30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pořadí rozhoduje

Tento článek nechce zesměšňovat ekologická hnutí. Považuji za jednu z největších slastí ve svém životě toulání se přírodou s batohem na zádech, a právě proto mi není lhostejné, kam ekologii dovedla slepá víra a nahrazování rozumu emocemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 29.11.2013 10:13

Ekologické sny selhávají na fyzikální podstatě a ekonomické

Každý energetik, který někdy provozoval dva spolupracující zdroje do jednoho ostrovu vám odmítne připojit fluktuační nepredikovatelný krcálek neboť tento by mu celou křehkou stabilitu ostrova v krátké době rozešral. Navíc tak štědrá povinná výkupní cena vede jen ke zlodějinám, již dnes si neví ERU rady s deklarovaným počtem slunečných dní.

V. Novák 29.11.2013 10:11

Moc jsem neslyšel od eko- "on to někdo vyřeší".

Spíš - "to je vaše věc/vina, jak to, že jste to ještě nevyřešili, technokratI"?!?

"Jak to, že neumíte ukládat elektřinu jinak než v těch hnusných a Přírodě škodících čerpačkách?" (následuje ublívání nad ničením Přírody...)

V. Novák 29.11.2013 10:08

Copak vaření - ale prádlo!

Automatka sice zvládne začít prát o půl třetí v noci, když zrovna u Baltu zafoukalo, jak tuhle pábil jakýsi eko-aktivista - ale co když v půlce foukat přestane? Už jste si někdy čuchnul k prádlu, které zůstalo v pračce do druhého dne? Já jo, byv tenkrát slaměným vdovcem - a žena se mi pak šíleně smála. Třikrát jsem tu zatuchlotu musel prát, třikrát než se to dalo snést! A to si toho ta moje stejně všimla...

A teď si představte, že nefouká dva dny. Pět dnů. Občas je inverze i týden. Větrník nikde, Slunečník se fláká, zima jak v ruským filmu... A vy áte v zablokovaný pračce mokrý prádlo s práškem. Když bude bio, tak to prádlo sežere...

Smart grid je fajn. Jsme v nich poměrně daleko - většina Evropy neumí ani poctivé HDO, které zavedli komunisti kvůli vyrovnávání spotřeby. Ale grid může být smart jak vopice - bez zdroje elektřinu nedodá a nedodá!

Ledaže by aktivisti byli důslední a přešli k valše a neckám. Na ty elektřinu nepotřebujou - ale už vidím ty eko-nadšenkyně, jak se ráchají v neckách jako moje babička...

M. Prokop 29.11.2013 9:43

Re: Výborný článek

Ti, kteří blbnou, jsou krytím oněch vydělávajících.

Odhaduji 1 : 10.

M. Prokop 29.11.2013 9:41

Re: Díky a potlesk autorovi.

Rudozeleně. :-P

M. Prokop 29.11.2013 9:41

Velmi dobré,

píši 1*

Hlavně za stručný popis problému i jeho "řešitelů".

P. Lenc 29.11.2013 9:33

Re: Díky a potlesk autorovi.

Pokud dovolíte, tak se připojím k vašemu hodnocení.Nemá chybu a není co dodat.

V. Fiala 29.11.2013 9:02

Díky a potlesk autorovi.

Konečně jsem se dočkal fundovaného a objektivního názoru na myšlenkový chaos panující v energetice.

Myslím si bohužel, že ti, kterým je úvaha určena, dočtou tak do poloviny, pak začnou vidět rudě a do příspěvku k diskusi napíšou nějakou jedovatou zhovadilost.

P. Schuster 29.11.2013 7:39

Centrelizace i decentralizace

Souhlasím z autorem, domácnosti se podílí asi z 25% na celkové spotřeby energie. Pro ně by mohla platit ta decentralizace zdrojů, ale těch 75 procent musí pokrýt centralizované zdroje a nejlépe v základním zatížení - jaderné elektrárny.

P. Schuster 29.11.2013 7:30

Re: Výborný článek

Když novináři zjistili, že v ekobyznisu (větrné elektrárny) je zaháčkovaný pan Ondřej Liška, tak to okomentoval pan Martin Bursík slovy "není to střed zájmů." A takovýchto pánů je určitě hodně.

K. Frauknecht 29.11.2013 7:17

Pěkný, dík.

Kdybychom nejprve použili hlavu a teprve potom konali (mluvili), byl by ráj na Zemi (téměř). Platné vždy, od voleb po OZE :-))!

A. Bocek 29.11.2013 7:14

Obnovitelné zdroje jsou vhodné pro domácnosti ?

Zásadně nejsou, dokážete si představit vaření nedělního obědu pdle aktuálního slunečního svitu a kombinovaného se sílou větru ? Smart girds jsou něco jako paní Colombová, všichni o ní mluví, ale nikdo ji neviděl. Zelenému snění dá na zadek jeden mrazivý , bezvětrný týden.

P. Boublíková 29.11.2013 6:30

Výborný článek

Autor ale zmínil jen velmi okrajově jednu velmi důležitou věc, ekobyznys. Ekopodnikatelé a ekologisté mohou být někdy titíž lidé, někdy nemusí - někdy slouží ekologisté jen jako užiteční idoti byznysmanům.

Stálo by za to celou tuto problematiku podrobně zmapovat, dejme tomu 20 let zpětně. To je ovšem úkol pro zkušeného novináře. Mně osobně by velice zajímalo, kdo z "ekologů" na svém ušlechtilém zápalu vydělává a kdo jen blbne.