4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
h 29.12.2006 21:15

Re: Re: Bursik nic neresi, ten sbira body

To je preci jasne. Jak to odpovidala ta slecna nejakemu novinari na blokadach u ETE.

Protestujete proti ETE, cim byste ji nahradili? No cim by sme ji nahradili, proste se vypne. A co kdyz to sit nezvladne? Tak se nebudu divat na televizi, ale budu si cist. A cim si posvite? Preci lampickou, stricim ji do zasuvky a bude .....

Jiri B. 29.12.2006 14:52

z pohled zakaznika - co CEZ konstruktivne dela proti rozsahlym vypadkum dodavek el. en

Velmi zajimavy prispevek pane Zronek, vrele dekuji.

Jenom bych chtel dodat ze statisticky receno, plosne vypadky v dodavkach el. energie jsou krutou realitou, tedy jednou za cas se jim at delame co delame nevyhneme. Otazkou tak zustava jen jejich rozsah a dopad.

Z me zkusenosti ve vetrne energetice (DEWI GmbH. a Forwind v Nemecku) se jim 100% predejit neda, ale lze snizit jejich dopad decentralizaci zdroju energie. Takovou decentralizaci provedlo koncem 20.stoleti Dansko, kde je vyroba slozena predevsim ze zemniho plynu (70%) a vetru (19%), tedy oboji co v Cechach bohuzel chybi. O tom, ze tak mala zeme prestoji celonarodni vyypadky el. energie i pri rozsahlych bourich se jiz mnohokrate presvedcili.

Cechy a Morava vzhledem ke sve rozloze a prumerne lidnatosti nabizeji nemalou plochu pudy, ktera ja mnohdy i neobdelavana, maji svoji velkou sanci v biologickych palivech. O teto sanci moc dobre vedi i v CEZ, kde mimochodem dlouhou doby prijimali tucne statni dotace za primesovani drevnych stepu do hnedehe uhli jako biopaliva, a to do te doby nez byla skvira v zakone opravena. Obdobny pripad se pak konal okolo lukrativniho bio-dieslu znovu s tucnymi statnimi dotacemi zase z kapes danovych poplatniku.

Jelikoz jiz nepracuji pro vitr ale pro "cerny" mazlavy olej, je mi castecne jedno z jakych zdroju se energie vyrabi. Spis me jako zakaznika zajima, s jakou kvalitou se vyrabi, jak casto mi vypadek narusi moji denni praci (muj laptop i s externim aku vydrzi max 6 hodin stridmeho provozu), kolik za ni zaplatim a jako zatez to pak zanecha nejenom mojim potomkum.Proto by me zajimalo jak konstruktivne CEZ zabranuje plosnym vypadkum (kratky horizont), a jake nasledky maji jeho plany a konani na budoucnost (dlouhodoby horizont) nejenom pro me potomky?

Šumavák 29.12.2006 16:27

Ano, Dánská decentralisace je vynikající !

Jen je možná chybou, že 1/3 zdrojů mají decentralizovaných v zahraničí.....

Když ve Švédsku vypadla jedna atomovka, byla třetina Dánka dva dni bez proudu.....

MS 29.12.2006 17:32

Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Ale není to v Dánsku tak jednoduché. Podle zprávy "Danish Wind Industry Assotiation" je nainstalováno přes 5500 vě. elektráren s instal. výkonem 2400 MW a využitím 20% (vzhledem k výhodné poloze nic moc). Dánsko není schopné elektrizační soustavu odregulovat, tak je napojena na síť norskou a švédskou, které mají mohutný hydroenergetický potenciál a dánskou síť reguluje, takže jakýkoliv problém v oněch zemích se okamžitě přenáší do Dánska a pod heslem bližší košile než kabát to vždycky odnese Dánsko.

Předpoklad, že se produkce vyrovnává, když na jednom místě fouká a na jiném nefouká se nesplnil. Na tak malém území jako je Dánsko, na kterém jsou instalovány větrné farmy, se tento efekt neprojevuje. Viz anticyklona v druhé polovině prosince-nepohnul se ani lístek.

