3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pořadí rozhoduje

Tento článek nechce zesměšňovat ekologická hnutí. Považuji za jednu z největších slastí ve svém životě toulání se přírodou s batohem na zádech, a právě proto mi není lhostejné, kam ekologii dovedla slepá víra a nahrazování rozumu emocemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nytra 3.12.2013 8:45

skoro zbytečné objasňování

Ekologická hnutí se těmi pseudoekologickými nesmysly už dostatečně zdiskreditovala, medvědí službu také prokazuje EK, ta naštvala svými nesmyslnými příkazy zřejmě již i poslední příznivce, už asi zbývají jen ti placení od ropných, uhelných a různých jiných neekologických společností.  Že tomu nikdo nevěří je zřejmé, o čemž nakonec svědčí výsledky voleb. Ekologie je skutečně o něčem jiném.

P. Schuster 2.12.2013 8:25

Re: Výborný článek

Poslanec Ondřej Liška je předsedou Zelených a byl ve vládě (2007-2009) ministrem školství. Pokud mi je známo, tak vláda je kolektivní orgán a o všem rozhoduje společně.

B. Rybák 2.12.2013 0:47

Zneužité sny

Ekologie je věda (o vztazích v živé přírodě), zatím co ekologická hnutí (ekologismus) patří do politiky a v té jde vždy o moc (států, národů, sociálních vrstev...) a vždy souvisí s bojem o bohatství.

Politickou ideologií ekologismu se stal enviromentalismus, který člověka nepovažuje za součást přírody(!!!), ale za jejího nejhoršího nepřítele(!!!), který jí svou vědou a technologií ničí a po ekologisty očekávaném přemnožení lidstva ji zničí úplně (a tím i sebe).

Je to první ideologie v lidských dějinách, která (přinejmenším potenciálně) považuje všechny lidi, kromě "zelených" bojovníků za škůdce, jejichž počet je nutno až 50x zredukovat a donutit je k přírodnímu, téměř rukodělnému zemědělskému způsobu života (viz Pol-Potova kambodžská, vzděláním na pařížské Sorboně inspirovaná genocida).

Současné levicové (evropské) politiky ekologismus zaujal především prorokováním celosvětových katastrof, které prý mohou účinně řešit pouze nová velká (nakonec celosvětová) nadnárodní říše a samozřejmě i tím, že ekologisté s "nebezpečnou" podnikatelskou svobodou zásadně nesouhlasí a podnikatele ochotně nahrazují státem dotovanými (eko)parazity, kteří v symbióze s paternalistickými politiky usilují o trvale udržitelnou moc (zničení demokratického kapitalismu). A tak se sen o ochraně přírody změnil v neokolonialistický "sen" o elitářském, totálním říšském socialismu.

Původní ochránci přírody byli z vedení zelených hnutí dávno vytlačeni "rudými" západními osmašedesátníky a jejich pokračovateli. Jejich (eko-fašističtí) aktivisté jsou především 5-kolonou nové socialistické říše. Jejich hlavním posláním je podlomení "vzpurných" národních ekonomik (hospodářskou válkou motivované zákazy dálnic, vodních staveb, průmyslových podniků, těžby přírodního bohatství, ekonomicky soběstačné atomové energie a expanze vše zakazujících ochranářských zón...

J. Jílek 1.12.2013 21:08

Re: Výborný článek

LIška cosi rozhodoval? :-)

J. Jílek 1.12.2013 21:03

čekal jsem odborné argumenty...

...a ona je to snůška imbecilního ideologismu

L. Novák 29.11.2013 23:46

Re: Můj energetický koncept:

Bursík -> Ambrozek ->vláda koalice ČSSD a sjednocená levice (včetně US-DEU, lidovců i KSČM) v poslanecké sněmovně. Ti nesou přímou odpovědnost za bilionový tunel OZE, tedy zákon 180/2005 Sb. o podpoře OZE.... A Kalousek a spol. hlasovali taky pro.

Proti byla jenom ODS.

Š. Hašek 29.11.2013 22:23

Re: Tento článek nechce zesměšňovat ekologická hnutí

Asi tak.

Š. Hašek 29.11.2013 22:22

Vynikající!

V. Halašta 29.11.2013 20:47

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

Souhlas ale spíše mířil na to, že už 40 roků slyším, že by fůze mohla být do 20 let zvládnutá. Ale něco podobného slyším i o nedostatku uhlí a ropy.

J. Kadeřábek 29.11.2013 18:33

Copak prádlo, ale vaření!

