kakuro,

Tak jsem si to vygoooglil a zjistil jsem, ze je to dalsi vtakovina ala Sudoku jejimz resenim travi clovicci hodiny zatimco i ten nejpitomejsi program by vygeneroval vsechna spravna reseni v radu sekund. Kdyz jsde o to jak plytvat casem tak lidska predstavivost opravdu nezna mezi.

kakuro 29.12.2006 14:28

Re: Pane kakuro,

joo ? tak že sem ty svoje zdroje nanalinkuješ ty

Delfín 29.12.2006 9:21

Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Temelin prisel celkem na 96mld a na dostavbu neslo z tveho ani koruna.

Mephisto 29.12.2006 7:33

Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Mě se to strašně líbí: "Článek je poněkud povrchní..." :-) Myslíš, že když v článku najdeš jednu věc, která je diskutabilní (taky si myslím, že nešlo o selhání volného trhu), tak že můžeš odsoudit celý článek? Skoro to vyznělo tak, jako kdyby sis myslel, že ty bys ho napsal líp :-))

Vyznění článku i jeho zdůvodnění je podle mě zcela OK: blackouty jsou věc mimořádně nepříjemná, a BUDE jich přibývat, pokud se buďto nevrátíme na stromy (s mírnou nadsázkou) nebo pokud nebudeme bláznivě a nerealisticky odsuzovat a zavrhovat jadernou energetiku...

vita 29.12.2006 13:48

Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

No jo, když on autor pánům šáhl na modlu - trh že prý selhal, to správný pravičák kluše pro svěcenou vodu, aby vykropil...

Ano, věta je zformulována špatně - neselhal volný trh, selhal přeregulovaný trh, který (kupodivu v té Mekce a Lourdech volného trhu USA) zavedl stát. Trh jenom zafungoval se zpožděním. Nemohl regulovat zvyšováním ceny, zreguloval neinvestováním a tudíž výpadky. Alternativa k demokraciím, které regulují celkem rychle a po malých krůčcích - a totalitám, kde přirozená regulace nefunguje, a řeší se to revolucemi...