Je-li momentální přebytek, tak to posílají do Německa, které to eventuálně posílá dál např. do ČR.

Dánsko je na všech stranách na milost a nemilost svých sousedů, protože samo není schopné ES odregulovat a to zase moc příznivé vyhlídky nejsou.

Delfín 29.12.2006 17:47

Re: Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Svedsko je na tom s rocnim vyuzitim instalovaneho vykonu uplne stejne ... take 20%

Jiri B. 29.12.2006 17:50

Re: Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Tak nejak se bojim ze tu zase bredneme v tom nasem typickem ceskem skarohlidstvi. Misto hledani konstruktivniho reseni treba s biomasou, na ktere si jiz mnozi namastili kapsy z ceskych dani, tak se tady skuhra a beduje ze nic nejde.

Opravdu ryze cesky problem. Proc se tak nedeje z mych zkusenosti v Nemecku, Belgii, Holandsku a ve Spojenych statech je mi zahadou. Ani bych nehazel vinu na predchozi rezimy jako tak na Cechy samotne, mezi ktere se taky musim pocitat. Trosku vice napadu a proaktivniho pristu nam rozhodne skodit nebude :-). PS:  Berte muj komentar sportovne a ne jako urazku.

honzak 29.12.2006 19:35

Re: Re: Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

synku, stabilita rozvodné sítě nemá nic společného s národností. Však oni Amíci v Kalifornii měli několikrát problém, jestli mě paměť neklame. A Tvoje konstruktivní řešení s biomasou je jen další ekologistická blbost. Uvážil jsi náklady , které jsou NUTNÉ na vypěstování, transport a sušení biomasy? Spotřebu pohonných hmot? Mzdové náklady? Viděl jsi někde fungující elektrárnu/teplárnu na biomasu jinde než u pily (nebo podobného zařízení)?

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Čím dřív si to uvědomíme, tím méně budeme mít starostí. A tím dříve půjde ta ekofašistické sebranka do brusele.

Marek 29.12.2006 14:34

blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Autor nám tu demagogicky tvrdí, že když okamžitě nezačneme stavět další (atomové) elektrárny, stihnou nás strašlivé blackouty. Poslední letošní výpadky a energetická omezení (letos jednou u nás a jednou v celé severozápadní Evropě) ale vzešly z nedostatečné přenosové kapacity a vůbec nesouvisely s výkonem (existujících) elektráren.

Tím nechci hodnotit potřebnost nových reaktorů, jakkoliv mám pocit, že při množství elektřiny vyrubané ze severních Čech a vyvezené do Německa zatím potřeba nejsou.

kakuro 29.12.2006 14:37

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Prosimtě to neřeš tady jde o to že máme "západu" vyrábět šťávu a pak nést zátěž v podobě vysloužilých elektráren radioaktivního odpadu atd. je to stejný jako když k nám vozili v kamionech bordel do vnitrozemí, jsou to hajzlové a ti co tomuto napomáhají ještě větší !

vita 29.12.2006 14:45

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

No, víte, Marku, problém bude asi tak v tom "zatím"...

Když ty blackouty přijdou, tak už bude poněkud pozdě začínat něco stavět - protože i když předpokládám, že po nástupu blakckoutů budou zelení trotlové zadupáni do země a kdo se pokusí mektnout proti, bude zapřažen do žentouru (pravda, Kuchta by asi moc kWh nevyšlapala), stejně potrvá léta, než se ten nový zdroj postaví a spustí.

Bohužel, bude-li se spěchat, lze očekávat problémy.

Italové si taky mohli říkat, že "zatím" je všecko  v pořádku a žádnou elektrárnu nepotřebují, když jim Švýcaři a Francouzi prodávají. Jak to tak vypadá, říkají si to dál - ne že by mě to od Italů překvapovalo.