Je sice hezké když mě chytrá síť zapne troubu ve 2 ráno, ale pokud ji vypne a bábovka není dopečená nedá se to jako prádlo doprat za dvě hoďky.

J. Kanioková 29.11.2013 15:32

Skvělý článek, díky

"jen houšť a větší kapky" takových článků, kde se věci nazývají pravými jmény..

M. Prokop 29.11.2013 15:14

Re: Můj energetický koncept:

Václavíková někde na vandru.

Tohle když vidí, začíná šílet (a lhát ještě více).

Jo, a zapomněl jste na lidovce ve spolupráci s tehdy ještě neparlamentními zelenáči.

P. Urban 29.11.2013 15:03

Jaderná fúze je technický problém

není to fantazie, ve vesmíru to funguje, Tady se začalo od písmene A. Pokud se prokáže, že se tento problém nedá efektivně vyřešit (v podobě fungující elektrárny, která více elekřiny vyrobí, než sama spotřebuje), tak se u toho také skončí. Jsetli to za ty miliardy stojí nebo ne, o tom se dá jistě diskutovat.

Pokud chce ovšem někdo zavádět inteligentní elektroměry bez sítě, která by s nimi uměla pracovat, pak jde o čistou blbost.

Nevím, jestli o to opravdu někdo usiloval. Ale už jsem se setkal s nadšenci, jejichž znalosti energetiky končily u sčítání gigawattů a o fungování elektrické sítě neměli evidentně ani páru. (A to rozhodně nejsem odborník.) Takže věřím, že něco takového je opravdu možné.

V. Kain 29.11.2013 14:07

Re: Můj energetický koncept:

Je zajímavé s jakou chutí se toho zeleného šílenství chopila ČSSD a prohlasovala společně s komunisty povinný odběr proudu z fotovoltaiky za nehorázné ceny.Vždyť oni se vlastně tím schválením dopouští krádeže.Tím že připustili aby se tady pár jedinců pakovalo na celém národě by měli nést odpovědnost.Jak ale vidět,tak to jejich voličům zas tak nevadí,protože těch 20% které dostali je ještě hodně.

J. Skála 29.11.2013 13:56

Re: Eko-rudo-zelení aktivisté NEjsou ekologové

Děkuji za připomínku, už jsem to chtěl taky napsat. Ale nejen to, měli bychom vždy (alespoň mailem) protestovat u vedení ČT po každém veřejném použití výrazu ekolog pro označení zeleného magora. Já už jsem začal.

V. Novák 29.11.2013 13:51

Což o to - fúze funguje už pár miliard let.

Dokonce samořízená...

K. Loucký 29.11.2013 13:44

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

Panu Polanskému: Hezky znějící věta "nekritizovat druhou stranu, ale podívat se do svých řad" ve svém důsledku vylučuje jakoukoli kritiku. Článek nebyl o jaderné fúzi, s jeho obsahem přitom nepolemizujete. A to, jestli autor je či není objektivní, má být opět věcí argumentů nad obsahem článku, nikoli kritiky "ad personam".

L. Křivan 29.11.2013 13:34

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

Fůze není problém. Funguje už víc než půl století. Vodíková bomba. Problém je její kontrolovatelnost a řízení.

P. Vaňura 29.11.2013 13:09

Pane Polanský, termonukleární fůze

existuje alespoň v teorii a lze k ní dospět vývojem existujících zařízení. Nikdo, ani v teorii ale neví, jak skladovat taková množství elektřiny, aby to vyrovnalo výkyvy větrníků a fotovoltaiky. Připomínám, že se to řeší už nějakých 150 let, přičemž vyřešení skladování elektřiny v ponorkách by např. vyhrálo Hitlerovi válku.

Autor je samozřejmě zainteresován na centralizovaných zdrojích elektřiny jako každý, kdo nechce platit přes 10 Kč/kWh!

L. Novák 29.11.2013 12:33

Eko-rudo-zelení aktivisté NEjsou ekologové

ikdyž se nám to zelenými magory ovládnutá ČT snaží vnutit každý den. Automaticky mluví o zelené církvi jako o ekologii... Takové systematické matení pojmů si ekologie jako vědecký obor nezaslouží.

R. Gramblička 29.11.2013 12:32

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

správně

L. Křivan 29.11.2013 12:31

Můj energetický koncept:

1. šetřit, šetřit, šetřit.

2. Dostavět Temelín, a Grundlast pokrýt kompletně JE. Odpadní teplo využít. Odstavit všechny uhelné elektrárny.

3. Špičky krýt větrníky, pokud fouká, a vodními elektrárnami.