Ovšem až nebude dost elektřiny "domácí" ani "nedomácí" - tak kdepak nakoupíme? Možná od Poláků - ti se chtějí do atomek pustit ve velkém stylu.

kakuro 29.12.2006 14:47

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

trochu semtexu obalit par vedeni smerujicich ze statu a je po blackoutu

BORG 29.12.2006 18:20

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Kakuráku, napřed ovšem musíš zjistit kterým směrem jde proud, nejlépe nasliněným prstem. ;-D

Marek 29.12.2006 15:09

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Já nevím, myslím, že nemáte pravdu. Zkusím postupně:

Délka výstavby a cena:

u atomové elektrárny typu Temelín je to cca 20 let a cca 100 mld Kč, tam to opravdu není moc operativní :-) Co se týče tepelných elektráren, navrhuji odstavit 1 až 2 kusy s nejnižšími fixními a nejvyššími variabilními náklady (nejspíš to bude nějaká stará herka ze 60. let) s tím, že se srovná domácí výroba a spotřeba (klesne vývoz). Sice ČEZu klesnou zisky a ČR export, ale uhlí zůstane v zemi pro další generace. Za 10 let, až jeho ceny budou x-násobné (kde x bude určitě o dost vyšší než 2), se nám bude hodit. Mezitím postavíme novou tepelnou elektrárnu, s vyšší účinností... Podle mě je postavení takovéto elektrárny za 5 let a od oka 25 mld Kč reálné... A z děr v zemi v severních Čechách budeme mít užitek my, Češi, ne Němci. A uhlí si npropílíme teď, ale až jej budeme víc potřebovat...

Nedostatek elektřiny: žijeme v kapitalismu a kapitalismus nezná nedostatek. Když nabízené množství elektřiny nebude postačovat poptávanému množství, jednoduše stoupne cena. Tak jako u rohlíků, aut, luxusních vil... Samozřejmě, že se může stát, že vzroste třeba na 4násobek. S růstem ceny jednak klesne poptávané množství, jednak vzroste zájem o stavbu nových zdrojů a jednak - zarytí anti-zelení prominou - relativně zlevní výroba z "obnovitelných" zdrojů, čímž se (tato výroba) stané konkurenceschopnější v porovnání s "tradiční" výrobou.  Jinak podotýkám, že se o to snaž i ČEZ. Cenu proudu neustále šroubuje!!!  Také prosím o konec strašení blackouty. Nevěřím tomu a vidím za tím energetickou a atomovou lobby. Po jakémkoliv šoku - energetické krizi v minulosti se trhy za pár let otřepaly a jelo se dál.

vita 29.12.2006 15:21

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Ale jistě, že žijeme v kapitalismu - takže máte pravdu, že cena to vše srovná. Bude moc hezké tohle vysvětlovat lidem, kteří si budou moct dovolit elektřinu párkrát za den. Dovolím si navrhniout, abyste jim to vysvětloval vy - já nemám podávky v zádech moc rád.

U jste si početl v nějakých diskusích o cenách elektřiny (a to se zdaleka nezvedla na čtyřnásobek)? Početl? A vysvětloval jste rozhořčencům, že to nic, to jen trh?

Jistě, že tržní mechanismus zafunguje tak, jak ukazujete. Akorát - no, s tím přirozeným zpožděním. Takže s několika roky superdrahé elektřiny - a možná i bez blackoutů. Proč musíme kopírovat každou blbost, kterou si ve světě vymyslí - a od které už dnes ustupují, jako třeba Švédové?

h 29.12.2006 15:37

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Ale vzdyt autor nic jineho netvrdi. Zacit za 5 let

stavet novou hnedouhelnou velkoelektrarnu je taky reseni. O jeho

ekologicnosti, a vyhodnosti necht rozmysli kazdy sam. Pokud uhli za

tech 5 let zdrazi 2x nevyjde nahodou to jadro levneji? Sit na vetrnicich je blbost, protoze nejsou schopne kryt spicky, výkon je velice nestabilni.

Lobby maji spis vetrniky, protoze ty by bez dotaci padly, zatimco treba Dukovany kde 1Kwh vyjde asi na 0,6kc a Temelin 1kc/kwh tahnou zisky CEZ.

Delfín 29.12.2006 16:04

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Atomka se bezne stavi cca 10-15let. To, ze JETE se stavel dele je vec spise politicka. Dosluhujici uhelky uz se odstavuji - do roku 2015 cca 5GW. Nove uhelky se budou stavet v omezene mire, protoze ne vsechny maji zajisten prisun uhli na celou jejich zivotnost (40 let). Z toho a pohledu na rostouci spotrebu CR lze jednoduse usoudit, ze budeme od 2015 dovazet elektrinu. Problem je, ze budeme muset preplatit Nemce, Rakusaky, Italy, Polaky, Slovaky,  ... a neni jasno kdo nam tedy bude tu elektrinu dodavat.

K tomu nedostatku elektriny: Ano, spravne tvrdite, ze pri nedostatku bude stoupat trzni cena elektriny - coz se prave deje - jen Vy tomu rikate "sroubovani cen CEZem". Ta krize a sok co uvadite ma hlavne ekonomicky dopad v radech desetileti.

Jiri B. 29.12.2006 15:16

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Rad bych dodal ze i nasi rakoussti milovnici zeleneho proudu prodavaji vetsinu hydropoweru do Italie za spickouvou vykupni cenu a sami nakupuji za levno z Nemecka (jaderne bloky na Isaru byly za timto ucelem postaveny) a pres Svajc z Francie. A pak ze jsou to ekologicky smyslejici lide. Opak je pravdou. Je to pekne VYPECENA hra.

M. Zima 29.12.2006 14:45

Je to zbytečné, ti

čeští experti se vzájemně utvrdili v tom, že 20.11.06 v noci ze soboty na neděli došlo v západní Evropě k nedostatku proudu, protože zafoukal vítr na severu Německa. (nevymyslel jsem si)Typické je, že ani nechtějí vědět, jak to bylo, protože jim to ideologicky nepasuje.

Jenda 29.12.2006 15:34

Re: Je to zbytečné, ti

Nerad vam do toho kecam ale fofrniky nevyrabi tim vic com vic fouka, bez omezeni. Pokud fouka moc tak jim automatika narovna kridylka, fofrniky se zastavi a majitel fofrniku doufa, ze mu vitr ten mlejn na penize nestrhne.

vita 29.12.2006 15:36

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Tuhle na ČT24 ukazovali v "Bez komentáře" jeden fofrník, který vítr sundal.

Nechtěl bych být v blízkosti, když se tak dělo...

Jiri B. 29.12.2006 15:54

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Vetrne elekrarny maji cut-out rychlost okolo 25 m/s (zalezi na vyrobci a nadmorske vysce) coz se v Cechach zrovna moc casto nekona :-). Nad timto limitem se jejich listy postavi do praporu a masina se automaticky smeruje proti vetru cimz snizuje svuj odpor. Stavene jsou podle stavebnich norem na Beaufort 11 (~ 30m/s mereno ve 2 metrech nad zemi), takze na jejich zniceni je vice trochu sily. Jediny prusvich je kdyz je potka tropicka boure nebo tornada (viz http://www.pwri.go.jp/eng/ujnr/joint/36/paper/33kikits.pdf). Ale takovy masakr nezvladnou i jine lidske vymozenosti (viz VVN vedeni od elektraren v severnich Cechach). Vetrne elektrarny lze ve slusnych zemich (snad tedy i v Cechach) pojistit, cimz se riziko za uplatu prenese na jineho :-)

honzak 29.12.2006 16:07

Re: Re: Re: Je to zbytečné, ti

odborník by měl čestně přiznat, že záleží na typu - některé se vypínají už při 20 m/s. Navíc bych se odborníka zeptal, jak by měla vypadat elektrizační soustava, využívající cca 6% instalovaného výkonu z větrníků (cca 600 MW v Česku), když padne týdenní inverze? Kdo a za kolik to bude zálohovat?

Děkuji.