4. Fotovoltaig: zrušit bez náhrady všechny smlouvy o předraženém odběru jejich proudu, potrestat jejich pachatele.

Povolovat je POUZE na střechách domů, bez napojení do veřejné sítě.

R. Gramblička 29.11.2013 12:30

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

A jak by jste postupoval s vývojem fúze vy? Pokud si ji představujete jako Hurvínek válku, tak se není čemu divit. Tady bohužel technická náročnost  odpovídá očekávanému přínosu. Jsou nesmírné, ale nikde není psáno, že ji nezvládneme. Otázne je kdy a za kolik? Pokud ale budeme jen sedět a klábosit o tom, moc si nepomůžeme. Navíc o fúzi autor ani nepsal.

kromě toho, tady se začalo základním výzkumem vesmíru, ve kterém žijeme, z něhož vyplynula myšlenka využití jaderné fúze. Problém byl podrobně rozpracován a jednotlivé aspekty byli testované na příslušném vybavení. jak výskum pokračuje a vzhledem k podstatě problému je zapotřebí čím dál složitější a nákladnější vybavení až po samotný reaktor. Bez něj to nepůjde.

jak by jste postupoval vy?

L. Křivan 29.11.2013 12:13

Tento článek nechce zesměšňovat ekologická hnutí

Ono to ani nejde. Co je směšné, nelze už zesměšnit. Stejně jako nelze namočit vodu.

V. Vovák 29.11.2013 12:01

Re: Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

Myslím, že se stran fúze mýlíte. Vědci začínají písmenem A - rozeběhnutí řízené fúze. Až to bude fungovat, pustí se do písmene B - poloprovoz, potom do písmene C - testovací provoz a tak dále, až písmenem Z bude ostré zapojení stabilních a bezpečných fúzních elektráren do sítě.

V. Novák 29.11.2013 11:25

NIC nikdy nevykompenzuje fluktuaci FV a VE!

Leda spousta obrovských přečerpávaček, schopných akumulovat alespoň energii pro týdenní spotřebu.

Pro ty mají podmínky možná Rakušani, my ne. Spíš ani ti Rakušani.

HDO zhlazuje (trochu) odběrový diagram na úrovni dispečinku - tedy GW. Smart grid nedokáže nic jiného, možná trochu vyhladit na nižší úrovni a napálit větší ceny za odběr ve špičkách. Ale znamená to náhodné fungování těch, kdo jsou na smart grid napojeni.

A. Bocek 29.11.2013 11:01

Re: Copak vaření - ale prádlo!

Jednak ten smrad, jednak kravál, jednak spotřeba 1l = 4kWh a životnost motoru 10.000 provozních hodin.

J. Lukavsky 29.11.2013 10:39

Re: Copak vaření - ale prádlo!

Ale vždyť je to tak jednoduché:

Každá domácnost bude mít svoji malou elektrocentrálu (na benzin samozřejmě) a ta naskočí v době kdy nefouká a nesvítí..... To je to parvé eko-

D. Polanský 29.11.2013 10:36

Bohužel celé to má obsahově jeden háček,

i když stylisticky a češtinu chválím. Autor je zainteresován na vývoji centrálních zdrojů energie, takže dost těžko může být zcela objektivní. Kupříkladu vývoj a nasazení energie z fuze stál celosvětově již miliardy dolarů, nic z toho. Přitom vůbec není reálné zda je to technicky realizovatelné, jenom lobby vědátorů lidi ohlupuje optimistickými zprávami že již již se blíží k cíli. 1000 krát kulové. Tady se spokojeně začalo od písmene Z, přesněji od fantazie. Za ty love mohla být ufinancována řada problémů, o nichž autor píše.  

Takže nekritizovat druhou stranu, ale podívat se do svých řad. Nejsem ekologista, jenom nemám rád zdánlivě hezky napsané kritické články rafinovaně se vyhýbající problémům na své straně.

A. Bocek 29.11.2013 10:22

Re: Copak vaření - ale prádlo!

Využívání HDO pro regulaci jsme již trošičku zkoušeli, chová se to jako velbloud, trochu stlačíš a okamžitě ti naroste druhý hrb. Dokážu si představit další relátka HDO -čka pro nachlazení velkého mražáku, pro klimatizaci, pro předtopení tepelným čerpadlem, pro nádrže "týdenní" akumulace tepla, ale tyto drobnosti nikdy nevykompenzují fluktuaci FV a VE.