Jiri B. 29.12.2006 16:31

Re: Re: Re: Re: Je to zbytečné, ti

Tehle odkaz mi nekoho pripomnelo. Jestli se jedna o jisteho pana doktora Honzu K. co kdysi delal (treba jeste dela) pocasi na hydraku, pak prosim o kontakt sem jiri(puntik)beran(at)mailcity(puntik)com. Diky

honzak 29.12.2006 19:42

Re: Re: Re: Re: Re: Je to zbytečné, ti

ó nikoliv, jsemť prostý slaboproudař. Meteorologie je mým koníčkem, neb jsem v dobách funkčních kloubů jezdil na WS a létal na PG. Ten doktor podle mě bydlí v Dobřichovicích.

O stabilitu rozvodné sítě se léta zajímám z praktického důvodu - jsme "elektrické" bytové družstvo a vodou nás zásobuje přetlaková vodárna.

Delfín 29.12.2006 15:39

Re: Je to zbytečné, ti

Jiste bylo mysleno 4.11 www.ceps.cz/cz/zpravy/zobrazTSK.asp?ID=229

MS 29.12.2006 16:36

Re: Je to zbytečné, ti

Výpadek nebyl 20.11., ale 4.11.06 a jak to skutečně bylo? Stačí si přečíst zprávu UCTE po měsíčním prošetřování výpadku.

Výsledky a předběžné závěry UCTE k událostem 4. listopadu 2006 v západní Evropě ke dni 6.12.2006 po měsíčním šetření. (orig. UCTE.com)

V oblasti „nadfrekvence“ (SV) došlo nejprve k rozsáhlému výpadku převážně větrných výrobních zdrojů, což mělo za následek snížení frekvence v oblasti. Přestože se přenosové soustavy v této oblasti snažily snižováním výroby v konvenčních elektrárnách dostat frekvenci na úroveň blízkou běžným provozním hodnotám, automatické opětovné připojování převážně větrných výrobních zdrojů přispělo k tomu, že vysoká frekvence se v této oblasti udržela poměrně po dlouhou dobu. Opětovné připojování větrných elektráren také vedlo k silnému zatížení a místy i přetížením přenosových vedení v této oblasti. Nekontrolované chování výroby (zejména větrných farem a zdrojů kombinované výroby elektřiny a tepla) v průběhu poruchy komplikovalo proces opětného nastavení normálních provozních podmínek.

Automatické restarty velké větrné výroby na severu Německa nebyly okamžitě kompensovány odpovídajícím snížením výroby v tepelných a vodních zdrojích. Během události byl zvyšující se přebytek výroby v Německu vyvažován poklesem výroby ve zbývajících zemích severovýchodní zóny ( hlavně v Polsku a Česku). Tento přebytek výroby zapříčinil další vážné problémy v přenosové síti (přetížení některých linek).

To není zpráva českých expertů, ale expertů UCTE (Union for Co-ordination of transmission of Electricity)

Jiri B. 29.12.2006 17:20

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Cely komentar UCTE vyznel ponekud jinak, nez jeho zkracena verze. Udavejte prosim cela fakta a ne okousana torza.

Jinak to ale vyzniva tak, ze prusvih je na strane tech co prenaseji el. stavu a nikoliv tech co ji generuji. Podle nemeckeho zakonu o prednosti v distribuci el. energie (Gesetz für den Vorrang Erneuerbarer Energien (Erneuerbare-Energien-Gesetz - EEG) ) ma operator ruku na kniplu a pokud chce tak vetrne elekrarny sam v opravnenych pripadech odstavi. Casto to vzbuzuje hodne vasnivych diskuzi mezi E-on, RWE a novodobymi mlynari. NA VINE JSOU TEDY OPERATORI DISTRIBUCNICH SOUSTAV, kteri ji zkratka neuridili.

h 29.12.2006 14:47

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Pocit, je pekna vec. Ale odbornik spise nez na cit da na vypocet. Expert pak s pouzitim citu  voli reseni, ktere pro jistotu jeste prepocita.

kakuro 29.12.2006 14:48

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Neboj my ti to spočítáme až přijde čas

h 29.12.2006 15:01

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

To tezko, na to deset prstu na to stacit nebude.